painomuste

apua allergiaan11.12.2014 10:33

Onko kenelläkään kokemuksia painomusteallergiasta? Itselleni tuli pahoja oireita eräästä lehdestä. Mikä ainesosa painomusteessa mahtaa aiheuttaa allergiset oireet?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh11.12.2014 17:32

Sanomalehden muste sisältää hartsia ja kiiltäväpintaisissa aikakauslehdissä on akrylaattia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
dd10.05.2016 15:32

Entäpä setelirahat? Niistä tulee kutinaa naamaa. Varmaan pyyhin huomaamattani leikaani ja nenän alustaa. Mitä aineita seteleissä on?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nosto ja kommentti24.04.2017 02:57

Jaoin mainoksia 13-17 vuotiaana. Palasin aviisien pariin taas noin vuoden kuluttua. Otin samalla paikan aamupostissa. Mainosten kanssa ei ollut aikaisemmin ollut ongelmia edes lajitellessa, mutta tuore painomuste taisi olla liikaa. Pidin työstä, mutta aamuyöllä autoon lastatut lehdet saivat aikaan oksennuskierteen, lähes joka rapun vieressä oksensin tai ainakin yökkäilin voimakkaasti. Muutaman viikon päästä iho alkoi tuntua kuivalta, kiristävältä ja kutinaa ei auttanut kortisonivoiteetkaan. Lyhyen aamuposti työskentelyn jälkeen (alle puoli vuotta) ajattelin, että tilanne palaantuisi normaaliksi, mutta lopulta jouduin luopumaan myös mainosten jaosta. En pystynyt lajittelemaan mainoksia, yökkäilin, oksentelin ja päänsärky kohtaukset hallitsivat elämää. Iho-oireet katosi melko pian, mutta en vieläkään voi lukea "tuoretta" lehteä, yökkäily ja päänsärky alkaa välittömästi. Onneksi nykyään uutiset voi lukea netissä :) Askartelu tai muu painomustepaperin käsittely ei myöskään enää käy päinsä. Iho-oireet palaavat helposti ja niiden poistaminen kestää viikosta kuukausiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
pr10.12.2018 20:07

Olen itse jakanut mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä lähes 10 vuotta. Aluksi ei ollut mitään oireita, mutta ajanmittaan on tullut ihon punotusta, kutinaa, kuivumista, sormenpäät tuntuvat kireiltä, aivastelua ja silmien kirvelyä. Käytän lajitellessa ja jakaessa hanskoja, mutta painomuste tulee niistä läpi. Kädet pitää pestä saippualla kahteen kertaan, huuhtoa välillä vanhat pois ja laittaa toinen kerta, jotta painomuste lähtee kunnolla pois. Pesun jälkeen on rasvattava kädet, koska pesukin kuivattaa ihoa. Mainokset tulevat tiistaina, lajitteluhuoneessa on seuraavana aamuna sellainen painomusteen haju kuin lehtitalossa. Lehdet tulee keskiviikkona, jolloin ne niputetaan mainosten kanssa ja jaetaan pois. Tuntuu siltä kuin lehtipöly leviäisi koko asuntoon ilmavirran mukana. Vaikka imuroit, pyyhit suurimpia pois, ei kaikki sieltä kuitenkaan lähde niin kauan kuin tätä työtä tekee. Asian voisi ottaa puheeksi työnantajan kanssa ja alkaa harkitsemaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Olen 54-vuotias ja tykännyt työstä. Kun oireilu näyttää pahenevan, niitä tuskia ei kestä kukaan loputtomiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Niisk13.04.2019 14:02

Usean kymmenen vuoden ajan Hesaria lukiessa on pärskyttänyt muutaman kerran, mutta reaktio meni aina kuitenkin ohi. Viime vuonna näin lehdessä ohjeen, kuinka sanomalehden voi taitella kätevästi biojäteastiaan 'pussiksi' enkä ajatellut asiaa sen enempää. No olisi pitänyt ajatella, sillä viime syksynä alkoi ISOT ongelmat - pärskitytti ja hengityskin tuntui vaikeutuvan.

Noin puoli vuotta olen selvittänyt ongelman lähdettä/lähteitä, joita on saattanut olla useita, mutta lopullisesti pääsin jyvälle pr:n kommentista 'Tuntuu siltä kuin lehtipöly leviäisi koko asuntoon ilmavirran mukana'. Eipä tullut mieleen, että sanomalehti kostuu biojäteastiassa ja todennäköisesti tuo ilmaan 'höyryjä', jotka voivat ärsyttää nenän limakalvoja ja hengitysteitä - koko ajan. Kun vaihdoin sanomalehtipussin biopussiin helpottivat ongelmat päivässä.

Selvitystyötäni vaikeutti kortisonipohjainen nenäsuihke, joka sekoitti hajuaistini kaiken muun ärsytyksen lisäksi. Kun vaihdoin antihistamiini-tabletteihin niin hajuaisti toimi paremmin ja edes auttoi selvittelytyötä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta