homeongelma ja välinpitämättömyys ?

köh14.12.2012 23:04

Mitä sanotte tällaisesta: vanha ok-talo, kylpyhuoneessa tapetit repsottaneet ainakin 15 vuotta, niiden taustapuolella ja alla näkyy käpristymäkohdissa mustaa. Mustaa näkyy myös tapettien saumoissa ja kaikissa muissa "liitoskohdissa", kuten suihkukaapin reunoissa, lattiakaivon reunoissa jne. Eli aika ilmiselvästi on homeessa koko paska ja ollut vuosikymmenet. Kylpyhuone on siis päivittäisessä käytössä yhä edelleen. Ihmisillä ei ole erityisen vakavia tai selviä oikeita, kenties sitkeää yskää ja silmien pistelyä lukuunottamatta. Lemmikkieläin kuoli hitaaseen tukehtumiseen, jonka epäilen johtuneen homeiden kasvusta keuhkoissa alentuneen vastustuskyvyn seurauksena, mutta asiaa ei selvitetty ja voin olla väärässä. Elossa olevista lemmikeistä osa aivastelee ja yksii epänormaalisti. Toisaalta yhdellä asukkaalla on maataloustöistä saatu homepölykeuhko, mutta ei kuitenkaan oireile sisätiloissa, joissa hometta siis mitä todennäköisimmin on ( = kasvustot suurin piirtein kävelee vastaan WC:n ovella).

Kannattako tällaiselle tilanteelle enää tehdä mitään? Altistus on kuitenkin jatkunut jo niin kauan. Asukkaat ovat noin kuusikymppisiä. Olen todella huolissani ihmisten ja eläinten puolesta, mutta asian eteenpäin vieminen ei ole minun vallassani. Asukkaat tietänevät, mistä on kyse, mutta Luoja ties mistä syystä eivät remontoi. Jos asukkaat itse tunnistavat itsensä tästä, niin pliis, ajatelkaa vielä kerran, kannattaako vain antaa olla vai voisiko remontilla vielä lisätä jäljellä olevia terveitä elinvuosia itselle ja lemmikeille.

Herääkö keskustelua? Mitä kannattaisi tehdä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
arvaus15.12.2012 11:12

heidän käyttäytymiselleen on erilaisia mahdollisia aiheuttajia, eräitä: 1) ovat sovinnaisia, pelkäävät leimautuvansa, eivät uskalla tehdä mitään, mitä voivat itse ajatella erilaiseksi, poikkeavaksi 2) ovat katkeroituneita, elämäänsä pettyneitä, eivätkä välitä terveydestään, tai ehkä jopa halavat salaa hiljakseen vahingoittaa sitä / poistua elämästä 3) ovat ajalta, jolloin varallisuus oli paljon ihmistä tärkeämpää, eivätkä välitä terveydestään 4) eivät todella ole kuulleet hoemongelmasta riittävästi 5) eivät ajattele, että on olemassa syy-seuraus-suhteita; eivät näe mahdollista tulevaisututaan hmeista sairaina, kieltäytyvät ajattelemasta 6) ovat ylioptimistisia, eivät halua ajatella huonoja asioita, halavat heti torjua kaikki uhat mielestään 7) eivät suostu ottamaan uutta tietoa vastaan, "kyllähän tässä on ennenkin pärjätty" 8) ovat liian väsyneitä 9) ovat kiintyneitä nykyiseen kylpyhuoneen sisustukseen 10) pelkäävät remontin häiriötä, rahanmenoa ja pölyä

Ehkä heidän pitäisi nähdä video homeongelmasta jossakin perheessä, jotta näkevät,e ttä nämä ovat tavallisia asioita, joiden suhteen voivat tehdä jotakin, ja jos eivät tee, tulee huonot seuraukset, ja että he ovat tyhmiä, jos eivät toimi. Aloitteen pitää kuitenkin ainakin osittain tulla heidän puoleltaan. Pakottaminen johtaa helposti vastareaktioon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Aloittaja16.12.2012 21:41

Hei, kiitos asiallisesta ja analyyttisestä vastauksesta! Ainakin kohdat 4-8 kuulostavat todella mahdollisilta syiltä tässä tapauksessa. Olen itsekin tullut siihen tulokseen, että liian kova tyrkyttäminen olisi varmaan pahasta. Olen epäsuorasti joskus sohaissut aihetta, eikä siitä selvästikään haluta puhuta. En halua homeiden tulehduttavan vielä ihmissuhteitakin, joten olen tyytynyt seuraamaan sivusta tilannetta. Aina välillä huoli käy sen verran kovaksi, että tekisi mieli vaan mennä töksäyttämään asiat päin naamaa senkin uhalla, että välit menee. Kokisin silti tehneeni palveluksen, jos se johtaisi remonttiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
arvaus17.12.2012 17:31

ehkä sellainen ajattelu on hyvinkin yleistä, että halutaan nähdä omat, itse tehdyt valinnat onnistuneina. Kieltäydytään näkemästä jotakin, mikä todistaisi, että itse on epäonnistunut, tai tehnyt huonon valinnan, tai huonommassa asemassa kuin muut. Halutaan säilyttää positiivinen minäkuva. Minäkuvan ylläpitoon turhaan sisällytetään onnistuminen valinnoissa, mm. asumisen valinnoissa. Ehkä on kehuttu omia valintoja ja asuntoa tai asumismuotoa muillekin. Ehkä asuntoa ostettaessa on ollut harkintaam ehkä erilaisiakin mielipiteitä asunnon kunnosta, hankinnan järkevyydestä. "Ei meillä voi olla homevauriota, ei meillä, eihän?" Pelätään, että muut pitävät epäonnistujina. Voihan heille sanoa suoraankin, että kylphuoneessa on selvästi sellainen homevaurio, että yleensä tuollaiset korjataan, koska niistä voi aiheutua terveysriskiä, aivan pokkana ja epäröimättä, reippaasti, tunnetta laittamatta. Sitten jos kovasti alkavat änkyttää, sanoo vain että se on miltä se minusta näyttää, kerroinpa vain, koska minusta se siltä näyttää, ei sen kummempaa. "Voitte sen korjauttaa, jos haluatte, ei teitä poliisi tule noutamaan, jos ette korjaa tai korjaatte." (riippuen, millaisia henkilöt ovat) Korjauksessa on huolenaiheena mahdollinen remonttipölyongelma; tekevät itse ilman suojaimia tai muuten vaan pöly leviää koko huoneistoon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Luukku28.12.2012 09:43

Laita luettavaa postilaatikkoon. "Infoa omakotiasukkaille."

Homejutun sisältävä "mainoslehti" ja ehkä löydät jostain tilauskaavakkeen siihen mukaan - joo mainoksiahan aina tulee.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
aloittaja03.01.2013 11:50

Hei keskusteluun osallistuneet, ja kiitos hyvistä pohdinnoista ja neuvoista. Kirjoitin äsken mammuttimaisen viestin tänne, mutta sitä ei näy missään. Odottelen, että putkahtaako se vielä tänne, ennen kuin aloitan alusta. Halusin vain kehua tämän keskustelupalstan kehittävää henkeä, joka todella poikkeaa muista netin keskustelupalstoista, ja kertoa kuulumisia tilanteesta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
keskustelun aloittaja06.03.2013 21:22

Hei kaikki!

Kovasti mietityttää ja huolestuttaa edelleen alussa kuvailemani tilanne. Suihkutilat ovat siis mustassa homeessa näkyvästi kaikista tapettien liitoskohdista, ja mitä luultavimmin koko seinät on tapettien takana homeessa. Tiedä sitten, kuinka pitkälle se jatkuu. Tilassa on lievä epämiellyttävä, mutta ei tyypillinen homeinen haju.

Koska tilanne on jatkunut ainakin sen 15 vuotta, itsekin ihmettelen, hyödyttäisikö korjaus enää. Toinen talon asukas on sairastunut vuoden sisällä kahteen eri syöpään. Tiedän, että syövät ovat monitekijäisiä sairauksia, ja sairastuneella henkilöllökin on eräitä yleisiä riskitekijöitä, mutta varmasti homeet ja niiden tuottamat toksiinit ovat olleet osaltaan aiheuttamassa syöpiä. Mitäs luulisitte, kun syöpäosastoille ei saa viedä edes kukkia, saisiko syöpäpotilasta kotiuttaa hometaloon??? Lääkärit eivät tietenään tiedä, mikä tilanne on.

Samaan aikaan kuitenkin ihmettelen, kuinka terveitä talon asukkaat noin muuten ovat. Mitään tyypillisiä hometalo-oireita ei ole kenelläkään. Yhdellä talon asukkaalla on työperäinen homepölykeuhko, (nk. Farmer's lung), jonka käsittääkseni yleensä aiheuttavat Aspergillus-suvun homeet. Kyseinen henkilö ei oireile talossa, joten selvästikään talossa ei ole ainakaan Aspergillusta, vai miten luulette? Onkohan tämä hyvä vai huono asia? Itse pelkään, että talossa ei ole Aspergillusta, koska sitä myrkyllisemmät homeet ovat vallanneet jo aikoja sitten elintilan. Stachybotyrus kummittelee mielessä, mutta jos sitä olisi, olisikohan havaitun lainen näennäinen terveys mahdollista?

Onko muilla vastaavia kokemuksia, että hometta on, mutta siitä ei oireilla tai sille ei tehdä mitään? Kuinka pitkiä aikoja tilanteet ovat jatkuneet?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Keskustelun aloittaja06.03.2013 21:51

Hei taas kaikki, Piti vielä kertoa, että omakin asuntoni on homeessa. Ilmanäytteessä esiintyi vallitsevana Aspergillus "restricti", lisäksi joukossa Engyodontium ja Wallemia, jotka ovat molemmat kosteusvaurioindikoivia. Kokonaisitiöpitoisuus on koholla. Tarkemmin katsoen, suihkustahan se home löytyi minunkin luonani: yksi kaakeleiden sauma on homeessa. Asun vuokralla, eikä vuokranantajaa kiinnostanut pätkääkään, kun ilmoitin asiasta. Kehoitti kuuraamaan juuriharjalla, ja totesi vielä, että eihän homeesta mitään haittaa ole, mutta ei sitä toisaalta tarvitsisi olla. Nauratti. En oireile täällä, kuten en siinäkään talossa vieraillessani, josta tässä olen koko ajan puhunut. Joten täällä sitä elellään sovussa homeiden kanssa, tosin mulkoilen niitä vihaisesti ja hiljalleen katkeroituen aina, kun käyn kulpyhuoneessani. Ja ihan vakavasti ottaen, kyllä välillä mietin, kauanko saan olla terve, kun en ole eläessäni asunut ei-homeisessa talossa.

Asiaan. Näin tässä oivan tilaisuuden ottaa homeasiat puheeksi keskustelun kohteena olevan talon asukkaiden kanssa. Kuulumisia vaihtaessamme kerroin, että minulla on nyt tällainen tilanne, ja sain samalla hieman luennoitua homeiden vaaroista. Koetin tuoda esille sitä, miten ei-hävettävä ja yleinen asia homeongelma on, jotta hekin ehkä havahtuisivat ja uskaltaisivat tarttua asiaan. Heitä ei tuntunut asia suuremmin kiinnostavan ja ilmaisivat pitävänsä homeita aika yhdentekevinä ja huoltani liioiteltuna. Koko ajan puhuttiin siis minun homeistani, ei heidän. Yhden kuolleen lemmikin ja kahden saman ihmisen kohdalle osuneen syövän jälkeen ei luulisi voivan enää sulkea silmiä siltä mahdollisuudelta, että jossain on nyt vikaa... mutta jotkut näemmä voivat. Olen huolestunut ja turhautunut. Mutta lopulta jokainen on itse vastuussa terveydestään. Sivustakatsojan osa on silti raskas. Kommentteja?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh07.03.2013 09:52

Asia on vähän sama, kun yrittäisi saada vannoutuneen (addiktoituneen) tupakoitsijan lopettamaan tupakointi. Olet huolesi ilmaissut, enempää ei voi tehdä. Läheistesi kohdalla on kyse myös suurista taloudellisista menetyksistä jos asiaa alkaisi hoitaa. He eivät myöskään koe asunnostaan aiheutuvan minkäänlaista terveydellistä haittaa, miksi siis uhrata suuria summia rahaa remonttiin/koko kodin purkuun ja kaikkien tavaroiden hävittämiseen? Kuten jo sanoin, olet lähimmäisenä tehnyt voitavasi.

Oma tilanteesi sen sijaan on omissa käsissäsi. Kun vuokrasopimuksesi on katkolla, kannattaa vaihtaa kotia. Tarkista kuitenkin uusi asuntosi erittäin huolella ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Asumisoikeusasunnot antavat mahdollisuuden vaihtaa kotia nopeammin, jos ongelmia ilmenee, kuin vuokra-asunnot. Kuntotarkastajan/homekoiran voit asuntoon kutsua ja katsoa, mitä siitä olisi tulema homeen suhteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hometta siellä ja täällä07.03.2013 12:35

En tietenkään tunne aloittajan taloa, sehän voi tosiaankin olla läpeensä homessa. Mutta vuokraisännänkin kommentissa on vinha perä. Hyvin useista kerrostalojen märkätiloista löytyy hometta. Ensimmäisenä se iskee laattojen saumoihin ja kylppärin alanurkkiin. Syynä on märkätilojen huono tuulettuminen ja nykyihmisen tolkuton veden käyttö, mikä pitää kylppäreiden ilman jatkuvasti kosteana. Kyseessä on "pintahome", johon ratkaisuna on tosiaankin peseminen sillä juuriharjalla. Ehkäisynä parempi kosteudenpoisto eli ilmanvaihto. Tilanteen tekee tietenkin mahdottomaksi se, että asukas ei pysty itse vaikuttamaan kylppärinsä ilmanvaihtoon.

Sama ongelma on OK-taloissa, joissa noidatetaan "normin mukaista" ilmanvaihtoa. Kun märkätilojen ilmanvaihtoa kasvatetaan reilusti, ongelma poistuu.

Rakenteisiin tihkuva kosteus ja "sisältä päin" tapahtuva homehtuminen onkin sitten aivan eri tavalla vakava ongelma.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus12.03.2013 10:28

Ilmanvaihto on usein energiansäästösyistä tai huonon säädön takia liian pienellä. Poistoventtiileitä on mahdollista säätää, joskin usein säädetään koko talo kerralla. Kylpyhuoneen ovi tulee pitää auki suihkun jälkeen, ja etenkin pienissä asunnoissa tulisi tuulettaa suihkun jälkeen. Jos nämä eivät auta, tulee lattiaa kuivatakin. Samoin kylpyhuoneen lattiaa tulisi välillä pestä, etenkin nurkista. Näihin nurkkiin tuleva musta home ei tarkoita, että seinä olisi sisältä homeessa, voi olla tai sitten ei. Se kertoo vain suuresta kosteudesta ja liasta. Kylpyhuoneet ovat lisäksi usein homeessa seinistä sisältä, joko rakenteellisista puutteista tai liian korkeasta kosteusrasituksesta johtuen. Tähän ei kaakelisauman pesu auta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
aloittaja15.03.2013 12:32

Kiitos kommenteista! Ehkä se on niin kuin sanoitte, en voi haluta muutosta toisten puolesta. Vertaus tupakoitsijaan oli varsin osuva. Ehkä hometalossa asuminen on elämäntapavalinta siinä missä muutkin, paitsi että ei siitä kyllä mitään mielihyvää saa, paisti säästyvän rahan muodossa.

Omasta tilanteestani sen verran että on "Kiva" kuulla myös, että tällainen kerrostaloasuntojen homehtuminen juuri kaakelien saumoista on yleistä. Pesen kylpyhuoneen seinät ja lattian ehkä vain noin kolme kertaa vuodessa, täytyykin tarttua toimeen useammin. Kuivaan kyllä lattian joka kerta suihkun käytön jälkeen. Seiniä en jaksa. Home on juuri hankalimmassa mahdollisessa kohdassa alimpien nurkan kaakeleiden saumassa, josta ei vettä saa kunnolla pois vaikka miten lastalla vetelisi. Pitäisi varmaan jollain föönillä kuivata se. Ilmastointi on mielestäni varsin tehokas, poistoilmaventtiili on juurikin suihkussa ja kiskoo ilmaa niin kovasti, että suihkussa käy sellainen kylmä viima.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastausta18.03.2013 11:32

Nurkan kaakeleiden saumassa on tavallisesti muista saumoista poiketen silikoni, joka pitää uusia silloin tällöin. tämä, koska rakenne liikkuu jonkin verran ja liike rasittaa nurkkia ja saumoja, jolloin niissä on oltava elastisuutta, ja silikoni myös vähentää nurkkien kosteusrasitusta. Jos käytetty silikoni on saniteettisilikonia, on siinä homeenestoainetta. En tiedä, kuinka kauan homeenestoaineen vaikutus kestää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
aloittaja19.03.2013 18:21

Onpas täällä asiantuntevaa porukkaa, kiitos saumavalistuksesta! Tosiaan, nurkan sauma on näköjään silikonia ja muut laattojen saumat ovat... no, saumamateriaalia, jotain laastintapaista. Home ei lähde silikonista taikasienelläkään hankaamalla, joten olkoon. En jaksa välittää. Huolehtimiseni kohdistuu edelleen alussa kuvaamaani tuttaviin, jotka asuvat niin homeisessa talossa, ettei pahemmasta väliä. Olisin mielelläni väärässä, mutta pelkään sen tuhonneen heidän terveytensä. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että lopulta asia ei kuulu minulle, ja koetan olla murehtimatta ihan kauheasti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Home31.03.2013 20:57

Kannattaa ottaa yhteyttä asuntoyhtiöön ja ne täytyy tutkia sun asunto jos ne ei sua auta niin ota yhteys jollekkin joka sua auttaa.Voi raukkoja vanhuksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
aloittaja24.04.2013 09:27

Hei kaikki, kyllä tämä tilanne on tosi rasittava. Kertauksena niille, jotka tulevat keskusteluun uusina mukaan: tuttavani asuvat räikeästi homeisessa talossa (home näkyy, haisee ja sairastuttaa) eivätkä tee asialle mitään ja minä murehdin heidän tilannettaan. Koetan olla ajattelematta asiaa koko aikaa, mutta se on vaikeaa. Minua provosoi mediassa näkyvä homekeskustelu: kun koulu, päiväkoti, työpaikka tai sairaala on homeessa, kaikki vaativat kunnostusta. (eri asia tietysti, kuka maksaisi). Ei kukaan halua altistua homeelle edes työaikana tai kun käy synnyttämässä TYKSissä. Toiset vaan asuvat 20 vuotta sen kanssa. Tuttavapiirissä muutetaan toiseen asuntoon vesivahingon korjaamisen ajaksi, toiset ei ota kuuleviin korviinsa, että vahinko korjattaisiin. Suututtaa ja surettaa.

Kaiken lisäksi toinen talon asukas shokeeraa tekopyhyydellään. Hän osallistuu juurikin tämän allergia- ja astmaliiton toimintaan, eikä kukaan varmasti voisi uskoa, miten hän asuu. Kerran isossa porukassa keskusteltaessa eräs henkilö keroti, että hänen tuttavansa on ostanut talon, jossa on (sisä)uima-allas. Tämä itsepäinen hometalon asukki hurskasteli, että sellaisestahan uima-altaasta ei koidu kuin harmia, kun liika ilmankosteus homehduttaa kohta kylpyhuoneen. Oli siinä naamassa asettelemista mulla kun kuulin tuon. En kuitenkaan sanonut mitään. En halua tehdä tästä draamaa tai nolata, vaan toivoisin vaan että nämä ihmiset pelastaisivat itsensä. Olen kuullut tämän saman ihmisen myös lohkaisevan, että hometalothan on hyvä asia, saadaan lisää jäseniä allergia- ja astmaliittoon. Saattoi olla tarkoitettu mustaksi huumoriksi, mutta mua ei naurattanut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Vierailija20.09.2016 14:13

Saattaahan jopa olla, että talo on itse rakennettu tai jonkin sortin perintötila, jolloin siitä on vaikea luopua tai myöntää, että itse on tullut tehtyä rakennusaikaisia virheitä. ILmeisesti varsinkin 70-80-luvuilla sitä sattui, kun rakennettiin jopa "liian tiiviitä" taloja, jotka eivät lainkaan hengitä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Moi24.03.2020 20:12

Helvetin helvetin helvetti. Näitä vitun vähätteleviä lähet asuu etelään kuin juosta näitten valkotakisten rahojen putsajien luona vittutunut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 24.3.2020