Lääketietellinen siedätyshoito / koira-allergia

Sanna-Leena08.04.2013 19:55

Hei! Ajattelin että piipahdan täällä kertomassa kokemukseni, jos jollekulle olisi siitä apua. Olen ollut koko ikäni koira-allergikko. Kuten siitepöly-, kissa- hevos- ja niin edelleen-allergikkokin. Myös astma on perussairautena. Kovasti halusin koiraa, mutten halunnut riskeerata omaa terveyttäni enkä toisaalta koiran elämää vain ottamalla koiran.

Oireena lapsena ja teini-iässä oli silmien vuotaminen ja kutina, aivastelu ja astmaoireet. Aikuisiässä astma on edelleen läsnä, mutta hyvässä hoitotasapainossa - koiratapaamisissa astma ei oireillut, mutta muita oireita, nenä- ja silmä, kyllä oli.

Niinpä kävin kolmen vuoden mittaisen siedätyshoidon lääkärin valvonnassa (Tohtoritalo). Hoito loppui n pari vuotta sitten ja meillä on asunut koira nyt noin kaksi vuotta. On ihan käsittämätöntä, että miten tilanne on voinut muuttua. En oireile ollenkaan, voin jopa harjata ja kammata koiraa (pitkäkarvaista) sisätiloissa, jolloin ihossa kiinni ollut hilse yleensä leijailee, enkä saa mitään oireita! Ihanaa!

Rotuvalinnassa minulla oli itselläni ohjenuorana lääkärini kommentti siitä, että allerginen sietää Yleensä paremmin pitkäkarvaisia tai trimmattavia kuin lyhytkarvaisia, sillä lyhytkarvainen koira pölläyttelee hilseitä ilmaan enemmän kuin pitkäkarvainen, joka hautoo hilseet turkissaan. Allergiahan nimenomaan aiheutuu koiran hilseestä, syljestä ja muista eritteistä. Itse karva ei allergisoi. Mutta allergiahan on yksilöllistä. Eli joku allergikko saattanee sietää lyhytkarvaista paremmin kuin pitkäkarvaista, mutta yleensä kuulemma siis päinvastoin.

Niin että jos on allerginen, ei oman koiran ottaminen ole välttämättä poissuljettua. Eikä koiraa tarvitse ottaa riskillä että testataanpas miten käy. Vaan asiaan voi suhtautua vakavammin ja hoidattaa itseään etukäteen siedättämällä lääkärin valvonnassa (joka on siis eri asia kuin pelkästään koirien seuraan hakeutuminen, sillä siedätyslääkkeen määrällä on vaikutusta siedättymiselle).

Onnea siedätyshoitoihin ja koiranhankintaan =)

PS: siedätys ei tietenkään ollut minulle ilmaista koska aiheena oli 'oman koiran ottaminen', enkä saanut hoitoa terv.keskuksessa samasta syystä. Mutta en kyllä kunnalliselta puolelta kysellytkään vaan yksityiseltä, hinta oli noin 3000 euroa, josta kela korvasi puolet. Ja tuo n 1500 euroa jakaantui noille kolmelle hoitovuodelle. Että ei nyt niin kallistakaan, suhteessa mitä koira tulee maksamaan :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
koira ja minä22.04.2013 10:08

Mulla todettiin kaikki allergiat v 89.Olen nyt 47 v nainen. Jouduin antamaan pois 2 marsua joiden heinä teki pahaa.Kissan pidin koska päätin että siitä en luovu. Kissa kuoli v 91 ja silloin päätin että olkoon allergia tai ei, hankin kissoja ainakin 2.Mulla oli lievää oireilua.Otin yhteensä 4 kissaa lyhyen ajan sisään j kohta vielä 2.Elin kuuden kissan kanssa. Sitten v 95 iski koira kuume. Koirille olin pahiten allerginen.Sovimme jos tulee oireita voin palauttaa sen.Mulla oli silloin vielä 3 kissaa. Koira oli 8kk kun otin sille kaverin.Ja siitä 1v ni kolmas koira.Yksi sai pentuja ja niitten kynsimiselle ja nuolemiselle olin hyvin herkkä. Naama punotti ja silmät kirveli.No se tasaantui kun pennut lähti. Pikkuhiljaa vuosien saatossa koiristani aika jätti ja lopulta oli yksi 14v koira ja yksi 2v kissa.Koira kuoli ja hankin uuden.Joka nyt on tuossa 5v.Kissani karkasi ja olen ollut yli 4v ilman kissaa ja nyt en siedä kissan pölyy.Eli liian kauan ilman kissaa. Koira saa nukkuan sängyssä vieressä, nuolee naamaani.ja mulla ei ole mitään oireita. Eli olin tarpeeksi päättäväinen ja pidin sen kissan silloin joka mulla oli kun allergiat todettiin. Lääkäri sanoi tylysti että anna elukat pois sä et tuu pärjäämään. Nykyinen lääkärini taas sanoo että jos joskus tulisi allergiaa koirasta niin kyllä siihen lääkkeet on.Ja nyt siitepölyaikana syön varmuuden vuoksi lääkkeitä joita lääkäri kirjoittaa aina tarpeen mukaan. Siis leivästi allerginen kyllä voi eläimiä pitää kunhan on lääkitys.Mut tietysti jos on todella paha allergia niin se on sitten eri asia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nana10.05.2013 12:13

Höntti kysymys: Olen nyt lukenut monesta lähteestä, että tuo siedätyshoito kestää n. 3 vuotta. Onko tuo koko 3 vuotta oltava "koiraton", ennen kuin koiran voi hankkia? Nimimerkillä tyttärellä kiihkeä halu saada koira nyt-heti! :) Allergia siis on itselläni tuon koiran ottamisen ainoana esteenä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
suhmur13.09.2013 20:47

Tohtoritalo? Nykyinen Mehiläinen? Missä kaupungissa?

Olen käsittänyt, että LEMMIKKIeläinallergioihin ei siedätyshoitoa annettaisi. Miten onnistuit saamaan sitä? Joudutko työssäsi tekemisiin eläinallergeenien kanssa? Tiedätkö olisiko siedätyshoitoa voitu aloittaa, jos olisit jo hankkinut koiran?

3000 olisi pieni hinta siitä että siedättyisin kissoille, mutta mistä löytää paikka josta siedätyshoitoa saa???

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sissi22.09.2013 09:15

Kyllä maar siedätyshoitoa yksityiseltä saa kun maksaa rahaa. Tietenkään terveyskeskukset ei moista anna, mutta varmasti jokainen yksityinen lääkäriasema tarjoaa siedätyshoitoa oli sitten kyse eläimistä tai jostain muusta. Ei sinulta yksityisasiakkaana varmastikaan vaadita että joutuisit työssäsi eläinallergeenien kanssa tekemisiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jazka07.10.2013 20:30

Moikka!

Minulla koira-allergia ja astma. Astma on oireillut jo varmaan 8 vuotta, mutta vasta vajaa kaksi vuotta sitten suostuin alottamaan astmalääkkeet. Varsinaisia ahdistuskohtauksia ei juuri ole ollut, vaan jatkuvaa yskää. Nyt olen koiran kanssa elänyt 7 vuotta (2-3 vuotta pienen koiran ja viimeiset 5 vuotta nykyisen keskikokoisen pystykorvamme kanssa). Oireina on ollut ympärivuotinen nuha ja tuo astman aiheuttama yskä. Astmalääkkeet aloitettuani en vieläkään ole löytänyt tasapainoista annosta; nykyään käyttämäni maksimi annostus tuntuu auttavan parhaiten, mutta joskus silti pientä hengen ahdistusta ja yskää, varsinkin flunssan jälkeen. Koiramme on jo 11, emmekä voi siitä luopua. Onko mahdollista saada tällaiseen tilanteeseen apua siedätyshoidolla? Allergialääkkeet on sitten toinen vaihtoehto, mutta siitepölykautena, jolloin niitä syön, niistä ei mielestäni ole suurta apua...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus08.10.2013 14:52

Koirasi pitävät allergeenitason liian korkeana siedätyshoitoon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Terveys on tärkeintä23.10.2013 18:33

Eiköhän olisi parempi luopua koirasta ja arvostaa omaa terveyttään enemmän.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
arvot kohdalleen24.10.2013 05:57

Jokainen joka pääsee/vaatii siedätyshoitoon sen takia että voisi pitää hupikoiraa vie hoiotoresursseja(aikaa, paikan, rahaa) todella sairailta ja hoitoa tarvitsevilta. Jos nyt joku siedätystä koirahulluuden vuoksi tarvitsee niin maksakoon itse.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
arvot kohdalleen24.10.2013 05:59

Jokainen joka pääsee/vaatii siedätyshoitoon julkisen terveydenhoidon puolellesen takia että voisi pitää hupikoiraa vie hoiotoresursseja(aikaa, paikan, rahaa) todella sairailta ja hoitoa tarvitsevilta. Jos nyt joku siedätystä koirahulluuden vuoksi tarvitsee niin maksakoon hoidon kokonaan itse, ei edes Kelan korvauksia tuollaisest.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
kaneli30.12.2014 22:25

Haluisin muistuttaa teitä kommentoijia, jotka puhutte "hupikoirista", "koirahulluudesta" ja resurssien viemisestä oikeasti "sairailta ja hoitoa tarvitsevilta" muutamasta asiasta.

Vaikka ihminen ja eläin eivät olisikaan työpareina tekemisissä keskenään, ei lemmikki todellakaan ole turhake niille, jotka eläimistä pitävät. Koirien ja kissojen terveydellisiä vaikutuksia on tutkittu runsaasti myös tieteellisesti.

Vähättelemättä eläimen positiivista vaikutusta keuhkosairauksien ja allergikoidenkin elämässä, olisi hyvä ymmärtää, että moni astmaatikko voi olla sairas muillakin tavoin. Elämää ja arkea jatkuvasti haittaaviin sairauksiin liittyy usein masentuneisuutta ja ahdistusta, joiden hoidossa eläinten terapeuttinen vaikutus on moneen kertaan todettu, niin ihmisten omakohtaisin kokemuksin kuin lääketieteen keinoinkin.

Tutun eläimen läheisyys vähentää paitsi yksinäisyyden tunnetta, myös lievittää stessiä, alentaa sykettä ja verenpainetta. Lisäksi lemmikin seuraaminen lisää oksitoniinin vapautumista läheisillään. Varsinkin sydän- ja kipupotilailla eläin tuo paljon lohtua ja helpotusta. Varsinkin koira myös vie säännöllisesti ulos liikkumaan, asia jonka merkitystä harvempi kai kiistää.

Vaikka ei tahtoisi huomioida tässä yksilön kannalta merkittävää hyötyä, voi perehtyä asiaan sen verran, että huomioi vaikutusta niihin hoitokuluihin, jotka säästyvät tällä sinänsä "yhteisölle" edullisella hoitomuodolla. Em. terveysvaikutukset vähentävät (korvattavien) lääkkeiden tarvetta sekä muun sairaanhoidon palveluiden käyttämistä jo ihan järjellä ajatellen.

Se oman terveytensä ajatteleminen - tai resurssien kuluttaminen - eivät aina ole niin yksiselitteisiä asioita. Myös monien lääkäreiden kanta asiaan on kallistunut eläimistä koituvien etujen puolelle. Se ettei yleisellä puolella ole mahdollista eikä järkevääkään tarjota jokaiselle siedätyshoitoa peruspalveluna ei minusta mitenkään tee turhaksi tai vääräksi, että kela harkintansa mukaan voi korvata joillekin merkityksellisen terveyttä edistävän hoidon. Eikä kela ainakaan havaintojeni mukaan kovin löyhäkätisesti korvauksiaan muutenkaan jakele, että ehkä siitä ei kannata kantaa huolta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
koira vai ihminen01.01.2015 07:21

Jos ihmisen yksinäisyyden tunnetta pystyy lievittämään vain eläin -ei toinen ihminen- niin onpa silloin ihmissuhteissa ja asenteessa toisia ihmisiä kohtaan jotakin vikaa. Ja jos sinne lenkille ja kuntoilemaan ei pysty lähtemään ilman koiraa niin on omassa mielialassa paljon vikaa. Minä, astmaatikko, pystyn ihan hyvin lenkkeilemään, käymään kuntosalilla ja uimahallilla ilman koiraakin-ja kunto sekä mieliala pysyvät korkeina. Ja kyllähän se ihan totta on että jos haluaa ottaa koiran eikä tunne pystyvänsä elämään ilman koiraa vaikka tarvitsee siedätyshoidon niin sitten on velvollinen kustantamaan itselleen sen siedätyshoidon ihan itse. Julkisella puolella ovat terveydenhoidon resurssit muutenkin vähissä niin että jokainen aika, paikka ja raha tarvitaan todella hoitoa tarvitseville -eikä koiraa tarvitseville.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
leenu15.01.2015 20:53

Niin siis kai kaikki keskusteluun osallistuneet nyt tajuaa, että eläimille siedätetään vain ja ainoastaan YKSITYISESSÄ terveydenhuollossa. Eli kukaan "koirahullu" ei ole viemässä kunnan terveyskeskuksessa tutisevan mummon hoitopaikkaa. Se, että Kela nyt korvaa 500 € yhdelle ihmiselle vuodessa ei kuulosta hirmuisen isolta summalta, tuskinpa noita siedätyshoidossa käyviä kovin montaa on.

Onkos kukaan muuten tutustunut kissa-allergian siedätyshoitoon? Itsellä on ollut oma kissa haaveena koko ikäni, mutta niin on ollut myös kissa-allergiaa. :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Akka ja kissa16.01.2015 10:41

Minä olen siedättynyt kaiketi ihan itse tuolle ihanalle pitkäkarvaiselle Mutukalle! Se on minun terapeuttini, puhekaverini ja ystäväkin - siinä missä ihmisystävänikin. Mutukka asuu minun kotonani, siispä se on kanssani arjessa, kuuntelee ja kehrää, puskee pörröisellä päällään kyyneleenikin. Se hyväksyy minut juuri tällaisena - herkkänä itkupillinä.

Pojan perheen kissat sen sijaan saavat minut jo yskimään ja veljeni koirat. Olisiko tässäkin liika liikaa ( 3 kissaa ja 2 koiraa)?

Pois en Mutukkaa herkästi ole luovuttamassa, vaikka minulla on vaikea astma (homeallergia) olemme pärjänneet ja Mutukka on tuonut vain iloa minulle ja puolisolleni varsinkin nyt, kun lapset ovat muuttaneet kotoa maailmalle perustaneet pikkuperheensä. Suosittelenpa kokeilua!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hmm-miettii16.03.2015 13:45

Inhimillisyyteen kuuluu myös eläinrakkaus. Luonnonsuojelu ynnämuu sellainen. Ihminen on tuhonnut monta eläintä sukupuuttoon.(ilmaston, meret sademetsät jne) Uhanalaisia eläimiä riittää vielä jokunen. Ihminen on ahne peto. Paljon on yksinäisiä ihmisiä ja eläin on uskollinen, jota me ihmiset emme aina ole. Rahanahneita itsekkäitä oman edun tavottelijoitahan meistä "ei-eläimistä" löytyy. Jo se ettei ymmärrä toisen eläinrakkautta tai läheisyydenkaipuuta osoittaa että oma itsekkyys paistaa - minä olen oikeassa, minä tiedän asiat paremmin, minä vaadin itselleni, minä olen hyvä. parempi kuin tuo toinen

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Koira mielummin kuin tuollainen14.03.2016 09:01

Nimim. "koira vai ihminen", oletpa sinä ylevä ja hyveellinen kun pystyt lenkillä käymään ilman koiraa ja katsot olevasi oikeutettu arvostelemaan muita ja muiden terveydentilaa siksi, että haluavat lemmikin. Voi Rumasana! Sinunlaistesi itseriittoisten hahmojen takia moni haluaakin mielummin seurakseen koiran kuin ihmisen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Allerginen29.04.2018 18:33

Haluaisin myös muistuttaa kaikille, mutta erityisesti sille henkilölle, joka puhui hupikoirien pidosta, että koira-allergikko ei voi välttämättä välttää koiria. Ihmiset kuljettavat koiriaan busseissa, metroissa jne. ja kantavat hilsettä vaatteissaan. Ihminen voi myös saada ihottumaa siitäkin, että makaa sängyllä, jonka päällä on maannut koira jopa kaksi viikkoa aikaisemmin. Itse olen eläinallergikko ja olen erityisesti hajuvesille allerginen. Melkein kaikki käyttävät hajuvettä ja jotkut liikaa. Sain kerran astmakohtauksen kun kävelin sellaisen henkilön ohi, jolla oli raskaan, makean mansikan hajuista hajuvettä päällä. Älkää siis aliarvioiko toisten allergioita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Entinen koira-ihminen15.08.2018 14:58

Allergiselle suotakoon hankkimansa ja mahdollisesti Kelan osittain korvaaman siedätyksen myötä samat mahdollisuudet eläinystäviin kun ei-allergisellakin on. Ihmissuhteet on ihmissuhteita ja lemmikkisuhteet on lemmikkisuhteita ja ne on keskenään eri aisoita. Jollekin suhde lemmikkiin on merkityksellisempi kuin hänen ihmissuhteet. Jokaisella olkoon oikeus valita oman elämänsä suhteet oman mielensä mukaan. Kaikki ei viihdy tai menesty ihmisten seurassa mutta voi viihtyä ja menestyä eläimen seurassa. Omalla kohdallani koirat / läheiset / ystävät on tuonut elämääni eri asioita. Parhaat lenkkikaverit oli omat koirat jotka kulkivat minulle sopivaa vauhtia kulloisenkin tilanteeni mukaisesti. Koirien kanssa pääsin metsiin kulkemaan päivittäin kun olen niin arkajalka etten olisi yksin sinnen mennyt. Koirat siis mahdollistivat itselleni sopivaa liikuntaa raikkaassa luonnossa ja juuri silloin kun se minulle sopi. Ystävät eivät voi elää minun aikataulussa mutta koiraystävät pystyy siihekin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pelkästään utelias06.02.2019 22:11

Hyvää keskustelua. Ihmisiä kiinnostavat erilaiset asiat. Yksilön hyvinvointi voi tulla ihmissuhteista tai eläinsuhteista. Jopa suhteista erilaisiin harrastuksiin ja muihin asioihin? Tämän päivän yhteiskunnan tukiverkosto pohjautuu ihmisen hyvinvointiin yksilönä ja osana muita ihmisiä. Voiko yhteiskunta tukea lemmikkieläinten ylläpitoa yksilön hyvinvoinnin turvaamiseksi? Minä puolestani rakastan tavaroita. Tavarat tekevät minut onnelliseksi ja luovat minulle viihtyvyyttä sekä turvallisuuden tunnetta. Toivon, että arvostatte minua ja minun yksilöllisiä tarpeitani. Kuten toivotte yhteiskunnan rahoittavan lemmikkieläinharrastustanne, toivon, että huomioitte yhtälailla myös minulle tärkeitä asioita, kuten kelloharrastus. Jos haluatte, että annamme verorahamme lemmikkieläimiin liittyviin menoihin, niin mielestäni teidän olisi hyvä antaa verorahanne myös minun kelloharrastukseeni. Haluaisin kovasti uuden Rolexin, se tekisi minut onnelliseksi. Jaetaanko arvot, harrastukset ja iloiseksi tekevät asiat kaikkien niitä tarvitsevien kesken tasan? Palautetta odotellessa :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tuore mumma27.02.2019 09:42

Minä istun ja pillitän, ja aivastelen, nenä ”vuotaa”. Olin eilen suloisen, ihanan, rakkaan 3 kk ikäisen lapsenlapseni luona käymässä, perheessä on kaksi koiraa. Minulle on n. 10 vuotta sitten tehty laajat allegiatestit, mutta en muista testattiinko silloin eläinallergeenit. Ilmeisesti ei, koska selvittely aloitettiin kemikaalien takia. Voikohan tuon jostain tarkistaa, siis se, että tutkittiinko myös eläinalkergiat? Tuntuu kamalalta, jos en voi pikkuisen luona vierailla. Ikää minulla on 65 vuotta, jouduin aloittamaan verenpainelääkityksen aivan äskettäin, voikohan se olla syynä nuhaan?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
future_dog_owner03.03.2019 11:14

Tuore mumma, omalla kohdallani lemmikkien aiheuttama allergia ei yleensä kestä muutamaa tuntia pidempään, joten tuntuu omituiselta, että niiskuttelet vielä seuraavanakin päivänä? Voisiko olla jotain muuta kuin koira-allergiaa?

Itseäni kiinnostaa tässä ketjussa tuo jonkun aiemmin esittämä kysymys, että jos aloittaa koiranhilseen siedätyshoidot, pitääkö koiran ottamista pantata tosiaan tuo hoidon kestämä 3 vuotta? Tuntuisi tällä hetkellä tosi pitkältä ajalta :( Itse ajattelin, että testaisin haluaani rotua ja sille altistumista pyytämällä yhden edustajan hoitoon meille kotiin vuorokaudeksi. Jos sitten olisi selkeä altistuminen, niin pitäisi varmaan vaan miettiä siedätystä... Saako koira-allergian siedätystä nykyään jo tabletteina?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta