Astman puhkeamisesta

Miia02.04.2019 10:33

Hei!

Haluaisin kuulla vertaistarinoita ja kokemuksia, miten teillä on alkanut ja todettu (aikuisiällä) astma. Itse olen reilu 30v. nainen, muuten perusterve mutta olen lähes koko elämäni ajan altistunut huonolle sisäilmalle kouluissa ja työpaikoissa.

Nuoruudesta asti olen sairastanut melko paljon hengitystietulehduksia (angiinat loppuivat 10v. sitten nielurisojen poistoon) mutta viimeiset pari vuotta ovat olleet erityisen hankalia. Joka syksy, alkaen usein syys- tai lokakuussa, saan ensimmäisen taudin, joka alkaa perinteisillä flunssaoireilla ja muuttuu sitten 1-2 kk kestäväksi hengitystietulehdukseksi. Oireet ovat lopulta aina keuhkoissa tai keuhkoputkissa: hengenahdistusta, ääni on matala, yskittää ja pientä 37-37.5 lämpöä jatkuvasti. Terveenä lämpö on minulla aika tarkkaan 36.5. Verikokeet ja röntgenit näyttävät aina hyvää tai jopa erinomaista eli bakteeritulehduksia ei ole juuri koskaan. Sitten saattaa mennä kuukausi pari terveenä, kunnes usein kevättalvella alkaa uusi samankaltainen kierre.

Astmaa minulla tutkittiin ensimmäisen kerran 2v. sitten, jolloin tehtiin spiro, bronko, pef-seuranta, histamiinialtistus jne. ja näyttöä astmasta ei saatu. Osa arvoista oli tosin rajan tuntumassa ja pef-seurannassa pientä, mutta ei riittävää nousua avaavalla lääkkeellä. Nyt olen ollut 3 kk jälleen hengitystietulehduksen kourissa eikä loppua näy. Keuhkoputkissa on jatkuva pieni polte, lisäksi ensimmäiset 2kk myös puristava ja painon tunne rinnassa. Jälkimmäisistä oireista olen päässyt eroon (söin 2 vkoa prednisolonia, kävin fysioterapiassa, joka avasi rintarankaa jne.) mutta polttelu, yskä ja pieni lämpö jatkuu yhä. Nyt on menossa uusi pef-seuranta ja avaavalla lääkkeellä tulee etenkin aamuisin selkeitä eroja. Puhallan jo ilman lääkettä ymmärrykseni mukaan aika hyvin, 440-480 mutta avaavan jälkeen useimmiten 530-570.

Minua kiinnostaisi siis tietää, löytyykö samanlaisia oirekuvia ja onko jollain astma todettu pelkän kotipef-seurannan perusteella. Oireet ja sairastelut ajoittuvat minulla siis talvikauteen, kesäisin olen yleensä täysin terve. Rasitusta (esim. töissäolo ja puhuminen, liikunta) ja pakkasilmaa keuhkot eivät tunnu kestävän nyt ollenkaan. Tutkittu on ja paljon, korva/kurkku/nenälääkäri, infektiopolin tutkimukset jne. mutta mitään ei ole sieltä puolelta löytynyt.

Kiitos jos jaksoit lukea tarinan loppuun ja vieläpä kommentoida! :)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta