aikuisen ruoka-allergia

sharlin02.05.2011 15:31

Hei!

Miten aikuisella oireilee ruoka-allergiat? Itse sain vahvoja reaktioita brick-testeissä mm. pähkinästä, soijasta, mantelista, herneestä, mansikasta, sinapista, pujosta. En tiennyt itse tästä aiemmin mitään, vaikka olen 37v. Aina olen kaikkea syönyt, enkä mitään oireita saanut. Nyt olen ollut kokeeksi jonkun aikaa ilman näitä aineita ja tuntuu, että ihoni on silkin pehmeä. Soijaa on muuten aika vaikea välttää. Onko joku kuullut, että kahville voisi olla allerginen? Itselläni tulee huono olo, kylmä hiki, vapisuttaa, jos juon pari kuppia. Yhden kupin vielä siedän, mutta en usko, että johtuu kofeiinista, koska esim. energiajuomasta ei vastaavaa tule.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
saaga07.05.2011 10:16

Hei! Mulla on kanssa nyt aikuisiällä (oon 27-v.) todettu allergioiden pahenneen ja lisääntyneen. Mulla on monia samoja allergeenejä, mitä sinullakin, esim. nuo pähkinät, mantelit ja soija. Sitten esim. porkkana, peruna, lanttu, selleri, palsternakka jne. Ja käytännössä kaikki puut ja heinät. Varsinkin tuo soija on kyllä hankala! Juuri etsitään suklaata, jossa sitä ei olisi, että saisin suklaisen äitienpäiväkakun, mutta heikolta näyttää.. :/

Mulla on ollut jo pitkään epämääräistä oireilua: väsymystä, iho-ongelmia (atopia ja märkärakkulat), suun kutinaa, hengenahdistusta. Oon nyt välttänyt käytännössä kaikkea, mille oon prick-testien mukaan allerginen, mutta oireilu edelleen jatkuu. Tietysti siitepölykausi varmasti vaikuttaa.. Mut on tämä hankalaa! Onneksi oon pian pääsemässä ravitsemusterapeutille, koska tuntuu, että mulle testien jälkeen lähinnä lätkäistiin nuo allergiatestien tulokset käteen ja en saanut oikein mitään ohjausta. Mulla tuo allergialääkäri ei oo syntyperäinen suomalainen ja kieliongelmien vuoksi se sieltä saatu informaatio jäi vähän epäselväksi ja vajaaksi, joten välttelen nyt sitten varmuuden vuoksi vähän kaikkea.

Kahvista en itse saa oireita, joten siitä en osaa sanoa. Miten muuten muut hoidatte ulkona syömiset tai esim. työpaikkaruokailut? Tai ylipäänsä miten selviätte kauppareissuista nopeasti? Jotain vinkkejä ravintoloista tai ruokayhtiöistä, joilla allergiset on hyvin huomioitu, otetaan kans vastaan. Mulle oli esim. masentava ylläri, että Subway käyttää kaikissa leivissään soijaa. Plääh!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
09.05.2011 09:35

Miten pääsit ravitsemusterapeutille? Itse olen pettynyt Iho-ja allergiasairaalan toimintaan, en olisi saanut mitään tietoa ellen itse olisi soittanut perään ja kysellyt.

Meillä on onneksi työpaikkaruokalassa laitettu ruuan tarkka aineosa lista esille. Ravintoloissa olen nyt syönyt seisovasta pöydästä.. MacDonnaldsilta löytyy netistä tarkka ruoka-aine lista ja heiltä löytyy soijatonta.

Soijatonta suklaata voi tilata netistä Dannbergilta, mutta on aika kallista. K-kauppaan oli nyt tullut uusi suklaa riisipussi, missä oli soijalesitiinin tilalla auringonkukkalesitiini. En kyllä nyt muista valmistaja, sorry. Suklaanhimossa olen ostanut myös pakastealtaasta valmiita mudcakeja, nam.

Minulla ainakin kauppareissut on venähtäneet, kun olen lukenut tuoteselosteita, mutta kaipa sitä oppii löytämään vakiotuotteet..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Saaga10.05.2011 16:43

Kiitos vinkeistä! Pääsin sinne (no, en sinne, vaan jonoon :P)ihan soittamalla tuonne sairaalan allergiapolille, kun tajusin tän nykytilanteen mahdottomuuden. Lääkäri oli onneksi heti valmis kirjoittamaan lähetteen. Vielä ei ole aikaa tullut, mutta toivottavasti pian. Toivottavasti sullekin järkkääntyisi yhtä helposti, itekseen näiden pähkäily on tosi haastavaa!

Täytyypä tuota McDonaldsin listaa katsella vielä, muistaakseni väsähdin Hesen ja Subwayn jälkeen, kun siellä melkein mikään ei käynyt. Heseltä tais lähinnä ranskalaiset olla mulle ok..

Dannbergin suklaita kävinkin katsomassa, pitää vissiin sieltä tilata. Mulle tuo auringonkukkakaan ei käy, kun oon sillekin allerginen. Tosin ajattelin tuolla ravitsemusterapeutilla kysellä lupaa noita lesitiinejä kokeilla, koska oon ymmärtänyt, että ne ei välttämättä tekis oireita..? Se jo helpottaisi kummasti, jos niitä voisikin käyttää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Klementiini13.05.2011 13:13

Heippa!

Soijatonta suklaata tosiaan on, kuten tässä kejussa jo huomattiinkin. Dannbergin suklaat ovat myös pähkinättömiä, gluteniinittomia, kananmunattomia, soijavapaita ja maidottomia.

Turussa niitä saa ainakin Stokmannilta.

Oletko kokeillut itse valmistaa suklaata?

T. Klementiini

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
cherry26.05.2011 11:55

Hei,

Ruohonjuuresta löytyy useampikin soijaton suklaa! Soija on viheliäinen vihollinen, itse saan oireita jo yhdestä purukuminpalasta missä on soijalesitiiniä, huokaus. Tuntuu että kauppareissut on loputtomia tuoteselostesulkiaisia, etenkin kun oon allerginen myös kaliumsorbaatille, mitä tungetaan soijan ohella joka paikkaan säilöntä-aineeksi. Mulla oireina on kutina, vatsa turpoaa ja menee sekaisin, ihottuma... Kärsin 10 vuotta mystisistä niveltulehduksista ja vatsakivuista, vasta anafylaktinen reaktio ja pari sairaalareissua sai lääkärit tajuamaan että syy on ruoassa. Oli uskomatonta saada aina vaan tulehduskipulääkeresepti kouraan ja kehoitus olla juomatta kahvia!

Mulle apua toi myös Scott-Moncrieffin kirja "Apua allergiaan". Erikoista, mutta allerginen reaktio helpottuu ihan oikeasti, kun sekoitat lusikallisen ruokasoodaa veteen ja juot sen! Söin yli 10 vuotta allergialääkkeitä putkeen, nyt pärjään ilman, painokin on tippunut vuodessa melkein 10 kiloa, koska jokainen allergiakohtaus nosti painoa melkein puoli kiloa... Suosittelen ruokapäiväkirjan pitämistä ja oireiden kirjaamista. Myös johanneksenleipäpuujauhe (jogurteissa) ja lupiinijauhe ovat aineita joita kannattaa välttää. Jaakko Kolmonen on oikeastaan mun ruokavalion pelastaja, suosittelen seuraamaan kokki kolmosen tietä ja siirtymään itämerelliseen ruokavalioon, joka sisältää marjoja, juureksia, täysviljaa ja hieman lihaa (mieluiten riistaa) ja kalaa. Suosi luomua ja mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa - marttojen sivuilta löytyy paljon hyviä perusohjeita! Tsemppiä ja voimia, on helpottavaa kuulla ettei ole yksin näiden allergioitten kanssa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tosi allerginen :(02.06.2011 09:45

Mulla itselleni on viimeisien vuosien aikana tullut uusia allergioita tai vanhat on pahentuneet. Mulla on kaikki hedelmät lukuunottamatta ananasta ja vesimelonia, vihannekset ja tummanvihreät kasvikset raakoina lukuunottamatta kurkkua, vaalean vihreitä salaatteja, kukka ja parsakaalia ja sipuleita. (kypsennettynä käy myös peruna, lanttu, keräkaali, ja keitetyt pakastevihannekset herneitä ja papuja lukuunottamatta) Tölkkiherneitä ja papuja voin ruokalusikallisen verran syödä, mutta enää ei esim. herneet sovi edes keitettynä, ei myöskään vihreät pavut. Pähkinöistä mulle käy manteli ja pistaasi pininä max. ruokalusikan annoksina vrk. Mutta kaikki muut pähkinät tukkeyttaa hengityksen kokonaan. Mulla oireet tulee kurkun turpoamisena, kutinana, ihottumana, nenän vuotamisena, äänen häviämisenä tai käheytymisenä ja silmäoireina. toisissa kasviksissa riittää pelkkä haju.
Lisäksi mulla normi siitepöly allergiat, kaikki puut, tavis pöly, kukat yms.

Mulla asiaa vaikeuttaa se että oon ollut kasvissyöjä nyt 14vuotta, en yö lihaa, kanaa, kalaa enkä äyriäisiä, mutta munaa ja maitotuotteita kyllä. Ravintoterapeutille oon yrittänyt päästä, mutta lääkärin mielestä tilanne helpottaa kun aloitan lihan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mariikka22.11.2011 02:04

Viimeisimmät allergiaohjeet sanovat, että lievistä allergiaoireista ei kannata välittää. Ne ovat vain kiusallisia mutta eivät vaarallisia. Allergeenin välttäminen ei vähennä allergiaa, eikä allergeenin syöminen pahenna allergiaa. Jotkut ruuat raakana aiheuttavat suun- ja nielun oireita, kirvelyä ja kieli menee rakoille, mutta ei haittaa. En jaksa alkaa pelleilemään ruuan kanssa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maria26.11.2011 17:17

Hei! Soija-allergia on ikävä, kun sitä joka paikkaan on laitettu. Minulla on kaupassa käynti suht helppoa kun vältän kaikkea. No, ei nyt ihan. Se on kyllä ihmeellistä että miten nuo allergiat lisääntyy vanhetessa. Olen nyt 37v. ja kiellettyjen listalla on ollut vuosikaudet mm. maitoproteiini, kananmuna, kalat ja äyriäiset, nauta, sika, broileri, kotimaiset viljat, tattari, pähkinät jne jne. Silloin kun aloin luopua pikkuhiljaa noista kaikista, alkoi myös iho paranemaan. Silloin kun iho oli kutiseva, tulehtunut ja "hikoili" auttoivat pitkät lämpöiset suihkut ja hyvä rasvaus. Itselle löysin hyvän rasvan tai ihotautilääkäri sitä suositteli on nuo Essexin rasvat.Nyt iho tosi hyvässä kunnossa. Sormissa ainoastaa pientä ihottumaa. Kannattaa olla tarkkana asunnon kunnosta. Sitä tottuu siihen että iho on huonossa kunnossa. Mutta kun alkaa tekemään todellista ruoka-valio muutosta niin huomaakin että olenko ollut näin sokea, kun se tepsiikin. Onhan se ikävä luopua kaikesta hyvästä, mutta kyllä se on sen arvoista. Ja kyllä sitä tilalle jotain keksii. Tsemppiä teille.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astmainen7624.01.2012 01:13

Mulla oli kauan epämääräisiä oireita, kuten aina ruokailun ohessa lkoi ahdistamaan, koskaan 20v astma-aikana ei tuollaista ollut tullut. No sain lopulta lähetteen allergiakokeisiin, ja sieltä löytyikin maustepaprika joka pahin, sitten muna-allergia + maitoallergia. Olin ihan shokissa.. Minä joka rakastan munaruokia, ja maitotuotteita... Olin 3kk ilman ja astmani alkoi parantumaan, lääkkeet puolittui ja olo oli kuin astmaa ei olisi. Sitten repsahdin ja aloin syömään kaikkea, myös kiellettyjä. Nyt tilanne se että astma ihan ruodussa, mutta allerginen nuha alkanut oireilemaan vahvasti. Aamuisin kova nuha ja aivasteluja, tuli siis uusi oire taasen.

Kun saan itseäni niskasta kiinni niin palaan karppaamaan, mulla vaikeuttaa se että suurinosa karppaus-ruoista on nimenomaan kermaa ja munaa. On saanut luovia, mutta vauhtiin kun pääsee niin ei ole kuin painella vain. Kun nyt pääsisi alkuun ://

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
supers25.04.2012 07:24

Se, että Prick -testit ovat positiiviset, ei välttämättä tarkoita ruoka-aineallergiaa. Jos et ole saanut ko. testissä positiivista näyttäneistä aineista koskaan mitään oireita, et ole niille allerginen!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Manta6518.06.2012 13:52

Olen yllättynyt, että soija on niin allergisoiva aine ja tässä ketjussakin monelle ongelma. Soijaa kuitenkin on tuotteissa hyvin laajalti. Siis hyvä, että vaihtoehtoja on ja että ne, kuten soijattomuus, selkeästi ilmoitetaan.

Olen nyt Hopottajien kampanjassa testannut Keijuriinia, ja sehän on soijaton vaihtoehto leivän päälle. Ja muutenkin lisäaineettomana ja säilöntäaineettomana monelle herkistyneelle hyvä vaihtoehto! Vilkaiskaapa tästä linkistä lisää ja kokeilkaa:

http://www.keijuriini.fi/etusivu

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
pipsa19.06.2012 16:11

Tuttua on nämä kirjoitukset minullekkin, 30 vuotta samoja oireita kärsinyt ja nyt epätoivoisena aloin itse tutkimaan aiheuttajaa ja löysin pitkän prosessin ja kokeilun kautta kun huomasin että tulin astma ja allergialääkkeistä aina vain sairaammaksi joten syy selvisi lisäaineesta. Myös kaikki elintarvikkeet joissa on säilöntäaineen nimellä lisäainetta niin heti pienikin määrä aiheuttaa astman, koska turpoaa kaikki sisäkalut, silmät kipeytyy,korva lukossa, kurkku turpoo, nenä kipeä ja verenvuotoa aina öisin.Olo on hyvä jos pystyy välttään kokonaan säilöntäainettä, se ei ole ihan helppoa kun sitä on lähes kaikissa tuotteissa mitä ihminen päivittäin syö myös useissa luomutuotteissa. Nyt on toinen kevät jo ettei ole enää siitepökyoireitakaan ja myös monet muut allergia oireet hävisi sen myötä eikä ole toistaiseksi ollut juuri pahaa astmakohtaustakaan. Heti alkaa henki vinkuun ja paksua limaa kertymään jos esim.syö vaikka leivonnaisen tai makkaran tai kaupan mehua ja ei edes minkäänlaista silliä saa suomesta missä ei olisi säilöntäainetta. Kaikki jauhot haen myllystä suoraan ja olen vähentänyt niitä hiilarien takia sekin helpottaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
äiskä19.06.2012 16:47

..ja jos camelinaöljy ei sovi niin Keiju Catering 70% on erittäin hyvä vaihtoehto..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Selkeyttä..23.08.2012 16:11

Olisi kiva kun ette kirjoittaisi tänne esim. vain "lisäaineesta", vaan laittaisitte myös sen e-koodin tai nimen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
E10.09.2012 16:06

Mulla todettiin prick testissä allergia lisäaineelle johanneksenleipäpuujauheelle. Sain siitä kerran kamalan turvotuksen, naama turpos ja hyvä etteä henkeä sain.

Nyt myöhemmin olen kummiskin syönyt jugurttia ja jätskiä jossa on ollu tota lisäainetta ja ei tullut mitään oireita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
riksu18.01.2013 00:15

sain perjantain ja lauantain välisenä yönä vakavan anafylaktisen reaktion, mutta ei ole tietoa mistä. on astma ja allergioita, ja verenpainelääkekin, sillä toimin toista vuotta alzheimeriin sairastuneen äitini omaishoitajana, joka on erittäin raskasta. ei olisi yhtään voimia edes pitää itsestään riittävää huolta ja vielä lääkkeiden otto ja ravitsemuskin on nykyään sen kohtauksen jälkeen mitä extremein laji, elän jatkuvassa kauhun tasapainossa! tuntuu ettei kukaan välitä. ei saa mistään tukea eikä konkr.apua!!!elämä ei ole ainakaan mulle enää laiffia!saa jatkuvassa horroritilassa olla ja kokovartalokipsissä! tää on todellinen kriisi en pysty keskittymään mihinkään kunnolla! olisin halunnut jäädä tarkkailusastolle sairaalaan asumaan!!!!!pitäisi uskaltaa kokeilla uutta astmalääkettä, josta voi mahd. tulla taas jotain vakavaa! mä olen niin uupunut henkisesti ja fyysisesti(en uskalla syödä kuin joitain ruoka-aineita. Lääkäri vain sanoi ykskantaan et sä voi lopettaa syömistä. vaihtaisin tämän vaikka laktooso-intoleranssiin heti!!!!!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh18.01.2013 08:00

Nyt sen verran potkua itseen, että alat järjestää äidillesi laitoshoitopaikkaa. Se ei ole hylkäämistä, vaan tervettä järkeä. Jaksat sitten käydä häntä siellä katsoamassa, vaikka joka päivä.

Siten saat voimia hoitaa itseäsi. Adrenaliinipiikit aina mukaan kaikkialle, joten välitön ensiapu olisi näin hoidossa ja olosi hieman turvallisempi. Yritä kirjoittaa muistiin kaikki mitä söit tai minhin koskit ennen kohtausta, ehkä siitä saisit vinkkiä, mikä kohtauksen aiheutti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mänkki28.03.2013 08:24

heip! aika samalta näyttää allergeenilistasi kuin itsellänikin. olen 55-vuotias nainen, ollut allergikko koko ikäni. kiellettyjen aineiden lista vain on muuttunut lapsuudesta aivan toiseksi aikuisena! SOIJA on vallan mielnkiintoinen. soijaproteiini aiheuttaa anafylaksian, mutta soijalesitiini sopii käyttöön. siispä helpotusta leivonnais- ja makeishyllyllä. myös hydrolysoitu soijaproteiini on paha juttu minulle. oletko huomannut itselläsi tässä eroa - tai tullut kokeilleeksi?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
xxx27.08.2013 12:51

Hei! Te keillä on ollut vatsaoireinen soija- tai muu allergia: kauanko meni allergian toteamisesta ja ko. ruoka-aineen käytön lopettamisesta, että oireet hävisi? Ja miten allergia yleensäkin todettiin? Itse mietin olisiko kyse soija-allergiasta, kun jotain allergiaan sopivia oireita (iho ja vatsa) tuntuu olevan, ja esim. soija olisi "sopivan" kuulonen ristiinreagoija, jota tulee syötyä päivittäin. Ajattelin nyt pitää ainakin muutaman päivän taukoa tästä, ja katsoa mitä tapahtuu, lääkärillekin on kyllä aika varattu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
DriannA8607.05.2014 05:33

en tierä et tierätkös jo, mutt royal suklaat on kaikki auringonkukkalesitiinillisiä sekä fazerinvalkoiset leivontasuklaat :) lisäks dammenbergiltä löytyy soijatonta suklaata :) ja lidlissäkin kannattaa vierailla sieltä nimittäin löytyy kaakaojauhetta jossa ei ole soijaa :) sekä suklaalevitettä myös :) ittekki oon vasta tään kevään kahtellu sillä silmällä että mistä sitä soijaa ei löytyis :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta