Saattaa sisältää pähkinää tai mantelia???

Nainen vm 7529.04.2011 07:27

Te, joilla on todettu jonkinasteinen pähkinä- tai manteliallergia: kuinka täysin te vältätte tuotteita, joissa lukee "saattaa sisältää pähkinää / jäämiä pähkinöistä" tai "valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään pähkinää" jne.?

Minulla on suht. hankalat koivu- ja leppäallergiat (tulivat ollessani 23v.). Ajan myötä olen tullut allergiseksi myös katkaravuille, hasselpähkinöille sekä lievästi maapähkinälle ja mantelille. Pähkinät ja manteli testattiin minulta verestä eivätkä lukemat olleet päätä huimaavia, mutta allergiakohtaus kuitenkin tuli. Joskus ihotesteissä näkyi myös herne, mutta se ei ole koskaan aiheuttanut mielestäni mitään oireita. Kiivi puolestaan on joskus aiheuttanut oireita.

Manteliakin söin ennen paljonkin, kunnes nyt nuorimmaisen imetysaikana sain säikäyttävän allergisen reaktion mantelia sisältävistä karkeista (kurkku ja kieli turposivat, mutta selvisin kyypakkauksella ja parilla antihistamiinilla). Hasselpähkinää (enkä myöskään kookosta) ole koskaan tykännyt syödä, ehkä olen alitajuntaisesti tiennyt allergiasta.

Nyt olen lääkärin ohjeesta välttänyt kaikkea pähkinää sisältävää täysin. Ongelma on kuitenkin se, että lähes joka tuotteessa on tuo maininta noista mahdollisista jäämistä (suklaat, keksit, jäätelöt, karkit jne jne). Olen miettinyt, uskaltaisinko alkaa kokeilla sellaisia tuotteita.

Miten te muut teette ja kuinka pahoja reaktioita teille on ylipäätään tullut?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Riia29.04.2011 07:27

Joillekin nuo pienetkin jäämät saattavat olla kohtalokkaita, mutta mulle onneks noi "saattaa sisältää" litaniat edustaa enemmän jenkkityylistä varmistelua, ettei vaan joku haasta oikeuteen.. Tyyliin "älä laita kissaa mikroon". Itse olen aika vapautuneesti noita syönyt, olen allerginen hasselpähkinälle, maapähkinälle ja mantelille. Tää on tietysti niin henkilökohtainen juttu, että se kannattaa kokeilemalla selvittää sopiiko vai ei. Ja se riippuu niin tuotteestakin. Mä nyt sentään en mitään pahaa kohtausta saa, vaikka vahingossa söisin palan Geishaakin. Prick-testeissä on kyllä tullut aika voimakkaat oireet.

Ehkä kannattais aloittaa kokeilu suomalaisista tuotteista. Jotenkin luotan siihen, että pakkausmerkinnät on ehkä enemmän kohdallaan kuin joissain itä-blokin tms. valmisteissa. Kannattaa olla varuillaan ja edetä vähän kerrallaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ap.29.04.2011 07:27

Kiitti vastauksestasi.

Minulla on juuri samat allergiat eli hasselpähkinä, maapähkinä ja manteli. Aikaisemmin olen kyllä syönyt niin geishaa kuin dajm-suklaatakin, mutta tosiaan tilanne muuttui nyt imetysaikana. Ehkäpä elimistö toimii jotenkin herkemmin nyt imetysaikana?

Kuinka pahana allergiat on todettu sinulla testeissä? Entä onko sinulla muita allergioita?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Laura29.04.2011 07:27

Itselläni ei ole ruoka-allergioita, mutta allergialasten kanssa olen työskennellyt.

Olen käsittänyt niin, että pähkinäallergia voi todellakin olla aivan henkeä uhkaava. Epipenkään ei siihen anna kuin ensiavun (ehkä).

Jos itse olisin sinun tilanteessasi, ja lääkäri olisi minua kieltänyt käyttämästä pähkinää ja mantelia, en uskaltaisi käyttää niitä.

Lapsetkin sinua tarvitsevat.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ap.29.04.2011 07:28

Kiitti jälleen.

Se tässä on omituista, että allergiakokeissa (verikokeesta otetut vasta-aineet) arvot olivat todella pienet: hasselpähkinä 0,11 ja maapähkinä & manteli ainoastaan 0,01 (jos muistan arvot oikein). Lääkärin mukaan tällaisten arvojen ei pitäisi aiheuttaa mitään oireita ja hänkin ihmetteli tätä yhtä reaktiota. Jostain kuitenkin luin, että jos on ollut pitkään syömättä jotain tiettyä ruoka-ainetta, voisi sen näkyminen verikokeissakin olla sitten ns. miinus. Tiedä sitten.

On vain niin älyttömän hankalaa olla syömättä mitään sellaista, jossa lukee tämä mahdollinen pähkinän tai mantelin sisältäminen. Tuo lause tuntuu olevan lähes joka tuotteessa. :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Riia29.04.2011 07:28

Allergiat voi muuttua vuosien myötä. Joskus tulee uusia, joskus vanhat allergiat lievenee tai jää kokonaan pois. Varmaan raskaus ja imetys voivat herkistää.

Mulla on siitepöly-, eläin-, ruoka-aine- ja kosmetiikka-allergioita (niin ja penisilliini). Päivystykseen olen joutunut vain kerran, katkarapujen takia. Siitä on jo aikaa, ja nykyään syön katkarapujakin, tosin hiukan varoen. Hasselpähkinöistä, maapähkinöistä tai manteleista olen saanut vain suht' lieviä oireita. Suuta ja huulia kutittaa, kurkku tuntuu hieman turvonneelta. Harvoin tosin tulee edes pieniä määriä vahingossa syötyä. Prick-testeissä oireet hasselpähkinälle on olleet 6-8 mm, maapähkinälle 2-3 mm ja mantelille 5-7 mm, vähän testausajasta, -paikasta ja -uutteista riippuen.

Toki jos saat noista vakavia oireita, niin kannattaa pyrkiä välttämään niitä mahdollisimman paljon, mutta käsitykseni mukaan suurin osa pystyy syömään noita tuotteita, joissa on maininta "saattaa sisältää jäämiä". Ja sitten tietysti on se marginaali, joka saa vaikean kohtauksen pienimmästäkin hiukkasesta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ap.29.04.2011 07:28

Sinulla tuntuu olevan samat allergiat kuin minullakin. Itselläni on näiden hassel- ja maapähkinän sekä mantelin lisäksi katkarapu, siitepöly (koivu, leppä), eläin (kissa, koira, hevonen) ja joskus olen reagoinut mm. kiiville ja herneelle.

Tällä hetkellä olen tyytynyt Brunbergin tai Dammerbergin tummaan suklaaseen (ovat täysin pähkinättömiä), mutta haluaisin syödä muutakin ja jätskiä ym ym..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Linda29.04.2011 07:29

Heippa!

Kyllä kaupasta löytyy myös jäätelöitä, joissa ei ole pähkinän/mantelin jäämiä. Tällaisia ovat esim. kaura- ja riisipohjaiset jäätelöt sekä ainakin GB Glacen jäätelöistä osa. Myös Jäätelöautosta saa pähkinävapaita tuotteita. Keksejäkin löytyy ilman pähkinänjäämiä sekä leivonnaisia ja leipiä ja suurin osa karkeistakin on pähkinättömiä (poislukien suklaat). Myös muroista ja mysleistä löytyy täysin pähkinättömiä tuotteita.

Eli tuoteselosteita lukemaan, niin kyllä tuotteita löytyy!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Riia29.04.2011 07:29

Joo, mulla on siitepölystä leppä, koivu, heinät (lähinnä timotei, nurminata, niittynurmikka, voikukka) sekä pujo. Eläimistä lehmä ja lievästi koira. Kosmetiikka-allergiaa ei ole tarkemmin selvitetty ja valmisteet ovat muuttuneet 15 vuoden aikana, joten en tiedä mikä ainesosa oireet aikoinaan aiheutti. Ruoka-aineista olen allerginen siis hasselpähkinälle, maapähkinälle ja mantelille sekä perunalle (raaka), palsternakalle, omenalle, päärynälle, persikalle, vesimelonille, luumulle, kiiville, paprikalle, herneelle, katkaravuille, ostereille, kirsikoille ja hiukan porkkanalle. Ja sitten olen vielä yliherkkä mm. mausteille, banaanille, kauralle, riisille jne.

Kaikkien muiden ruoka-aineiden eliminoimisen kanssa on suht' helppoa elää, paitsi se, että ei voi juuri syödä tuoreita hedelmiä, ei kauraa ainakaan kovin usein ja mausteita on vaikea välttää, muutoin kuin tekemällä kaikki ruoat itse. Mulle olis enemmän kuin lottovoitto, jos voisin näitä ruoka-aineita taas ruveta syömään, edes kerran viikossa, mutta käsittääkseni aikuisiällä tulleet allergiat harvoin poistuu iän myötä. Olen ajatellut kokeilla syödä mahd. paljon itse kasvatettua / luomua / lähiruokaa, joissa ei olis lisäaineita, säilöntäaineita tai muita ulkopuolisia aineita, josko se rauhoittaisi allergia- ja yliherkkyysoireitakin. Olen kuullut, että siitä voisi olla apua, mutta saa nyt nähdä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Eroon allergiasta....29.04.2011 07:36

Heips, kyllä aikuisena todetusta allegiasta voi päästä eroon. Itse olen aina ollut allerginen pölylle ja eläimille ja n. 15 vuotta todettiin lisäksi ruokaaine-allergia ( paprika, pähkinä, vehnäjauho, maito, tomaatti jne. jne. (en enää muista mille kaikille pitäisi olla allerginen).Lapseni on (oli) myös allerginen. Nykyään syön ihan kaikkea, uskon että olen päässyt eroon allergioista koska olen aina maistanut vähän niitä ruokia mille olen allerginen, keho "tottuu" niihin.Jos käsittelen raakaa paprikaa tai tomaattia (teen salaattia) niin käsiin tulee usein pientä reaktiota, mutta se "pestään" pois ja laitetaan rasvaa. Homeopatiaa kannattaa myös kokeilla. Ja muutenkin terveelliset elämämtavat ja liikunta. Niin ja omega-3 ja D-VITAMIINI 150 mg. päivässä !

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Terppa03.05.2011 17:11

Minulla ei ole todettu missään testeissä pähkinä- tai manteliallergiaa vaan olen itse todennut olevani allerginen pähkinöille. En pysty syömään maapähkinöitä kovinkaan paljoa ettenkö saisi oireita. Pahin oli useita tunteja kestänyt hikoilukohtaus jonka aikana kärsin aaltoilevista mahakivuista eli kyseessä taisi olla vaikea suolisto-oire. Oireethan ovat jokaisella yksilölliset; itse en vältä tuotteita joissa on tuo "valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään pähkinää" ja siedän niitä ihan hyvin. Kohtuus tietysti täytyy muistaa. Ja maapähkinähän ei ole kasvitieteellisesti pähkinä vaan papu eli kuuluu palkokasveihin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Hernekasvit Joten jos ristikkäisallergioita on (koivu ja leppä aiheuttavat myös itselleni) kannattaa olla tarkkana palkokasvien kanssa. Itse en aiemmin ollut ollenkaan allerginen herneille, mutta nyt en pysty syömään niitä ollenkaan saamatta samanlaista kohtausta kuin syödessäni maapähkinöitä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh26.05.2011 12:16

Hei, mulle nuo "saattaa sisältää"-tuotteet eivät aiheuta reaktioita. Olen saanut pari vakavaa anafylaktista reaktiota pähkinöistä ja mantelista, ne vaativat sairaalareissut ja nyt kannan epipeniä ja kortisonia aina mukanani. Monella raskaus pahentaa allergioita, sinullakin hormonitoiminnan muutokset voisivat selittää nuo tapahtumat. Lääkärini varoitti etten saa missään nimessä luopua pähkinästä ja mantelista kokonaan, muuten saan viiden vuoden päästä niin pahan reaktion että siitä lähtee henki. Syönkin muutaman kerran kuukaudessa kerralla palan pähkinäsuklaata, kolmesta palasta turpoaa ylähuuli... Äyriäisiä ja simpukoita en uskalla edes kokeilla, saan kamalat oireet pelkästä hajustakin, joten matkustellessa tulee olla aika varovainen ruokien suhteen.

Suosittelen epipenin hankkimista, adrenaliini on välttämätöntä jos paha kohtaus iskee päälle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ap.31.05.2011 20:14

Niinhän siinä sitten kävi, että sain jälleen eilen kohtauksen jostain. Sanon jostain, kun nyt en tiedä syöneeni ainakaan pähkinää. Kohtaus onneksi lievittyi antihistamiinilla ja kyypakkauksella, mutta säikäytti jälleen niin kovasti, että päätin varata uuden ajan lääkärille ja vaatia tarkempia tai laajempia allergiatestejä. Pitää pyytää samalla kunnon lääkkeet kohtausten varalle.

Epäillyn aiheuttajan listalla ovat nyt mm. muskottipähkinä, korianteri, chili ja sinappijauhe.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Papana08.07.2011 19:29

Olen ymmärtänyt, että "saattaa sisältää pähkinää / valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään pähkinää" -varoitusten tarkoitus on herättää allergikot huomaamaan, että voi olla, että juuri tämä tuote ei minulle sovi. Ajattelen asian niin, että ensin linjalla on valmistettu vaikkapa sitä pähkinäsuklaata, jonka jälkeen oletan, että linja pestään ja sitten vasta ruvetaan tekemään maitosuklaata. Ainahan on mahdollista, että pesussa ei kaikki pähkinä häviäkään, vaan alkuvaiheen maitosuklaa saa siitä jäämiä.. En siis tiedä totuutta, näin olen sen itselleni järkeillyt.

Jos olen välinpitämättömällä tuulella (so. kotona ja kaikkien troppieni luona), saatan uskaltautua maistamaan tuotetta, joka "saattaa sisältää pähkinää". Viime aikoina vaan omalle kohdalle on sattunut niitä tuotteita, jotka sitten sisältävät sitä pirun pähkinää. Tuloksena hirveä yskä, äänen painuminen ja kurkun turvotus - puhumattakaan siitä, miten paljon ottaa päähän, että taas kävi näin..

Olen aikaisemmin voinut syödä pähkinät, mantelit ja maapähkinät pienissä määrin, mutta n. 5 vuotta sitten söin pähkinöitä vähän reippaammalla kädellä päätyen ensiapuun. Lääkärin vaan kysyi, että itsariako aioin ja jos en, niin parempi jättää pähkinöiden syöminen kokonaan. Sen jälkeen en ole tietoisesti niitä syönyt - ja kaipaan todella.

Ja häijyin kokemus pähkinöistä on tältä keväältä: kävin paikassa, jossa pakattiin pähkinöitä (en tiennyt tätä etukäteen). Pamahdin niin tukkoon kuin vain voi - ja lääkkeistä (kortisoni, antihistamiini, Ventoline - Eppari oli kotona) ei mitään apua! Vähän otti naista päähän...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
takku02.10.2011 20:05

Hei!

Olen ollut aina ala-asteikäisestä lähtien allerginen pähkinöille ja mantelille. Olen välttänyt niiden syömistä siis lähes koko elämäni, pieninä määrinä (saattaa sisältää -merkinnät, mantelit pullan päällä, jne.) tosin oon silloin tällöin nauttinut.

Tulin kuitenkin huomanneeksi, että pystyn syömään esimerkiksi kinder bueno -suklaapatukoita ja nutellaa, jotka siis molemmat sisältää hasselpähkinää. En ole ikinä aiemmin tullut ajatelleeksi, että eri pähkinöille voi olla vähemmän tai enemmän allerginen kuin muille - oon vaan aina välttänyt yleisesti kaikkia pähkinöitä. Yksi päivä tässä kokeilin syödä pekaanipähkinän, ja kun siitä ei tullut oireita, söin toisen, kolmannen, neljännen... Eikä mitään! :)

Nyt mietinkin, onko kellään muulla vastaavaa kokemusta; Mitkä pähkinät aiheuttavat allergioita ja mitkä taas eivät? Voisihan noita kokeilla, mutta hieman aina pelottaa pistää suuhun jotain sellaista mitä on vältellyt jo vuosia...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tikka02.12.2011 11:40

Kun minä syön maapäähkinöitä kuorineen ruskea kuori pähkinän päällä, rupeaa suuta kutittamaan, mutta jos nirheän tämän ruskean kuoren pois ja syö sitten, ei suuta kutitakkaan. Hassua. Mantelista tulee näppylöitä naamaan. Hasselpähkinää en sellaisenaan uskalla suuhuni laittaa, se on allergiatesteissä testattu. Herneetkin kutittavat raakana suuta. Allergiatestit on tehty pariinkin kertaan aikoinaa ja oli allergioita mm. herneet, hasselpähkinä, koivu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
H31.01.2012 08:22

Allergia ja astmaliiton lehdessä oli joskus juttu kuinka jäätelöissäkin on nykyään tuo saattaa sisältää pähkinää tai mantelia varoitus ja siinä todettiin, että vain niiden jotka ovat saaneet anafylaktisen reaktion pähkinöistä tulee välttää näitä jäätelöitä. Yleensä tuo varoitus onkin varoituksena todella herkille allergikoille, linjat pestään ja putsataan, mutta hiukkasia saattaa jäädä ennen seuraavan tuotteen valmistusta. Tästä joku jo aiemmin kirjoittikin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vinkkejä02.02.2012 21:23

Moi, oon itse niin superallerginen pähkinöille (ollut aina), että saan vakavan reaktion jo pelkästä pienestä jäämistä, ja niitä valittettavasti on nykyisin aivan kaikkialle, suklaissa, makkaroissa!, jäätelöissä, perus vaniljajäätelössäkin. Aina ei edes tuoteselosteeseen voi uskoa, joten arjessa kieltäydyn tarjotuista herkuista melkein aina, oma henki on kuitenkin tärkein. Mutta tässä joitakin, mistä en ole saanut oireita:

Dammenbergin suklaat http://dammenberg.fi/

Brunbergin riisisuklaa http://dammenberg.fi/

Fazerin valkoinen leivontasuklaa http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/tuotetiedot/fi/index.jsp?productId=406290&brandId=&productGroupCode=6500&searchTerm=&ingrTable=&specialDiet=

Pikkuleivistä Stockmannilta saa jonkun pienen suomalaisen leipomon perinteisiä pikkuleipiä tyyliin shakkiruutuja, jotka on taivaallisen hyviä, eikä myöskään jäämiä.

Rainbown x-tra triojäätelö on ensimmäinen isompi paketti, jota oon uskaltanut taas hetkeen kokeilla, siinä ei olllut jäämiä: http://www.rainbow.fi/tuotteet/x-tra/x-tra-triojaatelo-2-l/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Allergisen lapsen sukulainen27.08.2012 03:54

Hei onko noiden suklaiden lisäksi joitakin karkkeja, joita olette havainneet turvallisiksi? Olisi kiva laittaa tuleviin häihin karkkibuffetti, mutta yksi lapsista on pahasti pähkinäallerginen, niin mietin täällä että voiko ylipäänsä mitään karkkeja laittaa hänelle syötäväksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hanna 20.v06.10.2012 01:38

Moron, ittelläni ollu kuus vuotta pähkinä/soija allergia ja nyt viime kesänä siitepöly aikaan puhkesi niin pahaksi että en voi olla samassa tilassa missä on pähkinää tai hengitystiet menee tukkoon muutamassa minuutissa, siinä vaiheessa mistään histamiineista tai kortisoonitbl ei ole mitään hyötyä. Kuukausi sitten tuli reaktio kun kaveri avasi samassa huoneessa snikers suklaapatukan, poistuin välittömästi huoneesta ulos, mutta viisi minuuttia meni ja kaikki röörit ummessa, iskin kynän, mutta ei se yksi epipenikään riittänyt, sairaalassa olosta en paljoa muista kun taju lähti. Sain siellä adrenaliiniä suoraan suoneen, oli hengenlähtö minuuteista kiinni... Kenelläkään samanlaista tilannetta? Nyt on srtessiä ja tuntuu että maailma kaatuu hartioille, en tiedä enään miten pystyn elämään tän allergian kanssa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
X07.10.2012 18:01

Moikka,Olen lähes koko ikäni joutunut kärsimään pahasta pähkinäallergiasta, jotenka ei tule kuulokaa edes koittaa noita saattaasisältää tavaroita..:/ Ainahan se on kieltäydyttävä herkuista sun muusta jos ei voi olla täysin varma,onneks siihenkin on näin iänmyötä tottunut:)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta