Koira-allergian puhkeaminen aikuisena

Tässäkö tämä oli?05.10.2014 23:26

Hei!

Kaipaisin kokemuksia siitä voiko aikuinen ihminen (itse 32-vuotias) allergisoitua koiralle? Olen lapsuudessa kärsinyt ajoittain pahastakin atooppisesta ihottumasta, 10-vuotiaana tehdyt allergiatestit eivät osoittaneet ruoka tai eläinallergioita. Ihottumat alkoivat helpottaa murrosiän jälkeen ja aikuisena olen saanut elää melko huoletonta elämää, tosin muutamalle kosmetiikkatuotteelle olen herkistynyt.

Päätimme ottaa koiranpennun kesällä ja meille muutti cockerspanieli kesäkuun alussa. Koko kesä meni hyvin, mutta joskus elokuussa alkoi vaivata "flunssa" joka tuntui välillä tulevan päälle ja välillä vähän helpotti. Olen siis oirehtinut tukkoisilla poskionteloilla ja vuotavalla nenällä nyt pari kuukautta. Tänään kun heräsin taas aamuun silmät turvonneena ja huomasin että silmäluomien alueelle on ilmestynyt ihottumaa (lapsena laajat ihottumalehahdukset lähtivät aina silmäluomista leviämään) tajusin että luulemani sitkeä flunssa saattaakin olla allergiaa. Mietin voinko aikuisena allergisoitua koiralle 4 kuukaudessa ja jos näin on voiko tällaista allergiaa hoitaa lääkityksellä? Jatkuvan nuhan ja silmien kutinan kanssa ei ole kiva elää, mutta eipä ajatus 6kk ikäisen perheelle rakkaan lemmikin antamisesta uuteen kotiin ole kiva sekään :/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ikävä tilanne05.10.2014 23:45

Oireita voi lievittää lääkkeillä, mutta muuta parantavaa hoitoa ei ole, kuin lääkärin valvonnassa annettu siedätyshoito. Aikuinen ihminen tietenkin voi itse päättää, mitä oireita on valmis sietämään.

Nyt pitäisi kuitenkin keskustella lääkärin kanssa, miten kannattaa jatkaa. Jatkuva nuha voi johtaa astmaan ja jatkuva silmätulehdus voi muuttua krooniseksi, jolloin puhutaan jo pysyvistä vaurioista näölle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?06.10.2014 00:02

Varasin ajan huomiseksi työterveyshoitajalle ja kysyn kattaako sopimuksemme allergiatestiä. Näkyykö mahdollinen allergisoituminen helposti allergiatesteissä ja onko väliä onko testi verikoe vai prick? Tänään tein suursiivouksen lattianpesuineen kaikkineen ja oireet helpottivat hieman kunnes nyt illalla kun tenava oikein telmusi lelujensa kanssa alkoi taas hillitön silmien ja ihon kutina. Itseä yllätti taas oireiden nopea voimistuminen, en muistanut kuinka nopeasti esim. ihottuma lähtee leviämään kun edellisistä oireista on 13 vuotta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna06.10.2014 15:56

Tietääkseni en ole ollut lapsena ja nuorena allerginen eläimille, mutta nyt aikuisena saan oireita eläimistä ja jopa ihmisten vaatteissa olevasta eläinten hilseestä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?06.10.2014 16:41

Kävin työterveydessä ja sain ajan allergioiden erikoislääkärille, onnekseni sopimuksemme kattoi 2 erikoislääkärikäyntiä per sairaus. Sain aika suoraan vastauksen että oireet ovat kaikki allergiaoireita, silmätippoja pitää laittaa heti ettei silmät tulehdu ja antihistamiinia. Ohjeet sulkea heti ensimmäiseksi koiralta pääsy makuuhuoneeseen, pestä kädet aina koiran silittämisen jälkeen ja koiran ei saisi antaa nuolla. Meillähän pentu on ollut aina kova nuolemaan ja se on kuulemma huono juttu allergian kannalta, itse luulin että oireet aiheutuvat vain hilseestä. Keskiviikkona juttelen sitten lisää erikoislääkärin kanssa. Mitään lääkitystä en halua syödä kymmentä vuotta, joten toivottavasti jonkinlainen siedätyshoito olisi mahdollista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?09.10.2014 22:35

Lääkärissä käyty, sain lähetteen verikokeeseen ja prick-testeihin. PEF-mittauksen tulos oli 64%, mitä tämä tarkoittaa? Avaavaa lääkettä sain mukaan ja lääkäri käski harkita vakavasti koirasta luopumista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Älä nyt luovuta14.10.2014 21:38

Älä luovuta, älä luovuta. Koira on nyt teillä, te olette sen ottaneet ja teillä on sen hyvinvoinnista VASTUU!!! Et kai sentään halua laittaa sitä kiertoon noin nuorena tai ainaskaan lopettaa. Aluksi voi tulla jotakin ihottumaa mutta kyllä sinä siedätyt kun vaan uskot siihen ite. Ei lääkäritkään nykyisin sentään koirasta kuopumaan käske. Kyllä sen kutinan kestää kun aattelee kaikkea ihanaa mitä koissun kans voi kokea-rakkautta, hellyyttä, ymmärtämystä, läheisyyttä. Vilpitöntä ystävyyttä johon ykskään ihminen ei kykene.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Akka ja kissa15.10.2014 06:56

Ymmärrän huolesi ja surusi. Minulla on vaikea allerginen astma - vaikea homeallergia. Meillä on suloinen pitkäkarvainen kissa, ihana tassuterapeutti. Se on koko perheen lemmikki. Sen pehmeään turkkiin on monet surulliset silmät painettu - se on koko perheen lohdun tuoja ja ainainen ilon antaja. Se on sisäkissa, koska jos se olisi ulkona irrallaan se toisi turkissaan hometta. Meillä on onnistunut vielä kissan läsnäolo, vaikka minulla on vaikea astma, sillä astmaan on elinikäinen, jatkuva lääkitys joka tapauksessa. Kuitenkin jos allergia lemmikkiin kehittyy vaikeaksi ja uhkaa henkeäkin, silloin täytyy miettiä vakavasti myös lemmikistä luopumista. Yksi mahdollisuus on sekin, että lemmikin uusi koti olisi lähellä, jossa sitä voisi käydä katsomassa. Niin minä olen miettinyt, jos niin kävisi. Hirmuisen vaikea tilanne se olisi meillekin. Minä olin sairaalassa astman takia muutama vuosi sitten. Silloin tuntui, että en selviä. Hengitys oli hirmuisen ahtaalla. Kissa ei siihen ollut syy, vaan homeinen työpaikka. Toivon sinulle parasta ja tsemppiä hirmuisesti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?20.10.2014 00:21

Verikokeet vahvistivat IgE-välitteisen allergian :( Ensi torstaina prick-testeihin katsomaan tarkemmat reaktiot. Pentu on ollut nyt viikon hoidossa kasvatajalla- onneksi meillä on ihana kasvattaja joka pystyi nopealla varoitusajalla pennun ottamaan hoitoon. Siivottu on lattiasta kattoon kaikki mahdollinen, matot pesetetty, verhot pesty, kaikki tekstiilit pesty. Ystävältä joka on astmaatikko sain kaksi Elixair ilmanpuhdistinta lainaan. Ikävä sanoa, mutta nyt on parina päivänä tuntunut että on jo hieman helpompi hengittää, kutina on vähentynyt myös huomattavasti. Joka aamu tulee kyynel silmään kun kukaan ei herätä painamalla kuonoa poskeen. Ei ole helppoa ollut ja salaa toivon että prick-testit paljastaisikin allergian johonkin ihan muuhun kuin koiraan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Akka ja kissa20.10.2014 07:30

Surulliselta tuntuu. Samaa toivon minäkin, että allergian syy on jokin muu, kuin koiruli. Voimia ja jaksamista sinulle ja perheellesi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?24.10.2014 10:52

Prick-testin tulos oli posiitivinen tulos nurminatalle, koiralle ja varastopölypunkille. Näistä voimakkain rektio koiralle :( Odottelen että lääkäri tänään soittaa tuloksista ja hoitosuunnitelmasta. 5 päivää ilman allergialääkeitä ja avaavaa lääkitystä toi kaikki oireet takaisin ja nyt on jälleen jokapaikan kutka, silmien kirvely sekä hengenahdistus riesana. En osaa sanoin kuvata tätä ahdistusta kun pennun takaisin ottaminen näyttää olevan mahdotonta. Miksi elimistöni reagoi nyt näin kun olen koko lapsuuteni asunut maalla ja altistunut ties mille?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Akka ja kissa24.10.2014 19:42

Voimia ja jaksamista sinulle ja perheellesi. Vaikea on nyt tilanne. Terveytesi on kuitenkin tärkeintä, niin surulliselta kuin se tuntuukin nyt. Odota mitä lääkäri sanoo, surullista on luopua lemmikistä kun siihen on jo kiintynyt...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epipen-kynä aina mukana (adrenaliini)25.10.2014 11:10

Kyllä toki koiralle tai mille muulle tahansa eläimelle voi allergisoitua myös aikuisena. Itse joudun varomaan kaikkia koiraihmisiä, koska se haju jo pistää yskimään, puhumattakaan, että pitäisi käydä kylässä sellaisessa paikassa jossa on koira tai koira edes käynyt siellä. Monta kertaa on esim. kaupasta pitänyt poistua kesken ostosten, koska siellä on ollut JÄRKYTTÄVÄN KAUHEALLE KOIRAN "IHVELLE" haiseva ihminen/ihmisiä, vaatteet yltä päältä koiran karvoissa. Ei ole helppoa tämä allergisen elämä. Eikä pidä leikkiä sankaria näissä koira-asioissa, anafylaktinen sokki on hengenvaarallinen!!!!!!! Ikä 67v.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Siedätyshoito25.10.2014 12:08

Ketjun aloittajan tilanne ei ole ihan toivoton. Siedätyshoidolla moni on saanut avun koira-allergiaan. Hoito on kallis (sen joutuu kokonaisuudessaan maksamaan itse) ja useita vuosia kestävä.

Kaikkien osapuolten kannalta olisi selkeämpää ja oikeudenmukaista, jos siedätyshoidon kustannukset katettaisiin koiraveron tuotolla. Maksu koiraa kohti olisi vain luokkaa 10-20 euroa vuodessa, koska koiria on Suomessa paljon ja raskaaseen siedätyshoitoon suostuvia hyvin paljon vähemmän. Outoa, ettei liittomme ole tässä asiassa ollut aktiivinen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?05.11.2014 10:58

Olen jatkanut antihistamiinilääkitystä ja sen lisäksi oli 5 päivän kortisonitablettien kuuri ja nyt aamuin illoin sekä avaava että kortisoni-inhalaattori käytössä. Pef-tulokset ovat parantuneet alun 240 luvuista nyt jo 380:een ja täytyy tunnustaa että olo on kuin uudesti syntyneellä. En tajunnutkaan että olin tukkoisuuden vuoksi niin väsynyt.

Siedätyshoidosta haaveilen, mutta onko niin että sitä ei voi tehdä jos koira on perheessä? Eikö siitepölyjenkin siedätyshoito aloiteta syksyllä seuraavaa kevättä varten? Perheessä elää yhä haave koiran takaisin ottamisesta, kasvattaja on kertonut ettei hän pentua anna muille kuin meille. Tiedän ettei terveydellä ole leikkimistä ja pahimmassa vaiheessa tulleet kaksi astmakohtausta kyllä säikäyttivät. Koira on kuitenkin koko perheelle rakas.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?05.11.2014 11:00

Niin edellisestä jäi pois, että pentu on nyt ollut neljä viikkoa kasvattajalla hoidossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tässäkö tämä oli?12.11.2014 14:09

Otettiin pentu nyt kotikokeiluun ettei tarvitse jossitella olisiko pärjännyt lääkityksellä ja ilmanpuhdistimilla. Kun alun perin menin lääkäriin PEF-arvo oli 220 (168cm pitkällä viitearvo on 450) ja nousi lääkkeellä 310:een. Kortisonitablettikuurin jälkeen tulos on ollut viimeiset pari viikkoa ennen avaavaa 320-340 ja jälkeen 380-400. Ensimmäisenä iltana pef-laski 310 ennen lääkettä ja lääke nosti vain 340. Illalla oli myös kutinaa ja posket punoitti. Seuraavana aamuna pef oli normaali ja illalla taas heikompi 310/340. Tänä aamuna joka on nyt kolmas päivä koiran takaisin tulon jälkeen pef-oli 310 ja nousi lääkkeellä vain 340:een, vaste avaavaan näyttää selvästi huonontuneen :/ Tänään on myös ensimmäinen silmien kirvelypäivä ja yskä on palannut. Olen avaavan ja kortisonin lisäksi ottanut joka aamu antihistamiinin ja pitkävaikutteisen nenäsuihkeen (avamys). Mitä luulette onko tässä nyt mitään toivoa paremmasta vai kannattaako tällainen terveydellään leikkiminen lopettaa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
50+12.11.2014 17:51

Minäkin allergisoiduin koirille vasta liki viisikymppisenä. Taustalla oli kyllä sekalainen mutta lievähkö kokoelma allergioita aina lapsuusvuosilta asti. En ollut paljonkaan ollut tekemisissä koirien kanssa, kunnes äkkiä altistuin niille monelta suunnalta yhtä aikaa. Allergia puhkesi muutamassa kuukaudessa. Prick-testi antoi tulokseksi komean punaisen "nappirivin" eli olen aika monelle allerginen, mutta itse huomaan tuon koira-allergian pahimmaksi. Ongelmaani pahentaa se ettei sopivaa lääkitystä ole löytynyt. Joko lääke ei tehoa tai sillä on ikäviä sivuvaikutuksia (sydämentykytystä, pyörrytystä jne.)Ei siis muuta vaihtoehtoa, kuin aktiivinen koirien välttely. Onneksi ei ole omaa hauvelia, niin ei ole joutunut luopumisen eteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Surullinen yskijä13.11.2014 10:19

Onko sinulla todettu astma? Minulla on vaikea homeallergia ja vaikea astma. Homeallergia on nyt syksyllä pahentanut astman kovin hankalaksi. Lääkärini on aika neuvoton, hän sanoi, että kokeillaan vielä yhtä lääkehoitoa ja jos se ei onnistu - osastolle, jossa mietitään lääkitys uudelleen ja tutkitaan..ITKU! Meillä on ollut kissa koko ajan, mutta en ole kissa-allertikko. Olenkin jo ajatellut, että vaikeuttaako tuo suloinen, pehmeä karvaturrikin astmaani. ITKU! Tuosta olisi tosi vaikea luopua.......

Ymmärrän hyvin mitä mietit, vaikea on tilanne. Älä silti päästä tilannetta yhtä vaikeaksi kuin minä. Hometta on luonnossa paljon varsinkin syksyllä, sitä on vaikea välttää. Koiran kanssa on asia toinen. Ymmärrän kuitenkin sinua, hirmuisen vaikea siitä on luopua, kun on jo kiintynyt. Tsemppiä, jaksamista sinulle ja perheellesi!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lisia18.11.2014 12:59

Hei,

Minulla on sama tilanne ja olen käynyt juttelemassa siedätyshoidosta. Käy katsomassa tämäkin vaihtoehto läpi varsinkin jos et aiemmin ole ollut allerginen. Julksisella puolella tuskin onnistuu, mutta kenties yksityisellä. Ainakin Mehiläinen Helsingissä antaa näitä hoitoja.

T. Liisa

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Liisa18.11.2014 13:01

Ja hei vielä,

Anteeksi kun jäi vastaamatta kunnolla, mutta kyllä siis siedätyshoito käy vaikka koira on jo perheessä. Joskus jopa suositellaan koiran hankkimista hoidon aikana.

T. Liisa

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta