Mitä yhdistyksissä voi tehdä?

Vapaaehtoisena voit tehdä yksittäisen pienen jutun, kuten viedä neuvolaan oppaita ja lehtiä, tai sitoutua pidemmäksi aikaa, vaikka vuodeksi vetämään vertaisryhmää.

Vapaaehtoisena tuotat ja saat itsellesikin iloa ja paljon hyvää mieltä. Valitse alta mielenkiintoinen homma allergia- ja astma-, atopia- tai harvinaisyhdistyksessä tai liiton somelähettiläänä, vertaistreffien vetäjänä tai kokemustoimijana ja täytä täältä lomake, niin sinuun otetaan yhteyttä.

Apukädet

Yhdistyksissä järjestetään monia tapahtumia, jäseniltoja, retkiä ja messuesittelyitä. Tule laittamaan tila kauniiksi, kaatamaan kahvia, kertomaan allergiasta, astmasta ja ihosta oman kokemuksesi kautta, jakamaan oppaita ja näytteitä. Kysy, milloin on seuraava tapahtuma, jossa kaivataan apukäsiä!

Messu- / tapahtumatyyppi

Tule apukäsiksi tai vastaamaan koko messuosaston ideoinnista, mainostuksesta ja messutapahtumasta. Valmista materiaalia löytyy. Tarvitaan vain vapaaehtoinen toteuttamaan, olisitko se sinä?

Liikuttaja - liikuntatuokioiden vetäjä

Jokainen meistä hyötyy liikunnasta, erityisesti astmaatikot. Voisitko sinä vetää esim. jäsenillan aluksi vartin liikuntatuokion ryhtijumppaa, tanssia tai liikuntapelejä? Tai haluaisitko vetää ihan liikuntaryhmää joka kokoontuisi kerran tai kaksi kuukaudessa? Voit myös tarjoutua vaikkapa yhteisten kävelyretkien vetäjäksi tai järjestää koko perheen luontoretkipäivän. Liikuntatuokioiden vetäjiä tarvitaan ja tehtävä sopii jokaiselle - tarvitaan vain vähän intoa ja omaa aikaa.

Liikuntavastaava

Haluaisitko liikuntakärpäsen purevan allergikkoihin ja astmaatikkoihin? Tule koordinoimaan vuoden ajaksi liikuntajuttuja yhdistykseen! Jokainen yhdistys toteuttaa omannäköistä liikuntatoimintaa. Liikuntavastaavana voit ideoita tapahtumia, hankkia vapaaehtoisia vetämään liikuntahetkiä tai tehdä yhteistyötä erilaisten kumppaneiden kanssa. Liikuntavastaavana pääset vaikuttamaan yhdistyksesi toimintaan ja samalla tuot hyvää oloa ja terveyttä muille!

Esitteiden jakaja

Missä allergikot, astmaatikot tai ihon sairautta sairastavat liikkuvat? Apteekeissa, terveyskeskuksissa, neuvoloissa ja lääkärikeskuksissa. Näissä paikoissa oli hyvä olla jaossa lehtiä ja oppaita. Voisitko sinä olla näiden esitteiden jakaja? Veisit ohi mennessäsi yhteen paikkaan nipun tai ottaa vapaaehtoisprojektiksesi viedä kaikkiin alueesi terveyskeskuksiin lehdet ja oppaat? Siitä olisi suuri apu!

Kulttuurivastaava

Sykkiikö sydämesi kulttuurille? Ryhdy kulttuurivastaavaksi, joka organisoi muutaman kerran vuodessa kulttuuriretkiä teatteriin, konserttiin tai mielenkiintoiseen kulttuurikohteeseen! Pääset vaikuttamaan ideointiin, mainostukseen, lippujen/bussin/oppaan varaamiseen ja käytännön järjestelyihin.

Yhteydenpitäjä sidosryhmiin

Tunnetko toiminta-alueemme terveydenhuollon ammattilaiset, apteekkarit, järjestöaktiivit, poliitikot ja toimittajat? Luotko nopeasti verkostoja? Olisit oiva henkilö pitämään yhteyttä sidosryhmiimme. Kertomaan heille yhdistyksemme ajankohtaisista asioista ja pitämään allergisten ja astmaattisten puolia.

Jäsentiedotteen tekijä

Kaksi kertaa vuodessa yhdistykset kokoavat yhteen jäsentiedotteen, jossa on yhdistyksen tapahtumat, tietoa ja mainoksia. Sen tekeminen on kova homma. Jakaisimmeko sen palasiksi ja jokainen tekisi osansa? Voisit olla jutunkirjoittaja, valokuvaaja, taittaja, mainosten hankkija tai tiedotteen postittaja.

Lipaskerääjä

Haluatko antaa parin tunnin panoksen allergisten, astmaattisten ja ihon sairauksia sairastavien hyväksi? Tule lipaskerääjäksi! Vaalien aikana osallistumme Pieni ele -vaalikeräykseen. Tarvitsemme paljon lipaskerääjiä ennakko- ja varsinaisina äänestyspäivinä eri äänestyspaikoille.

Nettisivujen ylläpitäjä tai uudistaja

Yhdistyksen nettisivut ovat olennainen paikka, mistä etsiä paikallista tukea allergiaan, astmaan tai ihon sairauksiin. Sivuja kehitetään jatkuvasti. Asuuko sisälläsi pieni tietokoneapuri? Tai haluaisitko opetella myös nettisivujen päivitystä? Jos vastasit kyllä, niin tule meille nettisivujen ylläpitäjäksi. Silloin tällöin sivut myös uudistuvat kokonaan, joten se olisi erinomainen projekti jollekin!

Facebook-ylläpitäjä

Oletko Facebookissa kuin kala vedessä? Voisitko sinä päivittää Facebook-sivujamme? Mainostaa yhdistyksemme tapahtumia, kertoa miten niissä meni tai jakaa liiton Facebook-päivityksiä?

Ryhmänvetäjä tai vertaistreffien vetäjä

Kun allergiset, astmaattiset ja ihon sairauksia sairastavat kokoontuvat yhteen, kenenkään ei tarvitse selitellä köhinäänsä, ihottumaa tai erityisruokavaliotaan. Jokainen osallistuja tietää, että nämä ovat arkipäivää. Siksi yhdistyksissä halutaankin pitää erilaisia ryhmiä. Niissä voidaan kokea vertaisuutta. Ryhmät voivat olla kahvikupin ääressä jutustelua, liikuntaa tai käsitöitä tai pikkualustuksia ja sen jälkeen juttelua. Ryhmänvetäjänä suunnittelet vuoden aikataulun ja mahdollisen ohjelman, mietit mainostuksen, varaat tilan, tarvittaessa hoidat alustajat, hoidat mahdolliset kahvit ja teet, toivotat osallistujat tervetulleeksi, ohjaat keskustelua ja lopuksi toivotat heipat. Yksin näitä kaikkea ei tarvitse tehdä, vaan vetäjänä huolehtia, että kaikki tulee tehtyä.

Jos tuntuu, että haluaisit mahdollistaa noin neljä kertaa vuodessa tunnin vertaistukea, niin lähde vertaistreffien vetäjäksi. Vertaistreffejä voi järjestää kasvotusten tai verkossa tai yhdistää vertaistreffeihin esim. tietoiskun tai liikuntahetken. Lue lisää vertaistreffeistä ja niiden vetämisestä täältä!

Opiskelija

Yhdistyksiin myös opiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan tehtäviä mm. näiden vapaaehtoistehtävien muodossa. Sovitaan yhdessä mitä teet yksin tai opiskeluporukassa, neuvottele opettajan kanssa miten saat niistä opintopisteitä ja ryhdytään hommiin. Lopuksi voimme kirjoittaa sinulle todistuksen tehdyistä asioista. Yhdistyksissä on mm. fysioterapeutti tai liikunnanohjaajaopiskelijat järjestäneet hengitysliikuntahetkiä astmaatikoille, sosionomi- tai lastenhoitajaopiskelijat järjestäneet perheille toiminnallisen allergiaillan, kotitalousopettajaopiskelijat leiponeet erityisruokavalioillassa perheiden kanssa, markkinoinnin opiskelijat päivittäneet nettisivut ja huolehtineet allergiaviikon tiedotuksesta. Katsotaan yhdessä, mikä olisi sinun opintojuttusi tai opinnäytetyösi!

Sivua päivitetty: 9.4.2021