Vaikuttamistoiminnan painopisteet

Allergia-, iho- ja astmaliiton vaikuttamisen painopisteet perustuvat liiton strategiaan. Liitto edistää allergisten, ihotautia sairastavien, astmaatikkojen ja palovamman kokeneiden asemaa niin alueellisesti kuin kansallisesti. Vaikuttamistyössä keskeistä on verkostoyhteistyö. Tällä hetkellä pyritään vaikuttamaan tulevan hallituksen linjauksiin sekä kansanedustajiin.

Vaikuttaminen on strategian painopisteiden edistämistä yksin ja yhteistyössä

Allergia-, iho- ja astmaliiton strategiassa määritellään tavoitetahtotilaa viiden vuoden ajalle. Strategia antaa suuntaviivoja toiminnan vuosittaiselle suunnittelulle. Strategian painopisteet ja niissä edistyminen huomioidaan toimintasuunnitelmissa. Liitto edistää strategiaansa myös yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Liitto on aktiivisesti mukana sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn eri verkostoissa sekä muun muassa Savuton Suomi 2030 -verkostossa ja Kansallisessa sisäilma ja terveys -ohjelmassa.

Kolmen muun järjestön (Reumaliitto, Psoriasisliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry) kanssa yhteistyössä tekemillä kyselyillä on saatu tärkeää tietoa kohderyhmien taloudellisista ja työelämään liittyvistä haasteista. Harvinaista ihotautia sairastavien vaikuttamistyötä tehdään yhdessä 18 muun järjestön kanssa Harvinaiset-verkostossa (www.harvinaiset.fi).

Yhteistyö Eduskunnan allergia- ja astmaverkoston kanssa

Viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen Eduskunnan allergia- ja astmaverkosto järjestäytyi uudelleen. Järjestäytymistilaisuudessa verkoston puheenjohtajille esiteltiin toive saada aikaan Kansallinen luontoterveysohjelma. Aiheesta järjestettiin tilaisuus eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa. Vuoden 2023 lopulla tehdyn neljän järjestön tekemän Pitkäaikaissairastamisen kustannukset -kyselyn tulokset julkaistiin helmikuussa 2024 Pikkuparlamentissa pidetyssä tilaisuudessa. Se järjestettiin yhteistyössä jokaisen järjestön eduskuntaverkoston kanssa.

Vaikuttamisen painopisteet

1. Sairastaminen on liian kallista

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja omavastuut ovat monelle kohtuuttomia. Erityisesti monisairaille ja perheille, joissa on useita pitkäaikaissairaita, taloudellinen rasitus voi olla kohtuuton. Sairastaminen aiheuttaa myös epäsuoria kustannuksia, joita ei aina oteta huomioon julkisessa keskustelussa. Neljän järjestön kyselyn (N = 5 039) mukaan 47 prosenttia kokee sairastamisen aiheuttamat kustannukset vähintään melko suurena rasitteena suhteessa omaan kokonaistaloudelliseen tilanteen. 

Kaikki kustannukset eivät kerrytä terveydenhuollon maksukattoa. Pitkäaikaissairauksien aiheuttamaa taloudellista taakkaa tulee keventää. Asiakasmaksulain uudistuksessa tulee arvioida muun muassa mahdollisuus yhdistää kolme maksukattoa yhdeksi. Lisäksi lääkekaton omavastuun osittamista vuositasolla tulee edistää. Tämä onkin mainittu yhtenä tavoitteena Orpon hallitusohjelmassa.

 

2. Työelämä kuuluu kaikille

Työllisyyspalveluita tulee kehittää siten, että niillä pystytään paremmin turvaamaan pitkäaikaissairaiden asemaa työelämässä. Pitkäaikaissairauksien vaikutukset työelämään ovat vielä huonosti tunnettuja. Konkreettisen tuen lisäksi tarvitaan myös asennemuutosta: pitkäaikainen, toimintakykyä heikentävä sairaus ei välttämättä aina näy ulospäin. Pitkäaikaissairaiden aseman turvaaminen työelämässä vaatii monialaista ammattilaisyhteistyötä.

 

3. Hoitoihin ja palveluihin pääseminen yhdenvertaiseksi

Hoitoon tai palveluihin pääsemisen polut eivät aina etene yksilön tarpeiden mukaan. Hoitoon ja palveluiden piiriin pääsemisen esteenä voi olla erilaiset käytänteet ja ohjeistukset eri hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden vastuulla olevan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen valvontaa on vahvistettava. Yhdenvertaisuuden edistämiseksi viranomaisvalvontaan ja hyvinvointialueiden omavalvontaan on saatava riittävästi resursseja.

 

4. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista on saatava lisää tietoa

Ilmastonmuutos on suuri terveysriski. Ilmastonmuutos saattaa lisätä useiden pitkäaikaissairauksien negatiivisia vaikutuksia. Tämä saattaa edelleen lisätä yhteiskunnallista, taloudellista ja henkilötason taakkaa. Tarvitaan lisää tutkittua tietoa ilmastomuutoksen yhteydestä pitkäaikaissairastamiseen.

Luonnolla ja sen mikrobeilla on myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja toimintakykyyn, minkä vuoksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista muun muassa luonnon monimuotoisuuteen on hyvä saada lisää tutkittua tietoa. Katso lisää luonnon hyvinvointia lisäävistä tekijöistä

Sivua päivitetty: 18.3.2024