Mitä tietoa etsit?
Kurssit

Kurssit

Järjestämme kursseja allergiaa, astmaa ja ihon sairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen. Vuoden 2022 kurssikalenteri julkaistaan joulukuun 2021 aikana.

Tutustu Allergia-, iho- ja astmaliiton vuoden 2021 kurssikalenteriin. Kerro mielipiteesi koskien kurssitarjontaa vastaamalla kyselyyn

Allergia-, iho- ja astmaliito on järjestänyt sopeutumisvalmennusta jo useita vuosia. Alun perin järjestöissä kehitetty sopeutumisvalmennus on määritelty terveydenhuoltolaissa osaksi lääkinnällistä kuntoutusta. Järjestöissä toteutetulla sopeutumisvalmennuksella on tavoiteltu muun muassa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä osallisuuden ja voimavarojen vahvistumista.

STEA on vuonna 2020 linjannut, että ei enää jatkossa rahoita sopeutumisvalmennustoimintaa, eikä vuoden 2021 jälkeen Kelalta voi hakea kurssille matkustamisesta matkakorvausta tai kuntoutusrahaa. STEAn linjaus koskee kaikkia sopeutumisvalmennusta toteuttavia järjestöjä, ei ainoastaan Allergia-, iho- ja astmaliittoa. Sopeutumisvalmennus jatkuu Kelan rahoittamana toimintana. Allergia-, iho- ja astmaliiton kurssitoiminta jatkuu ammatillisesti ohjattuna ryhmätoimintana. Tutustu tarkemmin usein kysyttyihin kysymyksiin ja hakuohjeisiin.

Mitä kursseilla tehdään?

Kurssien ohjelmassa on tietopainotteisia luentoja sekä erilaista ryhmämuotoista toimintaa, kuten keskustelu-, rentoutus- ja liikuntaryhmiä. Kursseilla tapaa muita allergiaa, astmaa tai ihon sairautta sairastavia, joiden kanssa voi jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea. Kurssit tarjoavat mahdollisuuden virkistyä ja saada voimavaroja arkipäivän elämään. Kurssien ohjelma pyritään muokkaamaan hakijoiden tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.
 

Kenelle kurssit on tarkoitettu?

Kurssit on tarkoitettu allergiaa, astmaa ja ihon sairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen. Hakeminen ja osallistuminen kursseille ei vaadi Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistyksen jäsenyyttä. Kurssit järjestetään STEAn (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) ja KELAn tuella.
 

Miten kursseille haetaan?

Kursseille haetaan sähköisen haun kautta tai tulostettavalla hakulomakkeella. Verkkokursseille hakeminen on mahdollista sähköisellä hakulomakkeella. Hakuohjeet ja -lomakkeet löydät täältä.

Valintaperusteet

Kotimaan kurssit

 • Ensikertalaisuus - toistamiseen haettaessa on perusteltava uudelleenvalintaa
 • Hakemus on täytetty huolellisesti ja siitä löytyy perusteet kurssin tarpeellisuudesta
 • Hakijan soveltuvuus ryhmämuotoiseen kurssitoimintaan

Aurinkopainotteiset kurssit

 • Lääkärin toteama, diagnostisoitu atooppinen ihottuma ja lääkärin suosituksessa esille tuodut asiat
 • ​​​​​Kanariansaarten ilmaston ja meriveden suotuisa vaikutus
 • Ensikertalaisuus - toistamiseen haettaessa on perusteltava uudelleenvalintaa
 • Kurssin oikea-aikaisuus ja asiakkaan perusteet kurssin tarpeellisuudesta kuten:
  • soveltuvuus ryhmämuotoiseen kurssitoimintaan ja ryhmämuotoisen kurssitoiminnan tarve,
  • tiedon ja tuen tarve,
  • taloudelliset ja sosiaaliset perusteet

Verkkokurssit

 • Ensikertalaisuus - toistamiseen haettaessa on perusteltava uudelleenvalintaa
 • Valmius sitoutua koko verkkokurssin ajaksi kurssityöskentelyyn (noin 2 tuntia viikossa)
 • Hakemus on täytetty huolellisesti ja siitä löytyy perusteet kurssin tarpeellisuudesta

Sivua päivitetty: 25.10.2021