rasitusanafylaksiasta kärsiviä?

Tytsy27.07.2018 13:00

Minulla todettiin vehnärasitusanafylaksia jo 2004, josta sitä laajennettiin koskemaan kaikkea gluteenia vuonna 2009. Lähestulkoon kymmenen vuotta kohta menty ilman minkäänlaista kohtausta, vaikkakin edelleen kannan kaiken varalta aina kahta epipeniä mukanani. Ensimmäiset oireet allergiasta nostivat päätään 2004, ollessani 16vuotias ja ne olivat alkuun hyvin pieniä, urtikariaa ranteissa ja vatsalla koulussa liikuntatunnin jälkeen. En ottanut silloin diagnoosia kovinkaan tosissaan, sillä oireet eivät ilmaantuneet läheskään aina liikunnan yhteydessä vaikka olin syönyt normaalia leipää/pastaa yms. Muutamassa vuodessa kuitenkin oireet pahenivat asteittain ja jouduin muutaman kerran tiputukseenkin sairaalaan pienen gluteenimäärän nauttimisen jälkeen ja käveltyäni hieman normaalia ripeämmin. Nykyään onneksi gluteenittomana on suhteellisen helppo elää, varsinkin jos itse leipoo ja kokkaa saa täsmälleen yhtä hyvää kuin kaikkiruokaiset. Ainoa asia jota kaipaan on mämmi! Ainoana miinuspuolena ulkomaat joissa keliakia harvinaisempaa, en esimerkiksi uskalla lainkaan matkustaa itään tai pienille saarille, myös esim. Espanja ja Ranska on melko jäljessä näissä asioissa (viimeksi minulle pitkän gluteenittomuuskeskustelun jälkeen tarjoiltiin vuohenjuustosalaatti normaaleillä krutongeilla). Kuitenkin mm. Pohjoismaat, USA, Englanti ja Italia ovat hyvinkin turvallisia valintoja tällä ruokavaliolla!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sharlin06.12.2018 21:17

Kiva huomata, että kohtalontovereita löytyy, vaikka ikävä ongelma tämä onkin. Itse olen ratkaissut asian niin, että olen ollut 4h syömättä ennen treenejä, eikä kohtauksia ole nyt tullut. Itselle ei ole vielä selvinnyt, mikä ongelmia aiheuttaa, kun ei ollut tuo vehnä. Olen huomannut, että vaikuttaa olevan monen tekijän summa.. esim. siitepölyallergian aikaan tulee helpommin ja jos on syönyt Buranaa tai esim. kuukautisten aikaan. Tuleeko teilläkin pahimmat oireet aina suorituksen päätyttyä? Joskus huomaan kämmenten kutinaa, mutta yleensä itse kohtaus on pamahtanut kunnolla vasta levossa treenin jälkeen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Outoilija13.03.2019 22:59

Samoin, helpottavaa kun löytyy joku syy oudoille ”kohtauksilleni” Olen saanut nyt kolme kertaa kahden vuoden sisällä kohtauksen, joissa kasvoni (lähinnä silmien alue) turpoaa rajusti ja nyt viimeisimmällä kerralla myös kurkku alkoi turvota. Ainoa yhdistävä tekijä kaikilla kerroilla on tosiaan ollut fyysinen rasitus ja sitä edeltänyt syöminen. Ennen kuin löysin tämän ketjun, olen lukenut syöttösolutaudista, jonka oireet täsmäävät omiini.

Syöttösolutaudista lisää täällä:

jahttp://www.hankalapotilas.net/2015/11/mast-cell-conditions-syottosolutaudit/

Ja täällä: https://www.duodecimlehti.fi/lehti/1999/6/duo90166

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tytsy26.01.2020 14:05

Sharlin, minulle on lääkärissä kerrottu että ibuprofeeni (jota tuo mainitsemasi Buranakin on) laukaisee reaktion ilman rasitusta mikäli elimistössä on yhtään gluteenia. Lääke sisältää tai saa elimistön erittämään samaa entsyymiä kuin liikuntakin, eli se muuntaa gluteenin tuoksi allergiaversioksi. Tämän vuoksi olen siirtynyt buranasta parasetamolivalmisteisiin, vaikka gluteenittomalla ruokavaliolla muutenkin olen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 26.1.2020