Iho - kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia ihosairauksista ja ihonhoidosta.

Kylmäallergia

K: Miten herkästi kylmäallergia oireilee ja miten sitä lääkitään? Minulla oireet ovat lisääntyneet rajusti tänä syksynä; ehkä tämä Etelä-Suomen kylmän kostea ilma on syynä. Tällä hetkellä otan yhden antihistamiinin vuorokaudessa, ja se ei selvästikään riitä. Uskaltaisinko lisätä lääkitystä joksikin aikaa?

V: Kylmäallergiaa kutsutaan virallisesti kylmäurtikariaksi tai kylmänokkosihottumaksi. Oireilun herkkyys on yksilöllistä. Osa saa oireita kesäisinkin viileässä järvivedessä uidessa. Kylmän ilman lisäksi myös esim. tuuli voi vaikuttaa oireiluun. Kannattaa hakeutua lääkäriin ja jutella lääkityksen lisäämisestä tai muuttamisesta silloin kun tavanomainen annostus ei auta oireisiin.  Antihistamiini on siis tavallisin lääkitys, mutta vaikeissa oireissa myös muita hoitoja voidaan käyttää.

 

Atooppinen iho ja saunominen

K: Voiko atoopikko käydä saunassa tai onko ylipäänsä hyvä että on suihkussa kovin pitkään? Itselle saunominen tuntuu sopivan, mutta kuulin että kuuma ei tekisi iholle hyvää, miten on?

V: Kyllä atoopikkokin voi hyvin saunoa jos se tuntuu omalle iholle sopivan. Myöskään vesipesua ei ole tarpeen välttää. Pitkät kuumat suihkut voivat kuivattaa ihoa, mutta muutoin pesu lämpimällä vedellä tekee iholle vain hyvää. Rasvat on hyvä pestä pois eikä vain laittaa uutta kerrosta päälle. Nyrkkisääntönä: mitä enemmän ihottumaa, sitä enemmän pesua. Eli ihottumakohtiin kerääntyy mikrobeja ja myös lääkevoiteiden jäämät on syytä pestä välillä pois. Oleellista on ihon voitelu aina pesun jälkeen silloin kun iho on vielä kostea. Sopiva pesuväli ja peseytymistavat löytyy kokeilemalle. Jokaisen iho kun on erilainen. 

 

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 1.4.2020