Jatkuvat poskiontelontulehdukset

niiskunenä22.02.2012 13:26

hei kaikille, onko täällä kohtalotovereita? Kyselisin neuvoa ja apuja tähän kinkkiseen tilanteeseeni, eli olen usean vuoden kärsinyt toistuvista poskiontelotulehdus-kierteistä. taustalla siitepölyallergia, mutta muuten ei pitäisi mitään hometta tms. olla. Yleensä kroonisena oireilee, eli on jatkuvasti väsynyt olo, tukkoinen nenä, poskipäitä särkee jne. Välillä iskee pahempi tulehdus johon ei meinaa antibiootit enää purra ja poskiontelopunkteerauksia on tehty useita, helpottaa vähäksi aikaa oireita ja poistaa räkää. Nyt olen ollut ct-kuvauksessa, kesäksi harkinnassa FESS -toimenpide. Onko muilla kokemuksia tästä ,miten meni, miten paraneminen jne. ? Mitä muita konsteja olisi? Duactista ja kortisonisuihkeesta vain vähän apua ja pahimman tulehduksen ollessa päällä eivät paljon auta. Olisi mukava keskustella aiheesta muiden samallalailla kärsivien kanssa, tässä on henkinen puoli jo aika lujilla!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Niiskunenä22.02.2012 13:31

Täsä vielä ap, jos joku haluaa asiasta enemmän jutella niin olisi mukava jos laittaisit vaikka sähköposti osoitteesi näkyviin, niin laittelen postia! :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli22.02.2012 13:58

Minulle on tehty Fess-leikkaus ja auttoi hyvin poskiontelontulehduskierteeseen. Operaation teki kokenut kokenut, hyvä korvalääkäri ja se oli todellakin helppo operaatio. Toivuin leikkauksesta hyvin ja se oli oikeastaan kivuton leikkaus. Nyt poskionteloiden huuhtelu käy kätevästi ja nopeasti, sitä paitsi tulehduksia on nykyisin todella vähän. Voimia sinulle, muistan kyllä vieläkin, miten uuvuttavaa se poskiontelotulehdus kierre oli.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astmaa tikko22.02.2012 18:04

MUlle tehtiin tuo leikkaus kuukausi sitten. Ja kyllä jo nyt voin sanoa, että se kannatti! Pystyn paremmin hengittämään nenän kautta. Leikkaus meni hyvin ja siitä toipuminen sujui hyvin. Ei ollut mikään paha kokemus ollenkaan. Ainut huono juttu oli se, että mulla tuli melkein heti leikkauksesta toipumisen jälkeen poskiontelotulehdus! Mutta nyt oli ontelot helppo tyhjentää. Voin kyllä suositella tuota leikkausta! Tosin enhän mä vielä tiedä pitemmällä ajalla, mitä hyötyä tuosta on ja vaikuttaako siihen, että ei tulisi niin helposti poskiontelotulehduksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astma myös23.02.2012 03:26

Mitä tarkoitatte että ontelot helppo tyhjätä operaation jälkeen? Eikö sitä reikää tartte enää tehdä neulalla?? Olen kuullut myös sellaisesta että lomalavot ikään kuin poltetaan ettei ne enää voi reagoida turpoamalla ärsykkeisiin, liekkö tämäkin joku uusi hoitomuoto?

Minulla on toinen vuosi peräkkäin että tammi-helmikuussa alkaa poskiontelot oireilla, ja kun tulehtuu niin ei meinaa millään saada tätä rumbaa seis, limakalvot turpoilee jne.. Koko ajan pitää käyttää sumutteita ja Duactia.. :/

Huomasin että täysin viljaton, ja maidoton ruokavalio kohdallani toimii. Tänään taas tosin nappasin maitoa ja viljaa, ja heti alkoi turpoamaan ://

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Judith23.02.2012 09:36

Minulle tehtiin tuo operaatio 16-vuotiaana. CT-kuvauksessa näkyi, että minulla on toinen poskiontelo rakenteellisesti pieni. Olin siksi kärsinyt poskiontelontulehduksesta lähes koko ikäni.

Operaatio tehtiin minulle nukutuksessa, vaikka se sinänsä onkin helppo ja voidaan tehdä ymmärtääkseni myös hereillä. Siitä oli viikon sairasloma, ja toivuin nopeasti. Parina ensimmäisenä päivänä oli muistaakseni vähän huonompi olo, mutta en muista mitään ihmeellisempää. Särkylääkkeillä selvisin :)

Operaatiostani on jo vuosia, eikä poskiontelontulehdus ei ole sen jälkeen enää uusinut. Tämä on suuri muutos siihen punkteeraus- ja antibioottikierteeseen, missä olin ennen sitä. Jotkut kaverini ovat käyneet nielurisaleikkauksessa, ja se kuulostaa huomattavasti pahemmalta.

Ontelot on operaation jälkeen helpompi tyhjentää, koska operaatiossa laajennetaan onteloiden aukkoja. Sarvikuonon käyttöä suositellaan ymmärtääkseni erityisesti operaatiossa käyneille. Minulle ainakin lääkäri suositteli :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli23.02.2012 11:09

Minulle tehtiin leikkaus paikallispuudutuksella, olin siis hereillä enkä tuntenut leikkauksen aikana oloani mitenkään huonoksi. Poskiontelon huuhtelut tehdään nykyisin puuduttaen suihkeella, koska huuhteluaukon on valmiina, neuloja ei siis tarvita. Iisi juttu! Minun limakalvoja ei "ikäänkuin poltettu???". mutta se lieneekin toinen juttu? En tiedä moisesta mitään.....

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
niiskunenä23.02.2012 13:25

Kiitoksia vastanneille :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sarvikuono21.03.2012 13:23

Minulla oli viime vuonna 3 poskiontelotulehdusta, jouduin syömään antibioottikuurit kaikkiin. Sen jälkeen ei ole tutkittu tarkemmin, rakenteellista vikaa ei pitäisi olla, koska aiemmin tulehduksia ei ole ollut. Minua on auttanut nenähuuhtelut apteekista ostettavan sarvikuonon avulla, hienoa merisuolaa ja lämmintä vettä ja huuhtelu 1-2 krt./päivässä. Viime kesän jälkeen tulehduksia ei ole ollut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kierteestä eroon päässyt - ehkä...27.03.2012 10:45

Viimeiset kaksi vuotta olivat järkkyä aikaa mullakin, ekan vuoden poskiontelotulehduksia oli "vain" pari ja alkoi myös vain särkyilyllä kunnes nopeasti olinkin sängynpohjakamaa ja antibioottikuurilla. Viime vuosi alkoikin heti rajulla poskiontelotulehduksella, joka pitkittyi - seuraava poskiontelotulehdus oli siitä parin kuukauden päästä ja pitkittyi viime vuonna minulla oli yhteensä 5 poskiontelotulehdusta ja ne kestivät kerrallaan parikin viikkoa ja mitään ei jaksanut. Asuimme kerrostalossa kaupungin keskustassa, jossa oli koneellinen ilmanvaihto - tuntui, että se pahensi oloa tosi paljon. Muutimme maalle viime vuoden lopulla ja lokakuusta tähän päivään ei ole ollut ainakaan vielä yhtään poskiontelotulehdusta.

Asumme vanhassa paritalossa, jossa ilmanvaihto tapahtuu ilmaraoista ja vanhoista ikkunoista eli luonnollisesti. Hengitysilma on parempaa, tukkoisuus loppui parissa viikossa ja ontelot ovat olleet tyytyväisemmät. Olen itse yhdistänyt sairastelun tuohon ilmanvaihtoon, joka ärsyttää valmiiksi ärsyyntyneitä limakalvoja ja aiheuttaa tulehduksen.

Nyt maantiepölyaikaan olo on taas kamalampi ja hiukan tuntuu kipuilua onteloissa, mutta en usko että tulehdukseen saakka menee, yritän huuhdella onteloita sarvikuonolla, joka on muuten hyvä apu siitepölykaudellakin pitämään hengitystiet auki ja puhtaina.

Toivottavasti pääset kierteestä pois pikaisesti!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kultasiipi15.06.2012 19:52

Jaettakoon omaakin kokemusta. Olen ollut fess-leikkauksessa 5 päivää sitten. Itse operaatio oli todellakin kivuton ja vaihdoimme ajatuksia leikkaavan lääkärin ja hoitajien kanssa. Erityisemmin en jännittänyt toimenpidettä, vaikka olihan se alkuun sellaista leikkausalitoimintaa vermeineen päivineen, mutta kun toimenpide alkoi, loppu menikin hyvin. Märkää oli mennyt jo myös otsaonteloon, mutta tämä ilmeisesti lääkärin mukaan poistuu ajan kanssa kun laajennusreikien kautta. Sairaslomaa sain viikon. Ongelmat alkoivat työpaikan homeongelmata, jonne en enää palaa takaisin, vaan vaihdan työpistettä. Tukkoisuus on vielä jonkinlainen, mutta viime päivinä olen huomannut nenän olevan kyllä kovasti kipeä, ei sellaista jomottavaa kipua, vaan etuseinät, joista on menty sisään. Särkylääkettä en ole käyttänyt kuin ensimmäisenä päivänä. Verta tulee vielä jonkin verran ja samalla joutuu vähän sylkäisemäänkin verta, kun en sitä halua nielläkään. Voipunut olo on ja ensi viikolla pitäisi lähteä töihin. Mieleen ei tulisikaan lähteä vielä töihin, sillä kunto ei tunnu sellaiselta, ainakaan vielä. Täytyy voin toivoa, että tämä tukkoisuus loppuu pikaisesti ja pääsee työelämäään piakoin takaisin täysin terveenä. Tsemppejä kaikille toipuville ja leikkaukseen meneville, kyllä siitä selviää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
marty21.11.2012 23:59

Suosittelen poskionteloiden pallolaajennusta radikaalin FES leikkauksen sijaan. Kysy asiasta lääkäriltäsi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
helmi11.12.2012 14:21

Sain tänään lähetteen sivuonteloiden TT-kuvaukseen, lääkäri suunnittelee myös minulle tuota FESS-leikkausta. Onko kellään tietoa, minkä hintainen tuo leikkaus mahtaa olla yksityisellä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli18.12.2012 06:58

Hei! Minä googletin; Terveystalon hinnasto 2012. Poskionteloiden tähystysleikkaus maksaa 2017€ Terveystalolla. Uskoisin, että saman maksaa suunnilleen kaikilla yksityisillä. Se siinä lienee hyvä puoli, että leikkaavan lääkärin saa valita. Esim. OYS:ssa ei näin voi tehdä, siellä leikkaava lääkäri voi olla kokematonkin. En sano, että huonompi, mutta jostakin se kokemuksen tuoma varmuus on haettava. Minut on leikattu OYS:ssa, ja minulla oli hyvä, kokenut lääkäri. Kiitokset sinne! Onnea sinulle, leikkaus on vaivaton ja iisi-juttu, minulla ainakin kaikki onnistui hyvin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astmainen7629.12.2012 18:09

Onkohan tuohon operaatioon miten vaikea saada lähetettä? itsellä ei ole varaa pariatonnia laittaa, siksi mietin tuota terveyskeskuslähetettä..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli29.12.2012 21:04

Kyllä omalääkäriltä pitäisi saada lähete, jos on poskiontelotulehduksia paljon. Kerro omalle lääkärillesi (tai yksityiselle korvalääkärille), että olet uupunut tilanteeseen ja pyydä lähetettä sairaalaan Fes-leikkaukseen. Minä sain lähetteen yksityiseltä korvalääkäriltäni, mutta leikattiin sairaalassa - eli jonotin vuoroni.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
KiiZu14.01.2013 22:12

Moikka kaikille!

Mun tarinani taitaa olla pahimmasta päästä. Poskiontelo-oireilu alkoi melkein 10 vuotta sitten, sen jälkeen tehty leikkauksia n. 2 vuoden välein eli 5 nyt kertynyt - viimeisin syyskuussa. Helpotusta ei näy, joulukuun CT-kuvissa jo taas kaikki ontelot kasvaneet umpeen polyyppeja. Kovasti vertaistukea kaipailisin ja vinkkejä keinoihin millä oloa helpottaa, kaikennäköistä on kyllä kokeiltu näiden vuosien aikana! Pitäisi varmaan FB:een perustaa ryhmä tms että saisi kokemuksia jaettua, meitä kun on valitettavan paljon!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Surullinen yskijä15.01.2013 07:11

Tarinasi on paljon samankaltainen, kuin minun. Minun poskiontelotulehdukset tulivat ketjuna -90 luvulla - työssä olin homepäiväkodissa 10 vuotta. Päiväkoti on nyt purettu homeen takia. Ensin punktio, lukemattomia kertoja ja fes-leikkaus -92. Ennen isoa leikkausta -96 lavaatio joka toinen päivä. Antibioottikuureja söin kyllä yli sallitun määrän. Se oli kyllä valtavan rankkaa aikaa. Kunnes sain vaikean allergisen astman (kosteushomeet). Vasta sitten päiväkotimme sai uudet puhtaat tilat. Ensimmäinen fes-leikkaus tehtiin -92, sitten se suurempi leikkaus ikenen kautta kaksi kertaa, -96 ja -99.

Ensimmäinen iso leikkaus -96 meni pahasti pieleen, lääkäri oli nuori ja kokematon. Tarina on vaikea ja surullinen, sain siitä leikkauksesta loppuelämäksi hyvin ikävän hermosäryn, tunnottoman ja jäykän ylähuulen, paksujen arpien takia. Ei siitä enempää. Vaikeaa aikaa se oli, hirveän vaikeaa.

Jouduin työstäni työeläkkeelle jatkuvan sairastelun ja astman takia. Olin sairaalahoidossakin keuhkokuumeiden takia. Sen haluan sanoa, allerginen nuha voi vaikeutuessaan johtaa myös astmaan. Nyt olen ollut terveenä ja poskiontelontulehdukset ovat pysyneet poissa, mutta työni, jota oikeastikin rakastin, ei voinut enää olla päiväkodissa, sillä lapset sairastavat flunssaa paljon. Että tällaista...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna15.01.2013 08:27

Olen kärsinyt lapsesta saakka poskiontelotulehduksista välillä enemmän välillä vähemmän.Viimeisen viiden vuoden aikana enemmän.

Mulle tehtiin viikko sitten Fess-leikkaus puudutuksessa.Kokemus oli positiivinen ja toipuminen on ollut nopeaa ja suht kivutonta.Mulla ei ollut polyyppeja eikä kystiä, joten toipuminen saattoi sen vuoksi olla nopeampaa.Sairauslomaa kirjoitettiin 2 viikkoa.Lääkäri sanoi, että poskiontelot olivat tosi tukossa. Noustessani leikkauspöydältä tunsi selvästi, että nenän kautta hengittäminen on nyt helpompaa. Toivon todella, että poskiontelotulehduksia ei enää tulisi ainakaan kierteeksi asti.

Itselläni on astma ja se on ollut huonossa tasapainossa kesästä saakka. Olen joutunut syömään kesästä tähän hetkeen yhteensä kolme kortisonikuuria suun kautta. Henkinen jaksaminen on ollut todella koetuksella tämän syksyn aikana.

Astman ja allergioiden vuoksi joudun vaihtamaan työtehtäviä.Eli monenlaista koettelemusta on ollut alle vuoden sisällä.Mutta positiivisella asenteella menen eteenpäin elämässä ja toivon teille kaikille jaksamista :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
15.01.2013 09:59

Kärsin pahasta poskiontelotulehduskierteestä varmaan 15 vuotta. Tulehduksia oli pahimpana vuonna joka kuukausi. Itse sain avun siedätyshoidosta (Timotei) ja nenähuuhtelukannusta. Alkuun huuhtelin päivittäin useammankin kerran. Nykyisin huuhtelen tarvittaessa eli välillä menee kuukausia. Siitepölyaikaan huuhtelen aina kun tulen ulkoa. Kohta kymmeneen vuoteen en ole tarvinnut antibioottikuuria. Tulehduskierre on tosi raskas henkisestikin puhumattakaan siitä kivusta. Itse en kärsinyt välillä edes kävellä, kun tärähdys koski niin kovasti hampaisiin. Olen tosi onnellinen tämän hetkisestä tilanteestani. Voimia kaikille!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
KiiZu15.01.2013 17:35

Lisään vielä tuohon omaan tautitarinaani.. Mulla alkoi siis 10 vuotta sitten aivan puskista tämä sairastaminen, en ollut koskaan ennen sairastanut poskiontelotulehduksia. Antibiootteja tuli syötyä reilun vuoden aikana kymmenkunta, samana vuonna todettiin astmakin. Siitepölyallergiaa ei ole häivähdystäkään, mutta lääkeaineille allergisoidun yksi toisensa jälkeen. Mitään tulehduskipulääkkeitä ei voi käyttää ja Panadolkin nyt jo kiellettyjen listalla. Teillä muilla lääkeallergioita? Ja onko joku kokeillut akupunktiota, mitään apua?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta