PEF-arvot ja hapenpuute

Puhaltelija31.08.2012 21:06

Onko jollakin tietoa ja kokemuksia siitä, miten ja miksi astma ja heikot PEF-arvot vaikuttavat väsyttävästi? Eikö astmaatikoilla erityisesti hiilidioksiidi lisäänny elimistössä, koska uloshengittäminen vaikeutuu. Itselläni on oma paras PEF-arvo 350, normaalisti 320:n paikkeilla. Olen jatkuvasti väsyksissä ja nuutunut. Alhaiset PEF-arvotko sen voisivat selittää? Olen reilut 50-vuotias 160 senttinen nainen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna01.09.2012 18:06

Väsymys tulee siitä,että et saa keuhkoihisi riittävästi happea ja astman hoito ei ole hallinnassa.Astma on tulehduksellinen keuhkojen sairaus ja matalat Pef-arvot ovat merkkinä siitä,että tulehdus ei ole hallinnassa ja tarvitaan lisää hoitavaa suihketta.Pef-arvon laskun aiheuttaa yleensä allergiat,flunssa,homeet ym.

Ikään ja pituutesi nähden sinulla on matalat Pef-arvot. Voit käydä katsomassa osoitteesta http://static.ecome.fi/upload/64/eu-asteikko-megra.pdf ikäisesi ja pituisesi Peffin viitearvon. Onko sinulla jatkuva kortisonisuihke käytössä?

Itselläni oli Flixotide suihkeella parhaimmillaan Pef-arvo 380.Minulle vaihdettiin juuri tuon väsymyksen ja nuutumuksen vuoksi Seretide suihkeeseen,jossa on pitkävaikutteinen ja kortisonisuihke samassa. Parissa päivässä Pef arvoni nousi 460:een ja olo on todellakin virkeä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Puhaltelija01.09.2012 18:54

Hyvä taulukko, kiitos. Huonolta näyttää tulevaisuus, jos lasketaan, että jatkossa PEF-arvot jo iänkin mukaan putoavat. Normaalisti on Alvesco 160 iltaisin 3 hengenvetona, nyt menossa sama satsi myös aamuisin. Ja tarvittaessa avaavat Bricanylit päälle. Uskon, että tuo hapenpuute on vaivana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
justiina29.11.2012 22:45

Astmaatikon tulisi ottaa kausi-influenssarokote.

Kuitenkin keuhkolääkärin mukaan astman pahenemisvaiheessa se ei ole suositeltavaa, jos oikein ymmärsin, kolmeen kuukauteen ennen kuin arvot kunnossa.

Viime syksynä otin ja sairastelin nuhakuumeita yli vuoden, antibioottikuureja kertyi yksitoista.

Vältän siis kaikkia rokotuksia ennen kuin astma on tasapainossa, mitä te muut astmaatikot tuumaatte?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astma30.11.2012 14:22

Ainakin minulle astmakontrollissa sanottiin, että väsymys johtuu juuri astmasta, koska minun hoitotasapainoa on edelleen vaikea hallita ja arvot ovat alhaiset, mutta nousee todella hyvin ventolinella / symbicortella.

Onhan tämä inhottavaa, kun väsyttää kokoajan, eikä nukkuminen auta sitten yhtään , vaikka nukkusit kokopäivän ja illan ja yön.. Välillä väsymys on lievempää ja sillon nautin kyllä jokahetkestä!! :)

Influenssarokotteestakin olisi varmasti hyötyä, mutta minulle ei sitä enää helpolla laiteta(Enkä kyllä enää ottaisikaan!), koska olen kahdesta rokotteesta jo saanut anafylaktisen reaktion ja kammoan jo rokotteita.. eikä mikään ihme! :/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna01.12.2012 15:11

Te, joiden astma on huonosti hallittavissa tässä on muutama kysymys mietittäväksi.Itse olen joutunut näitä asioita viime aikoina pohtimaan paljonkin,kun astma ei ole niin hyvin hallinnassa kuin voisi olla.

Onko teillä todettu allergiaoireita ruoka-aine-,eläin-,-huone-,siite-, jauhon-, vilja-, tai puupölylle tai homeallergiaa, jotka pahentavat astmaa?Tai oletteko huomanneet saavanne oireita em.?Ja altistutteko em. allergeeneille muutamia kertoja viikossa tai jopa päivittäin?

Onko opiskelu-tai työpaikassa tai kotona sisäilma tai homeongelmaa, joka pitäisi astman huonossa tasapainoissa?

Tupakoikitko tai altistutko usein tupakan savulle, hajuveden tuoksulle tai muille voimakkaille hajuille?

Onko esim. refluksin mahdollisuutta nimittäin se pahentaa astmaa?

Entä onko mahdollista, että sinulla on piilevä poskiontelotulehdus?Onko teillä muuten nenäsuihke käytössä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astmahan se10.12.2012 10:04

Astma ja huonot PEF-arvot väsyttävät sen takia, että keuhkosairauden takia elimistöön ei pääse tarpeeksi happea. Kun happea ei ole tarpeeksi, aivot kärsivät hapenpuutteesta ja tuloksena on väsymys. Ilman kunnollista määrää happea elimistö ei jaksa toimia täysillä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
PEF aina matala15.12.2012 21:21

Kiitos tästä ketjusta! Olen vuosikausia valittanut lääkärikäynneillä väsymistä ja on tutkittu kilpirauhasta sun muuta ja aina vain todettu, että olenpa terve. Samaan aikaan vaikean astman lääkitystä on vain lisätty. Tällä hetkellä on kaikki mahdolliset lääkkeet käytössä eikä enää ole ollut pahoja keuhkoputken tulehduksia ja keuhkokuumeita. Allergiat on tutkittu moneen kertaan eikä mitään löydy.

PEF-arvot mitattiin ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten, yleensä hyvässä tilanteessa on 280-350, kerran vuosia sitten olen päässyt juuri ja juuri 400:aan. Olen 175 cm ja 50-vuotias.

Tämä viestiketju oli minulle helpotus ja kiitos erinomaisesta taulukosta. Olin jo itse alkanut epäillä, että päässäni on jotain vikaa kun jatkuvasti olen niin väsynyt. En ole itse osannut yhdistää väsymystä astmaan. Nyt selvisi! Kiitos! Ihmetteln vain miksi yksikään lääkäri ei ole yhdistänyt väsymystäni astmaan, ei edes alan johtava astmalääkäri.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna19.12.2012 17:54

Jostain syystä keuhkolääkärit eivät miellä väsymystä astman yhdeksi oireeksi.

Suosittelen tutustumaan ja rekisteröitymään astmapäiväkirjaan osoitteessa https://www.terveyskartoitus.fi/calendar_astma/index.php . Se on hyvä ja luotettava väline astman omahoidon seurantaan.Ja siellä yhtenä astman oireena on mm. väsymys.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lakaton akka05.03.2013 21:39

Väsymystä täälläkin. Olen vasta löytänyt nämä sivut, kiitos keskustelijoille!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hiilidioksidi12.03.2013 14:43

Toisaalta voi hengitellä sisään liikaakin ja hiilidioksidia on silloin liian vähän. Ja siitäkin tulee huono olo.

Eikö kannattaisi mennä keuhkosairauksien lääkärille tarkituttamaan/päivittämään lääkityksen taso. Monesti silloin tehdään myös pef-seuranta pitemmältä aikaväliltä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
12.03.2013 19:42

Oheisesta linkistä pääsee myös PEF-arvoja katsomaan. Sivulta pääsee myös lasten ja aikuisten PEF-laskuriin.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ima01559

Nykään suositaan EU-standardin viitearvoja. Kannattaa huomioida tämä, jos on vanhoja Wrightin mittareita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astma-potilas11.06.2013 01:46

minulla astma,välillä tasapainossa välillä ei..nyt ok. minulle tehtiin juuri tänä keväänä uniapnea-tutkimus väsymyksen vuoksi ja kappas tietämättäni minulla on lievä uniapnea ja kurkku ahtautuu nukkuessa ja odottelenkin kutsua lääkäriin kuulemaan lopullista kohtaloa tämän vuoksi.mutta en voinut aavistaakaan että hengityskatkoksia yön aikana nukkuessa. mutta aina vain väsytti..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna11.06.2013 14:35

astma-potilas

Millaisia muita oireita sinulla on hengityskatkosten lisäksi?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
epätietoinen15.06.2013 17:09

moi itselläni nyt ollut vuoden verran hengitysvaikeuksia ja jatkuva nenän tukkoisuus ja olo on todella apea kun ei tiedä mikä miestä vaivaa pef seuranta ollut jo kolme kertaa ja spiro 2kertaa spiro ok ja pef puhallus heikoimmillaan 550 mutta normisti 620-670 avaavan lääkkeen jälkeen arvot kuitenki nousevat 700-740 lääkärit eivät osaa sanoa mitään pitävät kai hulluna luulisin:D mutta paniikkihäiriön tiedän ja se ei ole normaalia että 24/7 hapen nälkää,väsyttää,huimaa,päässä paineen tunne tai kipeä 2kertaa olen menettänyt tajunnan mutta aina kotia vaan lähettäneet:( olen ollut nyt sairaslomalla 4kk koska töitä en pysty tekemään kun jatkuvat oireet en tiedä mitä enään pitäisi tehdä olen 183cm painan 82kg joten pef normi arvo on se 640 ja diagnoosi on määrittämätön ahdistuneisuus häiriö jos selvyyttä ei pian ala näkymään niin loptan työt siihen ja alan kylmästi deekuks kaikella on rajansa

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna15.06.2013 22:44

Epätietoinen

Oletko ollut keuhkolääkärin vastaanotolla? Jos et ole ollut, koeta saada mahdollisimman pian lähete. Mikäli olet ollut, sinulle on todennäköisesti sattunut kehno lääkäri,joten vaihda keuhkolääkäriä esim. varaamalla yksityiselle keuhkolääkärille aika,jonne otat mukaan kaikki aiemmat lääkärin sanelut ja pef-seurantakaavakkeet ja spirometriatuloksesi.

Tältä sivustolta voit lukea mun pitkästä tiestä astmadiagnoosin saamiseen.Kaksi kertaa tehtiin keskussairaalassa keuhkolääkärin toimesta astmatutkimukset eikä päästy diagnoosiin.Yksityinen keuhkolääkäri teki jo ekalla vastaanotolla diagnoosin ja hänen tekemällään B-lausunnolla sain loppuelämäkseni lääkekorvattavuuden.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
epätietoinen16.06.2013 00:50

joo täytyy ottaa yhteyttä johonkin yksityiselle:) onhan tässä nyt tullu vuoden aikana ravattua työterveydessä ja terveyskeskuksessa jopa 4kertaa pillit päällä töistä tai kotoa kun on henkeä ahdistanut niin lujaa:( pakkanen ottaa henkeen ja liian kuuma ja siitepöly vaikka itse olen vain perus jannu mutta kyllä oireet kuulostais ettei elimistös ole kaikki hyvin ja kun on tuo väsy ja paine,kipu pääs huimaaminen ja liikkuminen hankalaa ja muutenki hengitys on raskasta vaikka olisi liikkumatta:S nyt minulla on keskiviikkona aika sydänlekurille hyvähän se pumppukin on katsastaa kun suvussa sitä vikaa on paljon

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
monitahoinen16.06.2013 20:38

Epätietoinen nimimerkille tässä myös vastaan, että täällä hieman samankaltainen tilanne, olen vain naispuolinen. Ensimmäisen keuhkolekurin kanssa sain vain lähinnä lasten annoksella yhden astmalääkkeen, kun puhallusarvot normaalit pituuteen ja ikään nähden, samoin spirometriat olivat normaalit, ja niitäkin tehty jo kaksi kertaa. Vaihdoin toiseen keuhkolekuriin, ja hieaman hänenkin kanssa takkusi, mutta kun itse hain lisälääkkeen työterveydestä ja tein puhallusseuranna, jossa arvot paranivat vielä, niin sitten ilmeisesti alettiin uskoa, ja sain kaiken mitä halusin, myös lähetteen histamiinialtistuskokeeseen, johon menen ensi vuoden puolella, kun siihen oltava käyttämättä hoitavaa lääkettä kuukausi, ja siinä itsellä lomaa, joten jaksan joten kuten ehkä silloin sen kuukauden olla pelkällä avaavalla lääkkeellä. Sitä vain ihmettelen, että miksi noita spirometrioita tehdään, kun lääkärin mukaan niissä ei edes kovinkaan usein koko astma paljastu, jos ei juuri silloin saa astmakohtausta, eli histamiinialtistuskoe paljastaa useimmin kaiketi sen astman. Mutta minä en ainakaan ilman lääkkeitä selviä, nytkin tosin joudun välttelemään joitain ruoka-aineita, joissa lisäaineita, koska ne selkeästi tuovat hengenahdistusta, samoin esim. mansikka jne., vaikka ei ole todettu näille allergioita. Minulla tosin apteekkihenkilökunnan mukaan nykyisinkin vielä todella vähäinen astmalääkitys aikuiseksi, mutta tokihan itsekin olen mieluiten mahdollisimman vähällä lääkityksellä, jos elämä suht koht kulkee.

Joten kannattaa siis vain vaihtaa myös spesialisti-lääkäriäkin, niissäkin valtavasti eroja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Karjalan likka16.06.2013 23:45

Minulla myös astma on pef arvot alakantissa useita vuosia, ainakin viisi vuotta. Lääkärit ovat tutkineet syytä, mutta eivät ole löytäneet vielä. He sanovat, että kun minulla on ollut astma jo noin 18 vuotta, pef arvot ovat pysyvästi tippuneet alaspäin. Arvot ovat olleet parhaina aikoina 460. Nyt on korkeintaan 400. Useimpina päivinä on noin 360-370. Lisä lääkityksestä huolimatta. On käytössä Accolate 20 mg 2 x vrk, Seretide Diskus 50/500 mg x 1 hengenveto, iltaisin.Noin kuukauden käytössä aamuisin Serevent 50 mg 1x hengenveto. On ollut väsymystä koko ajan, useita vuosia, olipa vuodenaika mikä tahansa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
monitahoinen17.06.2013 14:15

Karjalan likalle ja muillekin kommentti. Minulla kaiketi sitten vielä ihan kohtuu tilanne, kun olen huonoimmillaan puhaltanut vain 390, ja parhaimmillaan 500, ja olen 45v nainen. Silti heti kun syö jotain kovasti lisäaineellista tai laittaa huulipunaa ilman ylimääräistä avaavaa, niin heti tulee hengenahdistusta, ja silti puhallusarvot ovat normaalit. Että on tämä kumma tauti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hengen ahistuksesta kärsivä03.09.2013 23:49

Minulla sama homma. Astmaa tutkivat, jo toista vuotta. Ensimmäiset oireet tulivat pari vuotta sitten joulukuus, ihan selvät astman oireet. Mutta minulla astma on ollut välillä oireetonta joten diagnoosin sain. Allergia astma. Nyt edellee astman oireet vaivaa minua, niin lääkäri totesi että minulla voi olla astma huonossa tasapainossa. Tällä hetkellä lääkkeinä flixotide 2x250mg aamuin ja illoin, sekä tarvittaessa ventolinea. Minulta otetaan ny pef seuranta, jossa katotaan nouseeko arvot. Puhallan parhaimillaa n. 410. En oo ikin puhaltanu sen enempää. Astman tutkimisen alkuaikoina pahimmat arvot olivat 280 ja henki pihisi. :/ nyt kyl henki kulkee paremmin, mutta on tosi inhottavaa siivota tai tehä muita arkipäiväsiä rutiineja ku vähä väliä ahistaa henkeä. Sydän on tutkittu sekä keuhkot. Sekä kävin spirometrias vuosi sitten syksyllä, jossa ei näkyny mtn poikkeavaa. Kesä meni hyvin, kun otin säännöllisesti lääkkeitä, mutta nyt taas tää hengen ahistus vaivaa... Minulla on myös silleen, että välillä avaava auttaa ja välillä ei. Onko kenelläkää kokemuksia moisesta?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta