Luontoliikkujat-retkikiertue

Luontoliikkujat-retkikiertue 2021

Kiitos kaikille luontoliikkujat-retkille osallistuineille. Palautetta voi antaa: https://q.surveypal.com/luontoliikkujatretkipaiva2021_palaute

Luontoliikkujat-retkipäivä pähkinänkuoressa

Mitä: Kaikille avoin ohjattu luontoretki kiinnostavissa luontokohteissa. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Kävelemme noin 3-6 kilometriä. Tarkemmat ohjeet löytyvät jokaisen tapahtuman alta ja niitä täydennetään tapahtumien lähestyessä.

Kenelle: Matalan kynnyksen luontoliikuntatapahtuma ja kohtaamispaikka astmaa, allergiaa ja ihotauteja sairastaville, heidän perheenjäsenilleen ja muille luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille.

Miksi: Luonnossa liikkumisen on todettu lisäävän ihmisten hyvinvointia monella tapaa ja se sopii kaikille, myös pitkäaikaissairaille. Luontoliikunnassa liikunnan hyödyt yhdistyvät luonnon tuomiin terveysvaikutuksiin ja yhdessä liikkuessa saamme vielä iloa vertaisten seurasta. Luonnossa liikkuessamme saamme myös tärkeän luontokosketuksen, joka mm. vahvistaa vastustuskykyämme.

Luontoliikkujat-retkikiertue:

Retken järjestetään, jos koronatilanne sallii.

la 22.5. Repoveden kansallispuisto, Kouvola
su 23.5. Kurjenrahkan kansallispuisto, Rusko Huom! muuttunut aika.
la 14.8. Poronpolku, Loppi
la 21.8. Teijon kansallispuisto, Salo
la 28.8. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa
la 4.9. Rokuan kansallispuisto, Rokua
la 25.9. Valamon luostari, Heinävesi

Mukaan tarvitset: kävelyyn soveltuvat säänmukaiset ulkoiluvarusteet, juotavaa ja eväät (vältäthän pähkinää). Taukopaikalla ei välttämättä ole tulentekomahdollisuutta tai metsäpalovaroitus voi estää sen eli suosittelemme kylmiä eväitä. Muista taukopaikalla tarvittavat varusteet, esimerkiksi istuinalusta ja vaihtovaatteet. Huolehdithan omasta lääkityksestäsi. Vinkkejä retkivarusteisiin.

Saapuminen: Osallistujat huolhtivat itse saapumisesta paikalle. Paikallisyhdistykset voivat järjestää kimppakyytejä. Kysy lisää lähimmästä yhdistyksestä. Osassa paikoissa parkkitilaa on rajoitetusti, joten suosithan kimppakyytejä.

Turvallisuudesta: Suosittelemme pitämään mukana puhelinta, jossa on akku täynnä ja lataamaan 112-sovelluksen. Seuraamme koronatilannetta ja yleisiä turvaohjeita. Jos korona-tilanne pahentuu, tapahtumat perutaan. Tule retkelle vain täysin terveenä ja pidä huolta turvaväleistä. Ota mukaan omaa käsidesiä ja nenäliinoja. Katso Allergia-, iho- ja astmaliiton koronaohjeet tapahtumien osallistujille.

Muuta: Retkeilemme säällä kuin säällä. Retkeilemme myös roskattomasti, joten kuljetathan omat roskasi kotiin asti. Tulethan retkipäivään tuoksutta.

Lisätietoa Luontoliikkujat-hankekoordinaattorillta: Paula Lehtomäki, puh. 045 676 2328, paula.lehtomaki (a) allergia.fi. Tapahtumaan ilmoittautuneet saavat noin viikko ennen tapahtumaa infokirjeen sähköpostilla, jossa tarkempi ohjelma ja ohjeet.

Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Luontoliikkujat-hanke yhdessä paikallisyhdistysten kanssa.

su 23.5. Kurjenrahkan kansallispuisto, Rusko/Nousiainen Huom! muuttunut aikataulu ja lähtöpaikka

Tervetuloa ulkoilemaan Kurjenrahkan kansallispuistoon. Kokoonnumme Savojärven rantatuvalla klo 12 ja lähdemme kiertämään Savojärven kierrosta. Kävelyä tulee noin 6 kilometriä. Etenemme rauhallisesti ihastellen maisemia ja kuunnellen oppaan tarinoita. Matkalla pysähdymme syömään omia eväitä nuotiopaikalle. Suosittelemme kylmiä eväitä, sillä nuotiopaikka voi olla ruuhkainen. Palaamme lähtöpaikalle viimeistään klo 16.30.

Jos tarvitset kyytiä lähtöpaikalle, ole yhteydessä: paula.lehtomaki@allergia.fi

Ota perhe ja ystävät mukaan ja tule nauttimaan yhdessä ulkoilusta. Koronarajoitusten takia retkeilemme pienemmissä ryhmissä. Ilmoita jokainen henkilö erikseen. Retki on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittaudu Kurjenrahkan retkelle.

Lisätietoa Kurjenrahkan kansallispuistosta

 

la 22.5. Repoveden kansallispuisto, Kouvola

Tule nauttimaan Repoveden kansallispuiston upeista maisemista Luonnon monimuotoisuuden päivänä, la 22.5. Kokoonnumme Lapinsalmen pysäköintialueelle klo 10 ja lähdemme kiertämään oppaan johdolla Repoveden suosituinta reittiä, Ketunlenkkiä. Matkaa tulee noin 3,5 kilometriä. Pysähdymme matkalla nauttimaan omia eväitä nuotiopaikalle. Palaamme lähtöpaikalle noin klo 14. 

Retkelle mahtuu mukaan 25 henkeä. Ilmoita jokainen henkilö erikseen. Retki on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittaudu Repoveden retkelle

Lisätietoa Repoveden kansallispuistosta

la 14.8. Poronpolku, Loppi

Tervetuloa ulkoilemaan Poronpolun retkeilyreitistölle ja Komion luonnonsuojelualueelle Lopelle. Komion luonnonsuojelualueella kulkija voi samoilla jääkauden jälkiä pitkin ja tutustua hämäläisen harjuluonnon erityispiirteisiin. Monimuotoinen luonto ja vaihteleva maasto tarjoavat hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja luonnontarkkailuun.

Kokoonnumme klo 12 Lopen Samoojien majalle (parkkipaikka, Hirvenharjuntie 149) ja lähdemme kiertämään oppaan johdolla Poronpolun reitistön harjumaastoja. Matkalla voi olla jonkin verran korkeuseroja. Pysähdymme syömään omia eväitä hienoissa maisemissa (ei tulipaikkaa). Kävelyä tulee noin 5-6 kilometriä. Palaamme lähtöpaikalle viimeistään klo 16.00.

Retki on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittaudu Poronpolun retkelle

Lisätietoa Poronpolun reitistöstä


la 21.8. Teijon kansallispuisto, Salo

Tervetuloa ulkoilemaan Teijon kansallispuistoon. Teijossa vaihtelevat reitit kulkevat mäntymetsien ja suoluonnon keskellä. Jääkauden jälkeisen Itämeren paljaiksi huuhtomat kalliomäet tuovat maisemaan ja luontoon vaihtelevuutta ja historian havinaa.

Kokoonnumme klo 12 Mathildanjärven pysäköintialueelle ja Teijon luontokeskukselle ja lähdemme kiertämään oppaan johdolla Jaturkastin muinaispolkua. Pysähdymme matkalla syömään omia eväitä . Matkaa tulee noin 5 kilometriä. Palaamme lähtöpaikalle viimeistään klo 16.00.

Retki on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittaudu retkelle Teijon kansallispuistoon

Lisätietoa Teijon kansallispuistosta

la 28.8. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa

Tervetuloa Suomen luonnon päivän retkelle Leivonmäen kansallispuistoon. Leivonmäen kansallispuistosta löytyvät tärkeimmät keskisuomalaisen luonnon piirteet - harjuja, vesistöjä, soita ja metsiä.

Teemme oppaan johdolla Voimaa metsästä -kävelyn eli pysähdymme välillä aistimaan metsää ja tekemän hengitysharjoituksia. Matkaa kertyy noin 5 kilometriä. Pysähdymme matkalla syömään omia eväitä.

Retki on kaikille avoin ja ilmainen. Mukaan mahtuu n. 25 osallistujaa.

Ilmoittaudu retkelle Leivonmäen kansallispuistoon

Lisätietoa Leivonmäen kansallispuistosta

 

la 4.9. Rokuan kansallispuisto, Rokua

Tervetuloa ulkoilemaan Rokuan kansallispuistoon. Rokuan kansallispuistossa näet jääkauden jälkiä ja vanhenevaa männikköä. Muinaiset rantadyynit, kirkkaat lammet ja vaaleina hohtavat jäkälämatot edustavat idyllistä harjuluontoa.

Kokoonnumme klo 12 Rokualle ja lähdemme tutustumaan oppaan johdolla Rokuan luontoon ja historiaan. Pysähdymme matkalla syömään omia eväitä. Matkaa tulee noin 3-6 kilometriä. Palaamme lähtöpaikalle viimeistään klo 16.00.

Ota perhe ja ystävät mukaan ja tule nauttimaan yhdessä ulkoilusta. Retki on kaikille avoin ja ilmainen. Osallistujamäärä on rajoitettu.

Ilmoittaudu retkelle Rokuan kansallispuistoon

Lisätietoa Rokuan kansallispuistosta

la 25.9. Valamon luostari, Heinävesi

Tervetuloa luonto- ja kulttuuriretkelle Valamon luostariin.

Kokoonnumme klo 11.45 Valamoon. Tutustumme ensin opastetusti luostariin, jonka jälkeen ulkoilemme Valamon lähialueilla. Matkamiehen ristille kulkeva reitti mutkittelee vaihtelevissa maisemissa osin järven rantaa myötäillen. Oppaanamme toimii Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tutkija Kimmo Saarinen. Pysähdymme matkalla syömään omia eväitä. Matkaa tulee vajaa 4 kilometriä. Palaamme lähtöpaikalle viimeistään klo 16.00.

Osallistujilla on mahdollisuus ruokailla omakustanteisesti klo 11 luostarin maukkaassa buffetissa. Buffetin hinta on 14,5e/hlö ja se maksetaan paikan päällä.

Ota perhe ja ystävät mukaan ja tule nauttimaan yhdessä ulkoilusta. Retki on kaikille avoin ja ilmainen. Osallistujamäärä on rajoitettu.

Ilmoittaudu mukaan

Lisätietoa Valamon luostarista

Sivua päivitetty: 13.1.2022