Mitä tietoa etsit?
Instituutti

Instituutti

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö

Kaakkois-Suomen Allergiakeskus aloitti vuonna 1983 Joutsenossa Tiurun sairaalan suojissa. Kun syksyllä 1988 keskus kytkeytyi osaksi valtakunnallista terveysjärjestöä Allergialiittoa, nimi vaihtui Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutiksi. Vuosina 1989-2016 toimitiloina palveli ylilääkärin virka-asunto Joutsenon Tiuruniemen kärjessä. Heinäkuusta 2016 alkaen toimipisteenä ovat olleet vuokratilat Imatran Vuoksenniskalla.

Vuosi 2020 on instituutin 38. toimintavuosi. Instituutti osallistuu tiiviisti liiton tutkimus-, seuranta- ja kehittämistyöhön.

Tutkimusta ja tiedonvälitystä

Instituutin keskeisiä toimintoja ovat tutkimus, tiedotus, asiantuntijapalvelut ja koulutus. Instituutti tuottaa uutta tietoa ja tiedottaa erityisesti allergioista, allergioiden ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta sekä ihmistoiminnan ympäristövaikutuksista. Lisäksi instituutti järjestää seminaareja ja tapahtumia sekä antaa allergioihin ja luontoon liittyvää koulutusta ja neuvontaa.

Instituutin toimintaa rahoittavat pääosin Etelä-Karjalan liitto ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Vuonna 2020 toimintabudjetti on noin 300 000 euroa. Lisäksi toimintaa ovat rahoittaneet käynnissä olevien hankkeiden mukaan mm. Ympäristöministeriö ja säätiöt.

Hallitus

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hallituksen toimikaudelle 2020-2022 nimittämän instituutin johtokunnan puheenjohtajana toimii OTK Ilpo Hakula. Jäseninä ovat maa- ja metsätalousyrittäjä Ari Berg, tutkija Virpi Junttila, metsänhoitaja Seppo Repo ja maanviljelijä Antti Rämä sekä varajäseninä toiminnanjohtaja Hanna Ollikainen, tietotekniikan insinööri (AMK) Suvi Rautsiala, käännösalan yrittäjä Helena Roiha, rehtori Juha-Matti Saksa ja ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen. Johtokunnan esittelijänä toimii tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen.

Liittohallitus nimitti emeritus-professori Tari Haahtelan instituutin johtokunnan kunniapuheenjohtajaksi 9.9.2016 alkaen. Tari Haahtela oli yksi instituutin perustajista ja toimi sen johtokunnan ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1989-1999. Myös 2000-luvulla Haahtela on ollut vahva taustavaikuttaja ja mukana instituutin toiminnassa erityisesti Kansallisen allergiaohjelman kautta.

Sivua päivitetty: 8.7.2020