Mitä tietoa etsit?

Angioödeema

Angioödeema on nokkosihottuman kaltainen oire, joka esiintyy syvemmällä ihossa ja tuntuu ennemmin poltteena ja kipuna kuin kutinana.

Angioödeeman oirekuva ja taudinkulku eroavat urtikariasta. Angioödemaa esiintyy joko itsenäisenä oireena tai urtikarian yhteydessä. Noin 10 prosenttia kroonisista urtikarioista ilmenee pelkkänä kohtauksittaisena angioödeemana ilman nokkospaukamia.

Angioödeema aiheuttaa poltteen tunnetta ja kipua, ei niinkään kutinaa. Turvotus on usein limakalvojen  läheisyydessä, esimerkiksi huulissa tai silmäluomissa. Turvotus kestää pidempään kuin urtikarian yksittäiset paukamat, yleensä 1–3 vrk.

Yleinen angioödeeman aiheuttaja on verenpainelääkitys. Oireet ilmaantuvat verenpainelääkkeiden jatkuvassakin käytössä vain satunnaisesti, eikä kyse ole allergiasta. Myös muu lääkeyliherkkyys (esim. tulehduskipulääkkeet) voi aiheuttaa angioödeemaa. Tuolloin oireet toistuvat aina lääkkeenoton yhteydessä.

Angioödeemassa elimistöön vapautuu hitaasti hajoavia, muun muassa verisuoniin vaikuttavia aineita, joihin antihistamiinit eivät yleensä tehoa. Myös joitain perinnöllisiä angioödeeman muotoja tunnetaan.

Sivua päivitetty: 13.6.2019