Mitä tietoa etsit?

Muita kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia sekalaisista aiheista.

Miten saada lima pois kurkusta?

K: Mulla on jo vuosia ollut limaa kurkussa, olen kyllästynyt räkimiseen ja yskimiseen. Lima ei oikein lähde pois, vaikka koitan sitä sylkeä pois, jossain äänihuulien luona se on ja pysyy. Jos en pääse muutamaan tuntiin räkimään, saattaa lima vaikuttaa jopa puhumiseen ja joudun yskimään äänen avaamiseksi.

V: Hyviä keinoja liman irtoamista helpottamaan ovat pullopuhallus ja höyryhengitys. Kun kuitenkin limaisuus on jatkunut jo noinkin pitkään, suosittelisin hakeutumaan lääkäriin. Pitkittynyt limaisuus ja yskä voivat olla merkkejä astmasta, joten tilanne on syytä selvittää.

 

Kutiava kurkku ja jatkuva yskä

K: Kurkku kutiaa koko ajan ja yskittää kamalasti. Yskä ei lähde vaikka kuinka yskin limaa ulos. Kurkkua kun kutisee niin silmätkin vuotaa vettä kokoajan mulla. Nenäkin on alkanut taas kamalasti vuotamaan. Mitä oikein teen näiden oireiden kanssa? Mistä moinen kurkun kutina johtuu? Sen tiedän, että nyt täällä eteläsuomessa kukkii pujo, jolle olen herkistynyt.

V: Oletko kokeillut antihistamiinia? Jos kyse on pujolle oireilusta, niin antihistamiinin pitäisi ainakin jonkun verran helpottaa oloa. Lisäksi silmäoireisiin voi kokeilla silmätippoja. Näitä molempia saa apteekista ilman reseptiä. Ellei näistä ole apua, hakeudu lääkäriin.

 

Rokotus keuhkokuumetta vastaan

K: Sairastuin muutama kuukausi sitten keuhkokuumeeseen ja jouduin sairaalaan. Nyt olen taas terve, mutta mietin onko keuhkokuumeeseen olemassa rokotetta? Mitä se maksaa ja mistä sellaisen saa?

V: Pneumokokkibakteeri aiheuttaa mm. keuhkokuumetta. Sitä vastaan on olemassa pneumokokkirokote, jonka saa omalta terveysasemalta tai yksityisiltä lääkäriasemilta. Näistä kannattaa kysyä lisätietoa rokotteesta ja sen sopivuudesta itselle. Hinta rokotteelle on katsomani mukaan n. 80-90€, mutta ajantasainen hinta kannattaa tarkistaa apteekista.

 

Onteloturvotukset – mikä neuvoksi?

K: Kärsin home-/kosteusvauriotiloissa vietetyn ajan seurauksena nenä- ja otsaonteloiden turvotuksesta siinä mittakaavassa, että en kuule kovin hyvin, päätä särkee, poskionteloista puhumattakaan. Käytän niin allergialääkkeitä kuin kortisonisumutettakin, mutta vaste on huono. Mikä auttaisi?

V: Tässä tilanteessa suosittelen hakeutumaan lääkäriin ja tarvittaessa korva-kurkku-nenälääkärille. Jos turvotuksen lisäksi on limaisuutta niin kannattaa kokeilla nenäkannuhuuhtelua.

 

Lattialakka allergiselle?

K: Mitä lattialakkaa Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee käytettäväksi allergiaperheessä?

V: Allergiatunnustuotteissa ei valitettavasti ole lattialakkaa. Suosittelisin valitsemaan tuotteen, jossa on M1-päästöluokitus kertomassa vähäpäästöisyydestä. Jos on kovin herkkä reagoimaan esim. hajuille, niin kannattaa teettää kyseinen työ ulkopuolisella. 

 

Hyttysallergia

K: Saan hyttysenpistoista erittäin kutisevia ja välillä suuriakin paukamia. Paukamat leviävät joskus todella laajalle. Mistä tietää olenko allerginen hyttysille vai onko kyseessä ns. normaali reaktio?

V: Lähes kaikki suomalaiset ovat herkistyneitä hyttysille. Kutiseva ja punoittava paukama on merkki siitä. Yleensä se menee melko nopeasti ohi. Osalle oireet tulevat voimakkaampina, jolloin kutina, turvotus ja punoitus voi olla laajempaa. Kesän myötä oireilu usein lievenee, kun sietokyky kasvaa.  Antihistamiini ja kortisonivoide helpottava oireita. Antihistamiinin voi ottaa jo etukäteen, kun tietää törmäävänsä hyttysiin.

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 25.6.2020