Akuutti urtikaria

Akuutin urtikarian yleisin syy on infektio, kuten flunssa. Akuutti urtikaria voi olla myös anafylaksian ensioire.

Urtikariat voidaan jakaa taudin keston tai laukaisevan syyn perusteella, mikäli sellainen tunnetaan. Akuutti urtikaria on yleisempi lapsilla kuin aikuisilla. Yleisin syy (90–95 prosenttia) on jokin infektio, vaikka syytä onkin usein vaikea varmistaa. Oireet ilmenevät tavallisesti nuhakuumeen tai hengitystieinfektion jälkeen. Infektio käynnistää elimistössä puolustusreaktion, joka pyrkii tuhoamaan infektion aiheuttajan. Tällöin iholla ja limakalvoilla vapautuu histamiinia, joka aiheuttaa paukamat.

Akuutin urtikarian taustalla on harvoin allergia tai yliherkkyys. Jotkin kipulääkkeet, verenpainelääkkeet ja antibiootit voivat kuitenkin aiheuttaa urtikariaa tai pahentaa sitä. Lapsilla maito, kananmunat ja vehnä saattavat aiheuttaa iho-oireita kuten punoitusta, lehahtelua ja nokkosihottumaa.

Akuutti urtikaria anafylaksian ensioireena 

Akuutti urtikaria voi olla myös vakavan, mutta harvinaisen yliherkkyysreaktion, anafylaksian ensioire. Anafylaksiassa esiintyy nokkosihottuman lisäksi verenpaineen laskua, hengenahdistusta tai voimakkaita suolisto-oireita, kuten oksentelua tai ripulia. Aiheuttaja voi olla muun muassa pistiäismyrkky-, lääkeaine- tai ruoka-aineallergia (esim. pähkinät, kala). Anafylaksiassa tai hengitysteiden ahtautumisessa on hakeuduttava päivystykseen.

Toistuvat akuutit urtikariat 

Mikäli akuutti urtikaria toistuu, oireiden syy voidaan parhaiten löytää henkilön oman oirekuvauksen perusteella. Kannattaa pohtia yhdessä lääkärin kanssa, toistuvatko oireet jonkin lääkkeen käyttämisen yhteydessä, ruoka-ainetta syötäessä tai kenties rasituksen ja jonkin ulkoisen ärsykkeen yhteydessä. Aiheuttaja voidaan löytää, kun käydään läpi oirehistoriaa ja mahdollisia oireiden aiheuttajia. Usein urtikarian laukaisee kahden tai usean tekijän vaikutus yhdessä, esim. nuhakuume ja alkoholinkäyttö tai ruoka-aine ja rasitus. Reaktion syynä voi myös olla esim. vehnäallergia yhdessä fyysisen rasituksen kanssa.

Sivua päivitetty: 13.6.2019