Ilta-Sanomat: Puunpoltto altistaa hengenvaaraan

tietoa11.01.2014 14:27

"IS: Puunpoltto altistaa hengenvaaraan

Lauantai 11.1.2014 klo 09.27

Talojen ja saunojen lämmittäminen puulla voi altistaa asukkaat suureen hengenvaaraan, kirjoittaa lauantain Ilta-Sanomat. THL:n mukaan puulämmitys vaarantaa monien suomalaisten terveyden. THL:n mukaan puulämmitys vaarantaa monien suomalaisten terveyden. (ANNA HÄMÄLÄINEN)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän ajan seurantatutkimuksen mukaan jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisaisesti puun pienpolton aiheuttamiin sairauksiin.

Ilta-Sanomien haastattelema energia- ja ympäristöpolitiikkaan erikoistunut professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta pitää kaikkein pahimpina alueina tiivisti rakennettuja kaupunkialueita.

THL:n mukaan ihminen ei ole turvassa kotonakaan, sillä laitoksen mukaan jopa 60-70 prosenttia pienhiukkasista siirtyy sisätiloihin.

  • Eli jos ulkona haisee savu, siitä suurin osa siirtyy sisätiloihin. Tätä ongelmaa ei ole tiedostettu, Tynkkynen arvioi. Google-mainokset Iittalan Sale Sale jatkuu! Laaja valikoima alehintaisia tuotteita. Tilaa nyt. store.iittala.fi Midas Touch Oy Laadukas ja luotettava kumppani myynnin ulkoistamiseen www.midastouch.fi

THL:n ympäristöterveyden osaston ylilääkäri, dosentti Raimo O. Salonen pitää Ilta-Sanomissa ongelmana myös sitä, että vaikka esimerkiksi teollisuuden, energialaitosten ja liikenteen aiheuttamat päästöt ovat vähentyneet, puunpolton päästöt ovat tällä vuosikymmenellä vain kasvaneet.

Koko maan pienhiukkaspäästöistä peräti 40 prosenttia tuleekin puunpoltosta, mikä on lehden mukaan enemmän kuin energialaitosten ja tieliikenteen päästöt yhteensä.

Lähde: Ilta-Sanomat" lähde: http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014011117918653_an.shtml

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Älä jaksa15.01.2014 11:09

Kun sinulla on suuri tarve kopioida lehtien nettisivuja tänne ja kopsata samat uutiset ja sitaatit vielä moneen kertaan - ja sinulla näkyy vielä riittävän aikaa ja energiaa tähän, niin yksi ehdotus: kerää nämä kaikki samaa aihetta ja joskus sanasta sanaan samat uutiset yhden viestiketjun alle. Ei palvele luettavuutta millään tapaa, että aloitat jokaisella leikkaa/liimaa-kopiolla uuden viestiketjun.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
no jopas16.01.2014 14:00

En ole leikkaa liimaa kopio enkä tekstien lähettäjä, minua ihmetyttää mikä' sinua vaivaa, kun näin hermostut tästä aiheesta..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tietoa16.01.2014 23:19

Puunpoltto on ollut uutisissa viime päivinä todella kuuma puheenaihe. Se on hetkessä noussut tärkeäksi - ja juuri nyt on tullut tietoa, asiantuntijoilta, kuinka paha saastuttaja puunpoltto on. Puunpoltossa kuolee enemmän ihmisiä kuin liikenteessä Suomessa, vaikka liikenneturvallisuudesta uutisoidaan ja neuvotaan koko ajan. Siksi halusin laittaa tietoa asiasta ja siitä, miten asiaa on julkisuudessa käsitelty. Puunpoltto on allergikoille ja astmaatikoille Suomessa erittäin merkittävä asia, kuvittelepa olevasi astmaatikkoa ja asuvasi pientaloalueella, jolla poltetaan runsaasti puuta pieniessä tulisijoissa. He saavat tiedon asioista, ja siitä, miten siitä on uutisoitu ja miten yhteiskunta suhtautuu juuri tällä hetkellä asiaan. Tämä tieto auttaa keskustelussa asiasta ja hengitysilman puhtauden edistämisessä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hyvä aihe20.01.2014 10:25

Kyllä homealtistuksen jälkeen oireita tulee savupiipun hajusta siitä olevista pienhiukkasista. Aikaisemmin kun olin terve niin ei oireita savusta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Samaa mieltä täälläkin, hyvä ja tärkeä aihe22.01.2014 09:50

Pientaloalueilla on todella tukalaa iltaisin ja öisin, kun ihmiset illalla kotiin tultua rupeavat niitä tulipesiään lämmittämään. Ja ne savut tulee ilmanvaihdonkautta sisälle, vaikka ilmanvaihto olisi minimissäkin ja sitten niistä savuista ei sisällä pääse millään eroon. Jotkut kun 'savuttaa' vielä iltamyöhään. Eli koko kotonaoloajan sitten saa kärsiä savujen aiheuttamista päästöistä. Ainakin täällä ihanan raikasta päivällä kun kaikki töissä, mutta illat ja iltayöt haisee kitkerän pahalle.

Ja noita savuttajia ei mitenkään valvota ja sitä valvontaa ilmeisesti savuttajat pelkäävät, koska aihe on tosi herkkä. Menepä kuinka asiallisesti ja ystävällisesti juttelemaan naapurin kanssa savuista, niin saat kyllä hyvin nopeasti kuulla, että jos ei mahdu alueelle, niin pitää muuttaa haja-asutusalueelle, missä naapurit ei kiusaa.

Pientaloalueella myös toiset polttaa kaikki pahvit, tölkit, muovit, sanomalehdet eli kaiken, mikä palaa ihan jätekustannusten minimoimiseksi. Vielä useammat hakee ulkoa suoraan pesään märkiä puita, jotka vuosia homehtuneet ulkona. Ja näistä tulee aivan karseat savut! Ja nämä kaikkea polttavat ovat sitä mieltä, että kaiken edellämainitun saakin polttaa. Näitä pientaloasujia ei kukaan ohjeista, ei kukaan valvo tulipesien käytöstä! Ainut muistutus heille pesien käytöstä on, että nokikolarin tulisi kerran vuodessa käydä nuohoamassa. Jos et halua itse ottaa selvää miten puuta kuuluu polttaa tai et halua sitä tietää, niin sitä voi sitten polttaa miten tahtoo.

Ja miten ihmeessä tiheään rakennetuille pientaloalueille saa vielä puukiukaankin laittaa nykypäivänä, vaikka talossa olisi takkakin? Puukiuas kyllä luulisi olevan haja-asutusalueiden asukkaiden nautintoja.

Puuta oikeaoppisesti polttamalla päästöt olisivat paljon pienemmät. Jos poltetaan kunnolla kuivunutta puhdasta puuta, joka vielä sisälle tuotu lämpiämään muutama päivä ennen polttoa, niin eihän siihen tarvitse kuin pala tuohta päälle, niin jo palaa iloisesti. Ja puitten päälle eikä alle tuohi palamaan. Kokemusta on. Niin ja säätäkin voi aina vähän katsoa, jos on ihan tuuleton, sateinen matalapainesää, niin ei sitä pitäisi mihinkään pesään tulta laittaa, jos ei puulämmitys ainoa lämmitysmuoto ole. Ainakin tässä missä itse asun kaikilla joku muu varsinainen lämmitysmuoto. Puilla savuttaminen tuntuu olevan enemmänkin nautinnon lähde ja jätekustannusten säästämistapa.

Ja tosi iso kiitos niille, joka jaksaa tämän savuasian puolesta taistella ja laittaa asiaa näkyviin! Meilläpäin ainakin tuntuu olevan niin, että jos joku asiasta pitää hälyä, niin eipä aikaakaan, kun huomaa, että ovat muuttaneet pois. Tässä kun on isot rivitaloalueet pientalojen seurana, niin savuista kärsiviä kyllä riittää. Ja niitä supervoimakkaita hajupommeja lähettävät ne samat talot. Muutama vastuuntunnoton takan/kiukaanlämmittäjä pilaa koko asuntoalueen ilmanlaadun. Ja noi pahimmat savujenaiheuttajat tuntien, arvelen, että he savuttavat miten haluavat, kunnes se luokitellaan rikolliseksi puuhaksi. Ohjeistukset eivät tunnu noita isojen talojen herroja kiinnostavan.

Ei minua haittaa, jos joku puilla lämmittää, kunhan tekee sen niin, etten sitä kotisohvalleni haista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ei ole normeja22.01.2014 12:13

Ja noita savuttajia ei mitenkään valvota ja sitä valvontaa ilmeisesti savuttajat pelkäävät, koska aihe on tosi herkkä. >>

Ei valvota, koska ei ole mitä valvoa. Päästönormeja ei ole säädetty. Mitä sitten voisi valvoa? Siten myöskään valvontaa ei tarvitse "pelätä". Tuolla toisessa viestiketjussa on jonkun Espoolaisen OK-asukkaan kertomus siitä, mitä aseita viranomaisilla on.

http://www.allergia.fi/keskustelut/sisailma/?x28304=1842058

Pientaloalueella myös toiset polttaa kaikki pahvit, tölkit, muovit, sanomalehdet eli kaiken, mikä palaa ihan jätekustannusten minimoimiseksi. >>

Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty lähes kaikkien kaupunkien ympäristönsuojelumääräyksissä. Tähän löytyy siis jopa "laki". Takan sytyttäminen esim. munakennolla ei ole jätteiden polttamista. Tuo sinun kuvaamasi asia on - ja siten kiellettyä. Kunnan ympäristötarkastajat hoitavat asian, kunhan saavat siitä tiedon. Siis tiedon, nettipalstoilla valittaminen ei ole "tieto".

Ja tosi iso kiitos niille, joka jaksaa tämän savuasian puolesta taistella ja laittaa asiaa näkyviin! >>

Tästä sisäilmapalstasta on tullut viimeaikoina pienpolttopalsta. Palamisessa syntyvien hiukkasten vaarallisuus on tiedetty jo pitkään. Ei siinä mitään erityistä uutista ole. Asiasta puhuminen on varmasti tärkeä terapiamuoto. Mutta ikävä kyllä se ei ole muuta, kuin vertaisterapiaa. Moni kirjoittaja tuntee tekevänsä tärkeää työtä, sellainen on hyvä asia henkilön itsetunnolle ja antaa sisältöä omalle elämälle, kun "taistelee" hyvän asian puolesta. Surullinen tosiasia on kuitenkin se, että tämä on todellisuudessa pelkästään merkityksetöntä hälyä. Ilman normipohjaa (lainsäädäntöä) asialle ei voi tehdä mitään. Toinen toisiaan voi toki edelleenkin lohdutella vaikka nettipalstoilla.

EU:ssa ollaan laatimassa pienpolttoa koskevia, Euroopan laajuisia ohjeita. Nämä tullaan julkaisemaan direktiivin muodossa ja jollain aikataululla kaikki Euroopan maat ottavat määräykset omiin lakeihinsa. Eilisessä Hesarissa oli artikkeli tästä asiasta. Siinä todettiin, että lainsäädäntöä voidaan odottaa Suomeen aikaisintaan 2020-luvulla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
eikö ole aseita25.01.2014 10:04

Aseita on. Selkäranka puuttuu joka taholta, jonka pitää hoitaa kuntoon haitallinenpuunpoltto.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ihmettelen25.01.2014 10:16

Kun puunpolttaja saa omasta metsästä puut, saa lisäksi yhteiskunnalta rahaa oman metsän raivaamisestä, ei ole varaa ostaa edes kunnon kattilaa, kitupoltetaan yökaudet. ONKOTÄSSÄ YKSI SYY. TÄSTÄ HARVOIN PUHUTAAN. Toiset kansalaiset saa rahaa siitä, että polttaa puuta ja sairastuttaa ihmisiä. Tämä asia kuuluu eduskunnan hoitaa kuntoon.

Ei sovi oikeus tajuun.

Selkäranka hoitaa puunpoltto ja niiden terveyshaitat puuttuu eduskunnasta, ministeriöistä, ja paikallistasolta.

Tutkittu on ja tiedetään että puunpolton savut sisältää tosi kovia myrkkyjä, turha luulla että vedotaan siihen että pitää polttaa puhtaasti,tällä ei haitat poistu kaava-alueella, taloissa ei ole edes puun pitopaikkoja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ei ole normeja25.01.2014 20:36

Aseita on.

Kun kerran noin hyvin tiedät, niin kertoisitko muutaman?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
puunpoltto veolle26.01.2014 13:41

Puunpoltto pitää laittaa verolle, kuten kaikki muutkin polttoaineet. Puupoltonpäästöt sairastuttaa kansalaisia, nyt on tilanne, että omasta metsästä puut saava polttaja saa vielä rahaa yhteiskunnalta siitä että polttaa ja usein vielä huonosti

Toiset sairastuu ja oireilee. ONko tämä perustuslain mukaista.

Jos ostaa puut yrittäjiltä, maksaa arvonlisäverot, maan omistajat saavat rahaa.

Yhteiskunnalle suuret kulut lääkärissä käymisestä sairaspäivistä, kalliista lääkkeistä, sairaalassa jopa erikoissairaalassa olemisesta, verot kompensoisivat näitä kuluja.

Kun kaikki otetaan huomioon, päästöt, pienhiukkaset, myrkylliset yhdisteet ja sairastuttamiset onko puunpoltto ollenkaan niin ympäristöystävällistä kuin sanotaan. Puut on fossiilisella polttoaineella kaadettava, pätkittävä ja kuljetettava Sähkön ja öljyn käyttö lämmityksessä ei sairastuta ketään. Kyllä on pohdittava uudella tavalla puunpoltto. TERVEYS ON ASETETTAVAETUSIJALLE JOKAISELLE. Puu on kotimainen polttoaine, on kuitenkin ajateltava uusiksi, missä on soveliasta polttaa puuta, haja-asutusalueella ja lämpölaitoksille sopiva. Sairastuttaa ei saa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nyt se tiedetään26.01.2014 22:34

Sähkö on parasta. Se ei savuta eikä haise. Sähkö on siistiä ja saasteetonta. Sähköä saa sähköjohdosta, kaikki toimii nappia painamalla. Eikä missään kukaan eikä mikään sairastuta ihmisiä tai saastuta luontoa. Sähkö on puhdasta ja saasteetonta energiaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
nyt nappas27.01.2014 19:01

sähkö hyvä, maalämpö paras, ei aiheuta haittaa kenellekään. Minusta maalämpö on niin kätevä, yksi ainoa lämmitysmuoto, ei mitään ilmalämpöpumppuja ne on ihan plus miinus nolla, sitten puita poltetaan ja sairastutetaan toisia kansalaisia päästöillä ja pilataan hengitysilma.

Kaava-alueella paras, ei tule sähkökatkoja kaava-alueella siinä mitassa, että lämpöä ei tulisi. Haja-asutusalue eri asia, polttakoot siellä puuta.

Ottakoon eduskunta tästä onkeensa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ei ole normeja28.01.2014 14:07

@nyt nappas

Kuule, kun minusta vähän tuntuu, että tuo "Nyt se tiedetään" taisi nyt vähän vitsailla ja provosoida. On nimittäin aika vanha vitsi, että "sähkö on puhdasta, sitähän saa töpselistä". Tuolla vitsillä pilkataan urpoja, jotka eivät ymmärrä energiantuontoketjua. Jollakin se "puhdas" sähkö tuotetaan. Mutta niin kauan, kun minun nenääni ei haise, niin sähkö on "puhdasta". Vesivoimalla tuotettu sähkö ei riitä, siten se lisäsähkö tuotetaan hiilellä sekä öljyllä ja ostetaan Venäjältä (tunnetusti ympäristönsuojelun kärkimaita...).

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
nyt nappas28.01.2014 15:10

Puunpolttoko on puhdasta? Eikös se tuota samaa myrkkyä kuin tupakassa, ??????????????

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Smithc52426.11.2016 00:41

Hey there, You have done a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to gedbfeedccdggadg

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pharme58726.11.2016 13:19

Hello!cialis online pharmacy

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pharma22827.11.2016 19:33

Hello!online pharmacy cialis

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 17.1.2020