Seurantakysely

Siedätystehoa tutkimuksen jälkeen

Selvitimme vuonna 2018 koivuallergiaan liittyvää oireilua niillä, jotka osallistuivat hunajavalmistetutkimuksiin vuosina 2007–2010. Tulosten mukaan siedätystehoa on riittänyt myös tutkimusten jälkeen.

Kysely lähetettiin 44:lle hunajavalmisteen käyttäjälle, joista 30 vastasi. Siitepölykaudella silmäoireita koki päivittäin 63 % ja nenäoireita 83 % vastaajista. Luvut olivat lähes identtisiä tutkimuksen aikana tehtyihin havaintoihin. Kolme neljästä oli kuitenkin sitä mieltä, että heidän allergiansa oli viime vuosina lieventynyt. Vain yksi arvioi oireilunsa voimistuneen tutkimuksen jälkeen.

Hunajavalmisteen käyttö ei loppunut kaikilla tutkimukseen. 40 % oli hankkinut sitä omatoimisesti myös tutkimuksen jälkeen, neljä jopa säännöllisesti jokaisena vuotena. Samalla kun osa ihmetteli, olisiko sitä voinut saada jostakin käyttöönsä, muutama totesi suoraan, ettei hunajavalmisteen käyttöön ole ollut enää mitään tarvetta!

Kun tutkimuksen aikana 90 % osallistujista arvioi valmisteen lievittäneen oireita ja 80 % vähentäneen allergialääkkeiden käyttöä, joka kolmas arvioi myönteisen vaikutuksen jatkuneen ainakin tutkimusta seuranneena vuotena. Peräti 37 % totesi oireilun muuttuneen pysyvästi parempaan suuntaan. Suurin piirtein samat tulokset todettiin allergialääkkeiden käytön suhteen.

– Lääkkeitä ei ole tarvinnut käyttää, oireita oli vain vuonna 2012. Aluksi hunajan annostelu oli hankalaa, mutta nyt otan lusikallisen, totesi yksi hunajavalmisteen käyttöä säännöllisesti jatkaneista koehenkilöistä.

Ruoka-allergiatkin hiipuivat

Noin kahdella kolmesta vastaajasta oli ristireaktioita ruoka-aineisiin: omena 44 %, porkkana 44 %, pähkinät 42 %, mausteet 8 % ja muut 14 %. Tutkimuksen aikana joka kolmas ilmoitti myönteisiä muutoksia ruokavaliossaan. ”Voin syödä omenoita ilman kitalaen kutinaa”, ”omenasta ei nyt reaktioita, ei myöskään nektariinista”, ”porkkana ei näyttäisi ainakaan vähäisinä määrinä lisäävän tyttären oireita”, ”nyt huomattavasti vähemmän oireita; luomuomenat ja cashew-pähkinät menevät, samoin varsiselleri” ja eräällä jopa ”ruoka-aineallergia parani”.

Uudessa kyselyssä joka kolmas oli edelleen sitä mieltä, että ruokareaktiot lievenivät tutkimuksen aikana. 17 % totesi muutoksen pysyväksi ja melkein yhtä moni vaikutuksen jatkuneen vuoden pari tutkimuksen jälkeen.

– Pystyin silloin syömään paprikaa, mutta en enää tänä talvena, arvioi yksi heistä.

Siedätyshunaja sai edelleen yleisesti hyvää palautetta. Siitä kertoivat myös vastaukset kysymykseen ”Olisitteko halukas osallistumaan vastaavanlaisiin tutkimuksiin jatkossa?” Peräti 28 henkilöä 30:sta olisi ollut heti valmis uuteen hunajahaasteeseen!

Sivua päivitetty: 15.4.2024