Astmalääkkeiden sivuvaikutukset

Astman kaltaiset oireet13.01.2015 06:10

Moi!

Jos teille on tullut sivuoireita hoitavista astmalääkkeistä (kortisoni-inhalaattorit), niin miten kauan ne ovat kestäneet? Vähenevätkö ne ajan kanssa? Millaisia lääkityksen sivuoireita olette "sietäneet"?

Olen ravannut keuhko- ja korvalääkärillä yskän ja allergioireiden takia. Minulla on todettu astman kaltaiset oireet, mutta varsinaista astmaa ei ole, koska PEF-puhallukset ovat ok, eikä varsinainen astma tule tutkimuksissa esille. Olen kokeillut useita hoitavia astmalääkkeitä, mutta kaikista tulee sen verran paljon sivuoireita, etten voi käyttää niitä. Viimeisimpänä olen kokeillut uudelleen Alvescoa, mutta nyt pienemmällä annoksella (80 mikrogrammaa kerran päivässä) ja ottanut sen aamuisin, koska aiemmin se aiheutti univaikeuksia iltaisin otettuna. No, univaikeudet, päänsärky, huono olo tulee silti tuosta pienemmästäkin annoksesta, vaikka sen ottaisi aamuisin, joten en jatkanut Alvescoa kolmen päivän jälkeen.

Myös Montelukast ja Tilade on kokeiltu mukaan lukien perinteisemmät Flixotide ja muut kortisoni-inhalaattorit. Pisimmillään olen käyttänyt hoitavia astmalääkkeitä noin viikon ajan, mutta sivuoireet eivät ole tuossa ajassa vähentyneet. Mun sivuoireet eivät ole olleet ihan vähäisiä ja olen kokenut, että ne ovat olleet sen verran hankalia, ettei lääkitystä voi jatkaa. Mulla on käytössä Buventol Easyhaler 200 mikrogrammaa tarvittaessa ja siitä tulee välillä sydämentykytystä, mutta se on onneksi vähäistä ja ohimenevää. Jos hoitavan lääkityksen takia ei saa nukuttua hyvin ja päivällä on päänsärkyä ja huonoa oloa, niin kyllähän se haittaa töissäkäymistä. :(

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ruusa13.01.2015 08:22

Kyllähän noita sivuvaikutuksia on vaikka kuinka paljon, valitettavasti.

Hengitettävästä yhdistelmälääkkeestä Symbicort Turbuhaleista: sydämmentykytyksiä ja voimakasta käsien vapinaa, kumpikin menneet pois vähitellen. Noin pari kuutautta ja sivuoireet kadonnet eli ei ihan viikossa.

Avaava lääke Ventolinesta: kipeä kurkku, joka ei kyllä tuntuu tulevan joka kerta, jos useamman joutuu ottamaan. Mutta onneksi tuota joudun käyttämään vain 1-2 kertaa kuukaudessa.

Ventolinen tilalle olen joskus kokeillut Bricanyl Turbuhaleria, mutta kovia rintakipuja, en ole voinut käyttää ollenkaan.

Montelukastista: hirvittävää päänsänkyä silmien taakse, niin kovaa että herätti aina yöllä (särki vai öisin), ei mennyt ohitse, vaikka käytin 4 viikon ajan, joten sen lääkkeen jouduin lopettamaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astman kaltaiset oireet13.01.2015 12:48

Huh, en kyllä neljää viikkoa olisi kyennyt Montelukastia käyttämään niillä sivuoireilla, joita siitä sain. Montelukast aiheutti mm. unettomuutta ja aamuisin oli tuskaisen ahdistunut olo, kun nukkuminen oli niin levotonta lääkkeen takia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
K.B05.07.2016 08:05

Olen koko ikäni ollut astmaattinen. Käytän tarvittaessa Ventolineä ja Symbicortia. Toinen on tulehdukseen. Asun maalla ja on parempi hengitellä . Olen allerginen eläimille ja kova pakkanen on pahasta. Eli ei lääkettä tarvi jatkuvasti. Nyt tarkistusten jälkeen puhallus arvot huonot ja sen myötä määrättiin Symbicortia joka päivä , tein niin. Sain hiivasyndrooman palkaksi, elimistö on sekaisin ja olen laihtunut 8 kg puolessa vuodessa. Jätin valkoisen jauhon, sokerin ja hiivan. Olen kuullut että kortisonia elimistöön on myrkkyä. Mitä teen? Jos en osta kyseisiä lääkkeitä tiettyinä aikana viedään Kelan korvaus. Onko kellään vastaavaa tilannetta ? T: Työtön .

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
K.T. 29.8.201629.08.2016 13:11

Olen vuodesta 1997 käyttänyt säännölliseti symbicort amulla yksi annos henkeen ja illa toinen, kun vetää henkeen pitää ollaa hengittämättä 5-10 sekunttia että se menee keukohin asti ja sitten huuhdella suu hyvin vesi kurlauksia ja sylkeä pois, Ja sitten talvella pakkasilmoilla on varalla Airomir suusuihke PEH puhallusarvot ovat pysyneet siinä 360-400 paikkeilla joka toinenvuosi käyn kontrolissa, Lauluharrastus pitää keuhkot kunossa. Olen 80.v pirte kuntoileva vaari.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vj.16.11.201617.11.2016 17:24

Mielenkiinnolla luin noita astmalääkkeiden aiheuttamia tuntemuksia. Eri tutkimusten jälkeen lääkärini määräsi minulle Buventol Easyhaler suihkeen.En vielä tunne sen tarkempia vaikutuksia.Pakkasella tuntuu ettei henki kulje.Kesällä oli ehkä parempi vointi.Olen tottunut juoksemaan maratooneja.Tässä voinnissa se ei onnistu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
V.29.12.2016 21:50

Flixiotide on ainakin aivan kamala. Kaikki haisee ja maistuu käytön jälkeen sietämättömältä kemikaalisyövältä. Ja haju ei lähde millään pois.

Ventolinesta lähinnä tykytystä, jos jotain tullut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Peppi25.01.2017 15:24

Voisiko sinulla olla atyyppinen astma? Minulle ei koskaan näy PEF-mittauksissa ja spirometriassa mitään, mutta diagnoosi tuli, kun erikoislääkäri allergiasairaalassa teki typpimittaukset ja histamiinialtistuskokeet. Tulokset olivat selkeät, eikä Kelakaan naputtanut lääkekorvauksista mitään. Pyydä lähete allergiasairaalaan, jossa osaavat tehdä oikeanlaiset kokeet.

Minulla on toiminut Alvesco erittäin hyvin. Oletan, että sivuoireet voivat kaikota vähän ajan kuluttua, joten heti ei kannata luovuttaa. Mutta kysy lääkäriltä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hjk9016.03.2017 11:41

vastaus ekaan viestiin. Lukemani perusteella uskoisin että hapen saannissasi on ongelmia jota lääkkeet auta. Voi toki lieventää oireita. Saadaksesi kokonaiskuvan oireistasi ilmatiet nenä,korva ja keuhkot tulisi tutkia. Pelkkä tulehdus korvassakin aiheuttaa hapensaantia.

nenässä vielä polyytit ja poskiontelovaivat voi aiheuttaa oireita. Eli avaa ilmatiesi,kuntoile,varo liika syömistä. vatsahapot myös aiheuttaa huonoa olo. positiivinen mieliala. stressi,ahdistus vaarallisia. nämä tuli mieleen.

astmaläåkkeiden sivuoireet on rajuimmillaan alussa. lopetus johtaa vieroitusoireisiin ja ahdistukseen. Teho myös tunnetusti laskee kehon sopeutuessa. Liikunta auttaa.En muuta keksi

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sairas26.05.2017 08:12

mulla astmalääkkeet ollu nyt käytössä jo pidemmän aikaa eikä oireet katoa.. ja lääkkeestä tuntuu että keuhkot tulehtuisi jotenkin, muilla samaa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maija-liisa21.03.2018 11:00

Yks apteekkari sanoi että alvesco astmalääkkeessä ohentaa luita,olen saanut artroosin polviin,hän sanoi että sillä menee luut huonoksi,muutamassa vuodessa.Onko perää? astmalääkkeitä olen käyttänyt 10 vuotta

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maiju07.03.2019 12:36

Onkohan Peppi lukemassa vielä täällä viestejä. Miten sulla tehtiin tuo histamiinialtistus ja millasia oireita sulla on/oli?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maiju07.03.2019 13:12

Peppi oletko täällä vielä linjoilla. Millanen sulla oli tuo histamiinialtistuskoe ja mihin oireisiin sait lääkityksen?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sivuoireet09.03.2019 06:30

Olen sairastanut vaikeaa astmaa ja vaikeita allergioita koko ikäni ja 50 vuoden aikana joutunut kokeilemaan lävitse ison osan ajan myötä kehittynyttä hoitavaa lääkekirjoa. Sivuoireita tulee kaikista lääkkeistä, mutta toisten kanssa pystyy paremmin elämään kuin toisten. On löydettävä taitava lääkäri, joka ottaa potilaan elämänlaadun tosissaan. Hyvä olo auttaa astman tasapainoa ja päinvastoin.
On vain kokeiltava vaihtoehtoja, mikä on kyllä raskasta ja kallistakin. Pitkäaikainen kortisonilääkitys on minulla aiheuttanut suurimmat pysyvät haitat, mutta hengittää täytyy. Linjaus, että sivuoireita ei toisella lääkkeellä korjata on toiminut minulla parhaiten. Nykyään huolestuttaa kovaati Kelan ja apteekkien linjaus poistaa tuotevalikoimasta ilmeisesti niitä kalliimpia, hyviksi havaittuja lääkkeitä, jotka ovat toimineet parhaiten. Esim allergisoivien apuaineiden vuoksi alkaa olla todella vaikea löytää sopivia ja turvallisia vaihtoehtoja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sari13.03.2019 04:03

Käytin jauhemaista astmalääkettä, joka vei ääneni, mutta ei auttanut infektioastmaani. Alvesco toi ratkaisun ongelmaan. On helppoa hengittää, limantunne keuhkoputkessa poistui ja yskiminen loppui - mikä parasta, ääneni toimii normaalisti. Olen harmissani siitä, että lääkärit ovat määränneet vuosikausia samaa lääkettä kiinnittämättä huomiota sen vaikutuksesta äänihuuliini ja harmissani myös siitä, että en ole osannut vaatia parempaa hoitoa. Alvescosta kuulin lopulta ystävältä ja sain reseptin, kun osasin pyytää sitä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jani16.03.2019 19:53

Astmani diagnosoitiin spirometrian ja pef seurannan perusteella. Pef puhallukseni ovat normaalit, itse epäilen vieläkin vahvasti lääkärin diagnoosia astman suhteen. Minulla esiintyy oireita lähinnä levätessä ja minulla on vaikea palleatyrä sekä refluksitauti joka aiheuttaa astman kaltaisia oireita. Hoitavana lääkkeenä aloitin beclomet ei sopinut, seuraavaksi pulmicort jota käytin pitempään ei sopinut ja nyt alvesco joka on kaikista pahin näistä haittavaikutuksien suhteen. Haittavaikutuksia mm.sydämen tykytys levossa ja rasituksessa sydän lähtee välillä laukalle, ahdistuneisuus, ärtyneisyys,vatsavaivat ja kivut, unihäiriöt nämä ne pahimmat.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
suuret arvot23.03.2019 10:45

Minä puhaltelen pefissä lähes aina 500 -625 vaikka olen sairaalassa pahemisvaiheessa, puhallan silti nuo lukemat. Lääkityksenä on spiriva, innovair, spiriva, montelukast ja ventolide.

Keuhkolääkäri sanoi ettei tietyillä henkilöillä ole mitään merkitystä pefillä. Ainut vaikeus on päästä terveyskeskuksen hoitajalta lääkärille, kun puhaltaa hyvät arvot. Nytkin piti käydä yksityisellä lääkärillä ja heti määräsi sairaalaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Niiskuneiti04.04.2019 11:20

Mulla olisi naisille melko arkaluontoinen ja henkilökohtainen kysymys liittyen Symbicortiin, miksei muihinkin astmalääkkeisiin joissa kortisonia. Niin pakkausselosteiden sivuvaikutus-listauksissa kuin nettipalstojen keskusteluissa on mainittu, että siitä voi saada hiivatulehduksen nieluun, mutta onko kellään kokemusta siitä, että voisi aiheuttaa "perinteisempääkin" hiivatulehdusta, eli ulkosynnyttymiin? Eli onko tämä mahdollista, onko teillä tällaisia kokemuksia, vai oonko mä vain luulosairas...? Ollut nyt käytössä muutaman kuukauden ajan Symbicort aamuin illoin, ja tuon suuntainen oireilu on sillä aikaa pahentunut.

Muuten tunnistan myös nuo "perinteiset" oireet eli sydämentykytykset, käsien vapinat, unihäiriöt ja päänsäryt. Tällä hetkellä käytössä Symbicortin rinnalla Bricanyl, aiemmin ollut Ventoline. Lapsuudessa Lomudal + Ventoline. Välissä meni vuosikausia / -kymmeniä lääkkeetöntä ja oireetonta elämää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
epäluuloinen24.05.2019 11:17

Olen aloittamassa öisen (ennen nukahtamista ja aamuyöstä herättävän) yskäni vuoksi PEF-seurannan 2vk. Suhtaudun kovin varovasti Bricanyl 0,25 mgx2 aamuin illoin. Pelkään sydämen tykytstä, johtuen n. 20 v. sitten kokeilusta Ventolinella, jolloin sain vaikeita sydämen tykytys häiriöitä. Nyt olen asian kertonut TK-lääkärille ja on määrännyt tilalle Bricanyl. Jos tämä lääke aiheuttaa voimakasta tykyttelyä, onko asiaan suhtauduttava rauhallisesti/hakeuduttava ensiapuun? Hoitohenkilökunta ei näyttäisi haluavan kertoa lääkkeen negatiivisia puolia. Tämä lääkitykseni/seuranta tulee tk-lääkärin taholta. Olen iloinen jos voisin saada tähän asiantuntevaa neuvoa. On hieman pelottavaa aloittaa puhallukset ko. lääkityksellä. Olen lähes 70 v. nainen ja ilman mitään lääkitystä puhallan päivällä 380.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
epäluuloinen24.05.2019 11:40

Olen aloittamassa öisen (ennen nukahtamista ja aamuyöstä herättävän) yskäni vuoksi PEF-seurannan 2vk. Suhtaudun kovin varovasti Bricanyl 0,25 mgx2 aamuin illoin. Pelkään sydämen tykytstä, johtuen n. 20 v. sitten kokeilusta Ventolinella, jolloin sain vaikeita sydämen tykytys häiriöitä. Nyt olen asian kertonut TK-lääkärille ja on määrännyt tilalle Bricanyl. Jos tämä lääke aiheuttaa voimakasta tykyttelyä, onko asiaan suhtauduttava rauhallisesti/hakeuduttava ensiapuun? Hoitohenkilökunta ei näyttäisi haluavan kertoa lääkkeen negatiivisia puolia. Tämä lääkitykseni/seuranta tulee tk-lääkärin taholta. Olen iloinen jos voisin saada tähän asiantuntevaa neuvoa. On hieman pelottavaa aloittaa puhallukset ko. lääkityksellä. Olen lähes 70 v. nainen ja ilman mitään lääkitystä puhallan päivällä 380.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta