Mitä tietoa etsit?

Atooppisen ihon hoidon perusteet kuntoon

Atooppinen iho hyötyy säännöllisestä hoidosta.

Atooppinen ihottuma on Suomen yleisin ihosairaus, ja yleinen vaiva myös lapsilla. Ihottuman sijainti vaihtelee eri ikäkausina. Pienellä lapsella ihottumaa on koko vartalolla ja aikuisella sitä on erityisesti käsissä, taipeissa, ylävartalolla ja kasvoissa.

Ihottuma voi olla pitkäänkin oireeton, mutta ikääntyessä, kun ihon rakenne luonnollisesti muuttuu ja iho kuivuu, taipumus atopiaan voi tulla uudelleen esiin.
 

Malta hoitaa myös hyvinvoivaa ihoa

Koska atopiassa on kyse ihon rakenteellisista ominaisuuksista ja reagointitaipumuksesta, on ihoa tärkeää malttaa hoitaa myös silloin, kun se on hyvässä kunnossa. Tärkeintä on valita itselle sopivat perusvoiteet, huolehtia oikeista pesutottumuksista ja noudattaa hoitorutiinia säännöllisesti. 

Perushoitoon kuuluu säännöllisen perusvoiteen käytön lisäksi myös säännöllinen pesu sekä omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Ihonhoidon lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota stressinhallintaan, veden juomiseen ja ruokavalioon sekä ihoa ärsyttävien asioiden tunnistamiseen.

Perusvoide ja säännöllinen pesu ovat hoidon kulmakivet

Perusvoidetta kannattaa käyttää 1–2 kertaa päivässä, koska se sitoo ihoon kosteutta, pehmentää ja suojaa ihoa. Voide myös vähentää kutinaa ja lääkevoiteiden tarvetta.

Itselle sopiva voide löytyy kokeilemalla, ja voiteen valintaan vaikuttaa ihon kulloinenkin tila. Ihon tarpeet vaihtelevat myös vuodenajan mukaan; kesällä tarvitaan kevyempiä ja talvella rasvaisempia perusvoiteita.

Vinkki! Taputtele ihoa samalla, kun levität voidetta. Se voi lievittää kutinaa ja pistelyä.

Ihon päivittäinen pesu on myös tärkeää, sillä pesu poistaa iholta hikeä ja epäpuhtauksia, jotka ärsyttävät ihoa. Ihon voi pestä vedellä tai tarvittaessa hajusteettomalla ja miedolla pesuaineella, kuten suihku- ja kylpyöljyllä tai miedolla saippualla. Käytä pesun jälkeen aina perusvoidetta sitomaan kosteus ihoon.


Yhteistyössä

Dermosil.fi


Sivua päivitetty: 2.10.2020