Kissa-asukkaan jälkisiivous

Kissasta eroon15.08.2014 04:26

Hei,

minkälainen siivous tulisi tehdä, että seuraava asukas ei altistuisi kissan allergeeneille. Mitä tarkoittaa allergiasaneeraus? Onko se juuri tätä jälkisiivousta. Miten se tehdään ja olisiko kokemuksia suorittajista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
15.08.2014 06:13

Hei! Tällaiset ohjeet löytyvät Allergia- ja astmaliitolta. Toivottavasti tästä on apua :)

Siivousohjeet muutettaessa asuntoon, jossa on ollut lemmikkieläimiä

Eläinallergiaa ilmenee 15 prosentilla väestöstämme. Yli 500 000 suomalaiskodissa on lemmikkejä (kissa, koira). Eläinallergia ei rajoita muuttoa asuntoon, jonka edellisillä asukkailla on ollut lemmikkejä. Hienojakoinen eläinhilse ja allergeenit saadaan pois perusteellisella siivouksella. Eläinallergisen ei ole hyvä tehdä siivousta itse. Jos allerginen kuitenkin joutuu tekemään siivouksen, hänen kannattaa käyttää hengityssuojainta (esim. FFP2 varustettuna poistoilmaventtiilillä).

Siivouksessa ei suositella käytettäväksi eläinallergisen omia siivousvälineitä. Jos niitä kuitenkin käytetään, on ne puhdistettava käytön jälkeen huolellisesti. Myös pölynimurin suodattimet ja pölypussi on vaihdettava siivouksen jälkeen.

Siivous aloitetaan imuroinilla. Imuroinnissa käytetään Hepa-suodattimella varustettua imuria, jotta pienimmätkin pölyhiukkaset jäävät suodattimeen. Imuroidaan kaikki pinnat, katot, seinät ja lattiat. Jalkalistat on hyvä irrottaa ja imuroida myös niiden takaa. Lisäksi imuroidaan tarkasti kaikki muut raot ja kolot lattiasta kattoon, mm. lieden ja jääkaapin taustat, kaappien yläosat, pattereiden taustat.

Imuroinnin jälkeen pölyn annetaan laskeutua vuorokauden ajan. Sen jälkeen nihkeäpyyhitään kaikki nihkeäpyyhintää kestävät pinnat ja kalusteet. Vesi ja mikrokuituliina yleensä riittävät. Jos käytetään puhdistusaineita, kannattaa valita kirkasteettomia, säilöntäaineettomia ja hajustamattomia tuotteita. Nihkeäpyyhintä on syytä tehdä uudestaan 3-4 vuorokauden kuluttua.

Siivouksen aikana ja sen jälkeen asunnossa on hyvä käyttää ilmanvaihtoa tehostetusti. Lisäksi asuntoa tuuletetaan tehokkaasti. Ilmanvaihtojärjestelmän toiminta ja puhdistustarve kannattaa tarkistaa.

Jos on mahdollisuus tehdä remonttia, niin pintamateriaalien uusiminen, esimerkiksi maalaus, edesauttaa eläinsaneerauksen lopputulosta.

Kysy lisää neuvonnasta Lisäohjeita kodin kunnossapidosta ja saneerauksesta saat Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta, p. 020 757 5181. Allergia- ja astmaliiton allergianeuvonta ohjeistaa allergian ja astman hallintaan, p. 0600 144 19. Palveluajat ja hintatiedot: www.allergia.fi/palvelut/allergianeuvonta.

Allergia- ja Astmaliitto ry 9/2009, ohje tarkistettu 6/2014.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Meeri Kaukorinne15.03.2019 11:58

Hei! Vuokranantajamme vaatii, ettei asunnossa saa vierailla lemmikkejä asumisemme aikana, syynä tähän se, ettei seuraava vuokralainen altistuisi allergeeneille jos sattuukin olemaan allerginen. Kuitenkaan meillä ei ole omia lemmikkejä, mutta vierailua on lähes mahdoton välttää (äidilläni ja ystävilläni on koiria ja meille syntyy pian vauva, joten emme aina itse jaksa vierailla muiden luona). Auttaako allergiasiivous, ja jos auttaa, voisimmeko saada tätä kautta jonkun dokumentin jonka voisin näyttää vuokranantajalle? Voisimme siivouksen ostamiseen toki sitoutua. Kiitos vastauksesta!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta