Vieroitusoireet kortisonin lopetuksen jälkeen...

Manski17.02.2014 21:06

Onko teillä minkälaisia kokemuksia kortisonin lopetuksesta? Olen muutaman kuurin syönyt, mutta tällaisia oireita ei ole ollut koskaan aiemmin. Minulla on astman pahenemisvaiheita nyt 2 peräkkäin. Eli Prednisolon-kuurien väliä oli vain 3vk. Toisen kuurin aikana söin Prednisolonia x2/vrk. Lopetuksen käski keuhkolääkäri tehdä kerralla. Viimeisen tabletin otin eilen illalla. Iltapäivällä iski yhtäkkiä todella huono, voimaton olo ja kamalat tykyttelyt olleet siitä saakka. Elimistön oma kortisonituotanto ilmeisesti aika minimissään. Jos teillä on tullut vieroitusoireita, miten kauan ovat kestäneet? Miten olette helpottaneet oloa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli18.02.2014 06:28

Minä olen syönyt tämän talven aikana kaksi Prednisolon kuuria. Enasimmäinen 1tapl. aamuisin ja toinen 2tabl aamuisin. Molemmat kuurit lopetettiin vähentämällä vähitellen ja mitään vieroitusoireita ei ole ilmennyt. En kyllä ymmärrä, miksi sinun kuurisi on käsketty lopettaa kerralla?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Manski18.02.2014 13:23

Joskus vuosia sitten muistan itselläkin miten prednisolon lopetettiin vähitellen. Ei tullu vieroitusoireita. Nyt kuulemma näin ihan yleisesti tehdään. Koko eilisen illan oli ihan kamala olo. Tykyttelyä ja voimattomuutta. Otin viimein 10mg Prednisolonia. Noin tunnin jälkeen olo hieman helpottui. Syke laski alle 100. Aamulla otin Prednisolonia 5mg. Ei ilmeisesti ollut tarpeeksi, koska taas tykyttelyä ja huono olo...voi halavatun,halavattu. Alkaa huumori olemaan kovilla. Joulun jälkeen kokonaisen viikon on ollut kunnossa, muuten lääkkeitä kasoittain. Olo hyvin vaihteleva ja ennen kaikkea toipuminen ihan sairaaaaan hidasta!!!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lumienkeli18.02.2014 14:21

Niin, minulla olikin viimeksi Prednisolon-kuuri 20mg.2xvrk, aamuisin. Joten se ainakin pitää lopettaa vähitellen. Sinulla on annokset pienempiä, mutta siltikin neuvon; lopeta vähitellen lääkäreistä huolimatta.... juups!. Onkohan lääkäriltä unohtunut "vähitellen" lopetus? Tsemppiä!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Adeli18.02.2014 18:27

Hei, mulla menee juuri nyt 40mg kortisonia 8 päivää kun ei ole pystynyt laskea vielä. Mulle teroitettu että vähän kerrallaan, nytkin, vaikka 5mg vähentäen, ei koskaan yhtäkkiä. Eräs lääkäri ohjeistanut lopettamaan suoraan päivystyksessä ja muut sanoneet että ei missään tapauksessa. Uskoisin vähitellen paras, varsinkin jos useita kuureja ollut tai yksi pitkä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
prednisolo-suurkuluttaja18.02.2014 20:19

On tullut syötyä nuoresta iästäni huolimatta runsaasti prednisolon-kuureja, jotka ovat minun kohdallani aina lopetettu vähitellen annosta pudottaen. Tällä tavalla oireet ovat pysyneet aisoissa. Välillä oireita on tullut enemmän ja välillä vähemmän riippuen kuurin pituudesta ja vahvuudesta.

Kerran käytin prednisolonia infektiokierteessä ja astman pahenemisvaiheessa yhteensä 7 viikon ajan. Annostus meni muistaakseni näin: 60mg 1vk, 50mg 1vk, 40mg 1vk, 30mg 1vk, 20mg 1vk ja 10mg 2vk. Kylkiäisenä oli prednisolin kanssa seretide 50/500 3x päivässä ja flixotide 500 2x päivässä.

Prednisolonia tulee välillä käytettyä myös päänsärkyihin, joissa annostuksena yleensä 80mg 1pv /60mg 1pv /40mg 1pv. Tästä lyhyestä kuurista ei tule niin pahoja sivuvaikutuksia/vieroitusoireita kuin mitä pidemmistä tulee.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
prednisolo-suurkuluttaja18.02.2014 20:28

Lisäyksenä vielä.

Viikon tai parin kortisonikuurien jälkeen itselläni oireet ovat kestäneet minulla korkeintaan muutamia päiviä.

Kuukausien mittaisten kuurien jälkeen oireet ovat kestäneet minulla korkeintaan viikon.

Tämä on riippuu kuitenkin paljon yksilöstä, henkilöt reagoivat erilailla myös kortisoniin. Olen huomannut omalla kohdallani myös psykologisen puolen ainakin ensimmäisten kuurien aikana. Epäilin ja pelkäsin ensimmäisten kuurien aikana, jolloin koin oireet paljon voimakkaampina. Nyt kun suhtautuu rauhallisesti ja tottumuksella asiaan niin ei ainakaan omalla mietiskelyllään pahenna oireita.

Itse en suosittele lopettamaan kylläkään prednisolonin ottamista kuin seinään, koska siitä seuraa yleensä enemmän oireita riippuen kuurin pituudesta.

Tsemppiä oireiden kanssa! Jos eivät helpota ja tuntuvat sietämättömiltä niin ota yhteys lääkäriin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Manski23.02.2014 21:13

Jouduin osastolle oireideni kanssa. Selitys löytyi eli hypokortisolismi eli lisämunuaiskuoren vajaatoiminta. Ilmeisesti kortisonikuurien ja Seretiden vuoksi oma kortisonituotantoni hiipui. Sain Hydrokortisonitbl:t käyttöön korvaamaan vajaatoimintaa. Ikävää, että hoidettaessa yhtä sairautta (astmaa) siitä seuraa toinen sairaus. Toivon mukaan oma kortisonituotanto käynnistyy kuukausien myötä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astmaatikko23.02.2014 23:15

Hyvä että syy löytyi. Paska juttu tosiaan kun yhtä vaivaa hoidetaan niin siitä seuraa sitten jokin uusi vaiva. Kokemusta itselläni on hoidosta seuraavista ongelmista muutamista vaivoista/sairauksista, eikä fiilikset olleet silloin kovin korkealla.

Sanottiinko sairaalassa mitään siihen kun lopetit kerralla kuurin ilman vähentämistä? Mielestäni jotkut lääkärit ovat itselleni juuri sanoneet että kerralla lopettaminen voi olla haitallisempaa.

Tsemppiä sinulle!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Manski25.02.2014 16:52

Olin hoidossa sairaalassa samalla lääkärillä, joka määräsi kortisonin lopetettavaksi kerralla. Kysyin asiasta niin sanottiin että jos kuurin pituus on 10-14vrk, lopetuksen voi tehdä kerralla. Pidemmät kuurit lopetetaan vähitellen.

Ei ole kyllä kovin kivat oireet tuon hypokortisolismin seurauksena. Lääkkeet jo viidettä päivää ja ikäviä heikotus-, voimattomuus-, tykyttelyoireita tulee edelleen. Toivottavasti mahdollisimman pian helpottaa...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hämmentynyt31.03.2014 22:28

Heips! Mulla tilanne se, että olen saanut reilu vuosi sitten astma dg:n. Käytössä seretide 50/500 1-2suihketta aamuin illoin. Tuplauksia tiheästi toistuvien infektioiden takia. Lisäksi olen syönyt useampia abkuureja ja prednison kuureja tässä vuoden aikana. Loppuvuodesta 2013 aloin huomaamaan, että aina viikon 30mg/vrk Prednison kuurin aikana/jälkeen iski ummetus ja paino humahti 5kg hetkessä ylöspäin. Olen normaalipainoinen. Noh, nyt juuri eilen loppui jälleen prednison, jota söin 10pv 30mg, 2pv 20mg ja 2pv 10mg. Lisäksi oli ab ja tamiflu, sekä seretiden tuplaus jne. Mulla myös viimekeväänä aloitettu sepram masennukseen. Nyt viimeviikot siis sairasteltu koko perhe urakalla ja muutenkin aika kurjat fiilikset ollut. Tänään sitten hain sairauslomaa masennuksen takia, koska perjantaista asti ollut aivan karmee olo ja paskat fiilikset. Tykyttelee, ahdistaa, jotenkin sellanen vapiseva olo kokoajan. Turvonnut olen taas sen 5kg. Naama jotenkin näppyläinen ja punakka. Vatsa ja kylkilihakset kipeenä, vaikka en todellakaan ole jumppaamaankaan päässyt. Kaiken tämän lisäksi n.1kk sitten mulla oli ed.kortisonikuurin jälkeen selittämätön kortisolin puutos, joka yhtäkkiä reilussa viikossa olikin korjaantunut. Silloin tykytteli jne myös. Nyt tuli sitten yhtäkkiä mieleen kaivella näitä kortisoniasioita ja hitsi vie, näitä oireitahan oli netti pullollaan. Nyt sitten täällä ihmettelen, että voisinko marssia tk:hon ja pyytää ne korsol arvot, vai pidetäänkö mua sit jo aivan totaalisen seonneena? :D Noi vaan sopis ku nenä päähän siihen, että nää tulee aina prednisonin lopetuksen jälkeen. Tosin mun kuurit olleet 1vk yleensä, nyt 2vk, mutta tämä taisi olla vuoden sisään jo yhdeksäs kuuri. (seuranta on nyt kyllä siirretty keskussairaalaan). Tulipas vuodatus, mutta tää olo on aivan totaalisen kamala! Masennusta on toki myös, mutta jotenkin kokonaisuudessaan olo on aina samanlainen kortisonien jälkeen, nyt pisimmän kuurin jälkeen vaan paljon pahempi. Onko kenelläkään muulla esim.juuri kaliumiin vaikuttanut prednisonit?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tonton08.04.2014 11:27
  • HÄMMENTYNYT*

Oletkohan laktoosille allerginen, tuli vain mieleen. Vaikka kuinka valmistajat väittävät, ettei niin pieni määrä mitä Prednisolon lääkkeessä on aiheuta oireita niin puppua kanssa. Me ihmiset ollaan niin yksilöllisiä. Itselleni pienikin määrä eri allergisoivat aineet vaikuttavat vuorokaudessa (olen joutunut pakostakin tekemään erittäin tarkkoja ruoka-aine-päiväkirja-testejä). Suosittelen lämpimästi, kuten taisi joku muukin, ottamaan aina -olkoot lääke mikä hyvänsä, missä on laktoosia - myös maitohappobakteeria. ITse ostelen mikä nyt sattuu olemaan halvinta tai tarjouksessa. Auttaa ! Lääkkeistä ei kannata lukea sivuvaikutuksia. Prednisolon toki on aika 'vaarallinen' lääke, mutta itse en ole huomannut mitään muutoksia itse lääkkeestä. Masennuskin voi johtua niin monesta - huh - siinä menee päivä, jos niitä listaa. Itse söin viime vuonna koko vuoden eri mg:sia Prednisolon -kuureja ja en voi syyttää erilaisia olotiloja pelkästään sen lääkkeen aiheuttamaksi.

Monien lääkkeiden yhteisvaikutus voi myös aiheuttaa sinun ongelmiasi sekä ehkä vielä ois jokin piilevä allergia tms., joka kiusaa sinua. Itse yritän mahdollisimman paljon syödä terveellisesti ja liikkua paljon. Tutkin myös luontaistuotteiden vaikutuksia esim. masennukseen. Saatko tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita ruuasta? Joidenkin puutos aiheuttaa masennusta. Itse syön hyvin pieniä annoksia ja siksi tarvitsen ehdottomasti lisäravinnetta pillereistä. Kesällä voi taas vähentää, koska tulee halvemmaksi esim. kasvattaa parvekkeella yrttejä ja miksei tomaattiakin. Mites sinulla tuo kuitupuoli on? Tuo suolisto, kun aiheuttaa monia meidän ongelmia. Kannatta tutkia (veljeni elämä koheni, kun sieltä löydettiin ongelmapesäke).

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tonton08.04.2014 11:36
  • MANSKI*

Onpa outo lääkäri todellakin. Onkohan nyt ihan selvillä Prednisolonista? Vastustaako hän kenties koko lääkettä, joka on jotenkin noussut suosioon?

Kannattaa käyttää ihan omaa maalaisjärkeä. Hidas lopetus lääkeelle. Itse olen joutunut käyttämään lääkettä aika ahkeraan parin viime vuoden aikana lääkärin määräyksestä ja joskus ihan itsenäisesti pakon edessä (kun en pääse lääkärille ja tiedän niiden auttavan - kerron aina lääkärille kuitenkin oma-aloitteisuudesta).

Itselläni on annettu seuraavanlainen ohje; 20 mg 2 tabl 3 päivää, 1 tabletti 6 päivää, 10 mg 5 päivää (ja tarvittaessa 5 mg muutaman päivän).

Onko sinulla testattu kortisoli? Kannattaisi nyt ainakin sekin vielä pyytää. Ja lisätutkimuksia, en usko, että pelkästään Prednisolonista tulisi tuota tykyttelyä. Sydänkäyrä? Reflux?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
niiin mitkä ne on13.04.2014 15:17

kuvailkaas nyt niitä lopettamisen jälkeisiä fiiliksiä ja tuntemuksia - olen tässä syönnyt kortisoonia kohta pari vuotta sarkoidoosiin ja nyt on jäännyt parin päivän kortisoonit väliin ja rampdown meneillään muutenkin niin tänään on uskomattoman paska olo kuin mankelista olisi läpi mennyt ja joka lihas on kipeä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mä romahan30.04.2014 20:39

no niin olen itse syönyt predisolnia 14vuotta sarkkoidoosiin jep aika huimaa vai mitä kun sairaus todettiin mulle sanottiin että kolme vuotta tässä korkeintaan menee kun olen terve hallejuujaa 14vuotta on mennyt ja NYT olen tilanteessa että lääkkettä erinäisten kokeiluiden jälkeen vähennetään että otan nyt5mg joka toinen päivä ja parin kuukauden jälkeen pääsen siitä vihdoin eroon niin jos pääsen sehän riippuu siitä mitä munuaiset tästä tuumii no mutta olo on aika perseestä lämpö seikkailee 34.4-37.6 välillä koko ajan lihakset on ihan hemmetin kipeät vatsa oli monta vikkoa aivan sekaisin se on nyt alkanut toipua onnekksi mulla siis on tämä tauti keuhkoissa ja viimeisen lääkäri käynnin jälkeen todettiiin että siellä on ja tulee aina olemaan pientä"levottomuutta"mitä se sitten tarkoittaakaan täytyy todeta olo on kuin jyrän alle jääneellä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astma 30 vuotta05.05.2014 13:49

Nuorempana ei ollut ongelmaa kortisonin vieroitusoireiden kanssa pientä väsymystä lukuunottamatta. Nykyisin aina yksi vuorokausi kovia, joka paikan kipuja, sitten pari päivää mieletön nestehukka (sormukset tippuvat sormesta itsekseen), lihasheikkous (rappuja vaikea päästä alas) ja väsymystä. En kuitenkaan ole oksentanut tai ripuloinut. Kokeilin viimeksi vähentää annosta syömällä vielä 5 mg muutaman päivän ajan kuurin päätteksi ja tuntui, että se hiukan lievitti tätä. Edellisellä kerralla oireet nimittäin jatkuivat useamman päivän. Olen jo pidempään käyttänyt kortisonikuurien aikana kalkkiD- ja magnesiumlisää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Anneli16.11.2014 04:50

Hei Seretiden käyttäjät. Sehän onkin suurinta ongelmien aiheuttajaa, varsinkin 50/500, tarkoitettu ahtaumatautiin, ei astmaan ja suurin syy kaliumin laskuun, pyörryin tämän oireen takia 2 kertaa viimekesänä. Halusin itse kokeilla Montelukastia ja heti arvot lähti nousuun ja olo parani huomattavasti. Se Seretiden tekee aika monelle niitä ylimääräisiä tykytyksiä ja sellaisia ihmeellisiä vilunväreitä ja sama on myös siinä 50/250 ja varmaan muissakin suihkuissa. Tässä Orionin Montelukastissa on kaikki hyvää sitä otetaan 1 tabletti iltaisin olen 35 v, käyttänyt astmalääkkeitä ja tämä on kyllä paras. Myös hinta 3 kk annos maksoi 10,30 !!!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hämmentynyt22.01.2015 18:25

Kolmen viikon päästä olis polikäynti. Täytyy sitten pyytää kortisolimittaukset... nyt meinaan saan kortisonia myös nivelpistoina. Molemmilla lapsilla reumahoidot ja astmalääkkeet tehneet lisämunuaislaman. Astma terveenä ok. Mutta infektiot.... huh huh. Ja nuo lapset niitä infektioita saa kokoajan ja luonnollisesti ne tarttuu aina mulle. Ed.viestissä olin virheellisesti maininnut että kortisolit oli matalat.... kaliumit ne kylläkin oli matalat. Se siis selittää lihaskrampit ym. Mutta lääkärit olleet sitä mieltä että kortisonikuurit voi laskea kaliumarvoja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hämmentynyt22.01.2015 18:28

Olen ammatiltani th/sh joten perusjutut lääkkeistä kyllä tiedän. Lähinnä kaipasin muiden kokemuksia ja ajatuksia samassa tilanteessa olevilta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
16.02.2015 06:23

Sydemen tulehduksen takia Prednisolonia nyt 30 mg ja eka kuukausi 40 mg- Loppua ei näy ja oireitapa tämäkin tuottaa. Heikkous ja pumpun vapina ja tietysti tuo turvotus ja univaikeudet. Saas nähdä, mitä seuraa, kun toivottavasti annosta joskus pienentää. Hengissä - ihme.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
r16.02.2015 06:23

Sydemen tulehduksen takia Prednisolonia nyt 30 mg ja eka kuukausi 40 mg- Loppua ei näy ja oireitapa tämäkin tuottaa. Heikkous ja pumpun vapina ja tietysti tuo turvotus ja univaikeudet. Saas nähdä, mitä seuraa, kun toivottavasti annosta joskus pienentää. Hengissä - ihme.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta