Allergia ja rakennuspöly

LVIS- rempasta sairastunut29.06.2012 12:31

Marraskuussa 2011 muutin 3 kk kestäneen LVIS remontin jälkeen omaan kotiin, remonttipöly valtava ja aloin oireilla yskien, etenkin iltaisin. Avaava Bricanyl auttoi aluksi, sitten hankin ilmanpuhdistimen kun tilanne alkoi mennä niin pahaksi. Se auttoi heti makuuhuoneessa, mutta oireilu pikkuhiljaa pahentui. n. 4kk tästä sain sitten astmadiagnoosin ja lääkekokeiluja monia takana. Oireilen edelleen kortisonikuureista yms. vahvoista astma-allegialääkkeistä huolimatta ja pinna alkaa olla aika tiukalla. Olen siis odotellut 6kk parantunista, tai edes sitä että astmalääkkeet auttaisivat! En ole tervettä päivää tänä vuonna nähnyt. Ilmanvaihto ei vieläkään toimi taloyhtiössä, terveystarkastaja on pyynnöstäni käynyt toteamassa sen. Huoneistoon pääsee siis puhaltamaan pölyistä ilmaa sisään, kun niiden luukkujen olisi tarkoitus vetää! Ottakaa selvää miten talossanne ilmanvaihdon pitäisi toimia. Yksin saa taistella asiat eteenpäin, eikä lääkärit reagoi millään tavalla näihin pölyihin vaan kovasti määrää lääkkeitä, jotka ei edes auta! suututtaa

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
arvausta / vastausta30.06.2012 23:36

Putkiremontin ajaksi tavarat pitää viedä pois (tai jos mahdollista sulkea huone ilmatiiviisti, mutta kyllä ne remonttimiehet sinnekin menee jotain työtä tekemään ja tavarat menevät pölyisiksi), ja kaikki pinnat kattoja myöten imuroida ja pyyhkiä.

Onko talossa nyt koneellinen tuloilmakin, ja kanavat oli suojaamatta työn ajan? Vai laittoiko joku naapuri poistoilmaan nähden liian voimakkaan liesituulettimen puhaltamaan ilmanvaihtokanaviin? Vai alennettiinko tuuletuksen tehoka energian säästämiseksi siten, että yhden asukkaan käynnistäessä liesituulettimet, poistoilma meneekin katolel ja niiden naapureiden huoneistoihin, joilla liesituuletin ei ole päällä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Minni M05.04.2013 11:30

Minä olen joutunut putkiremontin jälkeen myymään asuntoni, koska kaikesta siivoamisesta huolimatta sain siellä niin voimakkaita hengitystieoireita, että pakoon piti lähteä. Sen jälkeen en ole enää sietänyt remonttipölyjä ollenkaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
marjut08.04.2013 09:20

Hei! Itse muutin helmikuun lopulla 2013 puolivalmiisiin taloon ja 4.3. alkoivat mulla ekat oireet,Ihottumaa,kuivat silmät ja hengitys vaikeaa.Talo täynnä betonipölyä mitä tulee luhtikäytävästä mitä pitkin kuljetaan koteihin sisälle ja se luokitellaan ulkotilaksi,joten sille ei tehdä mitään.Nyt mulla tilanne astman kanssa jo niin paha tuon betonipölyn takia,että astmalääkkeet eivät auta ollenkaan.ILMAN lääkettä pef arvo 100 ja lääkkeen oton jälkeen 150.Sydän alkanut oireilla,kun keuhkot täynnä betonipölyä,tullut sydän kipuja,kun se joutuu käymään kovilla keuhkojen takia.Mutta minne lähteä asumaan,kun uutta asuntoa vaikea saada.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tietäjä 24h18.06.2013 20:51

Moi,

Oletko ajatellut?

Allergiset oireet voi tulla myös uusista huonekaluista. Yleensä muuttaessa vaihdetaan myös mööpeleitä. Sohvat ja nojatuolit voi sisältää oireita aiheuttavia kemikaaleja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
näin on18.06.2013 22:34

Uudet huonekalut, ja myös uusi, nk. "pelleparketti", eli paloista koottu, mutta alustaan väleistä avoin, nykyään yleisin "parketti"tyyppi, lankku/lautaparketti päästävät paljon kemikaaleja sisäilmaan, samoin uuden asunnon tasoitteet, maalit, liimat, lastulevyt ja mahdollisesta rakennuskosteudesta vielä kuivumattomat materiaalit.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mimeli10.08.2013 10:41

Kauanko tällaisia rakennuspölyjä voi uudessa kodissa olla? Iv-kanavista pukkaa kamalasti pölyä, mutta silti homekammoisena pelkään, että meillä hometta. Muutettu on yli vuosi sitten. Lapsilla ollut ääni pois/käheänä koko kesän. Myös limakalvojen, silmien ja korvien kutinaa sekä verta tulee nenästä pojalla usein. ahdistaa ja enkä tiedä mitä pitäs tehdä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus10.08.2013 13:35

Uusissa kodeissa on korkeita VOC-pitoisuuksia (kaasumaisia yhdisteitä) ainakin vuoden ajan. Jos kosteus on päässyt pilaamaan huoneistoanne rakennusvaiheessa, voi siellä olla homettakin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Marjatta16.06.2016 09:13

Muutin uuteen asuntoon niin sain n.5:n kuukauden päästä flunssan saman kaltaisen kuin edellä mainituilla,,,siinä meni maku ja haju aistit nyt vuoden ollut pois eikä tietoakaan palautumisesta kaikki lääkkeet oon syöny kortisoonista lähtien,,,tuloksetta :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jonna03.02.2018 17:09

Sairastuin kolmisen vuotta sitten alkaneen remontoinnin yhteydessä. Alkuun en ymmärtänyt yhteyttä mitenkään. Oli jatkuvaa nuhaa, ääni hukassa, astmaoireitakin. Sitten aloin oireilemaan tuoksuille, en sietänyt enää yhtään pyykinpesuaineen hajua tai lattianpesuaineen hajuja. Vaihdoin nämä hajusteettomiin, samoin sampoot ja suihkugeelit ja deot. Meikkiä en käytä. Rempattiin pari laattalattiaa eli betonille asti kaikki pois ja uutta rikkoutuneiden laattojen tilalle. Ei homeongelmaa. Muutimme uuteen kotiin, joka oli vasta remontoitu, kaikki siis uutta kylppäriä ja keittiötä myöti. Ostettiin uudet huonekalut koko taloon. Oireilu paheni ja nuha olikin sitten jo yötä päivää jatkuvaa vesinuhaa. Syytin siitepölyjä ja vieressä olevaa niittyä. Kun olin asunut tässä asunnossa puolisen vuotta olin jo ihan loppu siihen mikä oireita aiheuttaa, allergiatestit näyttivät kaikki negatiivista. Limannousu kurkkuun oli uusi oire. Lähdin hakemaan apuja ruokavaliosta, testasin maidottoman, viljattoman, vähähistamiinisen, yhteensä 5 kk tätä testausta. Lähdin vähäksi aikaa ulkomaille, oireet jatkuivat sielläkin. Pääsin hyvälle lääkärille. Hän kertoi minulle VOC yhdisteistä ja että oireiluni on hyvin todennäköisesti siitä johtuvaa. Nyt kun olen asunut tässä vuoden verran on nuhaoireet pikkuhiljaa vähentyneet ja enää niistän kun hajustepommi kulkee ohi tai tulen ulkoa sisään (vasomotorinen nuha, joka ollut minulla lapsesta alkaen). Kurkun limaisuuskin alkaa pikkuhiljaa helpottaa, vielä sitä esiintyy varsinkin aamuisin, mutta elän toivossa että tämä tästä helpottaa kokonaisuudessaan. Mikään tehosiivous ei ole helpottanut oloa. Meillä on myös talvella kaksi ilmankostutinta käytössä ja kaksi tehokasta ilmanpuhdistinta. Suurimmaksi syylliseksi epäilen edelleen uusia huonekaluja ja uutta laminaattia. En silti ole vaihtamassa kotia, koska tässä on tarkoitus asua pidempään eikä hometta ole löytynyt. Tsemppiä kaikille remppahuuruista sairastuneille, helpottaa se jossain vaiheessa 9 kk jälkeen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tietoa31.05.2018 00:34

Syynä voi olla esim. rakennuspöly, uusista materiaaleista tulevat VOCit tai sitten kastuneista materiaaleista ja mahdollisista mikrobikasvustoista tulevat VOCit ja riittämätön ilmanvaihto. Uusissa huoneistoissa materiaalien VOC-päästöt ovat jopa 10-100-kertaiset, ja pienenevät tavanomaiselle tasolle 1-2 vuodessa. Aluksi ilmanvaihdon tulisi tämän vuoksi olla tehostettu. Lisätuuletus myös kannattaa. Usein kuitenkin kerrostaloissa ilmanvaihto on jo tavanomaiseenkin tasoon nähden riittämätöntä, eikä huoneistokohtaista tehostamismahdollisuutta ole aina (keskitetty ilmanvaihtojärjestelmä ilman huoneistokohtaista tehostusmahdollisuutta). Jos rakenteet ovat kastuneet rakentamisaikana ja/tai rakenteiden kuivumisaika on ollut liian lyhyt, voivat materiaalit pilaantua ja/tai olla märkiä ja siistä syystä haitallisen tasoiset VOC-päästöt voivat olla voimakkaita, erityisen haitallisia komponentteja sisältäviä ja jatkua hyvinkin pitkään. Silloin ei auta kuin pois muutto. Samoin voi käydä, jos mikrobikasavusto syntyy kosteusvaiurion vaikutuksesta. Erityisen haitallisia ja pitkäkestoisia päästöjä voi syntyä, jos muovimatto laitetaan märän beonilaatan päälle. Rakentamisessa syntyvästä betonipölystä, hengitettäessä sitä sisältävää ilmaa, jää keuhkoihin pitkäksi ajaksi osa. Sen puhdistaminen on työlästä ja hankalaa, ja puhdistettaessa altistuu mahdollisesti pahastikin pölylle. Puhdistus tuleekin suorittaa huolellisesti ja oikeita menetelmiä ja varotoimenpiteitä käyttäen. Huoneilman laatua voidaan helposti ja edullisesti parantaa hankkimalla jokaiseen huoneeseen paperisuodatinta käyttävä ilmanpuhdistin (HEPA-tai lähes HEPA-tasoinen). Niitä saa edullisesti, mutta kannattaa kiinnittää huomiota puhdistusperiaatteeseen (että on tehokas eli perinteinen lähes HEPA-tasoinen paperi suodatusmenetelmänä). Tuulettamisella on suuri vaikutus ja se on edullisin menetelmä, samoin ilmanvaihdon tehon pitäminen suurena. Hiusten ja vuodevaatteiden pesu on myös tärkeää, että pöly- ja tai hajualtistus on pienempi. Tuulettaminen on tehokkainta läpivedolla tuulisella säällä. Voidaan avata myös koko ikkunaruutuja, muttei talvipakkasilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 31.5.2018