Mikrobien merkitys

Siitepölyhunajan tehon takana?

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on aiemmin selvittänyt koivun siitepölyä sisältävän hunajavalmisteen (ApiPollen) tehoa koivuallergisten siedätyksessä. Kun siitepölykaudella oireettomien päivien määrä yli kaksinkertaistui ja voimakkaiden oireiden päivät vähenivät yli 70 % vertailuryhmään nähden, tulokset olivat lähellä lääkkeellistä siedätyshoitoa.

Kotona tapahtuva hunajasiedätys on käyttäjän näkökulmasta myös kustannustehokasta, sillä viimeisimmän selvityksen mukaan siitepölyvalmiste näyttäisi lievittävän allergian oireita myös käytön jälkeen. Joka kolmas aiemmin tutkimukseen osallistuneista arvioi oireilun muuttuneen pysyvästi parempaan suuntaan. Sama näkyi allergialääkkeiden käytössä.

Hunajavalmisteen siedätystehon taustalla voivat olla myös mikrobit. Mehiläiset hyödyntävät mm. useita maitohappobakteerikantoja hunajan valmistuksessa ja säilyttämisessä. Hunajan teollinen käsittely tuhoaa mikrobeja, mutta siitepölyvalmisteessa niiden määriä on pystytty lisäämään. Yhteen teelusikalliseen niitä mahtuu yli miljardi.

– Uudessa ProPollen-valmisteessa mikrobien määrä on jopa kymmenkertainen, toteaa hunajavalmisteiden kehittämisestä ja valmistuksesta vastannut mehiläistarhaaja Kyösti Pitkänen Kerimäeltä.

ProPollenin siedätystehoa siitepölyallergiassa ei toistaiseksi ole tutkittu, mutta mikrobien merkityksestä terveyteen on kertynyt viime vuosina yhä enemmän näyttöä. Esimerkiksi allergioiden ja monen muun immuunisairauden epäillään yleistyneen ihmisen ja ympäristön mikrobimonimuotoisuuden heikkenemisen takia.

Lisätietoa Propollenista

Sivua päivitetty: 24.10.2018