Saattaa sisältää pähkinää tai mantelia???

no nuts for me, please10.10.2012 11:32

"Saattaa sisältää pähkinää tai mantelia"-teksti johtuu useimmiten siitä että tuotelinjoja ei välttämättä edes pestä kun aletaan tekemään esim. suklaissa eri makuja. Noita"välimakuja" myydään usein esim. tehtaanmyymälöissä. Sama juttu jugurteissakin, ensin tehdään yksi maku ja sitten toinen perään, ilman että laitteita pestään. Kerran sain purkin jossa oli kahta makua samassa paketissa tuon takia! Tehtaillehan on viisainta varmuuden vuoksi laittaa kaikkeen tuo teksti, niin eipä voi ainakaan korvauksia mahdollisesta reaktiosta vaatia. Usein varoitus johtuu siitä että samoissa tiloissa käsitellään myös pähkinöitä, vaikkakin eri linjalla. Mutta koskaanhan ei voida taata etteikö sitä eksyisi väärään paikkaan. Ja viime aikoina tuntuu että on aika yleistä että pakkausvaiheessa laitetaan väärä tuote pakettiin ja sitten vedetään tuotteita takaisin. Kohta tuo pähkinävaroitus on joka ikisessä tuotteessa ja mitäs me sitten syödään? Ulkomailla olen jo nähnyt kauraryynipakettejakin joissa on ko. varoitus.

Itse olen erittäin allerginen kaikille pähkinälaaduille, mantelia voin syödä jonkin verran. Jäätelöissä uskallan syödä varoitustekstillä olevaa tuotetta sillä siitä pähkinät erottaa jos niitä on sekaan mennyt. Sen sijaan pullat yms. jätän kauppaan sillä eihän niistä voi erottaa onko murska mantelia vai pähkinää, kuten ei myöskään suklaissa. Toisinaan otan kuitenkin riskin ja syön myös tuotteen jossa voi mahdollisesti olla pähkinää. Välillä täytyy pelata vähän kuin "venäläistä rulettia"...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaakaota lapselle?23.10.2012 13:12

Osaatteko te vakavasti pähkinöille allergiset kertoa, voitteko juoda kaakaota? Omalla lapsellani on vakavan maapähkinäallergian vuoksi kielletty myös kaikki palkokasvit (herneet, pavut jne.), ohjeessa ei kuitenkaan ollut mainintaa kaakaosta, joka siis tulee kaakaopavusta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pähkinäallergia täälläkin24.10.2012 07:50

Heip!

Minullakin TODELLA paha pähkinäallergia, kohtaus tulee pelkästään kosketuksesta tai hajustakin, syömisestä puhumattakaan. Myös suklaa ollut täysin pannassa viimeiset viisi vuotta, nyt meillä ei voi enää lapsetkaan syödä sitä, kun saan heti kohtauksen. Kävin juuri sairaalassa ja siellä puhui raakasuklaasta. Sanoi, ettei siitä tule välttämättä kaikille oireita, itse en kyllä uskalla edes kokeilla. Saisiko siitä tehtyä turvallisempaa kaakaota? Viime aikoina olen alkanut saada kohtauksia muistakin karkeista, valmisleivonnaisista ja eineksistä. Todennäköisesti jokin lisä- tai säilöntäaine ne aiheuttaa. Voin kertoa, ettei paljoa naurata. Jos vieraita tulee, pitää kaikkia varoittaa etukäteen, eikä siltikään tiedä esim. miltä joku tuoksuu. Laiva- ja lentomatkat on vain haaveita, muista julkisista puhumattakaan. Välillä on meinannut usko loppua, mutta ilot on nyt vain löydettävä muualta kuin ruuasta:( Jaksamista kaikille joilla samoja vaivoja!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaakaota lapselle?24.10.2012 15:30

Hei "Pähkinäallergia täälläkin"!

Onko sinulta varmistettu, että suklaassa oleva kaakao aiheuttaisi reaktion? Vai olisiko se jostakin muusta, kuten itsekin mietit: lisäaineesta? Vai pähkinästä? Suklaitahan tehdään automaatiolinjoilla, joilla tehdään myös pähkinäsuklaita, joten erilaisten pähkinöiden jäämiä niissä voi olla ja niistä varoitetaan. Jos tuo reaktiosi kuitenkin olisi pähkinästä, niin huoletta voit syödä Dammenbergin suklaita. Ne on tehty käsityönä pähkinävapaasti (myös munaton ja gluteeniton), ja makuja löytyy joka lähtöön. Meidän pähkinäallergikko syö niitä makeannälkäänsä :)

Täytynee minun kokeilla varovasti pientä kaakaomäärää lapselle (vaikkapa iholle), ja tarkkailla tilannetta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
26.10.2012 08:15

Oletko varma että olet allerginen nimenomaan kaakaolle/suklaalle ja/tai pähkinälle, vai sittenkin soijalle? Soijaa löytyy lähes kaikista suklaista (tuoteselosteessa E322 eli soijalesitiini), useimmista leivonnaisista, kekseistä ja aika monesta valmisruuasta. Itselleni soija (jo pienikin palanen suklaata jossa on soijalesitiiniä) aiheuttaa pahimmillaan rakkulat ihollekin, plus muut oireet. Jos alat saada oireita vähän sieltä sun täältä, niin kokeilepa karsia kaikki soija ruokavaliosta, ja katso mitä tapahtuu.

Oma aivan hirveä ihottuma (laajalla alueella jaloissa, käsissä ja lähes joka paikassa) parani lähes kokonaan kuin kaikki soijatuotteet poistettiin (oireiden paraneminen alkoi noin viikossa ja reilussa kuukaudessa ihottuma katosi), ja lävähtää taas esille jos pienikin soijaerä kehoon livahtaa. Itselläni tuo soija-allergia liittyy herne/palkokasvi/maapähkinä-allergiaan.

Niin, ja soija-allergiselle ei käy nuo Dammenbergin suklaatkaan, niissä kun on tuota soijaa. Itse syön aina silloin tällöin Vivanin soijattomia suklaita, vaikka niissä mahdollisesti pähkinää voi ollakin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
emali18.12.2012 15:29

Voiko allerginen yliherkkyysreaktio tulla vaikka syö antihistamiinia?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Allerginen31.12.2013 11:09

Voi. Antihistamiinin "teho" ei riitä estämään vähääkään voimakkaampaa allergista reaktiota.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxim28.08.2014 07:53

Suklaalinjoja ei voi pestä vedellä. Vaihto tapahtuu kaapimalla edellinen tuote pois ja alusta otetaan ns sekasuklaata pois. Teksti" saattaa sisältää" tarkoittaa ,että todellinen mahdollisuus kontaminaatioon on olemassa. Teksti :"valmistetaan tehtaassa" on usein varmistelua,mutta sen voi kysyä ko yrityksestä.

Olette varmaan humanneet ,että nykyisin pähkinöitä on irtomyynnissä esim.hedelmä tiskeillä.Vieressä olevissa hedelmissä ei mitään varoitusta ole.Vaikka pähkinän kuoripölyä leviää isolle aluelle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxim28.08.2014 07:56

Dammerbergin suklaat tulee belgiasta tai keskieuroopasta. Niitä ei suinkaan tehdä käsin ,vaan valetaan ja mahd. maustetaan suomessa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
paha pähkinäallergikko09.10.2014 09:44

En suosittele kenenkään pähkinäallergikon kokeilevan tuotteita, joissa on tuo ihnottavalta tuntuva varoitusteksti, joka tuntuu olevan kaikissa herkuissa ja jätskeissä. Ite jouduin teho-osastolle 2 vuorokaudeksi ja tavalliselle osastolle 3 vuorokaudeksi siitä kun tyttö söi linkissä ROYAL-pähkinäsuklaata. Olin juuri ajoissa tk:ssa kun pamahin aivan tukkoon. Siellä sain kolme adrenaliinipistosta lihakseen, lisähappea täysillä, kortisonia ja nesteitä suoneen ja vielä suun kautta otettavan allergialääkkeen. Sit ambulanssi paikalle ja talla pohjassa keskussairaalaan. Sain ambulanssissa kahteen kertaan ventolinea ja lisähappea. Shokkihuoneessa sain neljännen adrenaliinipiikin lihakseen jonka jälkeen kohtaus lähti helpottamaan. Eka meinas laittaa päivystysosastolle,mutta henki oli sen verran ahtaalla, että päädyttiin teholle, ihan hyvä niin sillä kohtaus uusiutu seuraavana päivänä. Onneks se ei ollu niin raju, että meni ensimmäisellä adrenaliiniannoksella(suoneen) ja kortisonilla ohi. Pääsin lisähapesta vasta sunnuntaina pois, jolloin sain siirtoluvan päivystys ja infektiopsastolle. Oikeasti mut ois kuulunu siirtää sisätautipolille mutta koska oon pahasti homeallerginen siirrettiin mut possille. Meille ei tule taloon enää mitään pähkinää eikä mantelia. Samaisen viikon maanantaina olin tarkkailussa kymmenen tuntia kun sain antibiootista anafylaksian. Anafylaksia on oikeasti pelottava varsinkin kun on eka kerta kyseessä. Tsemppiä teille kaikille allergikoille ja anafylaksisan saaneille. Voimahali.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
äeti13.11.2014 20:14

Kiinnostava tämä viimeisin tapaus! Voisitko tarkentaa, eli sinun vieressä syötiin pähkinäsuklaata ja reagoit näin rajusti?? Meillä siis tyttärellä voimakas maapähkinäallergia. Mutta olemme jääneet aika yksin tämän "oireita ilmasta" ajatuksen kanssa. Lääkärit ei usko, että huoneilmasta voisi saada pahat oireet... Esimerkiksi lentomatkustus pelottaa, jos siis joku koneessa avaa pähkinäpussin. Emme myöskään uskalla asiaa kotioloissa testata... :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Moniallergikko15.11.2014 13:46

Olen siis nm. paha pähkinäallergikko. Elikkä kyllä. Menin linkkiin ja siinä ihan etupenkillä istu tyttö joka söi ROYAL-suklaapatikan. Oireet alkoi välittömästi. Naamaa alkoi kutittaa ja silmiä kirpelemään sekä hengenahdistus eli kurkkuun tuli palan tunne. Meni tosiaankin tiukille, että ehdin tk:hon, jossa pamahdin niin tukkoon kun olla ja voi. Ja määkin oon jäänyt asian kanssa yksin, koska ei lääkärit usko ja ne vaan väittää et ei, ei pidä paikkaansa. Kun olin osastolla niin mulle tuli ihotautipoliklinikan erikoislääkäri sanomaan töykeesti, että et mitenkään voi olla allerginen pähkinälle, etkä varsinkaan saada anafylaksiaa siitä, että oot samassa tilassa missä syödään pähkinöitä, koska sulla ei näy prick-testeissä mitään. Mutta prick-testithän ovat vain suuntaa antavia ja ne näyttää vain ihoreaktiot. Ei ne testit näytä mitä hengitystie-, limakalvo- ja suolisto-oireita. Mulla näytti perus-, home- ja pähkinäsarja oli negatiivisia keväällä ja silti olin tosi tukossa kun oli siitepölykausi. Itselläni anafylaksian aikana oireita ovat naaman punoitus, kutina ja turvotus, kielen ja nielun turvotus, astmaattiset oireet, limaneritys lisääntyy, hengenahdisuts, yskä, huulten kihelmöinti, turvotus, iho syöpyy, kuivuu ja halkeaa, sormien/kämmenien, huulten ja jalkojen kihelmöinti, joka johtuu siitä, että hyperventiloin, kylmänhiki, pyörryttävä olo, huimaaminen, joskus tajunnantason hämärtyminen sekä suun limakalvot oirehtii siten, että limakalvot "kuoriutuu" pois. Jos kokeilette jotain (ei oo kovin järkevää) niin menkää ensiavun eteen testaamaan, koska jos käy jotain ni apu on lähellä. Mä en enää uskalla kokeilla mitään uutta. Onko tytöllä EpiPen? Onko hän saanut anafylaksiaa ja jos on ni mitä oireita tulee? Näkyikö allergia prick-testeissä? Onko tullut oireita jos on samassa tilassa ja jos on ni mitä? Tsemppiä sulle ja tytölle! Tiedän että se on rankkaa, mutta on vain jaksettava. Etenkin jos on saanut monta anafylaksiaa. Ei oikeen saa tukea muilta ja tuntuu et ketään ei kiinnosta kuunnella, mutta sit ei oo vertaistukea, ku ei oo ketään, joka ois kokenu samaa. Ja mua jännittää/pelottaa matkustaa julkisilla juurikin tuon pähkinäallergian takia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
09.10.2016 10:43

Kyllä tuollaista ilmasta reagointiakin on. Mun pojalla ei niin paha mutta sai just epipenin parista pahasta reaktiosta. Meillä testien mukaan pääsyyllinen auringonkukka ja kielletty testien perusteella myös muut pähkinät ja siemenet. Joku joka sai reaktioita vähän joka asiasta. Testaapas auringonkukkaa tai soijakin hyvä ehdotus.

Meillä testissä auringonkukka mut oireita tulee ilmeisemmin myös öljystä ja lesitiinistä ja luultavasti myös e-koodeista joiden aineksena ollut auringonkukkaöljy. Esim e322 ja 422 ja 470 alkuiset. Varsinkin 471löytyy ihan joka paikasta ja se voi olla tehty myös auringonkukkaöljystä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta