Kuinka tarkkoja te olette sen suhteen mihin kellonaikoihin otatte inhaloitavat astmalääkkeet?

hoidon laiminlyöjä06.04.2015 20:10

Mietin kun useampi kuukausi sitten sain lääkäriltä saarnan että otan lääkkeet ( Symbicort) ihan vääriin kellonaikoihin ja miten sattuu ja mua ei selvästi kiinnosta hoitaa koko astmaa. Kuulemma ne pitäis ottaa 5-7 aikaan aamulla ja 17-19 aikoihin illalla ja väliä pitäis olla tasan se 12 tuntia. Menee vaan hieman hankalaksi, kun en useinkaan ole vielä edes kotona seitsemän aikaan illalla, ja muualla lääkettä on vähän vaikea ottaa, kun ois hyvä pestä hampaatkin ensin jos ei halua sitten pilata hampaitaan. Eikä vapaapäivinä jaksa nousta noin aikaisin ottamaan lääkettä, kun unta ei saa enää sen jälkeen kun kerran herää. Aiemmin luulin tosiaan että riittää kun ottaa lääkkeen ennen nukkumaanmenoa ja herätessä, samalla tulee harjattua hampaatkin, mutta tuolloin väliä jää vain 8 tuntia tai jopa vähemmän ja toisinpäin taas liikaa, ja se on kuulemma huono asia.

Mun PEF-arvot oli siis tuolla lääkärikäynnillä ihan pielessä ja ois pitänyt tuplata lääkitys tai ottaa joku toinen lääke rinnalle, mutta en halunnut, koska muutenkin noiden lääkkeiden myötä painoa on tullut yli 10kg lisää ja puheääni on muuttunut ihan omituiseksi (ja se vaihtelee koko ajan, välillä säikähtää itsekin millainen puheääni suusta oikein tulee). Tosin olin puhallellut nuo ihan väärin aikoihin kans ja tilanne saattaa oikeasti olla kuulemma vielä huonompi. Mun ois pitänyt tehdä uudet puhallukset, niin että puhallukset ois tehty tuolloin 5-7 aikaan aamulla ja samaan aikaan illalla, ja ois nukkunut 22-7 välillä, mutta ei siitä tullut mitään, kun opiskelen sellaisella alalla jossa itsenäistä hommaa on niin paljon ettei muutenkaan ehdi nukkua yössä yleensä kuin 4 tuntia ja yliopistollakin menee välillä sivu puolen yön opiskelujuttuja tehdessä. Vaikeaksi menee. Olen yrittänyt hoitaa astmaa maitohappobakteereilla jo yli vuoden, mutta ei näytä mulle auttavan mitään kerta tilanne on reilussa vuodessa huonontunut vain. Voiko tosiaan olla että olen pahentanut/pahennan astmaani sillä kun en ota lääkettä noihin kellonaikoihin eikä lääkkeenoton välillä ole tasan 12:ta tuntia?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astmaatikko07.04.2015 07:47

Ei hampaita tarvitse ennen lääkkeen ottoa pestä. Riittää että huuhtelee suun lääkkeetoton jälkleen.

12 h on hyvä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
07.04.2015 08:13

Minulle ainakin lääkäri on sanonut, että noin 12 h välein, mutta ei koskaan mitään kellonaikaa, koska pitää lääkkeet ottaa. Samoin puhallukset, lähinnä herätessä ja iltaisin, suuntaa-antavina, ei velvoittavina.

Maitohappobakteerilla olet kyllä ollut ihan oikeassa suunnassa, itselläni astma helpottui melkoisesti, kun jätin vilja- ja maitotuotteet melkein kokonaan pois. Joskus tulee tilanteita, että niitä käytän (juhlat, vierailut), mutta muuten en ja lääkkeitä käytän puolet vähemmän mitä aikaisemmin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
aloittaja07.04.2015 17:49

Mä oon itseasiassa tosi huono käyttämään maitotuotteita, ollut jo lapsesta asti, joten en niitä juuri koskaan oikeastaan käytä. Kotimaista viljaakin oon vähentänyt roimasti, lähinnä syön kaurapuuroa viljatuotteista, ehkä kerran kuussa ruisleipää. Vois kyllä jättää kokonaan poiskin, vaikka kaura lienee terveellisin kotimainen vilja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Myy09.04.2015 23:17

En mä ainakaan ole pystynyt ottaa kellon tarkkuudella, paitsi avaavaa, mut siinäki oire ilmoittaa et on aika inhaloida. Ei ole keuhkopolin lääkärit olleet noin tarkkoja että tasan 12 h välein pitäis ottaa. Siloin tietty vähän eri jos on yhdistelmälääke missä pitkävaikutteinen avvava ( en nyt muistanu kattoo mikä toi sun lääke oli) mut yhdistelmät ni joo niissä se 12h tarkkuus on aika olennaista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
09.05.2015 14:02

Miksi otat lääkkeet vasta kotona, eiväthän astmapiiput/tabletitkaan nyt niin isoja ole, etteikö niitä voisi sinne yliopistolle ottaa laukkuun mukaan. Ei ole mahdotonta nauttia lääkkeitä sillä 12h:n kierrolla. Tai jos sinullla ei ole siihen tarvetta, niin astmasi ei liene edes niin paha, että lääkitystä tarvitsisit..?

Itsellä kyllä kroppa kertoo ja pilli menee tukkoon siihen malliin, että lääkkeet on pidettävä matkassa joka paikassa, eikä unohtamisen vaaraa ole.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 9.5.2015