Mitä tietoa etsit?

Heinät 2021

Heinätkin pölyttivät reippaasti

Jos kevät oli leppä- ja koivuallergisille poikkeuksellisen siitepölyistä aikaa, heinäallergiset eivät selvinneet paljon helpommalla. Kaakkois-Suomessa kuuma ja kuiva kesä lennätti noin 50 % tavanomaista enemmän heinän siitepölyä. Siitepölykausi oli toistaiseksi viidenneksi pahin 2000-luvulla. Varsinkin suuren pitoisuuden päiviä, jolloin useimmat heinäallergiset oireilevat, kertyi kaksin verroin tavanomaiseen vuoteen nähden.

Heinät myös kukkivat tavallista aikaisemmin, sillä suuria pitoisuuksia lähenneltiin jo kesäkuun alkupäivinä. Kukintahuippu ajoittui kuun viimeiselle viikolle, kun juhannuksen jälkeisinä huippupäivinä vuorokauden keskipitoisuudet olivat 86 siitepölyhiukkasta ilmakuutiossa. Suurempia pitoisuuksia on kirjattu viimeksi kesällä 2013.

Heinäkuun loppuun mennessä Kaakkois-Suomen mittauspisteessä oli havaittu heinän siitepölyä 45 päivänä, mikä jää muutaman päivän pitkän ajan keskiarvosta. Monista aiemmista vuosista poiketen siitepölymäärät jäivät heinäkuussa selvästi kesäkuun lukemista: itse asiassa heinäkuun ensimmäisen viikon jälkeen ilmassa on ollut siitepölyä enää satunnaisesti ja vähäisiä määriä.

Järviruo’on, kastikoiden ja alkukesällä niitettyjen heinämaiden takia ilmassa voi olla vähäisiä määriä heinän siitepölyä jopa syyskuulle asti. Allergikoille nämä aiheuttavat kuitenkin todennäköisesti enää vähäisiä oireita.

Heinäkasvit ovat kaikki allergeeneja

Imatralla sijaitseva Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin mittauspiste kuuluu koko maan kattavaan siitepölyjen seurantaverkkoon, jonka toiminnasta ja tiedotuksesta vastaa Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö. Suomessa on kaikkiaan yhdeksän keräyspaikkakuntaa Helsingistä Utsjoelle.

Siitepölynäytteet otetaan jatkuvatoimisilla keräimillä, joilla voidaan määrittää ilman hiukkaspitoisuus tunnin tarkkuudella. Heinien siitepölypitoisuus luokitellaan asteikoilla matala (<10), kohtalainen (10-30) tai suuri (>30). Matalassa pitoisuudessa vain herkimmät allergikot oireilevat ja suuressa useimmat heinäallergikot saavat oireita.

Heinäallergia on tavallisin siitepölyallergia Euroopassa, mutta Suomessa koivut ovat heiniä tärkeämpiä allergiakasveja. Suomessa kasvaa noin 150 heinälajia, joista oireilee noin joka viides siitepölyallergikoista. Heinäallergia on yleisallergiaa eli suomalainen heinäallergikko reagoi yleisesti myös eteläisempiin heinälajeihin. Meillä voimakkaimpia allergeeneja on timotein siitepölyssä, jota käytetäänkin potilaita testattaessa perusheinäallergeenina.

Sivua päivitetty: 4.8.2021