Allerginen nuha vai astma

Aurinko0813.03.2018 15:17

Hei!

Minä olen kärsinyt noin 1,5 vuotta allergisesta nuhasta ja töiden vuoksi altistun joka päivä homeelle sekä "mikropölyhiukkasille". Minulla on työpaikkapef-seuranta menossa ja olen huomannut, että pef -arvot laskevat 40-60 l/min, kun työskentelen tietyissä tiloissa. Ventoline auttaa oloon ja arvot nousevat 70-100 l/min. Nyt mietinkin, että otanko "turhaan" avaavaa lääkettä ja häiritsen mittauksia? Puhallan siis 2h välein töissä ja vapaalla. Mutta onko ok ottaa avaavaa, jos se oikeasti auttaa oloon? Jos en ota, voi koko päivä mennä pilalle, kun olo on tukkoinen ja on huono hengittää. Sitäkin mietin, että auttaako Ventoline myös allergisen nuhan aiheuttamiin oireisiin vai enteileekö oireeni astmaa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Avaava13.03.2018 18:53

Tässä maallikon ajatuksia:

PEF-mittaukset tehdään yleensä kahdet: ensin ilman avaavaa ja toinen avaavan ottamisen jälkeen. Tällöin nähdään avaavan vaikutus. Jos avaava parantaa selvästi PEF-arvoja, ilmeisesti keuhkoissasi on tulehdustila.

Ja vastaus kysymykseesi: Avaavan ottaminen jatkuvasti häiritsee PEF-arvojen tulkitsemista.

Muistaakseni avaavia tulisi käyttää vain ensiapuna satunnaisesti. Kerran kahdessa tunnissa jatkuvasti kuulostaa paljolta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Aurinko0814.03.2018 08:48

Kiitos ajatuksistasi!

Tämä minun pef-seuranta on työpaikkaseuranta ja se eroaa tavallisesta sillä, että puhallan siis pef-mittariin kahden tunnin välein kolme kertaa (ilman avaavaa). En suinkaan ota avaavaa lääkettä kahden tunnin välein. Joudun ottamaan avaavaa lääkettä työskenneltyäni tiloissa, joissa saan oireita (max 2x päivässä). Mutta avaavan jälkeen arvot (ja olo) ovat hyvät, joten tavallaan ne vääristävät lukemia kun vuorokausivaihtelu kasvaa avaavan oton myötä. Mutta en vain pysty olemaan ilman avaavaa, joka päivä yritän, mutta oireet ovat inhottavia :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta