Salisyylihappo ruoka-aineissa ja ASA-allergia

Päpä02.07.2011 11:50

Tietääkö joku, mitkä ruoka-aineet sisältävät salisyylihappoa. Tai mistä saisi listan kyseisistä ruoka-aineista. Olen koittanut netistä etsiä, mutta erittäin vähän olen tietoa löytänyt. Tähän asti tiedossa on kumina, paprika, curry, kurkuma, banaani, lakritsa, vahva tee.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sharlin20.07.2011 21:10

En tiedä muutakuin, että Aloe Vera tuotteet myös sisältää salisyylihappoa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Päpä17.08.2011 07:45

Onnistuin saamaan käsiini listan, jossa on lueteltu ruoka-aineita, jotka sisältävät salisyylihappoa erittäin paljon, paljon,keskinkertaisesti jne. Tämän pohjalta löysin esim.oliiviöljyn, joka sis. runsaasti salisyylihappoa ja jota olen käyttänyt runsaasti päivittäin. Vaihdoin oliiviöljyn toiseen öljyyn ja muutenkin olen koittanut välttää ruoka-aineita, jotka sis. salisyylihappoa erittäin paljon. Parin viikon kuluttua huomasin suolistoni tilanteen alkaneen korjaantua, enää ei ilmene esim. kiusallisia ripulikohtauksia joita sain ennen säännöllisesti. Astmassa ja nuhaoireissa en ole vielä huomannut muutosta. Harmittaa etten aikaisemmin tätä keksinyt, mutta en ole aikaisemmin tiennyt että ruoka-aineissa on salisyylihappoa. Koska saan pahat oireet esim.aspiriinista, buranasta ja disperiinistä juuri salisyylihapon vuoksi, niin onhan se ihan loogista että muustakin lähteestä saatu salisyylihappo vaikuttaa samoin. Olen tosi iloinen ja helpottunut, koska kun vatsa ja suolisto reistailee elämä tuntuu toisinaan todella hankalalta ja alkaa välttää sellaisiakin ruoka-aineita mitä ei tarvitsisi. Se täytyy sanoa, että lääkäreistä ei ole ollut apua tässä asiassa eli itse miettien, järkeillen ja kokeillen tämänkin asian selvitin...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh17.08.2011 11:15

Hei Päpä!

Voisitko laittaa tälle palstalle nettilinkin tai listan ruoka-aineista, jotka tuota salisyylihappoa sisältää, siitä saattaisi olla apua monelle. Kiitos

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astma18.08.2011 12:39

Minuakin kiinnostaa nämä ruoka-aineet ym. Koska itsekkin olen allerginen buranalle/ibuproefiinille ja kaikille ASA-lääkkeille!

Kiitoksia jo etukäteen! :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Päpä18.08.2011 18:43

Kopioin sähköpostin, jonka sain. Sisältää kyseisen linkin ja muuta tietoa. Suomi tulee taas jälkijunassa, koska ulkomaisilla sivuilla asiasta on runsaasti tietoa:

"Löysin alla olevan nettisivun, jonka luomisessa Wageningenin yliopisto (sijaitsee Hollannissa) on ollut mukana.

http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fi27.htm (Salisylaatti on siis salisyylihapon eräs muoto.)

Lisäksi Eviran sivuilla sanotaan seuraavaa:

”Henkilöt, jotka ovat yliherkkiä aspiriinille (asetyylisalisyylihappo) ja sen sukuisille särkylääkkeille, voivat reagoida myös säilöntäaineina teollisuudessa ja kotitalouksissa käytetyille bentsoehapolle (E 210–E 219) ja sorbiinihapolle (E 200–E 203). Voit siis tarkkailla elintarvikkeita näiden lisäaineiden osalta. Näissä on todennäköisesti jotain salisyylihapon tapaisia aineita. Bentsoehappoa (ja samantyylisiä lisäaineita) saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, hilloihin, mehuihin, kasvispuolisäilykkeisiin ja kalavalmisteisiin. Sorbiinihappoa saa käyttää mm. juustoihin, juomiin, jälkiruokiin, hilloihin, mehuihin, kuivattuihin hedelmiin, pakattuihin leipiin, kasvis- ja kalavalmisteisiin.” Voit lueskella lisäaineista enemmän Eviran lisäaineoppaasta, jos olet kiinnostunut."

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astma7617.01.2012 01:38

Aloe Vera ja Oliiviöljy ainakin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxim28.08.2014 11:01

www.salicylatesensitity.com

täällä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxim28.08.2014 11:03

www.salicylatesensitivity.com sorry tämä on oikein kirj.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
nora13.12.2015 14:23

Äitini on joskus 90-luvulla saanut anafylaktisen sokin buranasta. Sen jälkeen sai sairaalasta listan mukaan, johon oli luetteloitu kaikkia ruoka-aineita jotka sisältävät asetyylisalisyylihappoa. mm. Appelssiini, mandariini, banaani, maapähkinä, musta- ja valkopippurit, luumu, rypäle, puolukka, karpalo ja vihreät herneet ja pavut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Etsijä05.01.2016 18:48

Koska tämä on allergialiiton sivu toivoisin liiton taholta suomenkielistä listaa ruoka-aineista ,E.koodeista jotka aiheuttavat oireita ASA allergikoille.niitä on näköjään vaikea löytää. Lisäksi ASA allergian moninaisista oireista haluaisin asiallista keskustelua ja kannanottoja sekä potilailta että allergialiitolta. Näyttää ettei Suomessa ole oikein tietoa saatavilla. Ja yrityksen ja erehdyksen tie on kovin pitkä ja kivinen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
rav.tieteiden opiskelija11.02.2016 14:06

ASAa sisältävät runsaasti puolukka, maustepippurit ja oregano.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nanna12.02.2016 20:19

Minulla alkoivat oireet n.35v. Sairastin paksusuolentulehduksen, jonka jälkeen aspiriini ja disperiini aiheuttivat valtavan kovan vatsan poltteen ja hengitysvaikeudet. Samoja oireita vadelmista, viineistä, lonkeroista, hapollisista limsoista, mustikoista, banaanista jne. Sain listan ruoka-aineista ja siinnä sanottiin mm. Mausteista sopii vain suola, sipuli ja pippuri. Alkoholijuomista olut. Hiivalla kohotetut leivonnaiset, eli leivinjauhe sisältää myös salisylaattia. Itse saan oireita: Oliivi/-öljy, sitrushedelmät, mustikat, juustot, mausteet, joista curry pahin, banaani, viinirypäleet. Nyt tällä viikolla olen syönyt huolimattomasti ja olo on huono päätä särkee, vatsa on kipeä ja pää pökkeröinen. Astmaa on ja nenäongelmia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ASA-potilas01.04.2016 20:59

Salisyylihapolle herkistyneitten henkilöiden on syytä varoa erilaisia happoja, joita on mm. mausteissa, useimmissa marjoissa sitrus- ja muissakin hedelmissä, palkokasveissa ja erilaisissa tulehduskipulääkkeissä, myös voiteissa. Ruokateollisuuden valmisteet sisältävät usein värejä, aromeja ja sakeuttamisaineita, jotka saattavat aiheuttaa erilaisia oireita: päänsärkyä, vatsan toimintahäiriöita, limakalvojen turpoamista ja pahimpana kaikista vakavia hengitysvaikeuksia. Keskussairaaloiden ihotautiklinikoilta pitäisi saada tarkempi lista vältettävistä aineista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Outoja oireita02.04.2016 13:45

Täältä on nyt löytynyt vihjeitä oireisiin, joihin terveyskeskuksessa reagoidaan ainoastaan pitämällä asiakasta hassahtaneena. Miten on ketoriinin kanssa? Söin kerran napin mihen käyttämästä käsikauppalääkkeestä ja tulin tosi kipeäksi. Muuttuuko happo oliiviöljyssä mitenkään, kun sen kuumentaa? Entä voiko olla yliherkkä ascorbiinihapolle? Väitän saavani oireita myös viljellystä ns. kirjolohesta. Oma arvioni on, että niitä on hoidettu lääkkeillä. Merilohesta harvoin saan mitään. Olen atoopikko-astmaatikko-allergikko. Missä muuten menee allergian raja, jos otan tomaatin kämmenelle saan siihen rakkuloita heti. Jos käsittelen sitruksia, saan heti oireita. Tolua en kestä lainkaan, enkä Mäntysuopaa. Jostain ruoka-aineista nousee läikät iholle, mutta mistä? Kun kaikessa vaan on niin paljon kaikkea ja pitkä lista tavaraa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ASA-potilas13.04.2016 12:03

ASA-yliherkkyys todellakin on niitä sairauksia, joita ei vielä hyvin tunneta ja joihin siksi ei suhtauduta useinkaana vakavasti. Syy on myös se , että oireet ovat kovin yksilöllisiä, mutta pahenevia jos altistuu tietämättömyyttään koko ajan ei toivotuille aineille. Ketoriinista en osaa sanoa, oliiviöljy on kuumennetunakin oliiviöljyä eikä sovi ASA-yliherkille. Itse myös reagoin muille viljellyille kaloille paitsi ns.Norjan lohelle. Todennäköisin syy on kaloille annettava ravinto. N.lohet syövät merista pyydystettyä pikkukalapuristetta ja muut kasvatetut sitten ilm. jotain jossa on semmoista ainesosia, jotka välillisesti vaikuttavat ASA- henkilöihin. Vrt. imettävän äidin ruoan vaikutus vastasyntyneeseen. - Saippuana itse käytän etupäässä Marseille-saippuaa, jolla voi pestä itsensä, tukkansa ja käsipyykkinsäkin. Moniallergisena henkilönä on ehdottoman tärkeää, että opettelet tietämään mitkä aineet aiheuttavat oireita ja välttämään niitä ja opettelet myös lukemaan tuoteselosteita, myös ne vaikeimmat nimet. Anafylaktinen shokki voi odottaa välinpitämättömän tien päässä. Englanniksi voit etsiä sivustoja mm.Aspirin Allergy, jne.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ASA-allerginen08.07.2016 18:42

Mulle on tullut anafylaktinen reaktio buranasta ja ketorinesta. Molemmilla kerroilla oli tosi vakava. Tän jälkeen sain tietää et mul on ASA-allergia. Mulla allergiaan liittyy usein tosi ärhäkkä nokkosihottuma joka nousee iholle n. 2-4 kertaa kuukaudessa. Voiko siis johtua siitä, et oon allerginen just aikaisemmin keskustelussa mainituille aineille? Mul on usein tullut nokkosihottumaa krapulapäivinä, varsinkin jos oon juonu viiniä likööriä tms. Mut on tullut muutenkin eli alkoholi ei oo ainoo. Mietin vaan et onko kellään muulla allergiaoireena nokkosihottuma? Mulla ei siis oo hengenahdistusta tms muuten ku anafylaktisessa reaktiossa. Oon nyt kamppaillut tän nokkosihottuman kanssa lähes puoli vuotta ja alkaa pikkuhiljaa ärsyttää kun ei testeistäkään löytynyt mitään muuta allergiaa. Olis kiva saada tää jatkuva ihottuma pois.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Äippä01.09.2016 10:57

Nyt jo teini-ikäinen poikamme sairastui polypoosiin lapsena. Takana on useita polyyppileikkauksia. Muutama vuosi tässä on mennyt niin, ettei uusia polyyppeja ole kasvanut. Astmaa hänellä ei ole. Viime talvena pojalla alkoi vatsa oireilla (vesiripulilla kerran viikossa). Luulimme ensin sitä maitoallergiaksi. Käytyämme ensin lääkärillä aloimme pitää ruokapöiväkirjaa. Muuta selittävää tekijää en nyt ole huomannut, mutta asa triadi saattaa olla selitys vatsaoireille. Kysyisinkin miten asa allergia on teillä todettu? Onko muuta testiä kuin ottaa aspiriini ja katsoa kuinka käy? Onko kukaan kokeillut siedätyshoitoa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumi04.12.2016 22:56

Sain lahjaksi ihanat ihonhoito tuotteet. Sen ihmeempiä ajattelematta ryhdyin käyttämään niitä, olivat vielä herkälle iholle tarkoitettuja. Pian kasvot punottivat ja oli hillitön kutina. Siinä vaiheessa luin tarkemmin mitä sisältävät, ja sitäpä sitä. Mä oon yrittänyt etsiä hyviä kasvojen hoito tuotteita ilman asetosalisyyliä, en oo vielä löytänyt. Osaisko joku vinkata mistä lähden hakemaan. (Lapsesta saakka muistan saaneeni kovat vatsakrampit ja oksentelut aspiriinistä. Eikä kellekään tullut mieleen että olisi ollut kyse allergisesta reaktiosta.)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkiskelija12.01.2017 23:26

Tossa kun luvin viesti ketjua niin minulle heräsi pieni kysymys päähän että minun tietääkseni burana esim sisältää ibuprofeiiniä eikä salisyylihappoa ja jos saa allergisen kohtauksen esim buranasta niin kysehän on muusta kuin salisyylihappo allergiasta.korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Yks ASA18.01.2017 20:47

Minun ASA-allergiani todettiin Helsingin Allergiasairaalassa vuonna 1988. Jo silloin sanottiin, että sitä ei voi siedättää ja menneinä vuosina kaikki lääkärit ovat toistaneet saman ja sanoneet, että allergia pahenee altistuksen myötä. Kokemuksesta olen huomannut, että ruoka-ainevalikoima pienenee koko ajan. Ensin meni pippurit, sitten sitrushedelmät, viinirypäleet, banaani, herneet, pavut, jopa lakritsa (uute sisältää salisyylihappoa). Viineihin en ole koskenut yli 20 vuoteen. Kaikkein viheliäisimmät ovat tavallisissa ruoka-aineissa käytetyt säilöntäaineet. Kermaan lisätty karrageeni on myrkkyä.

Valistunut lääkäri tietää kertoa, että ibuprofeiini ei käy asa-allergikolle, ainoa särkylääke on paracetamol, joka sekään ei ole vaaraton. On mennyt sivussa muutamat antibiootitkin kiellettyjen listalle. Ruoka-ainelista on lyhyempi, kun listaa sen, mitä voi syödä kiellettyjen sijaan.

Yllätyin tästä viestiketjusta. Meitä on näköjään enemmänkin kuin kolme, joista olin aiemmin kuullut.

Pahaa pelkään, että tämän päivän keinoruoka-aineilla tämäkin allergia lisääntyy.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 22.8.2018