Säilöntäaineet

Säilöntäaineet

Säilöntäaineet ovat luonnollisia tai synteettisiä ainesosia, jotka estävät tai vähentävät mikrobikasvua sekä ei-toivottuja muutoksia tuotteessa.

Säilöntäaineet suojaavat tuotetta pilaantumiselta ja pidentävät tuotteen säilyvyysaikaa sekä minimoivat tuotteen terveysriskejä [1].

Säilöntäaineita käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, lääkeaineissa, kosmeettisissa valmisteissa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, maaleissa ja liimoissa.

Kosmetiikan säilöntäaineet

Ilman säilöntäaineita kosmeettinen valmiste voi pilaantua ja aiheuttaa terveysriskin. Säilöntäaineet estävät muun muassa haitallisen mikrobikasvuston synnyn [1].  

Kosmeettisen valmisteen on lainsäädännön mukaan oltava turvallinen, minkä vuoksi tuotteen säilyvyys on taattava. EU:ssa on sallittu 59 kosmeettisten valmisteiden säilöntäainetta, joille on määritelty sallitut enimmäispitoisuudet [2].

Säilöntäaineilla estetään tuotteen mikrobisaastuminen. Tuote voi saastua esimerkiksi tuotteen raaka-aineista, vedestä, ilmasta, tuotteen käyttäjästä tai tuotepakkauksesta. Saastumisen riski riippuu tuotteen ainesosista, valmistustavasta, käyttötarkoituksesta ja pakkauksesta. Merkkejä voivat olla esimerkiksi tuotteen muuttunut haju tai väri. Tuotteen pilaantumista ei voi aina havaita silmin nähden. 

Kaikki mikrobit eivät ole terveydelle haitallisia. Osa mikrobeista voi kuitenkin aiheuttaa terveyshaittoja. Erityisesti rikkoontunut iho, limakalvot ja niiden ympäristö ovat alttiita haitallisten mikrobien aiheuttamille infektioille, kuten iho- ja silmätulehduksille.

Jotkut kosmeettisten valmisteiden säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergia- tai ärsytysoireita. Lue lisää esimerkiksi MI:stä ja MCI:stä sekä formaldehydin vapauttajista.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa kosmetiikan säilöntäaineista: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi

Kosmeettisten valmisteiden turvallisuutta arvioi ja valvoo Euroopan komission kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea. Suomessa kosmeettisia valmisteita valvovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Tulli.

Katso video: Mitä tarkoittaa INCI?​​​​​​​


Kirjallisuutta:

  1. Euroopan komissio. Säilöntäaineet ja EU. Saatavilla: https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/docs/infograph_preservatives_fi.pdf.
  2. Euroopan komissio. Kosmeettisia ainesosia koskeva tietokanta (Cosing) – Luettelo kosmeettisissa valmisteissa sallituista säilöntäaineista. Saatavilla: https://data.europa.eu/data/datasets/cosmetic-ingredient-database-list-of-preservatives-allowed-in-cosmetic-products?locale=en

Sivua päivitetty: 22.2.2024