Silmäallergia hirsitalossa

Sauli16.07.2012 13:16

Pojallani on rajuja allergisen näköisiä oireita silmässä ja sen ympärillä. Asumme vanhaan tapaan vanhoista hirsistä rakennetussa talossa. Eristeaineena selluvilla ja pellava.

14-vuotaalle pojalleni on jo kuukausia vaivannut hurjan näköinen allergia silmien ympärillä: punotusta, näppylöitäm ja silmätkin arat. Kun poika on viikon pois kotoa, oireet loppuvat. Palaten heti uudestaan, kun tulee kotiin. Allergiatesteissä olemme käyneet, ja monenlaista allergiaa näyttäisi olevan, eläimistä pölypunkkeihin, mutten kuitenkaan ymmärrä: yritämme pitää taloa ja erityisesti hänen huonettaan puhtaana, ja vieraissakin paikoissa on pölyistä. Eläintä meillä ei ole (paitsi kilpikonna).

Lääkärissä käymme joka välissä ja saamme aina uusia lääkkeitä...oireet pysyvät hiukan hallinnassa, mutta joka välissä alkaa taas "kukkimaan".

Yritän sulkea pois kaikenlaista tässä, ja nyt mietin: voiko esim. pellava olla allergisoivaa? Nettimateriaaleissa pellavan ei ole todettu allergisoivan. Mikä muu tässä voisi olla...onko ideoita?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh18.07.2012 09:45

Itselläni on kosteusvauriosta johtuneena home-allergia, joka tietysti tulee aina ensinnä mieleen. Sitä voisi miettiä ja tutkia.

Sitten on mahdollisia esim. pesuaine-allergiat, jos oireettomassa paikassa on käytetty eri pesuaineita (petivaatteet).

Kolmantena on ruoka-aineallergiat. Te saatatte käyttää jotain sellaista ruoka-ainetta/maustetta, jota "kyläpaikassa" ei käytetä.

Näistä voisi lähteä kalibroimaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sauli19.07.2012 06:39

Kiitoksia vastauksesta! Hometta ei kaikesta päätellen ole...lähdemme seuraavaksi tuohon pesuaineen testaamiseen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus03.08.2012 14:31

Onko selluvilla ekovillaa? Kierrätetyssä materiaalissa, jso se on sellaista, voi olla vaikka mitä jäämiä, painomustekemikaaleista homemyrkkyihin. Ekovillat lisäksi myrkytetään, ettei niissä ala mikrobikasvu. Ilmansulun pitää olla todella tiivis. Puusta tulee myös uutena paljon päästöjä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastausta 218.08.2012 20:24

Mikä on näiden vanhojen hirsien kunto? Selluvilla on puukuitua, joka on käsitelty boorilla. Uudesta puukuidusta tulee runsaasti tuoreen puun VOC-päästöjä, jotka ovat varmasti ärsyttäviä. Boori on myrkyllistä, sitä ei saa imeytyä eristeestä ilmavirran mukana sisäilmaan. Onhan ilmasulku hyvä? Ilmasulku ei poista tuoreen puukuidun VOC-päästöjä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
selluvillaa05.09.2012 17:20

Korkeintaan Suomen kaltaisessa takapajulassa voidaan kuvitella markkinoitavan "hyvänä" materiaalina selluvillaa. Jätteestä ei kultaa saa edes hyvillä markkinointipuheilla! Tehdään "ekologista" materiaalia, johon pitää sekoittaa myrkkyä, josta ei tule myrkkyä kuin vasta tietyissä olosuhteissa, ko aine ja sen johdannaiset ovat kuitenkin asetetttu pannaan jopa elektroniikka-alalla aikaa sitten, ihmis asumuksiin sitä saa tunkea-SUOMESSA. Pellava ei allergisoi, vaikka kastuisi, jopa päiviä märkänä oltuaan haisee lähinnä märälle lampaalle, missä taas vieressä ollut teollisempi "synteettinen" lasi-kivivilla on homeelle oiva kasvu ja ruokailupaikka, pelkästään johtuen tuotteen sisältämästä ... homeita on näkyviä ja näkymättömämpiä, näiden näkymättömimpien ollessa vaarallisimpia!!! Tarkemmin selluvillasta: Keräyspaperimuhjua johon lisätään vettä huimia määriä, em. jo itsessään sisältää mm. kaoliinisavea, tolueenia painoväreissä ym.... Terveellistä on!!!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Aikuinen allergikko06.10.2012 19:30

Hei. Pellava aiheuttaa ainakin mulle allergisen reaktion. Olen kosteus/homeallergikko, jolla myös astmaoireita kaikesta mahdollisesta. Kosteusallergikon paras suoja on hyvin eristetty talo, jossa ilmanvaihto pelaa. Onko eroa oireilla sateella tai kuivalla ilmalla??? Nimittäin oireista huomaa, jos eristeet vuotaa... Ikävää, että oireiden kanssa pitää kärsiä, ja syy ei tarkasti ole selvillä. Rajua, jos pitää ruveta taloa korjaamaan hakuammuntaperiaatteella. Tsemppiä kaverille :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tietoa09.10.2012 20:37

"Selluvilla Selluvilla koostuu irtonaisesta selluloosakuidusta. Sisäilman kannalta ongelmallisia voivat olla erityisesti kierrätyskuidussa esiintyvät jäämät. Tyypillisiä epäpuhtauksia ovat boorihappo, booraksipöly, liuottimet, ftalaatit, kuidut, VOC-emissiot, tetradekaali, heptaani ja heksaani. Booraksi on terveydelle haitallista, sen TLV on 5 mg/m3. Haihtuvat liuotinaineet ovat ärsyttäviä silmille sekä nenän ja kurkun limakalvoille, ja ne aiheuttavat pahoinvointia ja päänsärkyä. Pitkäaikaiset runsaat altistukset voivat aiheuttaa keskushermosto-oireita kuten väsymystä, hermostuneisuutta ja unihäiriöitä." lähde: VTT.fi

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lepola.21.12.2012 18:06

Mitä materiaaleja lienee sisäkatossa ja lattiassa?

Hirsi on hengittävä eli sen läpi kosteus "vaeltaa" kuivemmalle puolelle ja haihtuu siellä.

Kokeilisin vähän aikaa pientä ylipainetta talossa. Silloin vuodot menisivät materiaalipäästöineen ulospäin.

Miten on, jos talo on kauttaaltaan hirteen verrattavaa rakennetta, voiko pientä ylipainetta pitää jatkuvasti? Ainakin voisi laittaa imurit nollille ja tuulettaa isoista aukoista läpivedolla sopivin ajoin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta