Mitä tietoa etsit?

Hedelmien ristiallergiat

Ananas, ananaskasvit: Ananaksen oireita aiheuttava allergeeni on profiliini. Se on termolabiili ja tuhoutuu siis kuumennettaessa ym ruoan käsittelyssä. Ananasmehu ja ananassäilykkeet ovat turvallisia. Ristiallergioita on etenkin koivun siitepölyn kanssa. Tuoreen ananaksen aiheuttamat oireet ovat ns. suuallergioita.

Ananaskirsikka / Kapinkarviainen / Karviaiskoiso, koisokasvit: Ei raportteja allergioista tai muista yliherkkyysreaktioista.

Annoona / Kirimoija / Cherimoya / Kermaomena, annonakasvit: Yksi anafylaksia julkaistu. Ristiallergiaa lateksiallergiaan. Tuskin muuta ristiallergiaa.

Appelsiini, ruutakasvit: Aiheuttaa allergiareaktioita ainakin kahdesta syystä:

 1. Profiliiniallergisille suuoireita. Appelsiinimehu ja -hillo haitattomia.
 2. LTP-allergisille yleisoireita; myös mehuista, hilloista jne.

Aprikoosi, ruusukasvit: Allergeenina lipidien kuljetusproteiini, LTP. Aprikoosissa se on Pru ar 3. Se aiheuttaa samoja oireita kuin muutkin LTP:t: suuoireita, anafylaksioita, nokkosihottumaa, astmaa ja ihottumalehahduksia.

Avokado, laakerikasvit: Aiheuttaa lateksiallergiselle suu- ja yleisoireita.

Banaani, banaanikasvit: Allergeeneina: Profiliini, josta tulee lähinnä suuallergiaoireita. Ristiallergia lukuisiin muihin kasveihin ja hedelmiin, mm koivuun, meloniin, ananakseen, tomaattiin ja appelsiiniin.

Heveiini (lateksi): Ristiallergia mm. avokadoon ja meloniin.

Durian / durio, malvakasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Feijoa, myrttikasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Granaattiomena / karthagonomena, rantakukkakasvit: Allergeenina LTP, lipidien kuljetusproteiini. Allergiaoireina mm. astmaa ja anafylaksiaa.

Greippi, ruutakasvit:  Aiheuttaa allergiareaktioita ainakin kahdesta syystä:

 1.  Profiliiniallergisille suuoireita. Appelsiinimehu ja -hillo haitattomia.
 2.  LTP-allergisille yleisoireita; myös mehuista, hilloista etc.

Guava, myrttikasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Inkivääri, inkiväärikasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista. Saattaa vähentää tulehdusta, myös allergiaoireita.

Kaki / Persimoni / Sharon, eebenpuukasvit: Voimakkaitakin allergiareaktioita koivuallergisille. Ristireaktioiden syynä ainakin pääosin koivun pääallergeeni Bet v 1.

Karambola / tähtihedelmä, käenkaalikasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Kiivi, laikkuköynnöskasvit: Allergiaoireita lievistä suuoireista anafylaktiseen reaktioon. Ristiallergiaa ainakin neljään allergeeniryhmään:

 1.  Koivun pääallergeeniin Bet v 1; oireet vaihtelevat lievästä vakavaan.
 2. Profiliiniin (mm. koivun Bet v 2); oireet lieviä suuoireita.
 3. Lateksiin (heveiiniin); oireita lievistä vaikeisiin.

Lipidien kuljetusproteiini, LTP; oireet tavallisesti voimakkaita

Kookospähkinä, palmukasvit: Allergia hyvin harvinaista, mutta mahdollista saksanpähkinän kanssa.

Kumkvatti / kumquat, ruutakasvit: PubMed-tiedostossa ei ole mainintoja allergioista. Koska kumkvatti kuuluu sitruksiin, on mahdollista, että siitä tulee allergiaoireita henkilöille, jotka saavat niitä muista sitruskasveista.

Litsiluumu, saippuamarjakasvit: Allergia harvinaista, mutta anafylaksiakin on mahdollinen. Allergeenia ei tunneta.

Mango, sumakkikasvit: Allergiareaktiot harvinaisia, mutta ne voivat olla voimakkaitakin. Ristiallergia ainakin lateksiin, mutta muitakin allergeenisia valkuaisia mangoissa on. Niitä ei tunneta tarkemmin.

Melonit, kurkkukasvit (Vesimeloni, hunajameloni, verkkomeloni, cantaloupemeloni, galiameloni, ogenmeloni): Allergiareaktiot harvinaisia, mutta sellaiset ovat mahdollisia lateksiallergisilla, joilla ristiin reagoinnin syy on heveiini. Lisäksi suuallergiaoireita profiliinista.

Nektariini, ruusukasvit: Aiheuttaa persikan tavoin kolmenlaista ristiallergiaa:

 1.  Koivun pääallergeenin Bet v 1:n kanssa
 2.  Profiliinin (mm. koivun Bet v 2) kanssa
 3.  Lipidien kuljetusproteiini, LTP

Oireet kahdessa ensimmäisessä on pääasiassa suuallergiaoireita, LTP-allergiassa leimahtelevaa ihottumaa, nokkosihottumaa, astmaa, jopa anafylaksiaa.

Papaija, papaijakasvit: Ristiallergiareaktioita lateksiallergisilla.

Passionhedelmä / kärsimyshedelmä, kuismakasvit: Teoriassa mahdollista, että lateksiallerginen saa passion-hedelmästä allergiaoireita. Käytännössä sellaisia ei juuri nähdä.

Curuba: Allergiamahdollisuus kuten edellä.

Maracuya: Allergiamahdollisuus kuten edellä.

Pepino / päärynämeloni, koisokasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Persikka, ruusukasvit: Allergiat kuten nektariinilla.

Pitaija, pithaya, pitaya, kaktuskasvit: Tiettävästi allergioita julkaistu ennen vuotta 2009, jolloin julkaistiin anafylaksia-tapaus Saksassa.

Rambutaani, saippuamarjakasvit: Läheistä sukua litsiluumulle ja allergia lienee yhtä harvinaista kuin litsille.

Salaki, palmukasvit: PubMed-tiedostossa ei mainintoja allergioista.

Sapodilla, sapottikasvit: Yksi tapausselostus suuallergiasta.

Sitrushedelmät, Citrus, Heim Rutaceae, ruutakasvit (appelsiini, greippi, mandariini, pomelo, sweetie, tangeriini, satsuma, mineola, pomeranssi, temple, topaz, limetti, kumkvatti, limekvatti): Aiheuttavat allergiareaktioita ainakin kahdesta syystä:

 1.  Profiliiniallergisille saattaa tulla suuoireita. Mehut ja hillot haitattomia.
 2.  LTP-allergisille yleisoireita; myös mehuista, hilloista etc.

Suomessa profiliiniallergia on harvinaista, sillä yleisin profiliiniallergian lähde, koivun siitepöly aiheuttaa meillä profiliiniallergian vain parille prosentille koivuallergisista. Sitrus-LTP-allergioiden määrästä ei meillä ole tietoa.

Taateli, palmukasvit: Tuoreesta taatelista suuallergiaoireet mahdollisia, kuivatusta epätodennäköisiä. Ristiallergia Koivun (Bet v 2) ym. kasvien profiliiniin.

Tamarillo / puutomaatti, koisokasvit: Yksi tapausselostus Tamarillon aiheuttamasta anafylaksiasta. Allergeeni tuntematon.

Viikuna, mulperikasvit: Allergia hyvin harvinaista mutta mahdollista, jopa anafylaksiaa. Ristiallergia limoviikunan allergeeneille.

Koonnut: Professori Matti Hannuksela

Sivua päivitetty: 26.6.2019