Kokeilkaa D-vitamiinia ennaltaehkäisyyn

Merja 43v27.05.2011 14:41

Siinä ei varmasti menetä mitään(maksaa vain 30-40€/vuosi). Itse säästän jo allergialääkkeissä mukavasti, sillä ei ole enää niille niin tarvis. Olen käyttänyt jo pari vuotta joka päivä D-vitamiinia 50 mikrogrammaa. Vitamiinia en saa muualta, sillä olen kala-äyriäisallerginen, en juo maitoa ja en viihdy kesäauringossa laisinkaan. Nyt on toukokuu ja voin hyvin jo viime vuonna kesä meni paljon helpommin kuin kymmenet kesät sitä ennen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mikko26.03.2012 08:37

Useissa tutkimuksissa on tosiaan havaittu tuo D-vitamiinin vaikutus allergioihin, joten en todella ymmärrä, miten sitä ei osata vieläkään suositella kokeiltavaksi.

Pari vuotta sitten kesällä heinänuha jätti kokonaan tulematta (olin jo varautunut isolla paketilla antihistamiineja ja rakentelinpa omia ilmansuodattimiakin), ensimmäistä kertaa sitten varhaislapsuuden (nyt 29v.). D-vitamiinin (5000 IU/d) ja kalaöljyn syönnin olin aloittanut talvella, joten jompikumpi niistä saattoi vaikuttaa allerigan katoamiseen, näin jälkeenpäin epäilen tuota D:tä. Viime kesänä olinkin sitten pienemmällä (2000 IU/d) D-vitamiinikuurilla ollut pidemmän aikaa, ja niinpä allergiaoireitakin oli huomattavasti enemmän (ei kuitenkaan lähimainkaan samaa tasoa kuin kaikkina aiempina D:ttöminä vuosina). Tänä kesänä olen varautunut taas syömällä 5000 IU D:tä päivässä, joten kohta nähdään ainakin korrelaatio, joskaan kausaliteettia.

18 € maksaa vuoden D-vitamiinit tuolla suurehkolla 5000 IU/d annostuksella, joten ei ole kovin suuri hinta siitä, ettei nenä ole aamulla herätessä tukossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjatoukka27.03.2012 14:29

D-vitamiini on terveyden kannalta ilmeisesti paljon tärkeämpi vitamiini kuin on aikaisemmin uskottukaan. Silti on vähän vaarallista ruveta suosittelemaan jättiannoksia allergiaoireiden torjuntaan, kun niiden haittavaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa.

Löysin Terveyskirjastosta (tekijänä suomalainen lääkäriseura Duodecim) tiedon artikkelista vuodelta 2010, jossa kerrotaan D-vitamiinin turvalliseksi annokseksi aikuiselle 2000 IU/d (eli kansainvälistä yksikköä päivässä), mikä on mikrogrammoina 50. Jos joku aikuinen haluaa kokeilla allergiantorjuntaa 2,5-kertaisella annoksella, se on hänen oma asiansa ja omalla vastuullaan. Itse otan viime syksystä alkaen (uutta tutkimustietoa suositusmääristä) joka aamu 40 mikrogrammaa ja teini-ikäiset lapseni 20 mikrogrammaa (aikaisemmin vain 10 kaikille).

Olisi tietenkin ihanaa päästä allergiaoireista eroon - itselläni kausi kestää lepästä pujoon ja homeisiin eli jopa yli puoli vuotta - mutta en aio silti kokeilla D-vitamiinin jättiannoksia, ennen kuin ne on todettu turvallisiksi (enkä todellakaan syötä niitä allergikkolapsillenikaan). Toistaiseksi hoidamme allergiamme allergialääkärin määräämillä lääkkeillä, toki sulkematta pois muitakaan apukeinoja kuten terveellistä ruokavaliota ja elämäntapoja. Itse jatkan syksyllä siedätyshunajan käyttöä, nyt kokemusta vasta marras-helmikuulta, jolloin pystyin siedätyshunajan käytön ansiosta syömään yleensä ristiinreagointia aiheuttavia hedelmiä (omenoita, päärynöitä jne.).

Aurinkoista kevättä kaikille allergikoille ja muillekin!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tason mittaus31.05.2012 09:23

Miksi pelätä liian suuria d-vitamiinimääriä kun d-vitamiini tasot voi helposti mittauttaa verestä ihan terveyskeskuksessa. Jos on kunnon puutostila, niin ihan pienillä määrillä ei ainakaan minulla tasot nousseet ollenkaan. Piti ottaa todella suuria määriä, jotta sain nousemaan. Siinä hävisi flunssat ja allergiat helpottivat. Samoin kävi lapsillani, joilla on myös verestä mitattu tasot. Viralliseen lääketieteeseen en usko enää ollenkaan: muutama vuosi sitten d-vitamiinia varoiteltiin ottamasta ja nyt on tieteellisesti todistettu sen puutoksen yhteyden kansantauteihin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
100µg27.09.2012 06:18

100µg on ollut lasten annos ja nykyään se on aikuisen annos ja täysin turvallinen. Ja aina sen oman D-vitamiinitason voi mittauttaa labrassa läkärin lähetteellä. Pitäisi jo kuulua ihan perusverikokeisiin.

D-vitamiinia myydään ruokakaupoissa, apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita, joten lienevät parhaimpia valmisteita.

Myös Suomalaisista verkkokaupoista saa edullisemmin kuin kaupasta: http://www.ebn.fi/vitamiinit_mineraalit-1.html

http://www.manninen.info/shop/index.php?route=product/category&path=99_71

Tässä luotettava kauppa ulkomailla: http://www.iherb.com/Vitamin-D

Softgel = öljykapseli eli parasta, mitä rahalla saa. Öljyjä on erilaisia eli jos on allergiaa esim. kalalle tai soijalle, niin valitse esim. auringonkukkaöljyssä oleva valmiste.

1000IU = 25µg

2000IU = 50µg

4000IU = 100µg

5000IU = 125µg

iHerbin tilausohjeet suomekielellä (visa tarvitaan): http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

Ajankohtainen D-vitamiini http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjatoukka02.10.2012 15:22

Selvennätkö vielä, missä ja koska 100 mikrogrammaa on ollut lasten annos.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
100µg06.10.2012 08:28

Tärkeä D-vitamiini, Lääkäri Antti Heikkilä http://www.katsomo.fi/?progId=140659

Miksi pillereitä kannattaa syödä pimeällä eli kaikki mitä sinun pitää tietää D-vitamiinista http://honkanen.wordpress.com/2012/10/04/d-vitamiini-ihmelaaketta-purkista/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
100µg16.10.2012 17:36

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota ihomme valmistaa (Suomessa toukokuun alusta elokuun loppuun keskipäivällä) auringonvalon UVB-säteilyn avulla. Lisäksi D-vitamiinia saadaan pieniä määriä ruuasta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VIRALLINEN) päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa yli 60-vuotiaille, 7,5 mikrogrammaa muille aikuisille ja 10 mikrogrammaa alle 3-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville. Näillä suositusmäärillä suomalaiset eivät onnistu ylläpitämään varsinkaan riittäviä talviaikaisia D-vitamiinitasoja.

Suomalaisten keskiarvo on n. 43 nmo/l nykyisillä virallisella saantisuosituksilla.

Vain muutamalla prosentilla D-vitamiinipitoisuus on ympäri vuoden optimaalisella 80–150 nmol/l tasolla, jos syö riittävästi D-vitamiinia purkista.

D-vitamiinin todellinen tarve syyskuun alusta toukokuuhun on 25-125 µg päivässä. Jotkut voivat tarvita enemmänkin, mutta suurempien annosten olisi hyvä perustua D-vitamiinitasojen mittaukseen.

Ajankohtainen D-vitamiini http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Jos levitämme ihollemme kemikaalicocktail-aurinkorasvoja, häiritsemme tehokkaasti ihollamme tapahtuvaa d-vitamiinisynteesiä sekä muita iholla muodostuvia fotoreaktiivisia yhdisteitä. On myös hyvä muistaa, että ~60% siitä mitä laitamme ihollemme, imeytyy myös verenkiertoomme. Mitä korkeampi on rasvan SPF-kerroin - sitä enemmän siinä on kemikaaleja. Kemikaalit häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja ne saattavat mm. laukaista estrogeeniriippuvaisia syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Jos haluamme välittää ympäristöstämme ja syödä kaloja, niin huomioitava seikka on myös se, että aurinkorasvamme ja niiden sisältämät kemikaalit ajautuvat pesuvesien mukana vesistöihin, jotka voivat sitten vaikuttaa negatiivisesti kaloihin. Täältä voit lukea lisää aurinkovoiteiden haitoista. http://balanssi.blogspot.fi/2012/06/kuinka-valttaa-auringossa-palaminen.html

Varmin tapa saada D-vitamiinia on ottaa aurinkoa keskipäivällä ja ilman rasvaa. Mutta vain sen verran, että ei pala.

Iltalehti uutisoi äskettäin, että suomalaislapsilla on todettu murtumia ja jopa osteoporoosia, jotka ovat vältettävissä D-vitamiinia lisäämällä. Helsingin alueella tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 99 prosenttia helsinkiläisistä koululaisista kärsii D-vitamiinin puutteesta. Iltalehdessä haastateltu ylilääkäri Raimo Rintala suosittelee 50 mikrogramman D-vitamiinilisää myös lapsille.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Miksi influenssat rantautuvat juuri tänne mihin aurinko ei paista? Aivan oikein, pronssikaudella ihmiset söivät yli kilon kalaa päivässä ja tämä riitti takaamaan riittävän D-vitamiinin saannin, tänä päivänä syödään viljeltyjä kaloja, joiden D-vitamiinipitoisuus on neljännes villikalan pitoisuudesta eli pari mikroa, jos ylipäätään edes syödään kalaa ja joka tapauksessa liian vähän. http://luomuilija.blogspot.fi/2012/d-vitamiini-terveyden-yllapitaja.html

Omat D-vitamiinitasonsa voi kuitenkin käydä mittauttamassa, jotta tietää, missä mennään. http://terveyshymy.fi/artikkelit/d-vitamiinin-puutos-on-suuri-terveysriski

D-vitamiini säätelee monien geenien ilmentymistä eli sitä mikä osa genomista on aktiivista ja tuottaa proteiineja Raskauden normaali kulku vaatii riittävän D-vitamiinitason joka on korkeampi kuin kalkin imeytymisen varmistava taso Elimistön D-vitamiinistatuksen paras mittari on seerumin 25(OH)D mittaus Lähtökohtana normaaliarvoille tulee pitää ”luonnonmukaista” D-vitamiinitasoa eikä jonkun yksittäisen sairauden eston tarvitsemaa tasoa Paras arvio D-vitamiinin normaaliarvosta on 120-225 nmol/l Kesällä vaalea iho tuottaa helposti 375 µg D3-vitamiinia 15 minuutin aikana 120 nmol tason ylläpito talvella vaatii keskimäärin 120 µg D3 -vitamiinia D-vitamiinin imeytyminen vaihtelee paljon ja siksi seerumin 25(OH)D mittausta pitäisi käyttää herkästi, riittävän annoksen varmistamisessa, muutaman kuukauden korvaushoidon jälkeen http://terveesti.blogs.fi/2012/03/13/uusin-tieto-d-vitamiinista-13173362/

"Eurooppalainen D-vitamiinin asiantuntijatyöryhmä on huolestunut Euroopan väestön hälyttävästä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiini on tarpeen ravintolisänä jopa aurinkoisissa etelän maissa, kuten Espanjassa. Pohjoismaissa tarve on 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 75 nmol/l. Suomessa viranomaiset suhtautuvat nihkeästi ravintolisiin ja pitävät siksi riittävänä 50 nmol/l ja pelottelevat yli 50 µg:n muka olevan vaarallista. Liian pieni D-vitamiinin saantisuositus ja ravintolisien vastustus maksavat yhteiskunnalle miljardeja euroja vuodessa." http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2250

"HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie." http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

"Paras lahja lapselle on D-vitamiini! Kävin äsken taas lauantain kunniaksi D-vitamiinipullollani. Otan D:tä lääkärin määräyksestä enemmän kuin ravintosuositus määrää. D on sairaan tärkeä vitamiini, joka oikeasti on hormoni- eritoten meille napapiirin asukkaille.

D-vitamiini auttaa tulehdustiloihin, reumasairauksiin, syöpien syntyyn, sikiön ja lapsen aivojen kehitykseen, flunssiin, osteoporoosiin ja moneen muuhun oireeseen, joita länsimaisella ihmisellä on. Silti saamme sitä aivan liian vähän. Näistä asioista suuresti tietävä lääkäri Erkki Antila suosittelee D-vitamiinin päiväannokseksi vähintään 50 µg eli 2000 kansainvälistä yksikköä. Katsokaa hyvät ihmiset D-vitamiinipurkkinne kyljestä, että saatte sen verran. Raskaana olevien tulisi hänen mukaansa saada 100µg." http://www.huonoaiti.fi/?p=460

Ja sitten ostamaan halpaa vitasmiinia, koska joku saa siitä rahaa. No tietysti saa ja pitääkin. Kaikki maksaa ja jos ei halua maksaa, niin sitten kannattaa lopettaa syöminen, juominen, peseminen jne... Oleminen, kun joku saa siitä rahaa. Lääkkeet tulevat kyllä aina kalliimmaksi ja kuka sitä sairas haluaa olla?

D-vitamiinia myydään ruokakaupoissa, apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita, joten lienevät parhaimpia valmisteita.

Myös Suomalaisista verkkokaupoista saa edullisemmin kuin kaupasta: http://www.ebn.fi/vitamiinit_mineraalit-1.html

http://www.manninen.info/shop/index.php?route=product/category&path=99_71

Tässä luotettava kauppa ulkomailla: http://www.iherb.com/Vitamin-D

Softgel = öljykapseli eli parasta, mitä rahalla saa. Öljyjä on erilaisia eli jos on allergiaa esim. kalalle tai soijalle, niin valitse esim. auringonkukkaöljyssä oleva valmiste.

1000IU = 25µg

2000IU = 50µg

4000IU = 100µg

5000IU = 125µg

iHerbin tilausohjeet (visa tarvitaan): http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 200 muuhun geeniin.

Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn.

Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin.

D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen. Uutispalvelu Duodecim

Possible 75% cancer mortality reduction with Vitamin D http://www.youtube.com/watch?v=9FMlQeH8RFA&feature=player_embedded

""D-vitamiini ehkäisee tupakoinnin aiheuttamia vaurioita keuhkoissa, osoittaa uusi amerikkalainen väestötutkimus. Sen tekivät Bostonin yliopisto ja Brigham and Women´s Hospital, ja hanketta rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto. Tulos vahvistaa aikaisempia havaintoja D-vitamiinin suojavaikutuksesta keuhkoahtaumataudissa ja puoltaa reilua D-vitamiinilisää eritoten tupakoitsijoille. Viranomaissuositus (7,5 µg/vrk) ei riitä tupakoitsijoille, vaan tarve on todennäköisesti vähintään 100 µg päivässä."" http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2365

Lääkäri Hannu Vierolan mielestä suomalaisten D-vitamiinin puute alkaa olla hälyttävällä tasolla. Ruokavaliosta tai auringosta kesällä saatu vitamiinimäärä ei riitä syksyllä edes isänpäivään saakka. Iisalmelaislääkäri Hannu Vierola on työnsä kautta päätynyt tutkimaan potilaidensa D-vitamiinin määriä. Tulokset ovat olleet hälyttäviä, esimerkiksi 15-vuotiaista tytöistä joka viides on lähestulkoon riisitaudin partaalla. D-vitamiinin vajaus koskee kuitenkin myös kaikkia muita ikäluokkia ja molempia sukupuolia. Kriisiryhmiä ovat nuoret ja vanhukset sekä laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa potevat. D-vitamiinin puute aiheuttaa lukuisia puutostiloja. Matala D-vitamiini lisää Vierolan mukaan mm. syöpäriskiä, luun haurastumista, diabetesta, verenpainetautia, MS-tautia ja influenssaa.Vitamiinin lisääminen ruokavalioon vähentää nivel- ja lihassärkyjä, kohentaa lihasvoimaa, mielialaa ja karkoittaa väsymystä. Pelkästään ruokavaliolla D-vitamiinin puutetta ei voi saada tasapainoon, esimerkiksi maitoa tulisi tällöin juoda jopa neljä litraa päivässä. Lääkärikunnassa ihmetellään Suomen alhaisia vitamiinisuosituksia. http://yle.fi/uutiset/iisalmelaislaakari_kauhistelee_suomalaisten_vitamiinivajetta/1138545

Lihaksille D-vitamiinia: Athletes are beginning to catch on to the fact that vitamin D plays a role in balance, strength, and muscle repair. Vitamin D increases the size of fast-twitch muscles and general muscle strength, helpful in the quick sprints and explosive movements. Past research has shown athletes with higher vitamin D levels can jump higher, quicker, and with greater power than those with the lowest levels. http://www.youtube.com/watch?v=gQs4CFc3yNE

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Huippuvarovainen EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä. http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

Ravinnolla on merkittävä vaikutus aivan kaikkiin sairauksiin ja niiden ehkäisyyn.

Lääkkeitä syödään sitten tarvittaessa.

Yleensä lääkitys vähenee, kun ruokavalio ja muu elämä on kunnossa. Ja täten potilaskin voi paljon paremmin kuin pelkällä lääkityksellä.

Mutta kertooko lääkäri tästä mitään?

Ei kerro, koska ei kiinnosta.

Nykylääketieteessä tutkitaan vain lääkkeitä, jotka voidaan patentoida ja jotka tuovat rahaa.

Lääkäri, joka on kiinnostunut omasta golf-tuloksestaan enemmän, kuin potilaittensa hyvinvoinnista tai pahoinvoinnista on valinnut väärän ammatin, ja tulee kalliiksi koko yhteiskunnalle. Tällä hetkellä käytännön terveydenhuollosta vastaavat paljolti luontaistuotekauppiaat, hierojat, fysioterapeutit ja liikunnan opettajat.

Ruokapäiväkirjanpito - totuus syömisestä? http://pullapoliisi.blogspot.fi/2012/04/ruokapaivakirjanpito-totuus-syomisesta.html

Viljat ja/tai maitotuotteet pois. Kokeile kumpi pahentaa/parantaa oireita.

Lisäksi C-vitamiinia ja D-vitamiinia tarvii purkista.

D-vitamiinin puute on maailman yleisin ravitsemuksellinen puutos.

Raudan puute aiheuttaa anemiaa, josta kärsii noin kolmekymmentä prosenttia maailman väestöstä.

C-vitamiinin virallinen suositus estää keripukin.

C-vitamiinia 500-1000mg / vrk D-vitamiinia 100µg / vrk

Tärkeä D-vitamiini, Lääkäri Antti Heikkilä http://www.katsomo.fi/?progId=140659

Miksi pillereitä kannattaa syödä pimeällä eli kaikki mitä sinun pitää tietää D-vitamiinista http://honkanen.wordpress.com/2012/10/04/d-vitamiini-ihmelaaketta-purkista/

D-vitamiinilisän käyttö on perusteltua http://hevoskuuri.fi/terveys-ja-ravinto/444-d-vitamiinilisaen-kaeyttoe-on-perusteltua

http://blog.vitamindcouncil.org/2012/10/04/a-closer-look-vitamin-d-no-match-for-common-cold/

Terveys on niin valtava, sekava ja monihaarainen sekoitus politiikkaa, bisnestä, tutkimusta, huuhaata, perinteistä viisautta, perinteistä hölynpölyä ja miljoonia erilaisia kannanottoja ja mielipiteitä.

Olemme palanneet takaisin aikaan, jolloin todellisuus muotoutui poliittisten tarkoitusperien mukaan. Nyt muokkaajana on puhdas raha ja valta. Vaikka on lisääntyvässä määrin tutkimuksia, että kolesterolitason lasku lisää kuolleisuutta ja pisin elinikäodotus on niillä, joilla on korkein kolesterolitaso, niin siitäkin huolimatta valtaa pitävä lääketieteellinen eliitti pysyy kannassaan.

Korkea kolesteroli ei ole riskitekijä edes sydänsairailla, tutkimuksissa on todettu, että sydänkohtauksen saanneilla oli kauttaaltaan matala kolesterolitaso. Silti kansakunta on aivopesty uskomaan lääkkeisiin, joilla ei professoreiden mukaan ole mitään sivuvaikutuksia.

Statiinit aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista ja ahtauttavat verisuonia.

Rasvasta on tehty pelottava peikko. Kolesterolilla, niin hyvällä kuin "pahallakin" on suuri joukko elintärkeitä tehtäviä kehossamme. Ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, joka osoittaisi voin ja muun maaeläinrasvan aiheuttavan sepelvaltimotautia ja sydänkuolemia tai mitään muitakaan sairauksia. Eläinrasvat EIVÄT nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Jos näin olisi, niin ihmiskuntaa ei olisi olemassakaan. Margariinit tuli markkinoille vasta 80-luvulla ja kukaan ei ole niillä mistään parantunut. Syövät vain lisääntyvät. Kolesteroliarvot vaihtelevat vuodenaikojen, auringonvalon, kuukautiskierron, kilpirauhasen toiminnan, stressitason, liikunnan, ylipainon, tupakoinnin ja muiden sairauksien ja elimistön kroonisen tulehdusasteen mukaan jne. Edellä mainitut seikat vaikuttavat usein paljon enemmän kolesterolitasoihin kuin esim. ruokavalio. http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164

Nykyiset viralliset ravitsemussuositukset eivät tehoa silloin, kun sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta ovat pielessä. Esim. diabeetikoille suositellaan 6-9 palaa leipää päivässä. Leipä sisältää runsaasti nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria entisestään ja insuliinin vaikutuksesta varastoituvat rasvana kehoon.

Jos margariinit keksittäisiin nyt, niin ne kiellettäisiin vaaraallisina rasvoina.

Kukaan, joka on perehtynyt ravitsemukseen, ei syö margariinia eikä muitakaan käsiteltyjä kasvisrasvoja.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/margariini.htm

Sydäntaudin tärkein syy näyttäisi olevan kilpirauhashormonien riittämätön toiminta http://valtsuhealth.blogspot.fi/2012/10/sydantaudin-tarkein-syy-nayttaisi.html

Lapsista ja ruoasta – osa 1 http://blogit.mtv3.fi/sivumaku/2012/08/28/lapsista-ja-ruoasta-osa-1/

Lapsista ja ruoasta – osa 2 – Silloin kun minä olin nuori http://blogit.mtv3.fi/sivumaku/2012/09/11/lapsista-ja-ruoasta-osa-2-silloin-kun-mina-olin-nuori/

Laihduttajan aivojumppaa http://blog.vogel.fi/2012/09/laihduttajan-aivojumppaa/

Foolihapon käyttö varhaisraskaudessa suojaa lasta keskushermostoputken sulkeutumishäiriöiltä. http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10543.pdf

Nykysuosituksia suurempi D-vitamiinilisä turvallinen ja tehokas tapa saavuttaa hyvä D-vitamiinipitoisuus

Nykysuosituksia suuremmalla D-vitamiinilisällä voidaan turvata entistä paremmin vastasyntyneiden riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n D-vitamiiniannokset ovat vastasyntyneille turvallisia.

Suomessa on aiemmin suositeltu vastasyntyneille jopa 100 µg:n D-vitamiiniannoksia. Suositeltua annosta on sittemmin pienennetty, minkä perusteena on osittain ollut pelko suuriin annoksiin mahdollisesti liittyvistä haittavaikutuksista. Nykyään D-vitamiinia suositellaan annettavaksi kaikille imeväisille 10 µg vuorokaudessa. Useat asiantuntijat pitävät riittävänä seerumin kalsidiolipitoisuutena arvon 80 nmol/l ylittävää pitoisuutta. Tuore tutkimusnäyttö viittaa siihen, että nykysuositusten mukainen annostus johtaa liian pieneen seerumin kalsidiolipitoisuuteen eikä turvaa riittävää D-vitamiinin saantia.

Tutkimme terveistä vastasyntyneistä koostuvassa aineistossa eri D-vitamiiniannosten vaikutusta seerumin kalsidiolipitoisuuteen, kalsiumaineenvaihduntaan ja luustoon. Tutkimuksessa satunnaistettiin sokkoutetusti 113 vastasyntynyttä saamaan D3-vitamiinia kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka joko 10, 30 tai 40 µg vuorokaudessa. Tavoitteena oli saavuttaa kolmen kuukauden iässä arvon 80 nmol/l ylittävä seerumin kalsidiolipitoisuus ilman haittavaikutuksia.

D-vitamiinipitoisuuden lähtöarvot määritettiin syntymän jälkeen napaverinäytteestä, eikä pitoisuuksissa havaittu eroja ryhmien välillä. Napaverinäytteessä kalsidiolipitoisuus oli keskimäärin ainoastaan 53 nmol/l, vaikka valtaosa äideistä oli käyttänyt raskauden aikana säännöllisesti D-vitamiinilisää.

Kolmen kuukauden iässä lasten seerumin kalsidiolipitoisuus oli annoksen mukaan keskimäärin 88, 124 ja 153 nmol/l. Kalsidiolin tavoitepitoisuus seerumissa saavutettiin kaikilla lapsilla, joiden vuorokausiannos oli 30 tai 40 µg ja joiden hoitomyöntyvyys oli hyvä (yli 80 %). D-vitamiinipitoisuudella tai D-vitamiiniannoksella ei havaittu yhteyttä plasman kalsiumpitoisuuteen, seerumin parathormonipitoisuuteen tai virtsan kalsium-kreatiniinisuhteeseen. Seerumin kalsiumpitoisuus oli kaikilla lapsilla normaali. Kolmen kuukauden iässä lasten sääriluun ominaisuuksia tutkittiin perifeerisellä kvantitatiivisella tietokonetomografialla (pQCT). Suurten D-vitamiiniannosten havaittiin vaikuttavan suotuisasti luun kasvuun ja lujuuteen.

Tutkituilla, nykysuositusta suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saavutetaan suurempi seerumin kalsidiolipitoisuus ja taataan elimistön riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n vuorokausiannos osoittautui turvalliseksi. Suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia luuston kehitykseen. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin selvittämään suurempien D-vitamiiniannosten pitkäaikaisvaikutuksia.

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2012;128(19):2030

Tärkeä D-vitamiini, Lääkäri Antti Heikkilä http://www.katsomo.fi/?progId=140659

Miksi pillereitä kannattaa syödä pimeällä eli kaikki mitä sinun pitää tietää D-vitamiinista http://honkanen.wordpress.com/2012/10/04/d-vitamiini-ihmelaaketta-purkista/

D-vitamiinilisän käyttö on perusteltua http://hevoskuuri.fi/terveys-ja-ravinto/444-d-vitamiinilisaen-kaeyttoe-on-perusteltua

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Aiheesta kiinnostunut20.11.2012 11:22

Kiitos perusteellisesta infopaketista ja lukuisista tietolähteistä. Minä myös uskon D-vitamiinin voimaan!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
100µg22.09.2013 08:30

Ravitsemussuositukset ja D-vitamiini

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ollaan parhaillaan päivittämässä pohjoismaisia ravitsemussuosituksia. Mm. D-vitamiinin saantisuosituksia ollaan nostamassa tänä syksynä aikuisilla 7,5µg -> 10µg.

Luoja ei kuitenkaan laskenut D-vitamiinin päiväannosta puolen mikrogramman tarkkuudella vaan mahdollisti aurinkohormonin jopa 250 µg:n kertatuotannon ihossa, mikä etelässä tuottaa seerumin kalsidiolipitoisuuden 100–200 nmol/l (Vieth 2009).

Keskieurooppalainen työryhmä (paneeli) on laatinut luonnoksen uusiksi D-vitamiinin saantisuosituksiksi Keski-Euroopan maissa. Paneelia, jossa on mukana yli 30 kansainvälisesti tunnettua D-vitamiinitutkijaa, valtaosa itäeurooppalaisia, johtaa puolalainen tohtori Pawe? P?udowski (Children’s Memorial Health Institute, Warsaw). Paneeli ehdottaa, että sen suositukset tulisivat voimaan Keski-Euroopan maissa kansanterveystyössä ja sairaanhoidossa. Uutta tässä on myös se, että nyt riskiryhmille annetaan suuremmat suositukset kuin terveille ja että suositukseen on lisätty ohje seerumin D-vitamiinin pitoisuuden alarajasta (75 nmol/l) ja ihanteellisesta pitoisuudesta (125 nmol/l).

Luonnos uusiksi ohjeiksi:

Yleiset saantisuositukset päivää kohti • Vauvat 0-6 kuukautta: 400 IU eli 10 µg • Vauvat 6-12 kk: 400-600 IU eli 10–15 µg • Lapset ja nuoret: 600-1.000 IU eli 15–25 µg • Aikuiset: 800-2.000 IU eli 20–50 µg • Raskaana olevat naiset: 1.500-2.000 IU eli 37,5–50 µg

Riskiryhmille • Keskoset: 400-800 IU eli 10–20 µg • Lihavat lapset: 1.200-2.000 IU eli 30–50 µg • Lihavat aikuiset: 1.600-4.000 IU eli 40–100 µg • Yötyöläiset: 1.000-2.000 IU eli 25–50 µg

Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) Ensimmäistä kertaa saantisuosituksiin liitetään nyt myös suositus seerumin D-vitamiinin pitoisuudesta, jonka tulee olla yli 30 ng/ml eli yli 75 nmol/l. Optimaalisena pitoisuutena pidetään 125 nmol/l. [Siihen pääseminen edellyttää Suomessa yleensä yli 100 mikrogramman päivittäistä saantia.]

“Lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyvien D-vitamiinitilannetta on parannettava kiireesti”, toteavat kirjoittajat. ”Tämä paperi tarjoaa huolellisesti harkitun konsensuksen (yhteisymmärryksen) D-vitamiinilisien käytöstä Keski-Euroopassa. D-vitamiinin puutteen ehkäisyn tulee kuulua lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden sekä poliittisten päättäjien prioriteetteihin”, lausuu paneli.

D-vitamiinin saantisuositukset ovat kaikkialla liian pienet nykyisen tutkimustiedon mukaan. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ollaan nostamassa lokakuussa suosituksia, mutta vain kosmeettisesti 7,5 mikrogrammasta 10:een päivää kohti. Luulisin, että tämäkin paperi luo painetta pohjoismaisiin suosituksiin. Onhan D-vitamiinin saanti auringosta Pohjoismaissa vielä vähäisempää kuin Keski-Euroopassa. Dokumentti osoittaa, että keskieurooppalaiset D-vitamiinitutkijat ovat eri linjoilla Suomen "virallisten asiantuntijoiden" kanssa. Koko suositusluonnos on luettavissa maksutta alla olevasta linkistä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2550

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 27.5.2011