Mitä tietoa etsit?

Viljojen ja siementen ristiallergiat

Siemenallergiat ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti, sillä muitakin kuin perinteisten viljakasvien siemeniä lisätään erityisesti leipiin, ja niitä käytetään myös salaateissa.

Allergiaoireet ovat usein voimakkaita nokkosihottumia ja turvotuksia, joskus anafylaksioita. Myös vatsaoireita, astmaa, nuhaa ja ekseemaa niistä on kuvattu. Keittäminen ja muu kuumentaminen tuhoaa osan allergeeneista, mutta voimakkaita reaktioita aiheuttavat allergeenit eivät häviä.

Viljat ovat heinäkasveihin kuuluvia siemenkasveja.

Vehnä (Triticum sativum), ruis (Secale cereale), ohra (Hordeum vulgare) ja kaura (Avena sativa) kuuluvat kaikki Poaceae-heimoon (heinäkasvit). Vehnästä on toistaiseksi karakterisoitu 19 allergeenia, rukiista kolme ja ohrasta kuusia allergeenia, kaurasta ei vielä yhtäkään. Vehnä on näistä viljoista allergeenisin. Ristiallergiaa esiintyy kaikkien mainittujen viljojen välillä, mutta reagointi on potilaskohtaista. Ristiallergia on mahdollista mutta hyvin harvinaista myös maissiin ja riisiin.

Hirssi, viljahirssi (Panicum milliaceum) kuuluu myös heinäkasveihin (Poaceae). Hirssiksi kutsutaan myös joukkoa muita pienisiemenisiä kasveja, joita käytetään sekä ruoaksi että rehuksi viljahirssin tavoin. Ne on ryhmitetty 6-7 eri sukuun, joista tunnetuin lienee durra (Sorghum bicolor). Ristiallergia on mahdollista hirssien ja riisin välillä mutta ei tiettävästi muihin viljakasveihin.

Kinoa, quinoa (Chenopodium quinoa) kuuluu Amaranthaceae (Chenopodiaceae)-heimoon (revonhäntäkasvit, savikkakasvit). Allergiareaktiot ovat hyvin harvinaisia. Kasvin allergeeneja ei toistaiseksi tunneta. Ristiallergioista ei ole tietoa.

Maissi (Zea mays) kuuluu Poaceae-heimoon (heinäkasvit) vehnän, ohran, rukiin ja kauran tavoin. Siitä on toistaiseksi karakterisoitu neljä allergeenia. Maissiallergia on Suomessa hyvin harvinainen. Ristiallergia on yleistä riisiin ja mahdollista mutta hyvin harvinaista muihin edellä mainittuihin viljakasveihin.

Riisi (Oryza sativa) kuuluu niinikään Poaceae-heimoon (heinäkasvit). Sen allergeeneista on karakterisoitu neljä. Suomessa riisiallergia on hyvin harvinaista Ristiallergia riisin ja maissin välillä on yleistä, mutta muihin edellä mainittuihin viljoihin hyvin harvinaista.

Auringonkukansiemen (Helianthus annuus) kuuluu Asteraceae-heimoon (asterikasvit). Siitä on kuvattu yksittäistapauksissa äkillisiä allergiareaktioita, pääasiassa anafylaksioita. Herkistyminen on tapahtunut hengitysteitse esimerkiksi linnuille syötetyistä auringonkukan siemenistä. Muunlainen allergia lienee hyvin harvinaista. Siemenissä on useita allergeeneja, joita ei toistaiseksi ole karakterisoitu. Ristireaktiot ovat todennäköisiä parapähkinään.

Kurpitsansiemen (Cucurbita pepo) kuuluu Cucurbitaceae-heimoon (kurkkukasvit). Allergia on mahdollsita mutta harvinaista, oireet tyypillisä atooppisen allergian oireita, mutta anafylaksioita ei ole kuvattu. Ristiallergia on yleistä muiden kurkkukasvien (kurkku, kesäkurpitsa, melonit) siemeniin.

Manteli (Amygdalus dulcis, Prunus amygdalus, Prunus dulcis) kuuluu Rosaceae-heimoon (ruusukasvit). Suomessa allergiaa ei kovin usein tavata. Mantelista on tarkemmin määritetty (karakterisoitu) kuusi allergeenia, joista osa tuhoutuu kuumennettaessa. Ristiallergiaa on joskus koivun siitepölyyn, ruusukasveihin kuuluviin hedelmiin ja marjoihin, puupähkinöihin, maapähkinään ja auringonkukansiemeniin sekä pinjansiemeniin.

Pellavansiemen (Linum usitatissimum) kuuluu Linaceae-heimoon (pellavakasvit). Siinä on ainakin viisi allergeenia, joita ei ole vielä karakterisoitu. Allergiareaktiot ovat ainakin toistaiseksi olleet hyvin harvinaisia. Siitä on kuvattu ennen kaikkea anafylaksioita ja ruoansulatuskanavan oireita. Ristiallergioita muihin siemeniin tai ruokiin ei ole todettu.

Pinjansiemen (Pinus pinea) kuuluu Pinaceae-heimoon (mäntykasvit). Pinjansiemeniä sanotaan myös pinjapähkinöiksi. Se on pesto(kastikkee)n pääraaka-aine. Allergiareaktiot ovat usein voimakkaita, jopa anafylaksioita. Siemenissä on samoja allergeeneja kuin maapähkinässä. Ristiallergiareaktiot ovat mahdollisia myös manteliin.

Seesaminsiemen (Sesamum indicum) kuuluu Pedaliaceae-heimoon (seesamikasvit). Siitä on löydetty ainakin 10 allergeenia, joista on tarkemmin karakterisoitu kahdeksan. Seesamiallergia on lisääntynyt viime vuosina ja oirekirjo kattaa oireet anafylaksiasta astmaan ja nokkosihottumaan. Ristiallergiat ovat mahdollisia puupähkinöihin, unikonsiemeniin ja kiiviin.

Tattari, viljatatar (Fagopyrum esculentum) kuuluu Polygonaceae-heimoon (tatarkasvit). Sen allergeeneista on karakterisoitu viisi. Suomessa tattariallergia on harvinaista, joka kuvastaa sen käytön vähyyttä eikä sen turvallisuutta. Tattari on voimakkaampi herkistäjä kuin muut viljakasvit. Ristiallergiareaktiot ovat mahdollisia mutta hyvin harvinaisia lateksin kanssa ristireagoiviin hedelmiin. Ristiallergia on mahdollista myös unikonsiemeniin.

Unikonsiemen (Papaver somniferum) kuuluu Papaveraceae-heimoon (unikkokasvit). Siitä on eristetty kolme allergeenia, joista kaksi reagoi ristiin koivun pääallergeenien (Bet v1 ja Bet v2) kanssa. Niinpä ristiallergiareaktiot ovat mahdollisia koivun siitepölyn lisäksi pujon siitepölyyn ja niiden kanssa ristiin reagoivien ruokien kanssa. Ristiallergia on mahdollista myös seesaminsiemeneen.  

Lähteet:
Steinman H. Legumes, nuts & seeds. Allergy – which allergens? Phadia AB, 2008.
Kelly JD, Hlywka JJ, Hefle SL. Identification of sunflower seed IgE-binding proteins. Int Arch Allergy Immunol 2000;121:19-24.

Sivua päivitetty: 26.6.2019