Iho-oireita silmälaseista?

Nattirlit07.08.2014 15:07

Onko kellään kokemusta silmälasiallergiasta? Hankin ekat silmälasit optikolta vajaa kaksi vuotta sitten. Muutaman kuukauden päästä ilmaantui ihottumaa kaulalle. Pikkuhiljaa korvanlehdet ja -taustat alkoivat kutista ja iho meni korvien takana välillä rikki. Menin työterveyslääkärille, joka sanoi heti että johtuu varmaan silmälaseista. Hän kirjoitti lähetteen iho- ja allergialääkärille, joka sanoi, etteivät silmälasit nykyään allergisoi ja että joillekin vaan tulee välillä ihottumaa, jonka syytä ei tiedetä. Hän lähetti minut kuitenkin epikutaanitesteihin, joissa löytyi suht voimakas nikkeliallergia. Lausunnossaan hän totesi vain, että nikkeliallergia on sivulöydös eikä se selitä ihottumaani, koska EU kieltää nikkelin käytön silmälaseissa. Mitään jatkotoimenpiteitä hän ei ehdottanut. Aikaa käynnistä on nyt kulunut puoli vuotta. Kaulan ihottuma on hävinnyt, mutta korvien takana oleva pahentunut. En tiedä mitä tekisin. Silmälaseja on pakko käyttää. Optikot ovat ehdottaneet titaanilaseja, mutta ei viitsisi hankkia, kun allergiasta ei ole varmuutta ja lasit ovat kuitenkin aika kallis investointi. Ihmetyttää kyllä tuon iho- ja allergialääkärin loppulausunto. Mitään apua en häneltä saanut. Olisiko kellään mitään kokemuksia siitä, mikä silmälaseissa voi aiheuttaa allergiaa? Olen melko varma siitä että rilleistä tämä johtuu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
allergikko25.08.2014 05:45

Allergialta kuulostaa... Itse olet vaivojesi paras asiantuntija!! Nykyään on silmälasiliikkeillä aika monilla tyytyväisyystakuu. Minun kohdallani on käynyt nyt jo toistamiseen niin,että valitsemieni muovikehysten muoville olen ollut niin allerginen, että kehykst ovat menneet vaihtoon. Nyt vain toivon, että löytyy kehykset joita kroppani kaikkine allegioineen sietää!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Adie14.09.2014 15:12

Voisiko johtua myös hiusten muotoilutuotteista? Jos et ole aiemmin pitänyt laseja, hiukset eivät ehkä ole olleet niin tiiviisti korvien takana kuin ne nyt sankojen myötä ovat.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
happy25.09.2014 09:33

Itselläni on nikkeliallerigia ollut jo pari vuosikymmentä ja minulla oireet tulevat ihan vain siihen kohtaan, jossa nikkeli osuu ihoon eikä se leviä muualle. Minusta kuulostaa, että sinun oireilusi ei johtuisi nikkelistä, mikäli ihottuma alkoi kaulalata, mutta toisaalta allergia-asiat ovat kovin henkilökohtaisia.

Voisitko kokeilla piilolinssejä, että saisit tauon silmälaseista.

Oletko miettinyt, voisiko johtua jostain kosmetiikasta (suihkugeeli, shampoo, kosteusvoide, hiusten muotoiluaine tms). Ruoka-aineallergiatkin näkyvät joskus iholla vaihtelevasti eri paikoissa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh30.09.2014 09:44

Lisään minäkin vielä lusikkani soppaan. Minusta ihoallergia voi olla muussakin kohdassa kuin siinä, missä allergeeni kohtaa ihon, esim. tyttärelläni kynsilakasta ihottuma selkään. Eli ihottuma voi siis johtua silmälaseista tai sitten jostain muusta. Nikkeliallergia ja metallisankaiset silmälasit - ei välttämättä kaikkia sankoja tutkita, kaikenlaista "mömmöä" pääsee tarkastuksista läpi. Itse saan ihottumaa silikonista, niin silmälasien talloista kuin rintaliiveistäkin, joissa silikoninen paikallaan pito nauha.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mie08.02.2015 10:09

Samanlaisia oireita minullakin ! Olen etsinyt silikonittomia rintaliivejä ja kunnes sellaiset löydän, on käytettävä ohutta aluspaitaa liivien alla :( Samoin silmälasien sangoissa kotona ollessa laitan ohuet tupot estämään ihokontaktia...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Rupikonna13.03.2016 10:17

Aika myöhään löysin nämä kirjoitukset, mutta oma allergiani alkaa olla kanssa melkoista suuruusluokkaa. Rintaliiveissä on henskelit kumia ja ihan uutena voin niitä käyttää, mutta ei enää useamman pesun ja hikoilin jälkeen. Olen ainakin kumi-, nikkeli- ja kuparia-allerginen Nyt olen etsinyt niskan, korvienseudun ohimon ja päänahan ihottumaan syyllistä ja lopulta päädyin eniten käyttämiini silmälaseihin. Syy: ihottunma on aamulla lievempi. Toisten lasien kanssa myös päivällä ihottuma kutiaa vähemmän eikä synny uusia paukamia. Lasini ovat tai pitäisi olla muovia, mutta niissä on metalliosia ainakin saranat ym. Lisäksi poden erinäisiä ruoka-allergioita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maaza12.04.2016 11:26

Silmälaseista irtosi toinen pehmusteista, tuossa nenällä. Laitettiin uudet silikoniset. Nyt tuntuu kuin ne olisivat jotenkin arat kohdat. Voiko tuollaiselle silikonille olla allerginen ??

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
elmeri28.04.2016 16:07

Hei Maaza,

kyllä nähtävästi voi..itselläni vajaan viikon vanhat silmälasit, silikonipehmusteilla, nenänpieli auki...sovittiin että kokeillaan vielä viikko (!) ja sitten jotain muuta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kutina22.06.2016 14:10

Hei, Nattirlit! Minulla ihan samanlainen ihottuma kuin sinulla. Hankin uudet lasit tammikuussa. Alkoi kutiaan korvan päältä ja kohta toisenkin. Kasvoihin tuli punaisia läiskiä, silmäluomet menivät punaiseksi. Kutisin ja kutisin. Ihottuma levisi kaulaan ja selkään. Kävin ihotautien erikoislääkärillä. Hän tutki ja tutki ja kyseli kaikista mahdollisista allergian aiheuttajista. Syytä ei löytynyt. Lopuksi laseista. Minulla on metallisangat, mutta korvantausta on muovia. Todennäköisesti ihottuma alkoi muovista. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut mitään iho-oireita. Kerrankin satsasin laseihin oikien kunnolla, sangatkaan eivät olleet halvimmat mahdolliset. Nyt hinta (merkki) ei takaa laatua, kun sangat valmistetaan missä lie. Valitettavasti en osannut heti yhdistää kutinaa laseihin, joten takuut ovat jo menneet. Lääkäri antoi aikamisen kuurin rasvoja. Jos ei mene ohi, lasit menevät vaihtoon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Punotus ja kutina02.08.2016 16:02

Minulla on jatkuva punotus ja kutina siinä kohtaan johon silmälasini laskeutuvat ,eli nenänvarsi. Olen kysellyt paristakin Optiikasta ,saamatta tietoa . mitä materiaali sisältää.Me allerkikot vaadimme tänhän korjauksen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Väriaine26.08.2016 13:08

Minullakin silmälasit aiheuttivat korvantausihon rikkoutumisen. Epäilin muovisankojen väriainetta tai muovia syylliseksi. Optikkoliikkeestä ei apua löytynyt. Alleriatestissä löytyi onneksi selvä syy. Oranssi väriaine aiheutti selvän reaktion. Kyseistä väriainetta voi helposti olla mm. punaisissa ja ruskeissa sangoissa. Asia hoidettiin sitten sillä, että hankin metallisangat, joiden aisanpäät vaihdettiin kirkkaaseen muoviin. Oireita ei ole tullut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kutinaa ja näppylöitä!28.10.2016 12:04

Noin vuosi sitten ostamani "prillit" ovat ensimmäiset n 50 vuoden silmälasien käyttöaikana. On ollut muovi- titaani- metallisankaisia mut koskaan ei ole ollut ongelmia. Mutta nyt aivan kauhea kutina juuri linssien ympärillä olevan muviaineksen kohdilla. Näppylöitä aluksi luulin finneiksi mut ei ne sitä ole. Pähkäilen nyt mielessäni annanko ihottuman mennä tosi pahaksi jotta oireita otetaan vakavasti vai marssinko liikkesen josta ostin ko lasit. Tuntuu kuin silämtkin alkavat oireilla. Aamuisin on vaikea saada silmiä "toimimaan". Nykyään kun on niin vaikea pitääpuoliaan kun kukaan ei ota vastuuta tuotteistaan. Onko kellään samanmoisia oirita tullut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maissi10.11.2016 12:48

Hei. Minulla on myös ongelma lasien suhteen lasien tyynyt nenällä aiheuttaa kutinaa ja turvotusta. Kysyin instrusta ratkaisua ja kehottivat ostamaan heiltä uudet nenätyynyt ja ne on maissia joka ei aiheuta allergiaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
marita10.11.2016 17:55

Minulla on ollut useita vuosia kova kutina silmälasien nenätyynyjen ympäristössä, silmänurkissa ja silmäluomien reunassa. Olen käynyt kutina vuoksi myös silmälääkärissä. Hän ei löytänyt mitään vikaa silmistä. Silmälaseissani on ollut silikoniset nenätyynyt. Nyt kun taas kerran kävin uusia laseja hankkimassa otin puheeksi kutinan. Kysyin optikolta mistä kutina johtuu. Hänen mielestään se ei voi johtua laseista eikä silikonista. No kokeeksi vaidatin näihin vanhoihin laseihin kovamuoviset (silikonittomat) nenätyynyt. Kokeilen ennen uusien lasien saantia olisiko kuitenkin silikoni syyllinen. Nyt olen pitänyt näitä uusia nenätyynyjä yhden päivän ja kutinaa ei ole juuri lainkaan. Katson nyt pari viikkoa miten menee ja otan seuraaviin lasiin myös silikonittomat nenätyynyt.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ritu19.03.2017 12:43

Silikonille voi todellakin olla allerginen. Minä huomasin kun pidin silikonisia kantapääsuojia paljaan kantapään alla, niin suussa rupesi maistumaan karvas maku ja päänsärkyä ja epämääräinen olo koko kropassa. Myöhemmin olen huomaamattani käyttänyt silmälaseja joissa on silikoni tyynyt ja kova kutina nenänvarressa. Myös korvakorujen silikonitapit aiheuttivat oireita. Nyt yritän varoa silikonia kaikella tavalla, mutta kauhulla ajattelen , kuinka monessa esineessä on silikonia. Jos vaikka joutuu joskus sairaalaan, siellä on katetrit, suonensisäiset kanyylit ja hanskat ym silikonia eli luonnonkumia. Allergikolle tämä on hengenlähtö, jos ei esim. pysty ilmaisemaan itseään.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaisa28.03.2017 11:41

Hanskat on aika usein nykyään nitriiliä, koska luonnonkumi eli latex allergisoi myös henkilökuntaa. Silikoni on eri materiaalia. Sairaalan muovituotteissakin on vaikka mitä muoviamateriaalia, mutta on totta että osa varmasti on silikonia, varsinkin letkut. Voisiko nykyään laittaa sähköisiin potilastietoihin itse, että on havainnut olevansa allerginen silikonille?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hellu29.03.2017 11:06

Hei ritu,

Selvennyksenä: silikoni ei ole luonnonkumia. Luonnonkumi saadaan kumipuusta, usein puhutaan myös lateksista ja kautsusta. Silikoni on synteettistä, keinotekoista ainetta, jota valmistetaan esim. maaöljystä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nenän iho kutiaa15.09.2017 23:29

Nenätyynyt aiheuttavat kutinaa. Ihan uudet lasit. Nenätyynyt ovat silikonia. Enpä osannut kuvitella että olisin silikonille yliherkkä. Aiemmissa laseissakin silikoni korotukset nenänvarressa. Ei mitään oireita. Toisiin vanhoihin vaihdettiin uudet silikonityynyt ja niistäkin sain oireita. Onko materiaali muuttunut vai minä herkistynyt? Mille osalle silikonista ihminen yleensä herkistyy? Kumiallergia on, onko silikonista sen kaltaisia aineita? Mistä saa (netistä) tietoa noista maissityynyistä? Mitä maksaa? Mistä saa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Muovikehykset01.10.2017 12:03

Minulla todettiin allergia akrylaattiin. Hiukan myöhemmin aloin tuntea kutinaa nenänvarressa sekä poskipäillä. Tietenkin minulla on muovikehykset, koska olen myös nikkeliallerginen. Nyt ovat lasit optikolla ja niihin laitetaan "nenättimet" tai muksi niitä korotuksia sitten sanotaankaan. Vaihtoehtoina tyynyiksi kerrottiin akryyli, silikoni, titaani ja lasi. Koska titaanin puhtauksissa on eroja, ainoa mahdollisuus tuntuisi olevan lasi. Tosin senkään sisällöstä ei voi olla tietoa. Joku keroi minulle, että monet saavat allergiaoireita muovisangoista niiden variaineiden takia. Muovi myös imee itseensä kaikki ilman ja ihon epäpuhtaudet, jokkoin kaikki se mömmö niissä voi aiheuttaa allergiaa. Metallisangoissakin on yleensä muovoset korvaosat. Joten pitääkö tässä alkaa valkoista keppiä etsiskelemään?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
happy03.10.2017 14:40

Olen nähnyt joskus lehdessä juttua puisista silmälasikehyksistä. Jokohan näitä on yleisesti myynnissä vai vasta suunnittelijan pöydällä - tietääkö kukaan?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta