Perhosallergiatutkimus

Perhosallergiatutkimus

Perhosetkin voivat allergisoida!

Hankkeessa tutkitaan perhosmateriaalin aiheuttamia yliherkkyys- ja allergiaoireita Suomen Perhostutkijain Seuran jäsenistössä. Perhosallergiatutkimus on Helsingin yliopiston, HUS:n Iho- ja allergiasairaalan luonnontieteellisen keskusmuseon, Suomen Perhostutkijain Seuran ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin yhteistyöhanke.

Kyselytutkimukseen osallistui lähes 550 henkilöä eli 52 % Seuran jäsenistöstä. Allergioiden esiintyvyys oli jäsenistön keskuudessa osapuilleen samaa tasoa kuin suomalaisessa aikuisväestössä. Perhos- ja toukkamateriaalin käsittely oli aiheuttanut lähes puolella vastaajista oireita. Perhosmateriaali aiheutti eniten nuhaa (84 % oirehtivista) ja toukkamateriaali vastaavasti iho-oireita (97 %). Kolmasosa vastaajista ilmoitti hengitysteiden tai ihon oireita, joskin suurimmassa osassa tapauksia oireilu oli lievää ja ajoittaista.

Perhosmateriaalin käsittely sisältää vakavan harrastukseen liittyvän terveysriskin. Runsaasti ja voimakkaita oireita perhosmateriaalista sai noin 15 % ja toukkamateriaalista noin 10 % vastanneista. Oireiden vuoksi 14 % vastaajista oli joutunut muuttamaan harrastusta, osa jopa luopumaan kokonaan harrastuksesta.

Sivua päivitetty: 10.11.2018