Luontoliikkujat-retkipäivä 29.8.2020

Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina 29.8. Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistykset kokoontuvat yhdessä retkeilemään kolmeen kansallispuistoon eri puolilla Suomea.

Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään ensimmäisen kerran valtakunnallinen luontoliikkujat-retkipäivä. Tavoitteena on koota suuri joukko Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistysten väkeä nauttimaan luonnosta ja vertaisseurasta kolmeen kansallispuistoon eri puolilla Suomea. Luvassa on ulkoilua, yhdessä tekemistä ja ajatustenvaihtoa muiden allergiaa, astmaa ja ihotauteja sairastavien kesken.

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Luontoliikkujat-hanke. Osa yhdistyksistä järjestää yhteiskuljetuksia kansallispuistoihin.

Tulostettava Luontoliikkujat-juliste (pdf)

Luontoliikkujat-retkipäivä pähkinänkuoressaSuomen kartta, jossa merkitty Nuuksio, Seitseminen ja Oulanka

  • Matalan kynnyken luontoliikuntatapahtuma ja kohtaamispaikka astmaa, allergiaa ja ihotauteja sairastaville ja asiasta kiinnostuneille.

  • Tapahtumat järjestetään Suomen luonnon päivänä la 28.9. noin 12-16.

  • Samaan aikaan järjestetään kolme rinnakkaistapahtumaa eri puolella Suomea. Retkikohteita on Nuuksion kansallispuisto ja Salmen ulkoilualue Vihdissä, Seitsemisen kansallispuisto Ikaalinen/Ylöjärvi/Kuru ja Oulangan kansallispuisto Kuusamossa.

  • Ohjelma suunnitellaan kaikille soveltuvaksi. Retkeä vetävät osaavat oppaat ja tarjolla on eritasoisia retkeilyreittejä niin innokkaammille retkeilijöille kuin vähemmän liikkuneille tai liikuntarajoitteisille.

  • Yhdistykset päättävät itse, mihin tapahtumaan osallistuvat ja järjestävätkö esimerkiksi yhteiskuljetuksia. Myös yksittäiset jäsenet tai muut retkeilystä kiinnostuneet voivat osallistua tapahtumiin.

  • Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Luontoliikkujat-hanke.

Lisätietoa Luontoliikkujat-hankekoordinaattorillta: Paula Lehtomäki, puh. 045 676 2328, paula.lehtomaki (a) allergia.fi

Luontoliikkujat-retkipäivä - Nuuksio

Etelä-Suomessa kohteena on Salmen ulkoilualue, joka tunnetaan myös Nuuksion pohjoisena porttina. Tarjolla on hienoa metsämaasto jylhine kallioineen, solisevine puroineen ja mieltä tyynnyttävine järvimaisemineen. Vihdissä sijaitsevalle alueella on helppo saapua monesta suunnasta. Vaikka mäkiä reitin varrelta löytyykin, hyväkulkuiset kävelyreitit tekevät kohteesta koko perheelle hyvin soveltuvan retkikohteen. Omien eväitten nauttimiseen on tilaisuus komeilla paikoilla sijaitsevilla nuotiopaikoilla.

Luontoliikkujat-retkipäivä - Seitseminen

Pirkanmaalla kohteena on Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisen ja Ylöjärvien alueella. Seitsemisessä humisevat eteläisen Suomenselän vanhat ylväät metsät. Pitkospuupolut johdattavat tutustumaan niin harjumaisemaan kuin suoluonnon kauneuteen. Haukilammin äärellä on hyvä pysähtyä nauttimaan omia eväitä. Lisäksi reitin varrella sijaitsevalla Koveron perinnetilalla on mahdollisuus tehdä aikamatka entisajan torpparielämään.

Luontoliikkujat-retkipäivä - Oulanka & Pieni Karhunkierros

Pohjois-Suomessa kohteena on Oulangan kansallispuiston eteläosa Kuusamossa. Oulangan kansallispuistossa luonnon monimuotoisuus yllättää kulkijan. Täällä korkeat kalliot vaihtuvat suoksi ja pehmeät hiekkarannat reheviksi lehdoiksi. Elämyksiä tarjoavat myös lukuisat riippusillat, jotka johtavat Suomen komeimpien könkäiden äärelle. Omien eväitten nauttimiseen on tilaisuus komeilla paikoilla sijaitsevilla nuotiopaikoilla.

Oulangassa on myös mahdollista osallistua Pienen Karhunkierroksen -kiertoon. Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen.

Pieni Karhunkierros on pituudeltaan 12 km ja kävelyaika on vauhdista riippuen 4-6 tuntia. Matkan varrella on useampia taukopaikkoja. Retki sopii monenlaiselle liikkujalle, mutta korkeuserojen takia se on luokiteltu keskivaativaksi. Opastamme retkeen valmistautumisessa ja reitti suunnitellaan osallistujien kunnon huomioiden. Tapahtuma-aika on noin 12-18.

Ilmoittautuminen Pienen Karhunkierroksen -päivävaellukselle.

Sivua päivitetty: 3.3.2020