Sisäsyntyinen astma ja kissa

Kissakuume29.04.2011 07:10

Hei,

Kysyisin teidän kokeneempien mielipidettä seuraavasta asiasta: Minulla on vaikea astma, mutta laajoista tutkimuksista huolimatta ei ole löydetty mitään allergioita, joten lääkärini sanoi astmani olevan ei-allerginen / sisäsyntyinen. Saan oireita ainakin homeesta, ilmansaasteista, fyysisestä rasituksesta, stressistä ja kylmästä ilmasta.

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut kissan hankkimisesta ja nyt allergiatestien näytettyä negatiivista olen suunnitellut asiaa aktiivisemmin. Kysyin lääkärini mielipidettä asiasta ja hän sanoi, että kissan ei pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia. Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta tilanteesta? Ainakaan tällä hetkellä en siis ole allerginen, mutta onkohan allergian riski normaalia suurempi? Toisaalta ajattelisin, että lemmikki voisi vähentää stressiä ja siten olla eduksikin tilanteessani...

Olisin kiitollinen mielipiteistä puoleen tai toiseen! Haluan miettiä asian mahdollisimman tarkkaan, koska mahdollinen lemmikistä luopuminen olisi varmasti kamalaa sekä minulle että kissalle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Surullinen yskijä29.04.2011 07:10

Heips`

Meillä on 18-vuotias, pehmeäturkkinen, pitkäkarvainen angorakissa. Kaiken tämän sairastelu-rumpan keskellä se on auttanut jaksamaan ja tuonut iloa esim. pitkien pakkasjaksojen aikana, kun olin vankina sisällä. Se on ollut tassuterapeutti koko perheellemme! Kissamme on maalla kesät irrallaan veljeni maatilalla ja talvet kaupungissa valjaskissana.

En ole kissa-allertikko, ainakaan tuo oma kissa ei pahenna oireita, vaikka minulla onkin vaikea allerginen astma. Minulla on vaikea homeallergia, samoin oireita tulee mm. pakkasella ja katupölyjen aikaan ja voimakkaat hajuvedet ja tupakansavu tuovat myös oireita.

Voisitko kokeilla ensin jollakin tuttavasi/sukulaisesi kissalla? Sen sanon suoraan, että kiinnyttäessä lemmikkiin, siitä on hirveän vaikea luopua. Minäkään en ota enää uutta kissaa enkä koiraa, kun tästä aika jättää. Tsemppiä!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kissakuume29.04.2011 07:10

Hei ja kiitos vastauksestasi! Minäkin "sain" astmani homealtistuksen seurauksena ja nykyään reagoin todella herkästi homeille. Mitään allergioita ei tosiaan ole löydetty laajoista tutkimuksista huolimatta (tehty prick, verikokeet, ihon alle pistoksia ja tarkkailussa tehty "suoraan suoneen" altistus yhdellä antibiootilla, jonka epäiltiin aiheuttavan oireita). Tämän vuoksi astmani aiheuttajasta tiedetään vain, että allergioista se ei johdu.

Olen viime aikoina tarkoituksella viettänyt mahdollisimman paljon aikaa kavereideni kissojen seurassa, enkä ole saanut mitään oireita. Toissapäivänä rapsuttelin kissaa oikein urakalla ja vein sen jälkeen käteni kasvoilleni ja silmiin, mutta mitään oireita ei tullut. Eli tällä hetkellä oireita ei varmasti tule, mutta sitä mietin, onko minulla normaalia suurempi riski saada allergioita? Sisäsyntyisestä astmasta tuntuu olevan kovin vähän tietoa saatavilla...

Tiedän kyllä, että kissasta olisi paljon iloa ja seuraa, etenkin kun asun yksin ja kaukana perheestäni, mutta toisaalta en missään nimessä halua vaikeuttaa astmaani, joka on jo nyt vaikeasti hallittava eikä hoitotasapainoa meinaa löytyä. Nyt täytyy siis punnita kissan tuoma "psykologinen hyöty" ja toisaalta riski oireiden vaikeutumiseen. Lääkärini tosiaan sanoi pitkän hiljaisuuden jälkeen, ettei usko, että kissasta tulisi ongelmia.

Onkohan täällä ketään muuta, jolla on puhtaasti sisäsyntyinen astma? Kiinnostaisi kovasti kuulla kokemuksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mau29.04.2011 07:14

HEI

Minulla todettiin sekä astma, että allergiat kun itselläni oli ollut oma kissa noin kolme vuotta. Molemmat taudit jatkuvaa lääkitystä vaativia. Tunsin kissan niin perheenjäseneksi, että en siitä luopunut vaikka ko. taudit minulla todettiinkin.

Hyvin säilyin "hengissä" koko kissan elinajan (18v), eikä oireistoni ollut koskaan pientä nokkosihottumaa/ahdistusta pahempaa. Hankin kyllä tehokkaan ilmanpuhdistimen ja pidin yllä säännöllistä siivousta. Uskon, että ajankanssa myös ns. totuin paremmin sietämään kissapölyä.

Riski on aina olemassa, että oireet pahenevat tai puhkeavat helpommin ja on syytä muistaa, että kissat elävät keskimäärin 15-20v Kuitenkin siis VOI olla mahdollista allergiasta/astmasta huolimatta kissakin lemmikkinä - suositeltavaa vaikka tuskin onkaan.

t: KISSAFRIIKKI

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
-o-01.08.2011 18:03

Hei! Minulla on todettu allerginen astma n.10 vuotta sitten (kissa ja koira). Minulla on kaksi persialaista kissaa, pentuaikana oireet vähän pahenivat ja vaihdoin lääkitystä. Nämä ovat kuitenkin perheenjäseniä ja antavat niin paljon! Varmasti tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa mutta uskon että kissaan tottuu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta