Terve askel luontoon

Terve askel luontoon

Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF Suomen Terve askel luontoon -hanke torjuu haitallisia vieraslajeja ja vaalii ihmisten terveyttä vuosina 2017-2020.

Terve askel luontoon -hanke

Mitä?  Hanke torjui haitallisia vieraslajeja järjestämällä vieraslajitalkoita ympäsi Suomea sekä viesti luonnon terveysvaikutuksista vuosina 2017-2020.

Miksi? Vieraslajien torjunnassa talkoot ovat merkittävässä roolissa, koska viranomaisten resurssit eivät riitä kaikkeen. Vieraslajit ovat kasvava ympäristöongelma, josta aiheutuu mittavia taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia haittoja. Vieraslajitalkoissa suojellaan luonnon monimuotoisuutta torjumalla ärhäkästi leviäviä, muita lajeja syrjäyttäviä ja täten jopa ekosysteemejä uhkaavia lajeja.

Talkoot ovat matalan kynnyksen toimintaa, johon kuka vaan voi tulla mukaan. Sinun ei tarvitse olla vieraslajiguru, tai edes tunnistaa kurtturuusua päivänkakkarasta, tullaksesi talkoisiin. Hyvä mieli on takuuvarma juttu, töiden jälkeen eväitä syödessä kaikkien talkoolaisten huulilla karehtii hymy. Yhdessä voimme auttaa luontoa ja torjua vieraslajien leviämistä! 

Talkoissa ollaan myös kosketuksissa luontoon ja  saadaan kevyttä arkiliikuntaa  - hyviä keinoja lisätä koettua hyvinvointiamme. Luonnonsuojelutyössä koetaan hyvän tekemisen ja merkittävyyden tunteita, yhteistyötä tehdessä koetaan yhteisöllisyyttä – näillä on merkittävä rooli myös henkisessä jaksamisessamme. Kun olemme kosketuksissa luontoon, ihomme mikrobit kommunikoivat luonnon mikrobien kanssa. Näillä mikrobeilla on merkittävä rooli omassa vastustuskyvyssämme ja hyvinvoinnissamme. Luontokosketuksen heikkenemisellä on todettu olevan yhteys mm. allergioihin ja tulehdusperäisiin sairauksiin.

Luonto ja terveys (pdf)

Loppuraportti ja loppuseminaari

Hankkeen loppuraportti

Terve askel luontoon -hankkeen loppuseminaari pidettiin Helsingissä 19.11.2019. Katso seminaari videotallene

 

Hankkeen oppaat

Talkoovetäjäkoulutus

Ohjeet ja vinkit talkoiden järjestämiseen

Vieraslajien torjuntajoukot -Facebook-ryhmä

Klikkaa tästä hankkeen nettisivuille

Sivua päivitetty: 9.9.2022