grillaamisen hajut

mummu16.06.2011 18:37

Kärsiikö kukaan grillamisten savuista ja hajuista, varsinkin jos käytetään puuta, meillä haisee kovasti ja saunapäivät ihan kauheita, ikkunat ja muu ilmanvaihto on suljettava hajujen vuoksi, ei ole häävi olo kun kuumalla ilmalla pitää sulkea ikkunat ja ovet ja ilmanvaihto, koska savun hajut luikertelee sisälle, olen astmaatikko ja sydänvaivainen. Kun tätä tapahtuu useasta kohteesta, on todella vaikeat olot. Lisänä hyttyssavut ym.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
asiantuntija04.08.2011 14:12

Tietenkin kärsivät, KAIKKI, tietämättäänkin. Pienhiukkaset aiheuttavat merkittävää kuolleisuutta koko maapallolla, myös länsimaissa.

Osta riittävä määrä tehokkaita ilmanpuhdistimia (kunnon paperisuodattimilla varustettuja, ei mitään pelle-ionilaitteita), ja laita ikkunoihin sähköstaattiset suotimet tai koneellinen puhdistus.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mummo07.08.2011 11:23

Meillä on jo ikkunoissa suodattimet allergia-apu liikkeestä tilatut. Ikävä kyullä sellaisia suodattimia ei ole olemassakaan joka veisi kitkerät hajut pois, pienhiukkasia osaltaan kylläkin. Pienhoiukkset on terveyttä vahingoittavia, haju on se joka käheyttää äänen ja sitä on vaikea sietää. Jos olisi vain yksi grillaaja, ei niin haittaisi, vaan kun on monta vähän joka ilmansuunnasta, viihtyvyys kyllä kärsii. Eikö kansalaisia pitäisi valistaa pienhiukkasista jua niiden terveyshaitoista myöskin muille kuin itselleen grillaajalle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
asiantuntija09.08.2011 08:39

Puhut aivan totta, kaasumaiset aineet tulevat käytännössä suotimista suurelta osin lävitse. Viestissäni tarjosinkin parannusta asiaan, jonka ajattelin olevan riittävä, mutta ei ratkaisu suinkaan ole täydellinen, ja jos naapurustossa harrastetaan käryttämistä enemmän, voi ongelma todella olla paha, vaikka suodattimet hankkiikin. Toisaalta niitä kannattaa kokeilla ennen kuin muuttaa pois, koska suodattimet ovat melko edullisia poismuuttoon verrattuna. Toisaalta suuri osa terveydelle haitallisista hiukkasista (ei kaasumaisista yhdisteistä, jotka myös haitallisia) saadaan suotimilla pois. Ongelma ei kuitenkaan poistu kokonaan. Suurimmassa osassa ilmanpuhdistuslaitteita on myös aktiivihiilisuodatin, joka poistaa myös kaasumaisia aineita, mutta en usko, että niiden käyttöikä on kovin pitkä, eli käytännössä suodattimiin jää hiukkasia, ja vain osa kaasumaisista aineosista. Tulisijoja ja grillejä on vähemmän kerrostaloalueilla. Olisiko sitten muutto lähiökerrostaloon edessä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Talvikki09.08.2011 09:21

Tai ennen muuttoa, kannattaisi varmaan ottaa asia puheeksi naapureiden kanssa? Voisivatko viereisten asuntojen grillaajat pistää grillinsä pihansa toiseen päätyyn vaikkapa? Itse asun päätyasunnossa, enkä ollut asiaa tullut edes ajatelleeksi, ennen kuin joku vinkkasi siirtämään kaasugrillin pienen pihan toiseen päätyyn. Sehän ei ole vaiva eikä mikään, ja ruoan käryt varmasti vähän vaimenevat ennen naapuriin kantautumista. Helposti tämmöiset kysymykset otetaan piikittelynä ja sitten ajaudutaan riitoihin, mutta voisihan sitä yrittää? Tässä mielessä meillä on onneksi sentään aika pitkä talvi ja grillikausi lyhyempi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Monien puolesta.12.09.2011 09:37

Huono neuvo, että muuta kerrostaloon? Meillä alimman kerroksen parvekkeella monta kertaa viikossa kärytetään. Sytytysnesteen ja muiden palaneiden aineiden käry (ruuan tuoksua ei tule) tulee ilmastoinnin mukana ylempien kerroksien asuntoihin. 2-3 tuntia illassa kun kärytetään, niin menee puoleen yöhön ennenkuin ajatustakaan nukkumaan menosta ja raittiimmasta ilmasta. Miksi taloyhtiöissä ei voida kieltää moista käryttämistä, jos esim.koko Lahden kaupunki on kieltänyt kerrostalossa grillaamisen?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
parveke08.05.2015 20:34

Samaa mieltä kuin nimimerkki "Monien puolesta", tutulta kuulostaa, kerrostalossa ongelma voi olla vielä suurempi. Kun mitään sääntöä kerrostalossa tällaiseen ei ole, joutuu astmaattinen ja allergikko haistelemaan joka päiväkin paitsi parveketupakointia myös voimakkaita mausteita ja valkosipulia, kastikefondien ym. hajuja, jotka kantautuvat ylempien kerrosten parvekkeille ja sieltä avoimesta parvekkeen ovesta, tuuletusikkunoista tai tuloilmaventtiilien kautta huoneistoon. Nykyaikaisinkaan ilmanvaihtolaite ei yleensä suodata hajuja, ainoa keino on sulkea ilmanvaihto siksi ajaksi kun hajua tulee. Käytännössä voi mennä niin, ettei parvekettaan voi käyttää enää ollenkaan, ei voi tuulettaa parvekkeen kautta, on helteelläkin oltava ikkunat ja parvekkeen ovi kiinni. Jostain syystä lasitetuilta parvekkeilta on vaikeaa saada pois hajuja. Lasitettujen parvekkeiden rakentaminen ja suunnittelu on jäänyt sille tasolle, ettei tällaisille ongelmille ole mitään ratkaisua. Edes parveketupakointiin ei ole saatu hengityssairauksia huomioonottavaa lakia, koska asiaa tarkastellaan aina yksilön oikeuksien kannalta eikä terveyttä vaarantavana syöpävaarallisena tekijänä. Kyseinen laki on siitä omituinen, että siinä pidetään ihmisen omaa kotia parvekkeineen vähäpätöisempänä kuin yleisiä tiloja. Miten sitten grillaamisen aiheuttamiinkaan hajuongelmiin pystyttäisiin mitään? Hengityssairaita ei näissä asioissa oikeasti oteta huomioon eikä heistä välitetä. On todellakin totta, että saa nipottajan maineen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta