Krooninen urtikaria

Pitkäkestoisesta, kroonisesta urtikariasta puhutaan, kun oireet kestävät yli kuusi viikkoa.

 Joskus oireet kestävät pidempään tai ilmestyvät tauon jälkeen uudelleen. Kun paukamia esiintyy jaksoittain, puhutaan kroonisesta uusiutuvasta urtikariasta. Kroonista nokkosihottumaa esiintyy yleensä aikuisilla.

Oireita esiintyy useimmiten lievänä päivittäin ja aika ajoin oireet pahenevat ja nokkosihottumaa esiintyy laaja-alaisena. Osalla esiintyy syvempää ihon ja limakalvojen turvotusta eli angioödeemaa. Kroonisen nokkosihottuman syy on sisäsyntyinen autoimmuunitauti, joka rauhoittuu yleensä itsestään 3–5 vuodessa. Autoimmuuniurtikaria johtuu elimistössä olevista autovasta-aineista. Tämä tarkoittaa, että elimistössä on vasta-aineita elimistön omia aineita tai rakenteita kohtaan.

Autoimmuuniurtikariaan voi liittyä myös fysikaalista nokkosihottumaa. Myös infektiot tai tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa oireita. Ruoka-aineet tai ruokien lisäaineet puolestaan harvemmin vaikuttavat krooniseen urtikariaan. Laajoista tutkimuksista, esimerkiksi allergiatutkimuksista, on harvoin apua kroonisen urtikarian selvittämiseksi. Diagnoosi perustuu yleensä potilaan itse kertomaan taudinkulkuun ja oirehistoriaan.

Sivua päivitetty: 13.6.2019