Astma pienissä ilmateissä?

mietiskelijä28.02.2015 22:28

Sairastaako täällä kukaan tätä astman muotoa.. Itsellä diagnoosina J46, eli vaikea astma, mutta epäilen että voisinko sairastaa tätä pienten hengitysteiden astmaa..millaisia lääkkeit

  • En ole koskaan saanut äkillisiä astmakohtauksia, vaan hengitys menee todella ahtaalle rasituksessa
  • Perinteisillä astmalääkkeillä ei ole selkeää vastetta pef-mittauksessa tai spirometriassa.. pitkävaikutteiset astmalääkkeet ovat vaikuttaneet puhallusarvoihini positiivisesti.
  • Suurillakaan määrillä kortisonia ei ole ollut huomattava vaikutusta ns. astman pahentumassa.
  • Olen kärsinyt usein astman pahentumista, ja ne kestävät todella pitkään.
  • Olen todella väsynyt hengityksen ollessa ahtaalla
Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna01.03.2015 08:54

Minulla tai lapsillani ei ole diagnosoitu vaikeaa astmaa eikä pienten hengitysteiden astmaa, mutta jotain alla olevista olen silti huomannut meidän perheen astmaatikoilla.

Meillä kolmella ei tuonut vastetta pelkkä kortisonisuihke, vaan tarvittiin pitkävaikutteisen avaavan ja kortisonin yhdistelmäsuihke sekä lisäksi Montelukast tabletti. Lapsilleni vaihdettiin tuo suihke aerosolimuotoiseksi eli Innovair suihkeeksi, koska kortisonimäärät jauhemuotoisessa kasvoivat suuriksi ja pahenemisvaiheita oli usein. Nyt tuntuu, että astman tasapaino on parempi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tellervo 03.03.2015 22:37

Hei, minullakaan ei ole varsinaista vaikean astman diagnoosia, mutta nyt on lääkäri alkanut puhua vaikeasta allergisesta astmasta. Kirjoituksesi innoittamana löysin netistä lääkärilehden artikkelin Astma pienissä ilmateissä - haaste kliinikolle ja se auttoi kyllä ymmärtämään omaakin tilannettani. Lääkäri ei ole missään vaiheessa puhunut pienistä ilmateistä, mutta oireilin jatkuvasti rasituksessa tai hyvässä tasapainossa jopa vasta rasituksen jo loputtua ja avaavan suihkeen tarve oli runsas liikunnan jälkeen. N. pari vuotta sitten sain käyttöön Innovairin, joka on pienmolekyylinen yhdistelmä lääke. Sen kanssa meni pitkään hyvin, lukuunottamatta vuosittaisia pahenemisvaiheita keväisin johtuen katu- ja koivunsiitepölystä. Viime syksyllä sitten pahenemisvaiheita alkoi tulla tiheämmin ja nyt olen ollut joulukuun alusta alkaen työkyvytön, koska en kestä mitään rasitusta. Minullekin on väsymys ja uupuminen tuttua. Kortisoni auttaa isolla annoksella jonkun verran. Nyt lääkkeenä on Flutiform yhdistelmäsuihke. Otan suihkeet nykyään tilajatkeen kanssa ja saan ne paremmin perille. Lisäksi se ärsyttää vähemmän äänihuulia, kun uutena ongelmana on tullut äänihuulien toiminnallinen häiriö. Minulla myös Montelukast käytössä ja keväisin Dymista-suihke. Nyt kun tilanne oli niin huono loppuvuodesta sain myös Spiriva-suihkeen. Ei ole ollut ennen käytössä ja varmaan jossain vaiheessa saa toivottavasti jättää pois.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna04.03.2015 07:17

Toinen lapsistani oireilee rasituksen aikana ja jälkeenkin, vaikka Innovair on käytössä. Tämä on ollut lapsellani aina ongelmana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tellervo 04.03.2015 09:40

Minullakin oli sellainen sopimus lääkärin kanssa että otin lyhytvaikutteisin avaavan sijasta ylim. 1-2 annosta Innovairia ennen liikuntaa ja sen jälkeen ei hyvässä tasapainossa tullut ahdistusta. Eri asia oli nuo kevätajat, kun silloin pelkkä kävely tuotti vaikeuksia, mutta muuten. Nyt on taas opeteltava uudet toimintatavat, että jotenkin pärjäisi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna04.03.2015 10:16

Täytyypä kysyä lastenlääkäriltä voiko lapsi ottaa ennen rasitusta nuo ylimääräiset suihkeet.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astmaatikko05.03.2015 03:53

Tellervo, kerroit, että et kestä pienintäkään rasitusta. Onko sinulla alkanu pahenemisvaihe rasituksen seurauksena? Minulle kävi näin. Taisi olla liian rankkaa liikuntaa, mitä aloin harrastamaan ja nyt on sit pahenemisvaihe menossa. Pahenemisvaiheetkin tahtovat kestää kauan, vaikka kortisonitabletitkin käytössä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Henna05.03.2015 06:34

Olen huomannut saman, että jos on liian rankkaa liikuntaa, niin astma pahenee. Mulle sopivan rauhallista liikuntaa on kävelylenkit, kuntosali ja tanssi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astmaatikko05.03.2015 06:41

"Kiva" kuulla, että muillakin on tällaista samaa ongelmaa. On kullä inhottavaa, kun ei voi harrastaa rankkaa liikuntaa, mieli tekisi! Mut se, että siitä seuraa monen viikon pahenemisvaihe, ei oo kivaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maikkis29.09.2015 11:45

Hei, jotain samanlaista eli astmaa pienissä ilmateissä, kyllä, mutta:

En ole koskaan saanut äkillisiä astmakohtauksia, vaan hengitys menee todella ahtaalle rasituksessa

==> minulla pari kertaa astmakohtaus, mutta ongelmana on huonoksi mennyt kunto, syke nousee lenkkeillessä ihan maksimiin, kun muutamam vuosi sitten sykkeet oli tosi alhaiset juostessa Perinteisillä astmalääkkeillä ei ole selkeää vastetta pef-mittauksessa tai spirometriassa.. pitkävaikutteiset astmalääkkeet ovat vaikuttaneet puhallusarvoihini positiivisesti. ==> yhdistelmälääkkeillä pieni vaste eli PEF-arvoissa noin 30 l paranee PEF-arvot, kun käytän yhdistelmälääkkeitä Suurillakaan määrillä kortisonia ei ole ollut huomattava vaikutusta ns. astman pahentumassa. ==> kortisoni tablettina on paras lääke ja PEF-arvot paranbevat ja olo kohenee välittömästi, mutta palautuu samanlaiseksi aika pian kuurin lopettamisen jälkeen Olen kärsinyt usein astman pahentumista, ja ne kestävät todella pitkään. ==> näin on päässyt käymään, viimeisen vuoden aikana 9 kortisonitablettikuuria Olen todella väsynyt hengityksen ollessa ahtaalla ==> yöllä ei henki kulje kunnolla ja se aiheuttaa väsyneitä päiviä. Nykyään aloitan kortisonikuurin välittömästi jos kaksi väsynyttä päivää peräkkäin. Mitä nopeammin kortosonikuurin aloittaa, sen lyhyemmän aikaa sitä tarvitsee. Joskus joka 2 päivää on riittävän pitkä kuuri.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Yritetääs uudestaan29.09.2015 11:47

En ole koskaan saanut äkillisiä astmakohtauksia, vaan hengitys menee todella ahtaalle rasituksessa ==> minulla pari kertaa astmakohtaus, mutta ongelmana on huonoksi mennyt kunto, syke nousee lenkkeillessä ihan maksimiin, kun muutamam vuosi sitten sykkeet oli tosi alhaiset juostessa

Perinteisillä astmalääkkeillä ei ole selkeää vastetta pef-mittauksessa tai spirometriassa.. pitkävaikutteiset astmalääkkeet ovat vaikuttaneet puhallusarvoihini positiivisesti. ==> yhdistelmälääkkeillä pieni vaste eli PEF-arvoissa noin 30 l paranee PEF-arvot, kun käytän yhdistelmälääkkeitä

Suurillakaan määrillä kortisonia ei ole ollut huomattava vaikutusta ns. astman pahentumassa. ==> kortisoni tablettina on paras lääke ja PEF-arvot paranbevat ja olo kohenee välittömästi, mutta palautuu samanlaiseksi aika pian kuurin lopettamisen jälkeen

Olen kärsinyt usein astman pahentumista, ja ne kestävät todella pitkään. ==> näin on päässyt käymään, viimeisen vuoden aikana 9 kortisonitablettikuuria

Olen todella väsynyt hengityksen ollessa ahtaalla ==> yöllä ei henki kulje kunnolla ja se aiheuttaa väsyneitä päiviä. Nykyään aloitan kortisonikuurin välittömästi jos kaksi väsynyttä päivää peräkkäin. Mitä nopeammin kortosonikuurin aloittaa, sen lyhyemmän aikaa sitä tarvitsee. Joskus joka 2 päivää on riittävän pitkä kuuri.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta