Palovammojen hoito ja alkuvaiheen toiminta sairaalassa

Tehohoitoa vaativat laajat palovammat hoidetaan parhaan tuloksen saavuttamiseksi erityisesti palovammojen hoitoon erikoistuneessa palovammayksikössä.

Laajojen palovammojen sairaalahoitoon kuluu aikaa vähintään niin monta vuorokautta kuin palovammojen laajuus on prosentteina ihon pinta-alasta, eli 30 prosentin vamman hoito kestää sairaalassa kuukauden verran.

Laajasta palovammasta selviytyminen on riippuvainen ensisijaisesti potilaan iästä. Lapset ja nuoret selviytyvät parhaassa hoidossa yli 90 prosenttia kehon pinta-alasta käsittävistä palovammoista, mutta vanhuksille yli 15 prosentin palovamma on jo hengenvaarallinen.

Alkuvaiheen toiminta sairaalassa

Palovammapotilas tulee palovammayksikköön usein terveysaseman tai paikalisen sairaalan kauttta, jossa hänelle on annettu välitön ensiapu ja palovamman laajuus on arvioitu.

Alkuvaiheessa potilas on usein niin järkyttynyt, ettei pysty ymmärtämään omaa tilaansa, ja tästä syystä henkilökunnan ohjeet eivät aina tavoita potilasta. Omaisten mukanaolo on tärkeää, ja heiltä voidaankin kysyä potilasta koskevia asioita.

Palovammaosastolla potilasta on vastaanottamassa 2 - 3 hoitajaa. Kirurgi ja anestesialääkäri arvioivat vammojen laajuuden ja syvyyden. Potilaalle annetaan välittömästi kipulääkettä, hänet suihkutetaan vedellä ja vamma-alueet puhdistetaan. Kaikki irrallinen ja kuollut kudos poistetaan. Myös ihokarvat poistetaan haava-alueen ympäristöstä ja haava-alueet valokuvataan, jotta paranemista voidaan seurata.

Haava-alueille levitetään antibakteerista voidetta, joka ehkäisee haavan tulehtumsita, pitää haavan kosteana ja tuntuu mielyttävältä. Voiteen päälle laitetaan sidokset, jotka kiinnitetään niin, etteivät ne tuota ylimääräistä kipua, kiristystä tai liikerajoituksia. Voidaan myös käyttää muunkin tyyppisiä haavasiteitä riippuen palovamman likaisuudesta ja syvyysasteesta.