Haavanhoito

Terve iho suojaa ihmistä elimistön ulkopuolisilta bakteereilta.

Palovamma särkee tämän suojan. Tehokkaan haavojen hoidon ja sopivien haavasidosten avulla pyritään luomaan haavalle suotuisa paranemisympäristö ja ehkäisemään haavojen tulehtuminen. Kaikki palohaavat tuleekin hoitaa suljetussa hoidossa eli haavasidoksilla peitettynä. Haavanhoitotuotteita on markkinoilla runsaasti. Eri sairaaloissa ja poliklinikoilla on käytössä erilaisia, mutta oikein käytettynä yhtä hyviä haavanhoitotuotteita.

Sairaalassa haavahoidot suoritetaan yleensä aamuvuoron aikana. Hoitojen pitkä kesto ja niiden aikana annettu kipulääkitys väsyttävät potilasta. Siksi sidevaihtojen ajankohta kannattaa ottaa huomioon vierailuja suunniteltaessa.

Leikkaamattoman palovamman puhdistaminen ja hoito

Palovammahaava voidaan pestä juomakelpoisella vedellä. Useimmiten haavat pestäänkin suihkussa käynnin yhteydessä. Palovammaosastolla valvonta ja tehohoito onnistuvat myös suihkuhuoneessa joten tehohoitoinenkin palovammapotilas voi päästä suihkuun. Kun vesipesumahdollisuutta ei ole, haavat voidaan pestä haavanpesuliuoksella.

Haavasta poistetaan lika ja vierasesineet kuten vaatteenriekaleet, hiekka ja neulaset sekä mahdolliset sidoksen kappaleet. Myös rakkulat ja ihonriekaleet poistetaan. Puhdistamisen jälkeen haava peitetään sopivalla haavanhoitotuotteella. Haavanhoitotuotteen valintaan vaikuttaa monenlaiset asiat kuten haavan ikä, laajuus ja paranemisvaihe. Myös potilaan perussairaudet ja allergiat tulee ottaa huomioon. Tulehtuneen haavan hoidossa käytetään bakteerien syntyä ja lisääntymistä hillitseviä tuotteita.

Palovammahaava jatkaa syvenemistä jopa kolme vuorokautta vamman sattumisesta. Haavat tulee siis tarkistaa alkuvaiheessa useammin palovamman lopullisen syvyyden ja mahdollisen leikkaustarpeen arvioimiseksi. Alkuvaiheessa palovammahaava myös erittää runsaasti nestettä. Sidoksia joudutaan vaihtamaan päivittäin, laajoissa vammoissa jopa useita kertoja päivässä. Päivien kuluessa haavaeritteen määrä vähenee ja sidevaihtojakaan ei tarvitse suorittaa päivittäin.

Pinnallinen palovamma paranee noin kahdessa viikossa. Syvän palovamman paraneminen edellyttää leikkaushoitoa. Koska palovammojen syvyyden arvioiminen on vaikeata, paranemista ja leikkaustarvetta arvioivalta lääkäriltä edellytetään kokemusta palovammojen hoidosta.   

Leikkauksen jälkeinen hoito

Palovammaleikkauksen jälkeen potilaalla on enemmän haavoja kuin leikkaukseen mennessä, koska   
leikkauksessa palanut kudos on poistettu ja haava peitetty palamattomalta alueelta otetulla ihonsiirteellä. Useimmiten iho otetaan reidestä. Ihonottohaava on leikkaussalissa peitetty haavanhoitotuotteella, jonka alla ottokohtahaava paranee noin kahdessa viikossa.

Ihonsiirteen tarttuminen kestää pari vuorokautta, mutta lopullinen parantuminen ja haavanhoitojen tarve kestää jopa viikkoja. Ihonsiirteen kiinnittymisen ajan ihonsiirto alueen liikuttelua tulee välttää. Tarvittaessa nivelten liikutteleminen estetään lastahoidon avulla.

Kun raajoihin on tehty laajoja ihonsiirteitä, raajojen liikuttaminen, ihonsiirteiden painuminen ja hankautuminen estetään ripustamalla raaja ilmaan erilaisten ripustusmenetelmien avulla. Laajat, alaraajoihin tehdyt ihonsiirteet edellyttävät noin viiden vuorokauden vuodelepoa. Kun potilaalla on laajat palovammat, tarvitaan jo suunnitellusti useita ihonsiirtoleikkauksia. Sen lisäksi osa siirteistä tuhoutuu infektion tai hankautumisen vuoksi ja saatetaan joutua tekemään lisäleikkauksia ja asettamaan uudet ihonsiirteet.

Parantuneetkin palovammahaavat, ihonsiirteet ja ottokohtahaavat vaativat hoitoa. Iho tulee pestä ja rasvata päivittäin. Uusi iho on aluksi hyvin hento eikä kestä hankausta. Alkuvaiheessa uudelle hennolle iholle muodostuu myös herkästi rakkuloita. Uudet ihot tulee suojata sidoksilla hankaukselta ja auringolta.  Arven liikakasvun ehkäisemiseen tarkoitetut painevaatteet estävät rakkulanmuodostusta ja suojaavat hankautumiselta sekä auringon paisteelta.