Ravitsemus

Kun palovammapotilas palaa kotiin, pitkän sairaalajakson seurauksena ruokahalu voi olla heikentynyt. On tärkeää, että ruoasta tulee riittävästi kaloreita ja proteiineja, jotta haavojen paraneminen tehostuu. Ruoan terveellisyydellä ei ole niinkään merkitystä kuin sillä, että syö juuri sellaista ruokaa, mikä ylipäätään maistuu.

Mielitekoja ruoan suhteen saa toteuttaa! Jos ruokahalu on huonontunut, kannattaa syödä pieniä annoksia pitkin päivää. Kannattaa myös kiinnittää huomiota ruoan ulkonäköön. Kauniisti tarjolle aseteltu ruoka on ruokahalua herättävä.

Pitkän vuodelevon ja pitkään jatkuneen tehohoidon vuoksi lihasmassan määrä on vähentynyt. Lihasmassan lisäämiseksi onkin tärkeää, että ruokavalio sisältää runsaasti proteiineja. Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi liha, kala, kana, maitotuotteet (raejuusto, maito, rahka), kananmuna, soija, linssit ja pähkinät.

Monivitamiinivalmiste on hyvä lisä ruokavalioon, jos vitamiinien saanti on heikentynyt ja ruokahalu on huono. Haavat tarvitsevat parantuakseen riittävästi vitamiineja, erityisesti sinkkiä ja näin ollen monivitamiinivalmistetta tulee käyttää riittävän vitamiinien saannin turvaamiseksi.

Kaisa Kauppi, sairaanhoitaja, Töölön sairaalan palovammaosasto