Käsi-ihottuman hoito ja ehkäisy

Käsi-ihottuman hoitoon kanattaa paneutua heti, jottei ongelma pitkity ja pahene. Oireiden aiheuttajilta suojautuminen on tärkeää.

Käsi-ihottuman hyvä hoito lyhyesti:

  • pesu haalealla vedellä ja perusvoiteella
  • huolellinen huuhtelu ja kuivaus
  • käsidesin käyttö tarvittaessa
  • perusvoiteen säännöllinen käyttö
  • lääkärin määräämien hoitovoiteiden ohjeenmukainen käyttö
  • ärsytystä ja allergioita aiheuttavien aineiden välttäminen
  • käsien suojaus

Hoidon lähtökohtana on aina tunnistaa oireita aiheuttavat tekijät ja poistaa ne. Tarkkaa diagnoosia on vaikea tehdä vain ihottumaa katsomalla. Usein tarvitaan perusteellinen lääkärin tekemä selvitys, johon liittyy tarvittaessa allergiatestit. Jos taustalla on esimerkiksi atooppinen taipumus, sitä pahentavia tekijöitä on pyrittävä välttämään ja ihoa on hoidettava huolellisesti. Jos käsi-ihottumaa ei hoideta tai sitä ei saada hallintaan, siitä voi kehittyä pitkäaikainen ja hankala iho-ongelma. Siksi sen hoitoon kannattaa paneutua heti oireiden ilmaannuttua.

Käsi-ihottumia ehkäistään välttämällä ärsyttävien ja herkistävien aineiden käsittelyä. Jos se ei ole mahdollista, on huolehdittava käsien riittävästä suojauksesta. Tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja kylmyys pahentavat oireita. 

Tärkein suojauskeino on suojakäsineiden asianmukainen käyttö

  • käsineet valitaan käyttötarpeen mukaan, ja ne ovat aina henkilökohtaiset
  • kosteissa tai likaisissa töissä käytetään nesteitä tai ärsyttäviä aineita läpäisemättömiä muovisia tai kumisia suojakäsineitä
  • käsineiden on oltava riittävän pitkävartiset, ehjät, puhtaat ja sopivan kokoiset 
  • käsineiden alla käytetään kosteuden imemiseksi puuvillaisia aluskäsineitä 
  • käsineet huuhdellaan ennen riisumista 
  • käsineet riisutaan kääntäen ne nurin, pestään nurja puoli miedolla pesuaineella ja ripustetaan kuivumaan
  • kertakäyttökäsineet vaihdetaan riittävän usein
     

Pesu 

Sormukset otetaan pois ennen käsien pesua, koska likaa kertyy erityisesti sormusten sisäpuolelle.

Kädet pestään haalealla vedellä ja hajusteettomalla pesuaineella tai perusvoiteella, joka levitetään kostealle iholle.

Kädet ja erityisesti sormien välit kuivataan pehmeällä pyyhkeellä ilman hankausta.

Pesun jälkeen levitetään glyserolia sisältävää käsidesinfektioainetta kuiviin käsiin ja sen annetaan kuivua hyvin.

Jokaisen pesun jälkeen käsiin levitetään perusvoidetta ihon kuivumisen estämiseksi.


Ihon paikallishoito

Lääkäriin tulee hakeutua, jos käsiin on tullut ihottumaa, joka ei parane 1 - 2 viikossa ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella, tai jos ihottuma uusiutuu hoidon päättymisen jälkeen. Käsi-ihottumien hoito sovitaan aina lääkärin kanssa. 

Tavallisimmin käsi-ihottumia hoidetaan keskivahvoilla kortisonivoiteilla. Kortisonivoiteita käytetään lääkärin ohjeen mukaisesti. Hoitojakson pituuteen vaikuttaa voiteen vahvuus, voidepohja, hoidettavan alueen sijainti ja diagnoosi. Pitkäaikainen käsi-ihottuma voi vaatia useiden viikkojen hoitoa.

Ihottumakohtiin levitetään voidetta yleensä 1 - 2 kertaa päivässä. Kortisonivoiteen käyttöä ei lopeteta yhtäkkiä vaan vähitellen, vaikka näyttäisi siltä, että ihottuma on parantunut. Kortisonivoiteen käytössä tulee pitää taukoja, millä estetään mahdolliset haittavaikutukset. Tauon aikana voidetta voidaan käyttää niin sanottuna ylläpitohoitona kahtena päivänä viikossa tarvittaessa 2 - 3 kuukautta.

Kortisonivoiteen käytön aikana käytetään perusvoidetta, mutta se levitetään vasta noin tunnin kuluttua, kun lääkevoide on ehtinyt imeytyä kunnolla. Joskus hoitona käytetään esimerkiksi takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteita, jolloin perusvoide levitetään vasta parin tunnin kuluttua lääkevoiteen jälkeen.

Perusvoide kannattaa valita käsien ihon kuivuuden mukaan. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide. Voiteen tulee olla sellainen, joka tuntuu itsestä miellyttävältä. Muuten sen käyttö voi jäädä liian vähäiseksi. 

Perusvoiteen säännöllinen käyttö ihottuman paranemisen jälkeen: 

  • ehkäisee ihon kuivumista 
  • suojaa käsien ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä  
  • ehkäisee ihottuman uusiutumista
     

Muut hoidot

Jos käsi-ihottuma ei rauhoitu kortisonivoiteilla, tulee ottaa yhteys lääkäriin. Tarvittaessa voidaan käyttää esimerkiksi keittosuolahaudetta tai sinkkivoidekäärettä. Yksinkertainen ja hyvä hoito on laittaa yöksi käsiin runsaasti perusvoidetta ja puuvillakäsineet. Muita hoitoja ovat erilaiset kylvetykset, penslaukset ja peittohoidot ns. keinoiholla eli hydrokolloidilevyllä. Myös valohoitoja voidaan käyttää käsi-ihottumien hoidossa. 

Tulehtunutta ihoa voidaan hoitaa desinfioivilla tai antibakteerisilla aineilla. Joskus sisäinen antibioottihoito voi olla tarpeen. Muita sisäisesti käytettyjä lääkkeitä ovat kortisoni ja antihistamiini sekä retinoidit ja immunosuppressantit. 

Sivua päivitetty: 29.6.2021