Luontoliikkujat-retkipäivä 29.8.2020

Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina 29.8. Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistykset kokoontuvat yhdessä retkeilemään kolmeen kansallispuistoon eri puolilla Suomea.

Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään ensimmäisen kerran valtakunnallinen luontoliikkujat-retkipäivä. Tavoitteena on koota suuri joukko Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistysten väkeä nauttimaan luonnosta ja vertaisseurasta kolmeen kansallispuistoon eri puolilla Suomea. Luvassa on ulkoilua, yhdessä tekemistä ja ajatustenvaihtoa muiden allergiaa, astmaa ja ihotauteja sairastavien kesken.

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Luontoliikkujat-hanke. Osa yhdistyksistä järjestää yhteiskuljetuksia kansallispuistoihin.

Alustava ohjelma

12 kokoontuminen lähtöpaikalle (katso jokaisen tapahtumapaikan alta)
Jakaantuminen ryhmiin reippaat kävelijät, rauhalliset kävelijät, pitkämatkalaiset.
Ulkoilu ja evästauko.
Paluu lähtöpaikalle viimeistään klo 16.

Tulostettava Luontoliikkujat-juliste (pdf)

Lataa bannereita nettikäyttöön: Salmi, Seitseminen, Oulanka

Luontoliikkujat-retkipäivä (pdf mainosbanneri)

Luontoliikkujat-retkipäivä pähkinänkuoressaSuomen kartta, jossa merkitty Nuuksio, Seitseminen ja Oulanka

  • Matalan kynnyken luontoliikuntatapahtuma ja kohtaamispaikka astmaa, allergiaa ja ihotauteja sairastaville ja asiasta kiinnostuneille.

  • Ilmaiset ja kaikille avoimet tapahtumat järjestetään Suomen luonnon päivänä la 28.9. noin 12-16.

  • Samaan aikaan järjestetään kolme rinnakkaistapahtumaa eri puolella Suomea. Retkikohteita on Nuuksion kansallispuisto ja Salmen ulkoilualue Vihdissä, Seitsemisen kansallispuisto Ikaalinen/Ylöjärvi/Kuru ja Oulangan kansallispuisto Kuusamossa.

  • Tarjolla on luonnosta nauttimista, rauhallista retkeilyä ja omien eväiden nauttimista. Noin 5 kilometrin pääreitin lisäksi tarjolla on eripituisia reittejä nopeammille ja rauhallisemmille kävelijöille.

  • Mukaan tarvitset kävelyyn soveltuvat säänmukaiset ulkoiluvarusteet, juotavaa ja eväät ja taukopaikalla tarvittavat varusteet, esimerkiksi istuinalusta ja vaihtovaatteet. Taukopaikalla on nuotiopaikka (huom! metsäpalovaroitus)  Vinkkejä retkivarusteisiin

  • Luonto-oppainamme toimivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin osaavat työntekijät.

  • Ei ennakkoilmoittuatumista, paitsi Pienen karhunkierroksen bonusreitillä (lisätietoa alla). Osa yhdistyksistä järjestää yhteiskuljetuksia. Tapahtumiin voi osallistua saapumalla kokoontumispaikalle klo 12, jolloin yhteisretket alkava. Suosi kuitenkin kimppakyytejä.
  • Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Luontoliikkujat-hanke.

Lisätietoa Luontoliikkujat-hankekoordinaattorillta: Paula Lehtomäki, puh. 045 676 2328, paula.lehtomaki (a) allergia.fi

 

Luontoliikkujat-retkipäivä - Nuuksio

Etelä-Suomessa kohteena on Salmen ulkoilualue, joka tunnetaan myös Nuuksion pohjoisena porttina. Tarjolla on hienoa metsämaasto jylhine kallioineen, solisevine puroineen ja mieltä tyynnyttävine järvimaisemineen. Vihdissä sijaitsevalle alueella on helppo saapua monesta suunnasta. Vaikka mäkiä reitin varrelta löytyykin, hyväkulkuiset kävelyreitit tekevät kohteesta hyvän kohteen kaikenikäisillä ja -tasoisille retkeilijöille.

Pääreitti on noin 6 kilometriä, mutta tarjolla on myös lyhyempiä ja pidempiä taipaleita. Omien eväitten nauttimiseen on tilaisuus komeilla paikoilla sijaitsevilla nuotiopaikoilla.

Kokoontuminen Salmen ulkoilualueen pääparkkipaikalla klo 12.

Luontoliikkujat-retkipäivä - Seitseminen

Pirkanmaalla kohteena on Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisen ja Ylöjärvien alueella. Seitsemisessä humisevat eteläisen Suomenselän vanhat ylväät metsät. Pitkospuupolut johdattavat tutustumaan niin harjumaisemaan kuin suoluonnon kauneuteen. Kävelyreitit ovat melko kapeita ja juurakkoisia. Haukilammin äärellä on hyvä pysähtyä nauttimaan omia eväitä. Lisäksi reitin varrella sijaitsevalla Koveron perinnetilalla on mahdollisuus tehdä aikamatka entisajan torpparielämään.

Kokoontuminen Kirkkaanlamminkankaan parkkipaikalla klo 12. Huom! Parkkitilaa rajoitetusti. Suosi kimppakyytejä.
 

Luontoliikkujat-retkipäivä - Oulanka & Pieni Karhunkierros

Pohjois-Suomessa kohteena on Oulangan kansallispuiston eteläosa Kuusamossa. Oulangan kansallispuistossa luonnon monimuotoisuus yllättää kulkijan. Täällä korkeat kalliot vaihtuvat suoksi ja pehmeät hiekkarannat reheviksi lehdoiksi. Elämyksiä tarjoavat myös lukuisat riippusillat, jotka johtavat Suomen komeimpien könkäiden äärelle. Omien eväitten nauttimiseen on tilaisuus komeilla paikoilla sijaitsevilla nuotiopaikoilla.

Kokoontuminen klo 12 Juuman parkkipaikalla.

Oulangassa on myös mahdollista osallistua Pienen Karhunkierroksen -kiertoon. Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen.

Pieni Karhunkierros on pituudeltaan 12 km ja kävelyaika on vauhdista riippuen 4-6 tuntia. Matkan varrella on useampia taukopaikkoja. Retki sopii monenlaiselle liikkujalle, mutta korkeuserojen takia se on luokiteltu keskivaativaksi. Opastamme retkeen valmistautumisessa ja reitti suunnitellaan osallistujien kunnon huomioiden. Tapahtuma-aika on noin 12-18.

Ilmoittautuminen Pienen Karhunkierroksen -päivävaellukselle.

Sivua päivitetty: 22.6.2020